Nepřehlédněte

Rozmazlené kočičí tlapky: Jak zajistit chlupatému miláčkovi maximální komfort • Každý zkušený majitel kočky jistě potvrdí, že naši kočičí přátelé jsou, co se pohodlí týče, naprostými gurmány. Jsou to mistři útulných zákoutí a experti na slastný odpočinek. Pokud jste nedávno přivítali ve svém domově novou kočku, nebo pokud prostě jen chcete své kočce vylepšit bytovou situaci, je tento článek určen právě vám. Probereme si několik praktických, ale zároveň kreativních způsobů, jak můžete kočce její prostředí co nejvíce zpříjemnit a obohatit.

Správná péče o boty může výrazně prodloužit jejich životnost • S botami to je stejné jako s kteroukoliv jinou částí našeho outfitu. Většinou platí, že čím jsou dražší, tím jsou i kvalitnější a měly by nám proto déle vydržet. Spoléhat se jen na to ale nelze. O boty je potřeba se dobře starat. Poradíme vám, jak jejich životnost prodloužit na maximum.

Když láska bolí. Syndrom zlomeného srdce může postihnout každého • Domníváte se, že s pojmem „zlomené srdce“ se můžete setkat pouze v románech z červené knihovny? Jste na omylu. Syndrom zlomeného srdce je medicínský termín a skutečně k němu dochází. Potkat může každého. Z odborného hlediska se jedná o poruchu srdečního svalu, tzv. kardiomyopatii, vyvolanou extrémním a náhlým citovým traumatem. Stát za tím může třeba nešťastná láska, odmítnutí, odhalení nevěry, rozvod nebo smrt partnera. Zkrátka cokoliv, co s námi pořádně zamává a způsobí srdeční problémy. Příznaky tohoto syndromu bývají natolik závažné, že pacienta zpravidla donutí vyhledat lékařskou pomoc. Zpočátku se projevuje jako masivní infarkt. Vykazuje ovšem změny na EKG, což není pro infarkt typické. Negativně vychází i enzymatické testy. Koronární tepny vypadají rovněž normálně. Mnoho pacientů s tzv. „zlomeným srdcem“ je zpočátku hospitalizováno s diagnózou těžkého srdečního selhání, ale později se ukáže, že jinak jsou zcela zdrávi. Symptomy imitujícími srdeční infarkt způsobuje podle odborníků prudký nárůst stresových hormonů, především adrenalinu, což dočasně oslabí srdečního svalu. Přesný mechanismus se zatím popsat nepodařilo, ale podle všech dosavadních zjištění je  "zlomené srdce" dočasný a zcela vratný stav a postihuje především ženy. Zřídkakdy se na „zlomené srdce“ umírá, pacienti by ale pro všechny případy měli být podporování léky, respirátory apod. Lékaři také zjistili jednu zajímavou věc. Většina případů bývá zaznamenána na jaře a v létě, což je neprostý rozdíl oproti infarktům, jejichž hlavní „sezóna“ bývá především v zimních měsících roku.

Víkend v Zoo Praha: Slavnostní zahájení 88. sezóny a křtiny nově narozených mláďat • V Zoologické zahradě hl. m. Prahy proběhne v sobotu 30. března 2019 od 11 hodin slavnostní zahájení 88. hlavní sezóny. Na programu bude otevření nového objektu toalet pro návštěvníky s originální výstavou koprolitů a odlitků trusu zvířat, představení nového ptačího druhu či křtiny guerézy pláštíkové a gibona stříbrného. Akce se zúčastní řada významných hostů, včetně herce Ondřeje Sokola či úspěšných účastníků soutěže StarDance Jitky Schneiderové a Jiřího Dvořáka. Chybět nebude ani taneční vystoupení. Kromě tématu enrichment protínajícího celou následující sezónu se tak slavnost ponese i v tanečním duchu.

Zoo Praha začíná chovat zcela nový ptačí druh – kagu chocholatého. Dva samce se podařilo získat z německého Weltvogelparku Walsrode.

Režisér Jiří Menzel obdržel čestné občanství hlavního města Prahy • Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes předal čestná občanství hlavního města Prahy a Ceny hlavního města Prahy osobnostem, jejichž dílo je spojeno s hlavním městem a které se zasloužily o šíření jeho věhlasu ve světě.

22. 9. 1889: Další známky blížící se zimy, krádež železa a koncerty na Žofíně • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Let It Roll 2023 v Milovicích nabídne Chase & Status, Wilkinson nebo Sub Focus • Na největším drum & bassovém festivalu světa v Milovicích od 3. do 5. srpna vystoupí více než 240 umělců, z toho přes 150 zahraničních jmen, což je nejvíc v celé historii festivalu. Mezi hlavní hvězdy letos patří Chase & Status, Andy C, Camo & Krooked b2b Mefjus, Dimension, Sub Focus a Wilkinson, na své si ale přijdou milovníci rozličných subžánrů.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Na lince Korean Air z Prahy do Soulu bude od října létat Dreamliner • Letecká společnost Korean Air oznámila, že na trase mezi Prahou a Soulem, hlavním městem Jižní Koreje, bude od 29. října 2018 létat s Boeingem 787-9 Dreamliner. V zimní letovém řádu bude i nadále létat třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a sobotu. Tato verze letadla má kapacitu 269 cestujících v konfigurací tří cestovních tříd.

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití • Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Obchody v Praze dětem bez problému prodají alkohol, zjistila inspekce • Školáci z hlavního města nemají o alkohol nouzi. Kontrola České obchodní inspekce zjistila, že obchody v okolí základních škol prodávají dětem alkoholické nápoje zcela běžně. Výsledky kontroly asi rodiče nepotěší. Děti v Praze mají k alkoholu velmi snadný přístup. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Zákon porušily prodejny potravin v Praze 1, Praze 10 a ve Stodůlkách, dva hypermarkety v Praze 4, vinotéka ve Stodůlkách a restaurace v Říčanech. „Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty,“ dodal mluvčí Fröhlich Při loňských kontrolách v celé republice zjistila inspekce prodej alkoholu mladistvým celkem ve 114 provozovnách ze 167 kontrolovaných.

Pozor na spolknuté předměty. Baterie a magnety mohou být pro děti smrtelně nebezpečné • Spolknutí drobného předmětu dítětem je noční můra snad každého rodiče. Podle zkušeností lékařů jsou to nejčastěji mince, drobné součásti hraček a bohužel také lithiové baterie a magnety. Spolknutý cizí předmět může být pro dítě smrtelně nebezpečný, zvláště pokud dítě spolkne knoflíkovou lithiovou baterii, dva a více magnetů současně, nebo magnet a jiný kovový předmět.

České děti odmítají smaženého kapra. Přednost dávají jiným pokrmům • Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je sice stále nejčastějším českým štědrovečerním pokrmem, ovšem nastupující generace už má chuťové preference poněkud jiné.

Televize Prima ukázala studio své nové zpravodajské stanice CNN • Přípravy na spuštění nové české zpravodajské stanice CNN Prima News pokročily do další fáze. TV Prima dnes odhalila vysílací studio a představila složení redakční rady, která vysílání bude řídit. I kvůli projektu se nejstarší česká komerční televizní stanice po mnoha letech přestěhovala z pražské Palmovky do nově zrekonstruované budovy na Vinohradské ulici.

Cizinec pašoval v zavazadlech 40 kartonů cigaret. Dopadli ho pražští celníci • Celníci na Letišti Václava Havla v Praze odhalili minulý týden pašeráka, který vezl ve svých zavazadlech tisíce kusů cigaret. Dvaadvacetiletý cizinec cestoval na pravidelné lince z Istanbulu do Prahy. Celníci objevili kontraband za pomoci služebního psa, který označil podezřelá zavazadla. Následná rentgenová kontrola potvrdila velké množství podlouhlých předmětů, které byly v útrobách dvou cestovních tašek a batohu. Při vlastní fyzické kontrole zavazadel nalezli celníci 40 kartonů cigaret značky Guloises Red, které nebyly označeny českou tabákovou nálepkou. Únik na cle a daních, který teď budou celníci po muži vymáhat, vyčíslili na více než 41 tisíc korun. [gallery columns="1" size="full" ids="11641"]

Z Prahy do Ženevy za pár stokorun. EasyJet na podzim spustí novou linku • Nízkonákladová letecká společnost easyJet ohlásila spuštění nové pravidelné linky mezi Prahou a švýcarskou Ženevou. Nové spojení bude v provozu od 1. listopadu celkem třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek.

10. 2. 1868: Ženich se nedostavil na svatbu. Nevěsta nepřestává doufat • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Schváleno. Nová pražská lanovka do pěti let propojí Podbabu s Bohnicemi • Pražští zastupitelé schválili stavbu nové lanové dráhy, která propojí městské části Praha 6, Troju a Prahu 8. Celkem 2,5 kilometru dlouhá jízda z Podbaby do Bohnic se stometrovým převýšením a překonáním řeky potrvá asi sedm minut. Celkové náklady se odhadují na 1,5 miliardy korun.

Oválná okna v letadle mají svůj důvod • Ať už cestujete letadlem často, nebo spíš jen příležitostně, určitě už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč jsou všechna okénka v kabině oválná. Nejedná se o žádný výstřelek designerů. Hranatá okna by totiž mohla způsobit katastrofu.