Den IZS na Černém Mostě. Představí se policisté, hasiči i záchranáři

Kam vyrazit v PrazePražskýDEN.cz21. srpna 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

První zářijová sobota bude v Centru Černý Most patřit těm, kteří dennodenně dohlížejí na naše bezpečí a jsou připraveni zasáhnout, kdykoliv si to situace žádá.

Víte, kdy jsou do akce povolání příslušníci Vodní a potápěčské záchranné služby a jak vypadá jejich pracovní den? Co všechno musí na povel zvládnout záchranářský pes? Za kolik vteřin zrychlí z 0 na 100 nejmodernější vůz BMW 745e, ve kterém dopravní policisté hlídají bezpečnost na našich dálnicích? Jakou výbavu musí mít sanitka určená pro výjezdy k zásahům ohrožujícím zdraví člověka? A za jakým účelem má Policie ČR ve své výbavě terénní čtyřkolky?

To vše a mnohem více se dozvíte v sobotu 5. září 2020 od 10 do 18 hodin na venkovním prostranství před západním vstupem do Centra Černý Most a na Central Plaza. Příslušníci základních i zvláštních složek IZS vás nechají nahlédnout pod pokličku své každodenní práce i krizových postupů. Akce se bude konat za každého počasí.

„Kromě základních složek IZS, tedy hasičů, policistů a záchranářů, jsme pozvali i další specializované jednotky. Akce Všichni jsme jeden tým představí také práci poříčních policistů, kynologů, lékařů z Českého červeného kříže nebo záchranných potápěčů,“ slibuje Michaela Matlasová, marketingová manažerka Centra Černý Most.

Těžká technika i dynamické ukázky zásahů

Celodenní program s akčními ukázkami práce specialistů se bude odehrávat na čerstvém vzduchu v okolí Centra. Řadu činností bude možné vyzkoušet i na vlastní kůži. Lékaři z Českého červeného kříže připomenou zásady první pomoci a předvedou maskování zranění, Svaz záchranných brigád kynologů provede cvičené psy náročnou překážkovou dráhou a experti z Vodní a potápěčské záchranné služby dokonce nabídnou možnost vyzkoušet si potápění s dýchacím přístrojem v nafukovacím bazénu o průměru 4 metry.

Netradičním zážitkem bude pro návštěvníky také prezentace mobilní cely pro předběžné zadržení pachatelů a ukázka vězeňského autobusu a dodávky Vězeňské služby České republiky, ve kterých jsou přepravovány stíhané osoby a trestanci.

Historické i nejmodernější kusy techniky představí Hasičský záchranný sbor, Zdravotnická záchranná služba a Policie České republiky. Konkrétně policisté se pochlubí několika motorkami, čtyřkolkou, hybridním vozem BMW 745e a motorovým člunem, který slouží k zásahům na vodě.

Nepřehlédněte

Petřínská rozhledna v plamenech. U tragédie zasahovali stateční pražští hasiči • Chybělo málo a jedna z dominant Prahy – Petřínská rozhledna – už nemusela stát. Ocelový kolos se dostal v roce 1938 do velkého nebezpečí. Bez včasného zásahu hasičů mohlo dojít k narušení statiky. Ohroženy byly také desítky lidských životů. Je 5. července 1938 a všichni Pražané jsou na nohou. Vrcholí totiž jubilejní X. všesokolský slet. Cvičení Sokolů na vyprodaném strahovském stadionu sleduje kromě jiných i prezident Edvard Beneš s manželkou Hanou. Krátce po 15. hodině je na cvičišti přestávka. Diváky i cvičence náhle překvapí hustý černý kouř, který se valí z vrcholu nedaleké Petřínské rozhledny. Zakrátko vyšlehávají plameny. Tohle zřejmě není součást programu, dochází všem přítomným na tribunách. Lidé zůstali klidní Následkem elektrického zkratu propuká v kabině výtahu požár. Naneštěstí se uvnitř zrovna nenachází žádní cestující. Zhruba 80 lidí na ochozu rozhledny se ale právě kochá výhledem na Prahu. Začíná hra o čas. Je potřeba je dostat rychle do bezpečí. Všichni zakrátko s neuvěřitelnou ukázněností schází po schodech dolů. Majitel restaurace pod věží si mne ruce, vypadá to na velkou tržbu. Hosté si u stolů zřizují hlavní stan a sledují práci pražských požárníků, kteří na místo doráží vzápětí. Z ústřední stanice jsou tu dvě družstva. Na výpomoc přispěchali také členové střešovické pobočky. [related-post id="12157"] Složitý zákrok Hašení požáru komplikuje šedesátimetrová výška a hustý kouř, přes který není téměř nic vidět. Stateční hasiči Verner a Šiška pronikají vikýřem na střechu rozhledny. Zjišťují, že právě tudy se oheň nebezpečně šíří. Plameny proskakují pod oplechování střechy a začínají pohlcovat dřevěnou konstrukci zastřešení. Příruční hasící přístroje nezabírají, a proto jsou nasazeny hadice. Výkonné čerpadlo napojené na hydrant tlačí vodu k místu požáru. Plameny jsou tak silné, že hasiči musí nejprve ustoupit. Po přemístění útočného proudu se však živel daří utlumit a následně zcela zlikvidovat. [related-post id="12057"] Pocta zachráncům Celá akce netrvá ani 40 minut. Na protějším břehu Vltavy vše pozorují stovky Pražanů s dalekohledy. Na strahovském stadionu končí přestávka. Potlesk při nástupu cvičenců nyní nepatří jen jim, ale i zachráncům pražské dominanty. Prezident Beneš se nechává velice pečlivě informovat o průběhu požáru a nešetří chválou a uznáním hasičské práce.

Požár Petřínské rozhledny (fotomontáž).

Pod falešnou identitou oklamal dvě nemocnice i přítelkyni. Hrozí mu osm let vězení • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pátrají po totožnosti muže, kterému byl na cizí kartu pojištěnce voperován v nemocnici v Praze 4 kardiostimulátor. Zdravotní pojišťovně tím vznikla škoda ve výši tři čtvrtě milionu korun. Muže nejdříve ošetřovali v druhé polovině roku 2012 v nemocnici v Kolíně. Následně byl převezen do nemocnice v Praze 4, kde podstoupil dvojnásobnou hospitalizaci a voperování kardiostimulátoru. Poté se muž dostavil ještě několik kontrol. Na poslední, která měla být v květnu 2017, už ale nepřišel. Policisté řeší případ od srpna 2017. Zatím se jim podařilo získat fotografii hledaného a dopátrali se i jeho bývalé přítelkyně, se kterou žil asi tři roky. Jak se později zjistilo, i jí o své pravé totožnosti lhal. Muž tehdy vystupoval pod jménem Daniel Aubrecht. V souvislosti s vyšetřováním už byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin podvod, za což hrozí až osm let odnětí svobody. Pokud muže na fotografii poznáváte, nebo máte informace místě jeho pobytu, ozvěte se na linku 158. [related-post id="10187"]

Cizinci v letadle zpívali nacistickou hymnu. Hrozí jim vězení • Kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu se zabývají incidentem, ke kterému došlo v pátek večer na palubě letadla směřujícího z německého Düsseldorfu do Prahy.

Okradl stařenku o celoživotní úspory. Policie prosí veřejnost o pomoc • Pražští kriminalisté pátrají po muži, který ve čtvrtek 30. ledna napadl v ulici Stroupežnického v Praze 5 mladíka a odcizil mu jeho mobilní telefon.

VIDEO: Skořápkáři okrádali turisty na Karlově mostě. Používali osvědčenou fintu • Kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu skořápkářů, kteří na Karlově mostě vydělávali nepoctivou hrou. Podvodníkům hrozí až osm let vězení. „Kriminalisté prvního policejního obvodu z tzv. kapsatýmu si všimli, že se na Karlově mostě začala objevovat skupina několika osob, které hrají skořápky a obírají tak náhodné kolemjdoucí. Tuto skupinu kriminalisté několik týdnů sledovali, aby si byli jisti, kdo všechno je do hry zapojen. Jak se pak ukázalo, jednalo se o šest mužů a jednu ženu, kteří měli jasně rozdělené role,“ říká k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Jeden člen skupiny hru přímo provozoval a ostatní dělali, že jsou hráči a vyhrávají nemalé částky. To mělo nalákat potencionální hráče, kteří se zastavovali a po chvilce sledování hry nabyli dojmu, že je snadné vyhrát. Opak byl pravdou a o peníze samozřejmě přišli. Další členové organizované skupiny měli za úkol hlídat, jestli nejde policie a v případě hrozícího nebezpečí kumpány varovat. „Právě to, že osoby měly jasně rozdělené úkoly a byly organizované, mělo vliv na následnou právní kvalifikaci případu. Konkrétně se tedy jedná o trestný čin provozování nepoctivých her a sázek, kdy v případě organizované skupiny hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let,“ dodává mluvčí Daněk. Kriminalisté podali podnět na vzetí obviněných do vazby, což soud akceptoval u jednoho z nich, hlavního organizátora.

Bezpečnost na Karlově náměstí se zhoršila. Policisté posílili hlídky • V posledních týdnech se razantně zhoršila bezpečnostní situace na Karlově náměstí. Do parku se totiž začaly hromadně přesouvat osoby bez přístřeší a narkomani. Zvýšil se nepořádek, povalovaly se zde použité injekční stříkačky i lahve od alkoholu. Radnice Prahy 2 se proto rozhodla situaci vyřešit ve spolupráci s městskou i státní policií.

Praha je bezpečná, myslí si většina obyvatel metropole • Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. V posledních pěti letech se počet trestných činů snížil skoro o 40 %. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Její výsledky ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

Při požáru kontejnerů v Praze 10 byly poškozeny tři automobily • Pražští hasiči zasahovali v noci na neděli v Žitomírské ulici na Praze 10. Krátce po půlnoci tam vypukl požár kontejnerů. Plameny se poté rozšířily i na vedle stojící osobní automobily.

VIDEO: Fešákovi za pět prstů asistovala partnerka s miminkem. Poznáváte je? • Minulé úterý přišla do obchodu s optikou na Masarykově nábřeží v Praze 2 neznámá trojice lidí. Dva muži a jedna žena s miminkem v kočárku vstoupili do prodejny jednotlivě, zřejmě proto, aby nebudili jakékoliv podezření. Všichni tři si to rovnou namířili k regálům renomované značky Ray-Ban, kde si kus po kusu brýle prohlíželi a zkoušeli. Jakmile si hlavní aktér celé situace vybral nejslušivější brýle, předal je partnerce, která je uschovala do tašky připevněné na kočárku. Druhé brýle si pak hledaný uložil do svého příručního zavazadla. Po nákupu za pět prstů opustila trojice kvapem provozovnu a i s ukradenými brýlemi zmizela neznámo kam. Výtečníci svým jednáním způsobili škodu v řádu několika tisíc korun. Případ prošetřují policisté z místního oddělení Nové Město, kterým se ale do této doby trojici podezřelých nepodařilo ztotožnit. Obrací se proto na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud aktéry tohoto případu poznáváte, znáte jejich totožnost nebo míso pohybu, předejte tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Na Černém Mostě vzniká záchytné parkoviště pro 880 automobilů • V pondělí ráno začaly přípravné práce ke stavbě nového P+R parkovacího domu Černý Most III. Ten vznikne na místě současného parkoviště Černý Most I, bude však rozšířen na kapacitu až 880 automobilů. Dokončen by měl být příští rok. Během června se uskuteční demolice povrchů, provádění sond, rozebírání chodníků, zemní a další práce. Samotná stavba pak odstartuje v červenci.

Neznámý muž navazoval kontakt s holčičkou na hřišti. Ta si ho natočila na telefon • Pražští kriminalisté pátrají po neznámém muži, který se pokoušel nejméně v jednom případě o navázání blízkého kontaktu s nezletilou dívkou. K události došlo v sobotu 13. října 2018 kolem 10. hodiny dopoledne v prostoru dětského hřiště mezi ulicemi Travná a Manželů Dostálových v Praze 9 Kyjích.

Policie zahájila trestní stíhání třiceti politiků z bývalého vedení Prahy 1 • Policisté zahájili trestní stíhání proti některým bývalým i současným zastupitelům a pracovníkům Městské části Praha 1 kvůli podezřelému prodeji městských bytů.

Průsak vody zastavil provoz metra na lince A. Případ řeší policisté • Mezi stanicemi Náměstí Míru a Petřiny v neděli dopoledne několik hodin nejezdilo metro. Provoz byl přerušen kvůli průsaku vody do stanice Bořislavka.

Okolnosti průsaku vody vyšetřovali přímo na místě kriminalisté.

Dvě útěkářky vzaly roha z diagnostického ústavu. Pátrá po nich policie • Policisté pátrají po dvojici dívek, které utekly při společné procházce z diagnostického ústavu.

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

Dopravní terminál na Černém Mostě se promění. Město chystá plán • Pražští radní odsouhlasili zkvalitnění klíčového dopravního uzlu na okraji metropole. Na proměnu terminálu na Černém Mostě se zaměří Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který vybere zpracovatele studie revitalizace. Ta by měla vyřešit především rekonstrukci frekventované lávky nad nástupištěm, komplikovaný přístup k nástupišti metra směrem do centra a neefektivní, a často vícenásobné, objíždění terminálu autobusovými linkami.

Poznáte mladíky, kteří v Praze posprejovali vagón metra? • Pražští policisté pátrají po čtveřici mladíků podezřelých z posprejování vagonu metra ve stanici Rajská zahrada.

Vánoce na konci ledna? V Praze 11 hasiči likvidovali požár vánočního stromku. Zapálila ho prskavka • Ještě na konci ledna se někteří Pražané stále nezbavili vánočního stromku. Ba co víc, za pomoci prskavek si stále navozují vánoční atmosféru. V ulici Jurkovičova v Praze 11 to ale dnes skončilo neštěstím.

Hořící vánoční stromeček (ilustrační foto).

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Pokus o znásilnění v metru. Policie hledá mladého útočníka, zachránkyni i svědky • Pražští kriminalisté pátrají po mladém muži, který se pokusil znásilnit ženu v pražském metru. Ze sevření útočníka ji vysvobodila náhodná spolucestující. I tu ale policisté hledají, aby pomohla objasnit celý incident.