Nových bytů se loni v Praze prodalo o něco méně

ZprávyPražskýDEN.cz23. ledna 20212 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Pražský rezidenční trh v loňském roce stejně jako ostatní obory ekonomiky zasáhla táhnoucí se koronavirová krize a opakované zavádění různých restrikcí. Hlavně zákazy vycházení a omezení mezilidských kontaktů výrazně zkomplikovaly prodej nových bytů. Ty tak loni v porovnání s předchozím rokem poklesly o 4,2 procenta na 4910 prodaných bytů. Ve srovnání s rokem 2018 však jde o nárůst o 8,4 procenta. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let. 

„Realitní trh se stejně jako ostatní segmenty ekonomiky musel loni vyrovnat s nečekaným protivníkem – celosvětovou koronavirovou pandemií, která na dlouhé týdny zmrazila takřka veškeré společenské dění. Tvrdě zasáhla i prodej bytů, hlavně v první jarní fázi, kdy nikdo pořádně netušil, co nás čeká. První přísná opatření v podstatě zmrazila prodeje bytů, protože zájemci o nové bydlení stále upřednostňují osobní kontakt s makléřem a vzdálená komunikaci jim příliš nevyhovuje. Lze to ostatně vidět na prodejních statistikách za druhé čtvrtletí, které byly nejhorší za posledních osm let,“ upozorňuje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Postupem času se však realitní trh vzpamatoval. A to i částečně díky investorům, kteří v bytech hledají bezpečné uložení vlastních peněz. „Poslední tři měsíce loňského roku byly opravdu vydařené, prodalo se totiž 1530 nových bytů. Jde tak o nejlepší čtvrtletí od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Zároveň se díky různým vládním dotačních programům loni ještě naplno neprojevily dopady uzavření ekonomiky, takže lidé místo starosti o zaměstnání mohli řešit vlastní bydlení,“ dodává Korec.

Odhadovat další vývoj realitního trhu je nyní obtížné. „Řešení vlastního bydlení se příliš dlouho odkládat nedá, na druhou stranu lze očekávat obrovské problémy spousty firem po skončení vládních podpůrných programů. Ostatně první krachy a insolvence i poměrně významných společností lze sledovat už nyní. Na druhou stranu developeři podpoří horší poptávku domácností nabídkou cenově dostupnějších bytů. Ty předražené s cenovkou přesahující 120 tisíc korun za metr čtvereční už trh akceptovat nebude,“ myslí si šéf Ekospolu Korec, podle kterého bude rok 2021 návratem cenově dostupného bydlení.

Nepřehlédněte

Bytová krize v praxi: Pražané kupují stále menší byty • Pražané kupují stále častěji malé byty. Největší zájem je především o garsonky a byty 2+kk. Ještě v roce 2016 se jich na pražském trhu prodalo 59,2 procenta, letos již je to 70 procent. Vůbec nejrychleji roste zájem o ty nejmenší byty 1+kk, které letos za první pololetí tvořily již 30 procent všech v Praze prodaných nových bytů. Vyplývá to ze společných analýz trhu firem Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Pražský realitní portál v budoucnu nabídne kompletní přehled o městském majetku • Všechny aktuální nabídky prodeje a pronájmu nemovitostí v majetku města na jednom místě přes běžný online vyhledávač nabízí hlavní město na svých webových stránkách. V budoucnu zde budou dostupné také veškeré informace o pronájmech, prodejích a dražbách bytů i nebytových prostor.

Brownfield na Zličíně se v budoucnu promění v obrovskou rezidenční čtvrť • Největší český rezidenční stavitel Central Group uskutečnil ve středu vůbec největší akvizici ve své historii. V jeho portfoliu je tak nově další velký brownfield v Praze. Od společnosti PSN firma koupila obří průmyslový areál na Zličíně, kde původně sídlil Siemens.

Plánek areálu po bývalé továrně Siemens na Zličíně.

KOMENTÁŘ: Nový stavební zákon je klíčový pro celou českou ekonomiku • Schvalování nejdůležitější legislativy letošního roku – stavebního zákona se rychle blíží. Legislativní proces ještě ani nepřekročil první kolo schvalování a politické strany dnes ve sněmovně představily své zásadní pozměňovací návrhy. Některé však jdou zcela proti smyslu původního záměru ministerstva pro místní rozvoj přenést rozhodování o stavbách z často podjatých stavebních úřadů na nejmenších obcích na úřady spadající přímo pod ministerstvo.

Komentář: Praha není připravena na nové obyvatele • České hlavní město potvrdilo svou pozici nejlepšího města světa. V prestižním žebříčku renomovaného magazínu Time Out hodnotícího nejlepší města světa obsadila Praha dobrou sedmou příčku. Magazín na českém hlavním městě oceňuje hlavně množství zeleně a výbornou pěší dostupnost.

Evžen Korec: Hypoteční trh byl loni ve stínu centrální banky • Zmar a zkáza. Tak se dá hodnotit loňský rok z pohledu hypotečního trhu. Kvůli nesmyslným regulacím České národní banky (ČNB) z konce předminulého roku se počet uzavřených hypoték propadl o více než pětinu na 77 407 uzavřených smluv. Předloni přitom hypotéku získalo 99 477 zájemců. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Přes 22 tisíc (22 070) domácností tak kvůli ČNB přišlo o možnost splnit si sny o vlastním bydlení.

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt • Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Tomášková: Nový stavební zákon může pomoci zvýšit dostupnost bydlení v hlavním městě • Začarovaný kruh, ve kterém se doposud stavebníci a investoři výstavby pohybovali, by mohl konečně nahradit transparentní a přehledný proces, který je standardem prakticky ve všech vyspělých zemích. Vládou schválený věcný záměr nového stavebního zákona totiž může po 20 letech přinést radikální zkrácení povolovacího procesu, který se dnes například u bytového domu v Praze protáhl na více než 10 let. Pokud Parlament ČR v polovině příštího roku paragrafové znění schválí, měly by se stavby od roku 2021 povolovat mnohem rychleji. Platilo by totiž pravidlo: povolení za 60 dnů a do jednoho roku i s přezkumem. To by snad konečně znamenalo zásadní rozpohybování podřimující bytové výstavby, jejíž deficit z posledních několika let způsobil dnešní omezenou dostupnost bydlení zejména ve velkých městech.

Časovaná bomba. Problémy mladých nikoho nezajímají. Komentář Kristiána Vícha • Končící předvolební kampaň znovu ukázala smutnou vizitku české politické scény. Žádná z politických stran nenabízí skutečně věrohodný program pro generaci mladých lidí, která přišla na svět v 90. letech. Tito lidé se přitom dennodenně potýkají se závažnými problémy, které jejich rodiče řešit nemuseli.

Evžen Korec: Hypoteční trh se pomalu zotavuje z tvrdého knockoutu od ČNB, stále však zůstává dole • Český hypoteční trh letos připomíná boxera, který se po tvrdém háku na bradu potácí po ringu a marně hledá dřívější stabilitu. Tím protivníkem, který hypotékám zasadil drtivý úder, je Česká národní banka (ČNB), která výrazně zpřísnila poskytování hypoték.

Růst cen nemovitostí zpomalil. Proč ale bydlení už nikdy levnější nebude? • Další dlouhodobý ukazatel naznačuje, že razantní růst cen nemovitostí v minulých pár letech je u konce. Podle HB Indexu sledujícího ceny nemovitostí byl růst cen bytů v letošním druhém čtvrtletí nejpomalejší za poslední čtyři roky. Potvrzují se tak i statistiky Ekospolu, podle kterých vzrostla cena nových bytů dostupných na pražském trhu meziročně jen o 5,3 procenta, což představuje nejpomalejší nárůst od konce roku 2017. Mezičtvrtletně zdražily dostupné nové byty v Praze dokonce jen o 0,6 procenta.

KOMENTÁŘ: Propad stavebnictví pokračuje. Změnit to může nový zákon • České stavebnictví se stále nevzpamatovalo z dlouhodobých omezení způsobených koronavirovou infekcí. Po loňském celoročním propadu pokračovalo ve stejném trendu i první letošní měsíc. Stavební produkce v lednu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla meziročně o 5,2 procenta. Méně se začaly stavět také nové byty, firmy jich během ledna v celém Česku zahájily 2 629, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta. Naopak dařilo se dokončovat byty, jejichž stavba začala už dříve.

O nové byty je největší zájem v Praze 9. Do předraženého centra se lidé moc nehrnou • Zájemci o nové bydlení v hlavním městě na konci loňského roku preferovali Prahu 9 před Prahou 5 a 10. První trojka tak prodejním statistikám dominuje už dva roky, mění se pouze jejich vzájemné pořadí. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Letňany a Vysočany, zájem je také o Smíchov či Michli.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

Praha drží v rámci bytové výstavby jedno prvenství • Střední Čechy v posledních letech převzaly post lídra bytové výstavby, když předstihly dříve nedosažitelnou Prahu. Hlavní město však trpí extrémně pomalým povolováním nových staveb a kvůli zastaralému územnímu plánu také nedostatkem pozemků vhodných k rezidenční výstavbě. Proto o svou první příčku přišlo. V jednom ohledu však Praha stále dominuje – zdaleka nejvíce nových bytů zde vzniká v rámci větších bytových domů. Naopak v ostatních krajích dominuje výstavba rodinných domů.

KOMENTÁŘ: Nový stavební zákon může vyřešit krizi ve stavebnictví • Výrazně urychlit proces povolování nových staveb by měl umožnit nový stavební zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj, který bude už v pondělí projednávat vláda. Nová legislativa obsahuje hned několik pozitivních principů, které pomohou českému stavebnictví. Na to drtivě dopadla protikoronavirová opatření, stavební produkce se od letošního jara opět propadá. Cestou, jak z této šlamastiky ven, může být i nový stavební zákon. Tedy v případě, že se ho podaří schválit včas a bez dalších větších změn.

Ceny nájmů prudce rostou, Praha patří mezi 20 nejdražších měst Evropy • Praha se zařadila mezi dvacítku měst Evropy s nejdražším nájemným. V celoevropském žebříčku poskočilo naše hlavní město meziročně o rekordních 13 příček.

Praha pronajme své byty vybraným profesím a lidem v nouzi • Pražští radní odsouhlasili způsob využívání bytového fondu v roce 2020. Díky zvyšujícímu se tempu oprav bude letos možné dohromady obsadit až 470 bytů. Město chce pronájmem městských bytů za dostupnou cenu pomoci podporovaným profesím, rodinám a jednotlivcům v bytové nouzi a lidem s duševním onemocněním, kteří dokážou žít samostatně nebo s podporou ze strany odborníků.

KOMENTÁŘ: Daň z nabytí nemovitosti je nemorální a měla by se zrušit • Daň z nabytí nemovitosti je nemorální, tvrdí část senátorů. Senát proto dolní komoře českého parlamentu navrhl, aby tuto daň zcela zrušila. Jsem jednoznačně pro, protože tato zbytečná čtyřprocentní daň zásadním způsobem zvyšuje náklady na pořízení vlastního bydlení. Stejně jako každoročně placená daň z nemovitosti by měla z českého daňového systému zcela zmizet.

V Česku loni přibylo 30 tisíc nových bytů. Většina z nich v rodinných domech • V roce 2018 se v České republice postavilo 18 666 nových bytových budov a v nich 29 657 bytů. Počet dokončených bytů ve srovnání s minulým rokem vzrostl, a to jak v rodinných, tak i v bytových domech. Prostřednictvím nástaveb nebo úprav nebytových prostor v již stojících budovách vzniklo 3 535 bytů. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad.

Architektonicky odvážný dům v Praze 8 podepřou sochy Davida Černého. Recepční bude robot • V hlavním městě po letech konečně opět vyroste odvážná a zajímavá budova. Projekt Nová Invalidovna v Praze 8 v sobě propojí osobitou invenci umělce Davida Černého a architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka. Výsledkem bude skloubení odvážné architektury s moderními technologiemi. Projektové a architektonické práce zajišťuje studio Qarta architektura. Investorem a developerem projektu Nová Invalidovna je společnost Trigema.