Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko

ZprávyKristián Vích19. dubna 20211 minuta čtení

Foto: Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou pro děti. Elektrické autíčko musí být neprodleně staženo z trhu.

„Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu nebezpečnou bateriovou hračku ROBOT DEFORM YI JUN/NO:YJ388-22 v papírovém obalu,“ uvedl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle zjištění inspektorů hrozí spotřebitelům vážné riziko. Při manipulaci s bateriemi se lze dotknout pájených spojů v prostoru pro baterie. Pájka ve spojích obsahuje nadlimitní množství olova, které může přejít pokožkou či sliznicí do těla.

Olovo funguje jako silný neurotoxin, který se hromadí v kostech a měkkých tkáních těla. Ve vyšších koncentracích může vést ke křečím, kómatu nebo dokonce smrti.

ČOI dále zjistila nevyhovující značení výrobku. Chybí například kontaktní adresa výrobce a dovozce. Značka shody CE je uvedena pouze na obalu.

„Česká obchodní inspekce zakázala prodejci distribuci a nařídila stažení uvedeného výrobku. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu, informace o něm byly zveřejněny v systému nebezpečných výrobků RAPEX,“ doplnil mluvčí Fröhlich.

Jak výrobek poznat

Na výrobku je uvedena značka Yi jun toys; Made in China; Speeding DEFORM. Na obalu je prezentována značka YI JUN; Made in China; ROBOT DEFORM; NO:YJ388-22; Na etiketě – LG9111F; Dovozce: OCENA s.r.o.; Země původu Čína, obsahuje pro deti od 3 let, nebezpečí úrazu, CE, EAN 8661906060035.

Nepřehlédněte

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Bezpečnost na Karlově náměstí se zhoršila. Policisté posílili hlídky • V posledních týdnech se razantně zhoršila bezpečnostní situace na Karlově náměstí. Do parku se totiž začaly hromadně přesouvat osoby bez přístřeší a narkomani. Zvýšil se nepořádek, povalovaly se zde použité injekční stříkačky i lahve od alkoholu. Radnice Prahy 2 se proto rozhodla situaci vyřešit ve spolupráci s městskou i státní policií.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března

Podvodníci opět prozvánějí česká čísla. Zpáteční telefonát může vyjít hodně draho • Lidé vlastnící mobilní telefon v České republice opět čelí nebezpečnému triku, kterým se z nich útočníci snaží vylákat peníze. Podvodné prozvánění se nazývá wangiri a v posledních dnech se s ním opět setkává stále více lidí.

Hostivařská přehrada má novou sirénu. Má varovat před nebezpečím • Na Hostivařské přehradě v Praze 10 byla umístěna nová elektronická siréna. Pokud by na přehradě vzniklo nějaké nebezpečí, například při zvýšené hladině vody, je možné skrze ni komunikovat a zajistit ochranu obyvatel.

Srážek chodců s tramvají loni výrazně ubylo. Nikdo nezemřel • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) za loňský rok eviduje celkem 47 případů srážek chodců s tramvají, což je pokles bezmála o 50 %. Naprostá většina skončila s lehkými zraněními chodců, pouze 3 s těžkými. Ani jedna srážka neskončila smrtí, což je vůbec poprvé za posledních 15 let.

Kontrola prodlužovaček nedopadla špatně. Odhaleny byly jen menší nedostatky • Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost elektrických prodlužovacích přívodů, které jsou v domácnostech často používány. Kontrolováno bylo celkem 13 typů výrobků. Nedostatky inspekce zjistila u dvou typů.

Obchody v Praze dětem bez problému prodají alkohol, zjistila inspekce • Školáci z hlavního města nemají o alkohol nouzi. Kontrola České obchodní inspekce zjistila, že obchody v okolí základních škol prodávají dětem alkoholické nápoje zcela běžně. Výsledky kontroly asi rodiče nepotěší. Děti v Praze mají k alkoholu velmi snadný přístup. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Zákon porušily prodejny potravin v Praze 1, Praze 10 a ve Stodůlkách, dva hypermarkety v Praze 4, vinotéka ve Stodůlkách a restaurace v Říčanech. „Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty,“ dodal mluvčí Fröhlich Při loňských kontrolách v celé republice zjistila inspekce prodej alkoholu mladistvým celkem ve 114 provozovnách ze 167 kontrolovaných.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Zjištění ČOI: Každý čtvrtý prodejce během adventu porušoval zákon • Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během prosince loňského roku uskutečnili kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitelé obvykle nakupují v předvánočním období na adventních trzích, jako jsou vánoční stromky, kapři, svíčky, ozdoby nebo zábavní pyrotechnika.

Adventní trhy v centru Prahy (ilustrační foto).

Obchodní inspekce varuje před smrtelně nebezpečnou nabíječkou na telefon • Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala okamžitý zákaz prodeje nabíječky pro mobilní telefony, která může pro spotřebitele představovat vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o nabíječku s názvem „Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“.   

Nebezpečná nabíječka může způsobit úraz elektrickým proudem.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od neděle až do odvolání na území hlavního města Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Nebezpečná hračka může dětem způsobit průjem, nevolnost a vyrážku • Na českém trhu se objevila dětská hračka s nadlimitním obsahem boru. Při nadměrném příjmu této látky dochází k jejímu ukládání v těle. Ve velkých koncentracích může bor způsobit závažné zdravotní problémy. Česká obchodní inspekce (ČOI) již nařídila stáhnout výrobek z prodeje.

Inspekce prověřovala sušičky potravin. Nedostatky odhalila u třech výrobků • Sušičky potravin patří k oblíbeným kuchyňským pomocníkům. Spotřebitelé by však měli pečlivě postupovat při jejich výběru a nákupu. Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontroly těchto populárních výrobků a provedla kontrolu 16 typů sušiček potravin. U tří z nich zjistila nedostatky.

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Velky bratr v ulicích Prahy? Policie chce nasadit kamery na rozpoznávání obličejů • Policie ČR oslovila vedení Prahy s požadavkem na spuštění pilotního projektu městského kamerového systému s funkcí rozpoznávání obličejů. Primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček to ale odmítají.

Sociální sítě: Proč je opustit a jak se připravit na odchod • Sociální sítě jsou nedílnou součástí moderního světa. Od okamžiku, kdy se Facebook poprvé objevil na scéně, se naše digitální interakce dramaticky změnila. Nicméně, s tímto vývojem přišly i různé negativní dopady na naše životy. Tento článek se zaměří na důvody, proč bychom měli přestat používat sociální sítě, popíše rizika spojená s jejich užíváním a poskytne několik rad, jak se na odchod z těchto platforem připravit.

Nebezpečná hračka může dětem ublížit. ČOI nařídila stažení z trhu • Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej medvídka svítícího ve tmě. Hračka je nebezpečná pro malé děti, které mohou lehce uvolnit malé části a vdechnout je.

Hračka po provedených laboratorních zkouškách.

Nedodržení bezpečné vzdálenosti je čtvrtou nejčastější příčinou autonehod • Dodržování bezpečné vzdálenosti patří mezi základní pravidla silničního provozu. Zákon ale přesně neurčuje hranici, která by měla být bezpečná. Vzhledem k měnící se rychlosti odborníci doporučují alespoň dvouvteřinový odstup. Na ohrožení účastníků silničního provozu kvůli nedodržování bezpečné vzdálenosti upozorňuje kampaň Ty to zvládneš, kterou realizuje nezisková Asociace Záchranný kruh.

Jak na zimu zabezpečit chatu proti zlodějům? Odborník varuje před nejčastějšími chybami • Mnoho lidí zná ten nepříjemný pocit, když na své chatě na jaře objeví poškozený zámek nebo rozbité okno. To bývá signálem, že chatu navštívil zloděj. Právě zimní období patří co do počtu těchto vloupání k nejhorším. V roce 2017 policie evidovala celkem 1 768 vloupání do chat. Reálné číslo bude s velkou pravděpodobností vyšší, než uvádějí statistiky, řada majitelů vloupání na policii nehlásí. Před posledním odjezdem po sezoně by tak měl každý majitel chatu co nejlépe zabezpečit a řádně zazimovat. Nejen zloděj umí napáchat škodu. Potrápit můžou i myši nebo sníh.