Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko

ZprávyKristián Vích19. dubna 20211 minuta čtení

Foto: Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou pro děti. Elektrické autíčko musí být neprodleně staženo z trhu.

„Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu nebezpečnou bateriovou hračku ROBOT DEFORM YI JUN/NO:YJ388-22 v papírovém obalu,“ uvedl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle zjištění inspektorů hrozí spotřebitelům vážné riziko. Při manipulaci s bateriemi se lze dotknout pájených spojů v prostoru pro baterie. Pájka ve spojích obsahuje nadlimitní množství olova, které může přejít pokožkou či sliznicí do těla.

Olovo funguje jako silný neurotoxin, který se hromadí v kostech a měkkých tkáních těla. Ve vyšších koncentracích může vést ke křečím, kómatu nebo dokonce smrti.

ČOI dále zjistila nevyhovující značení výrobku. Chybí například kontaktní adresa výrobce a dovozce. Značka shody CE je uvedena pouze na obalu.

„Česká obchodní inspekce zakázala prodejci distribuci a nařídila stažení uvedeného výrobku. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu, informace o něm byly zveřejněny v systému nebezpečných výrobků RAPEX,“ doplnil mluvčí Fröhlich.

Jak výrobek poznat

Na výrobku je uvedena značka Yi jun toys; Made in China; Speeding DEFORM. Na obalu je prezentována značka YI JUN; Made in China; ROBOT DEFORM; NO:YJ388-22; Na etiketě – LG9111F; Dovozce: OCENA s.r.o.; Země původu Čína, obsahuje pro deti od 3 let, nebezpečí úrazu, CE, EAN 8661906060035.

Nepřehlédněte

Přichází obleva. Dávejte pozor na padající sníh a rampouchy • Mrazivé počasí v Praze podle aktuální předpovědi v příštích dnech skončí a vystřídá ho obleva. Výrazně tak vzroste riziko odpadávajících kusů tajícího sněhu a rampouchů ze střech a okapů, které mohou vážit i desítky kilogramů.

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Cyklisté podceňují zásady bezpečnosti. V Česku jich loni zemřelo téměř 40. Na co si dát pozor? • Jarní počasí tradičně láká cyklisty k prvním vyjížďkám na kole. Po zimě je ale potřeba jízdní kolo důkladně zkontrolovat a oživit si také základní bezpečnostní pravidla jízdy po cyklostezkách a veřejných komunikacích. Odborníci upozorňují, že obezřetnost je rozhodně na místě. Jen v loňském roce zahynulo na českých silnicích 38 cyklistů. O rok dříve to bylo ještě o 8 víc.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Kampaň zabrala. Počet smrtelných srážek chodců s tramvají se loni snížil • Zatímco v předešlých letech počet střetů tramvají s chodci v hlavním městě každým rokem stoupal, loni došlo nejen k meziročnímu poklesu počtu nehod o více než 17 %, ale i počtu úmrtí, a to z osmi na tři osoby. Rok 2019 byl v této oblasti pozitivní i tím, že z celkového počtu 87 sražených chodců byla naprostá většina zraněných lehce, a pouze 4 těžce. Data zveřejnil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP).

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Obchodní inspekce varuje před smrtelně nebezpečnou nabíječkou na telefon • Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala okamžitý zákaz prodeje nabíječky pro mobilní telefony, která může pro spotřebitele představovat vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o nabíječku s názvem „Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“.   

Nebezpečná nabíječka může způsobit úraz elektrickým proudem.

Polovina autobazarů porušuje zákon, zjistila obchodní inspekce • Dodržují prodejci ojetých automobilů stanovená pravidla? Z 83 kontrol autobazarů v loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona téměř v padesáti případech. Nejčastěji šlo o nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu vozidla. Někteří prodejci také nedostatečně informovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp • Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.

Siluety na kolejích varují Pražany před nebezpečím fatální srážky s tramvají • Dbejte své bezpečnosti a myslete na fakt, že tramvaj má přednost nejen na přechodu! Přesně to má Pražanům připomenout kampaň „Neskákej mi pod kola!“, která nyní kromě výstražné tramvaje upozorňuje na nebezpečí střetu nástřikem lidských siluet na tramvajových svršcích. Nástřik obrysů těl byl proveden na místech v Praze s astým rizikem střetu tramvaje s chodcem. Tento počin Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) opět vznikl v rámci uvedené kampaně ve spolupráci s BESIP, Policií ČR a ROPID. 

Praha je bezpečná, myslí si většina obyvatel metropole • Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. V posledních pěti letech se počet trestných činů snížil skoro o 40 %. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Její výsledky ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od neděle až do odvolání na území hlavního města Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Jak na zimu zabezpečit chatu proti zlodějům? Odborník varuje před nejčastějšími chybami • Mnoho lidí zná ten nepříjemný pocit, když na své chatě na jaře objeví poškozený zámek nebo rozbité okno. To bývá signálem, že chatu navštívil zloděj. Právě zimní období patří co do počtu těchto vloupání k nejhorším. V roce 2017 policie evidovala celkem 1 768 vloupání do chat. Reálné číslo bude s velkou pravděpodobností vyšší, než uvádějí statistiky, řada majitelů vloupání na policii nehlásí. Před posledním odjezdem po sezoně by tak měl každý majitel chatu co nejlépe zabezpečit a řádně zazimovat. Nejen zloděj umí napáchat škodu. Potrápit můžou i myši nebo sníh.

Pozor na nebezpečnou hračku. Pro děti představuje velké riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, která může pro nejmenší děti představovat velké zdravotní riziko. Jedná se přívěsek na klíče v podobě panenky s copánky.

Na trhu se objevila nebezpečná hračka pro kočky. Obsahuje velké množství těžkých kovů • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nákupem hračky pro kočky, která obsahuje mnohonásobně větší množství olova a kadmia, než dovolují povolené limity. Zároveň nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

Muž vysosal z cizího účtu 15 tisíc korun. Stačila jednoduchá finta • Pražští policisté pátrají po muži, který při výběru z bankomatu použil cizí debetní kartu. Z účtu oběti ukradl 15 tisíc korun. Bezpečnostní kamery ho zachytily na Karlově náměstí přímo při činu.

Provozovatel zelených koloběžek Lime vydal bezpečnostní manuál pro jezdce • Loni v září Prahu ze dne na den zaplavily stovky černo-bílo-zelených elektrických koloběžek kalifornského miliardového startupu Lime. Někteří Pražané si službu na sdílení vozítek prostřednictvím mobilní aplikace oblíbili, těm ostatním buď nevadí, nebo ji nenávidí.

Pozor na zprostředkovatele energií. Mohou používat nekalé praktiky, varuje ČOI • Ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů otevřely prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele, že se nejedná se o skutečné dodavatele energií, ale pouze o zprostředkovatele, kteří mohou telefonicky či osobně kontaktovat domácnosti s tím, že kvůli krachu dodavatelů či zvýšení cen energií pomohou spotřebitelům najít nového dodavatele, respektive přejít výhodněji k jinému, jimi vybranému dodavateli. Jejich taktiky přitom mohou být často na hraně zákona.

Obchody v Praze dětem bez problému prodají alkohol, zjistila inspekce • Školáci z hlavního města nemají o alkohol nouzi. Kontrola České obchodní inspekce zjistila, že obchody v okolí základních škol prodávají dětem alkoholické nápoje zcela běžně. Výsledky kontroly asi rodiče nepotěší. Děti v Praze mají k alkoholu velmi snadný přístup. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Zákon porušily prodejny potravin v Praze 1, Praze 10 a ve Stodůlkách, dva hypermarkety v Praze 4, vinotéka ve Stodůlkách a restaurace v Říčanech. „Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty,“ dodal mluvčí Fröhlich Při loňských kontrolách v celé republice zjistila inspekce prodej alkoholu mladistvým celkem ve 114 provozovnách ze 167 kontrolovaných.

Podvodníci opět prozvánějí česká čísla. Zpáteční telefonát může vyjít hodně draho • Lidé vlastnící mobilní telefon v České republice opět čelí nebezpečnému triku, kterým se z nich útočníci snaží vylákat peníze. Podvodné prozvánění se nazývá wangiri a v posledních dnech se s ním opět setkává stále více lidí.