Úřad MČ Praha 2 bude mít v pátek omezený provoz

ZprávyPražskýDEN.cz17. března 20181 minuta čtení

Z provozních důvodů budou v pátek 23. 3. 2018 všechna pracoviště Úřadu městské části Praha 2 Náměstí Míru 20 otevřena od 7:30 do 10:00 hodin. Vchod do Úřadu městské části Praha 2 z Náměstí Míru bude uzavřen. Použijte, prosím, vchod z Jugoslávské ulice. Podatelna a informační kancelář budou od 7:30 do 10:00 hodin umístěny v hale osobních dokladů přepážky č. 7 a 8 (vchod z Jugoslávské ulice). Podatelna bude od 10:00 do 13:30 hodin umístěna v budově Náměstí Míru 14 (roh Náměstí Míru a Americké ulice). Informační kancelář Jaromírova 23 zůstává v provozu od 7:30 do 13:30 hod.

Nepřehlédněte

Unikátní bunkr Folimanka se o víkendu opět otevírá pro veřejnost • Nejen milovníci historie se mohou v sobotu 14. září 2019 opět vydat na prohlídku jednoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Protiatomový kryt Folimanka bude tuto sobotu opět zpřístupněn veřejnosti • Zájemcům o historii hlavního města se v sobotu 16. února 2019 opět naskytne možnost navštívit jeden z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Kryt Folimanka se otevře pro zájemce již tuto sobotu • Zájemcům o historii se v sobotu 18. srpna 2018 opět otevře jeden z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin. Kryt Folimanka je v současné době největší podzemní stavbou na území městské části Praha 2. Prostor o rozloze 1332 m² může v případě potřeby pojmout až 1300 osob. Kryt je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě potřeby plně funkční. Nekomentované veřejné prohlídky probíhají vždy jednu sobotu v měsíci a vstupné je zcela zdarma. Téměř celý kryt je bezbariérový. Vstup je povolen i vychovaným domácím mazlíčkům. Na dotazy ohledně krytu a jeho historie vám na místě rádi odpoví pracovníci městské části, které najdete u hlavního vchodu, nebo dobrovolníci rozmístění přímo v krytu (česky, anglicky a rusky). Chcete-li si kryt v klidu prohlédnout, je vhodné přijít alespoň hodinu před zavírací dobou (kryt se zavírá v 15 hodin). Pokud tentokrát prohlídku krytu Folimanka tentokrát nestihnete, nezoufejte. Další příležitost budete mít v sobotu 15. září 2018.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Startuje rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahajuje nutnou rekonstrukci tramvajové trati v ulici Vinohradská v celkové délce cca 2,6 km. V první etapě proběhne modernizace úseku Hradecká – Želivského letos o letních prázdninách, úsek Škrétova – Sudoměřická bude zmodernizován mezi březnem a červencem příštího roku. Při vyloučení tramvajového provozu DPP zajistí náhradní autobusovou dopravu. „Zastaralé koleje musíme neodkladně opravit, letní prázdniny jsou k tomu ideální příležitostí. Klíčová dopravní tepna ve Vinohradské ulici si zkrátka zaslouží moderní tramvajovou trať. Na tuto investiční akci předpokládáme stavební náklady ve výši zhruba 250 mil. Kč,“ uvedl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. „Počítáme zde s dvoufázovou rekonstrukcí tramvajové trati. Letos o letních prázdninách opravíme 0,7 kilometru v úseku Hradecká – Želivského, v roce 2019 od března do ervence zrekonstruujeme 1,9 kilometru mezi Škrétovou a Sudoměřickou ulicí,“ říká Tomáš Kaas, investiční ředitel a člen představenstva DPP s tím, že na trati nově přibyde i zatravněný tramvajový svršek v celkové délce cca 258 m dvoukolejně včetně automatického zavlažování svršku. V rekonstruovaných úsecích se nachází celkem šest tramvajových zastávek – Italská, Vinohradská tržnice, Jiřího z Poděbrad, Radhošťská, Olšanské hřbitovy a Želivského (u Strojimportu). Zastávka Italská směrem do centra a zastávky Olšanské hřbitovy a Želivského v obou směrech zůstanou nástupními ostrůvky, budou zvýšeny a nově budou opatřeny zábradlím s vodící funkcí pro nevidomé a slabozraké. Zastávky Italská ve směru z centra a Vinohradská tržnice v obou směrech budou postaveny jako provizorní mysy v místě budoucích definitivních mysů. Zastávky Jiřího z Poděbrad a Radhošťská, obě v obou směrech, budou provizorně ponechány ve stávajících místech. Jedná se o nástupní ostrůvky. Dále dojde k obnově připojení osvětlených zastávkových označníků u definitivních zastávek a k realizaci připravenosti na budoucí informační systém. „Rozhodně nezapomínáme ani na handicapované, provedeme bezbariérové úpravy přechodů pro chodce a jejich vybavení signálními a varovnými pásy. Součástí prací budou v nutném rozsahu i pravy chodníků,“ dodává Tomáš Kaas.

Nepojedou tramvaje v úseku Náměstí Míru – Flora • Z důvodu údržby tramvajové trati dochází ve čtvrtek 22. března 2018 (od 0.25 hodin do 5.00 hodin) k přerušení provozu tramvají v úseku Náměstí Míru – Flora, a to v uvedeném směru. Linka číslo 91 je ve směru od Divoké Šárky ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávku Bruselská na Zvonařku, odtud pokračuje přes zastávky Bruselská, I. P. Pavlova, Muzeum, Vinohradská tržnice, Jiřího z Poděbrada Radhošťská do zastávky Flora a dále po své trase směr Nádraží Strašnice.

Vánoční trhy u Ludmily zkrášlily stromky ozdobené školáky z Prahy 2 • Náměstí Míru dnes dopoledne získalo novou vánoční výzdobu. V těsném sousedství oblíbených adventních trhů se objevilo deset vánočních stromků, o jejichž zkrášlení se postarali vlastnoručně vyrobenými ozdobami žáci ze základních škol v Praze 2. S tímto zpestřením adventního dění přichází druhá městská část letos poprvé.

OBRAZEM: Bouračka v centru Prahy. Policistům z hořícího auta pomáhali kolemjdoucí • V sobotu krátce po půl osmé ráno vyjížděly všechny složky Integrovaného záchranného systému do Ječné ulice v Praze 2, kde došlo ke střetu dvou osobních motorových vozidel, z nichž jedno bylo policejní. To v důsledku střetu skončilo na přilehlém chodníku a začalo hořet. Policistům z hořícího vozu pomohli kolemjdoucí, řidičku z druhého vozu museli vyprostit přivolaní hasiči. Ti rovněž zajistili místo události proti požáru a předali ho dopravním policistům. Všichni účastníci nehody skončili v péči záchranářů. Prvotní informace ukazují, že policisté jeli se zapnutým výstražným a zvukovým zařízením na tísňové volání. Okolnosti celé dopravní nehody a míra zavinění jednotlivých účastníků bude předmětem dalšího vyšetřování. [gallery size="full" columns="1" ids="9779,9778,9780"]

Praha 2 plánuje vysadit desítky stromů v ulicích i parcích • Městská část Praha 2 chce být o něco zelenější. V polovině května proto chystá dosadbu chybějících stromů v některých ulicích a parcích.

O víkendu se opět otevře unikátní protiatomový bunkr Folimanka • Pražanům se v sobotu 12. října 2019 opět otevřou brány jedenoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory z časů studené války si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh • MČ Praha 2 zveřejnila výsledky veřejné architektonické soutěže o obnovu parku U Hradeb. V konkurenci osmi soutěžních návrhů zvítězil návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA.

Výstava plná her a hlavolamů proběhne na Novoměstské radnici • Novoměstská radnice v Praze pořádá od 19. do 22. září oblíbenou výstavu určenou nejen dětem, ale také všem fanouškům nejrůznějších hádanek, hlavolamů a deskových her. Historický Velký sál radnice se na čtyři dny promění v prostornou hernu, kde uvidíte a vyzkoušíte si nejrůznější hlavolamy a deskové hry od předních českých výrobců a distributorů. S pravidly a výběrem hry vám poradí herní instruktoři. Kdy a kde? Výstava se koná na Novoměstské radnici (Karlovo nám. 1/23, Praha 2 – Nové Město) od 19. do 22. září 2018. Otevřena je denně od 10 do 18 hodin. V pátek 21. září je prodloužena až do 20 hodin, aby si ji stihli všichni dostatečně užít. Základní vstupné je 90 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 190 Kč (2 dospělí + max 3 děti do 15 let), skupinové (od 10 osob) 60 Kč za osobu.

Vstup do metra na Karlově náměstí bude na rok uzavřen • Pražané, kteří cestují metrem, by se měli obrnit velkou dávnou trpělivosti. Dopravní podnik kvůli výměně eskalátorů a dalším opravám omezí nejméně na 10 měsíců vstup a výstup ze stanice Karlovo náměstí na lince B ve směru k ulici Resslova.

Na I. P. Pavlova nainstalovali nové odpadkové koše • Městská část Praha 2 nechala v těchto dnech rozmístit nové koše na zástavce městské hromadné dopravy I. P. Pavlova. Jsou větší než ty stávající a horní část je uzpůsobena pro odkládání cigaretových nedopalků. Radnice tak reagovala na stížnosti lidí, že původní koše byly neustále přeplněné.

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu • Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2.

I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

VIDEO: Na prvního máje znásilnil mladou dívku. Policisté prosí o pomoc • Kriminalisté prvního oddělení druhého policejního obvodu vyšetřují znásilnění čtyřiadvacetileté dívky, ke kterému došlo v úterý 1. května časně ráno na pražských Vinohradech. Policistům se už podařilo zjistit několik podstatných informací a důkazů. Díky kamerovým záběrům přesně vědí, odkud a kam násilník dívku pronásledoval. Poškozené byl v patách už od ulice Ječná a z očí ji nespustil ani ve chvíli, kdy zašla do provozovny rychlého občerstvení na rohu Jugoslávské ulice a Tylova náměstí. S ohledem na poškozenou nechtějí policisté prozradit, kde přesně k samotnému znásilnění došlo. I přes všechna dosavadní zjištění se zatím nepodařilo pachatele trestného činu vypátrat a zadržet, a proto se vyšetřovatelé obrací na širokou veřejnost s prosbou o pomoc. Pokud máte o muži v modré bundě a modrých kraťasech jakékoliv informace, předejte je prostřednictvím linky tísňového volání 158. [gallery size="full" columns="1" ids="10215"]

Praha 2 zavádí poplatkový automat a nabízí virtuální prohlídku sídla úřadu • Městská část Praha 2 zprovoznila v těchto dnech poplatkový automat a spustila virtuální prohlídku úřadu. Znovu tak rozšířila portfolio služeb, které svým občanům nabízí. Ti mohou nově poplatky hradit hotovostí nebo kartou přímo ve vestibulu úřadu a nemusí na pokladnu. Virtuální prohlídka úřadu má návštěvníkům usnadní orientaci v budově.

Praha 2 si připomene 600 let od první pražské defenestrace • V úterý 30. července si Pražané připomenou první pražskou defenestraci, vyhození katolických konšelů Nového Města zastánci husitských ideí v čele s Janem Želivským a Janem Žižkou z oken Novoměstské radnice. Tuto gotickou stavbu si budou moci zájemci prohlédnout bez vstupného. Na Karlově náměstí pak Praha 2 nabídne husitské ležení, dobové tržiště a zábavní program, který vyvrcholí přímo ukázkou defenestrace v 18 hodin.

Praha 2 zaznamenala během pandemie snížení kriminality • Kriminalita v Praze 2 je v době nouzového stavu o 27 procent nižší než ve srovnatelném období loňského roku. Vyplývá to z údajů Policie ČR. Je to důsledek vyhlášeného nouzového stavu a s ním souvisejících omezujících opatření vlády, ale i zvýšení sankcí u vybraných trestných činů.

Protiatomový kryt Folimanka se v sobotu otevře pro veřejnost • Také v tomto měsíci se pro veřejnost otevře jeden z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města Prahy. Unikátní prostory protiatomového bunkru Folimanka si zájemci budou moci prohlédnout tuto sobotu 15. září od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Praha 2 má rozpočet na letošní rok. Nejvíce peněz investuje do školství • Zastupitelé MČ Praha 2 schválili na svém pondělním zasedání rozpočet na rok 2019. I letos roce bude mít Praha 2 vyrovnané hospodaření ve výši 696,69 mil. korun. Nejvíce peněz investuje do školství.