Nepřehlédněte

Bytová krize v praxi: Pražané kupují stále menší byty • Pražané kupují stále častěji malé byty. Největší zájem je především o garsonky a byty 2+kk. Ještě v roce 2016 se jich na pražském trhu prodalo 59,2 procenta, letos již je to 70 procent. Vůbec nejrychleji roste zájem o ty nejmenší byty 1+kk, které letos za první pololetí tvořily již 30 procent všech v Praze prodaných nových bytů. Vyplývá to ze společných analýz trhu firem Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Likvidace použitých roušek má svá pravidla. Ne každý je dodržuje • Pravidla pro nošení ochranných pomůcek zná každý. Nad postupem při správné likvidaci ale někteří tápou. Likvidace roušek, respirátorů a rukavic vyžaduje dávku opatrnosti a ohleduplnosti. Za žádných okolností by tyto pomůcky neměly končit pohozené v ulicích, na parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko. Podle Pražských služeb je nejbezpečnější ochranné pomůcky hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad.

V úterý přibylo 10 883 nakažených koronavirem a 203 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 10 883 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 244 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 136 643. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

8. 6. 1890: Most Františka Josefa bude muset být upraven, aby zvládl větší zátěž • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Den otevřených dveří ČHMÚ nebo vítání jara na Malé Straně • Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít. Den otevřených dveří ČHMÚ V sobotu 24. března pořádá Český hydrometeorologický ústav Den otevřených dveří. Oslaví tak nadcházející Světový den vody (22. březen) a zároveň Světový meteorologický den (24. březen). [related-post id="7675"] Stará čistírna odpadních vod Bubeneč U příležitosti Světového dne vody přichystala speciální sobotní program pro veřejnost také Stará čistírna odpadních v Bubenči. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku areálu, výukovou hru nebo jištěný výstup na komín. [related-post id="7656"] Cyklohráček Unikátní výletní vlak pro celou rodinu a pro cyklisty vyjede už tuto sobotu na atraktivní trasu z Prahy na Okoř a do Slaného. I letos pojede z pražského hlavního nádraží po malebné trati Pražského semmeringu. [related-post id="7744"] Ahoy, jaro! Naladit se na jaro, nasát velikonoční atmosféru a užít si příjemné odpoledne s rodinou. Takovou příležitost budou mít všichni, kteří se vypraví v neděli 25. března před Velikonocemi na nádvoří Tyršova domu a do Michnova paláce na jarní festival Ahoy, jaro! [related-post id="7690"] Historie Stromovky Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 14. března do 1. července 2018 venkovní výstavu Stromovka. Jak název napovídá, věnována je především historii Královské obory Stromovky, jedné z významných zelených ploch na mapě Prahy a jejímu vývoji od 16. do 20. století. [related-post id="6812"] Výstava štírů Zoo Praha vystavuje unikátní kolekci štírů. Přijďte se přesvědčit, že jde o jedinečné tvory s mimořádně zajímavými schopnostmi a životními projevy. Kolekce 40 druhů štírů bude k vidění od soboty 10. března do neděle 27. května 2018 v galerii v Gočárových domech. [related-post id="6693"] Matějská pouť V areálu Výstaviště Praha pokračuje tradiční Matějská pouť. Pro návštěvníky jsou připraveny tradiční i nové zahraniční atrakce. Pobavíte se na horské dráze, centrifuze, ve strašidelném zámku, domě smíchu, u střelnic, na kolotočích, houpačkách, skákacích hradech, houpacích lodích nebo na lochnesce. [related-post id="5938"] Orchideje v Botanické zahradě Fascinují vás orchideje? Nechte se okouzlit jejich křehkou krásou a rafinovanými tvary na nejočekávanější akci letošní sezony – výstavě tropických orchidejí v trojské botanické zahradě. Ale pozor, výstava končí už tuto sobotu! [related-post id="6690"] Sedmičky Josefa Lady V Tančícím domě můžete navštívit výstavu s názvem Sedmičky Josefa Lady, která přináší obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života. [related-post id="3892"]

Praha konečně vytvoří stálé místo pro Muchovu Slovanskou epopej • Pražští radní v odsouhlasili záměr na rekonstrukci a dostavbu Lapidária na holešovickém Výstavišti. V nově postavené budově bude stálá expozice Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Holešovické Výstaviště v současné době prochází rozsáhlou proměnou a dalším krokem je i kompletní rekonstrukce Lapidária. Společně s rekonstrukcí bude dostavěna nová moderní budova, která splní veškeré požadavky na umístění celé expozice Slovanské epopeje. „Vnímám to jako letitý dluh města, který vůči Alfonsi Muchovi máme. Slovanská epopej je velkolepé dílo a to by mělo mít vlastní a důstojný domov,“ řekla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová. [gallery size="full" columns="1" ids="10966"] Již v minulém roce vytipoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vhodné lokality pro trvalé umístění Slovanské epopeje a jako nejvhodnější označil lokalitu Těšnova, kde by však byla nutná změna územního plánu. Jako druhé a třetí nejvhodnější místo bylo vyhodnoceno právě holešovické Výstaviště. „Výhodou tohoto řešení je, že za dva a půl roku by už Slovanská epopej mohla mít domov, jaký si po celou dobu zaslouží, a my tím navíc podpoříme rozvoj Výstaviště, protože epopej na to místo jistě přiláká velké množství lidí,“ uvedla primátorka. Předpokládaná výše investice je 580 milionů, přičemž v zakázce je zahrnuta jak kompletní rekonstrukce stávající historické budovy, tak stavba nová, která musí splňovat náročné technické požadavky. [gallery size="full" columns="1" ids="10967"] Nový stavební objekt reflektuje svým půdorysným tvarem i hmotou právě zrcadlově umístěnou hmotu objektu akademie výtvarných umění. Novostavba je z urbanistického hlediska doplněním nyní scházející kompoziční hmoty, která kromě doplnění objemového jednoznačně doplňuje i okolní komunikační trasy. Celý záměr ještě musí schválit zastupitelstvo. [gallery size="full" columns="1" ids="10968,10969,10970"] Slovanská epopej je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterým malíř Alfons Mucha shrnul dějiny slovanských národů. Vznikal v letech 1912–1926 v ateliéru na zámku Zbiroh. Mucha jednotlivě dokončované obrazy v průběhu let postupně podmínečně předával městu Praze. Požadoval, aby Praha dílo vystavila na vlastní náklady v budově výslovně vystavěné k tomuto účelu.

21. 4. 1868: Skandál na svatbě. Ženich si po obřadu prošel uličkou hanby • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Svatba Mrzutá příhoda stihla včera jednoho občana, jenž slavil sňatek svůj v kostele sv. Vojtěcha v Jirchářích. Když nový párek z chrámu se ubíral, uvítal ho venku valný zástup, nejvíce ženských, krutým spíláním a výhružkami, tak že policie musela zjednat pořádek. Podnět k nevoli té dal prý ženich tím, že opustil první svoz milenku, s nížto po 11 let důvěrně žil. – Národní listy, 21. 4. 1868 Pohřeb Při pohřbu jistého dělostřelce, jenž odbýval se včera za značného průvodu vojenského na hřbitov košířský, bylo by málem jedno dítě o život přišlo. Poněvadž pochovaný vojín byl se súčastnil v bitvách, stříleno mu u hřbitova na počest z děl. Při tom nastala taková tlačenice, že jedno malé děcko na zem jest povaleno a tak ušlapáno, že dlouho bez sebe leželo a jen po velikém namáhání k životu vzkříšeno jest. – Národní listy, 21. 4. 1868 [related-post id="9593"] Přednáška Přednášku o vaření na plynu bude míti v sále Žofínského ostrova v neděli dne 26. dubna o 10. hod. dop. pan Vojt. Náprstek. Při této přednášce budou se vařiti, péci atd. rozmanité pokrmy na rozličných jednoduchých plynovarech, na doklad, že se plynu dá použiti i v nejskrovnější domácnosti k rychlejšímu a levnějšímu upravení naší stravy. Celý výnos přednášky této určen jest ve prospěch spolku pro vychování spustlé mládeže, který se právě zřizuje pod předsednictvím pražského purkmistra. – Pražský denník, 21. 4. 1868

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Ostrý dopis Babišovi: Hodil jste všechny přes palubu, nechte to dělat jiné, zlobí se Milion chvilek • Přesně před rokem zemřel v Česku první člověk nakažený koronavirem. Od té doby postupně přibylo téměř 25 tisíc dalších obětí nemoci covid-19. Své rozčarování nad situací vyjádřil spolek Milion chvilek pro demokracii třaskavým otevřeným dopisem pro předsedu vlády.

Na Staroměstskou radnici loni zavítalo téměř 700 tisíc návštěvníků • Staroměstská radnice zaznamenala v loňském roce rekordní návštěvnost od sjednocení vstupného v roce 2017. Vstupními dveřmi prošlo celkem 695 000 lidí. Největší počet návštěvníků, necelých 78 000, zavítal na radnici již tradičně v prosinci. V průměru tak na konci roku na Staroměstskou radnici přišlo 2 500 lidí denně. Nejslabší byl naopak únor, kdy přišlo 40 000 návštěvníků

Staroměstská radnice v Praze patří mezi vyhledávání cíle turistů.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

V pražské zoo se vyklubal na svět tenhle roztomilý pišišvor. Podívejte se, jaké velké zvíře z něj nakonec vyroste • Jen od konce ledna se v Zoo Praha vyklubala řada zajímavých a vzácných ptáčat, například mládě pelikána skvrnozobého, emu hnědého nebo hned dvě mláďata marabu afrického. A další ptačí přírůstky na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Marabu africký (čáp marabu) Marabuové afričtí Vilda s Emou mají za sebou už několik úspěšných odchovů. Další dvě ptáčata se jim vylíhla letos, 30. ledna a 2. února. První týden je sice ještě chovatelé dokrmovali, momentálně už jsou ale mláďata plně v péči svých rodičů, kteří se jim řádně věnují. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6169"] „Zatím zůstávají v zázemí, ale na jaře by celá čapí rodinka měla být k vidění ve Vodním světě v dolní části zoo,“ uvedl chovatel ptáků Zoo Praha Pavel Kovařík a dodal, že každé další mládě marabu afrického znamená úspěch, protože sestavit chovný pár tak, aby si vyhovoval, není vůbec snadné. V České republice se zatím podařily odchovy čápů marabu pouze v Zoo Praha a v Zoo Dvůr Králové. [related-post id="6067"] Pelikán skvrnozobý Mládě pelikána skvrnozobého se vylíhlo 17. února a také v tomto případě má Zoo Praha pořádný důvod k radosti. Tento druh patří k nejvzácnějším druhům pelikánů, který se dnes vyskytuje jen na zlomku původního území. Odchov v lidské péči je navíc náročný a rodiče z pražské zoo ne příliš zkušení. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6170"] „První pokus o přirozený odchov v loňském roce nedopadl dobře, proto jsme se i vzhledem k významu každého pelikána skvrnozobého rozhodli pro umělý odchov, který má výrazně vyšší šanci na úspěch, a navíc přináší důležité poznatky využitelné při přirozených odchovech,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. [related-post id="6077"] Emu hnědý Ptáče emu hnědého se vyklubalo 18. února, jako jediné mládě ze šesti vajec nasazených v líhni. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6171"] „Toto poslední, úspěšné vejce bylo sneseno 23. prosince, takže bylo tak trochu vejcem vánočním. Ještě týž den jsme ho nasadili do líhně. Samec na vejcích totiž odmítal sedět, a jelikož je hnízdo na venkovním dvorku, v dřevěné boudě, hrozilo, že by vejce promrzla. Na další vejce již samec zasedl sám a nyní zahřívá šestikusovou snůšku, přičemž na první mláďata se můžeme těšit zhruba příští víkend,“ doplňuje zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Odchovat mládě pelikána skvrnozobého, jednoho z nejvzácnějších druhů pelikánů, je velice náročné.

Muž ukradl servírce peněženku. Policisté prosí o pomoc s pátráním • Od začátku srpna pátrají policisté z Letňan po neznámém muži, který v restauraci na Praze 9 odcizil peněženku s hotovostí.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

Na křídlech motýlů. Botanická zahrada ukáže exotické cestovatele • Už posedmnácté se letos do skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. m. Prahy vrátí exotičtí motýli. Tentokrát se představí v možná překvapivé roli, a to coby cestovatelé. Dozvíte se, odkud a kam se motýli přesouvají, kolik kilometrů dokáže motýl uletět za jediný den, který druh uletí největší vzdálenost, a mnoho dalších zajímavostí.

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus).

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

Praha 6 nabízí studentům bydlení v domech s pečovatelskou službou • MČ Praha 6 nabízí studentům vyšších odborných či vysokých škol nájem bytů v domech s pečovatelskou službou. Studenti by v těchto zařízeních měli zároveň plnit roli dobrovolníků a trávit tak čas se seniory.

28. 5. 1889: Mladý chlapec za koupání ve Vltavě málem zaplatil životem • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Obchodní centrum na pražském Chodově od září změní název • Návštěvníci největší pražské nákupní galerie si budou muset od podzimu zvykat na nový název. Centrum Chodov se bude nově jmenovat Westfield Chodov. Změnu ohlásil vlastník centra, společnost Unibail-Rodamco-Westfield, které v Praze patří ještě nákupní centra na Zličíně a na Černém Mostě.

Mrazy dál sužují Pražany, ale volných míst v noclehárnách pro bezdomovce je stále dostatek • Mrazivé počasí, které má trvat až do víkendu, zatím kapacity v pražských v noclehárnách pro osoby bez přístřeší nepřeplnilo. „Situaci nepřetržitě monitorujeme. V současné době je k dispozici stále přibližně 100 volných míst na lodi Hermes. Jinak ostatní noclehárny jsou od noci z pondělí na úterý zaplněny. Připraveny máme varianty k případnému navýšení míst pro přečkání noci,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek. „V případě naplnění všech volných kapacit jsme připraveni otevřít nízkoprahová denní centra i na noc či postavit vyhřívané stany a tím navýšit místa pro osoby bez přístřeší,“ upřesnil Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha. [related-post id="6207"] Míst v noclehárnách přibylo Letos se podařilo rozšířit počet nocleháren o další objekt v Michli, a tím navýšit kapacity o dalších 150 míst. V noclehárnách v Michli a Vackově je tak zájemcům k dispozici 350 míst k přespání. Zimní počasí je nejhorším obdobím pro lidi bez přístřeší. Proto pro ně Praha každoročně připravuje v rámci zimních opatření pomoc, kterou Centrum sociálních služeb Praha zabezpečuje v koordinaci s neziskovými organizacemi. [related-post id="6036"] „V tomto mrazivém počasí jsou maximálně vytíženi všichni terénní pracovníci, kteří zajišťují pro osoby bez přístřeší oblečení a také informační servis, kam se mohou v případě nouze obrátit a kde najdou pomoc. Jejich důležitou činností je i poskytování základní zdravotní péče. Za jejich práci bych jim rád poděkoval,“ dodal ředitel Tomáš Ján.

Bezdomovci nemusí v tuhých mrazech trávit noci na ulicích.