Praha 8 otevře dalších třicet populárních knihobudek. Knihy si můžete klidně nechat

ZprávyPražskýDEN.cz14. května 20182 minuty čtení

Foto: MČ Praha 8

MČ Praha 8 a její příspěvková organizace Osmička pro rodinu společně posilují šíření literatury po osmé městské části. V návaznosti na běžící projekty Digitální svět a Čtecí babičky a dědečci rozmístí přes 30 knihobudek.

První knihobudku umístila Osmička pro rodinu ve čtvrtek 10. května 2018 před Rodinné centrum Osmička v Čimicích. Slavnostního zahájení projektu se zúčastnila ředitelka Osmičky pro rodinu Kateřina Halfarová a zaměstnanci této organizace.

Tento projekt podporuje také místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil: „Projektem chceme podporovat zájem o literaturu všeho druhu, a to nejen mezi dospělou populací, ale především mezi našimi dětmi. Vzhledem k moderním technologiím děti nečtou, což snižuje jejich všeobecný přehled. Abychom děti nalákali, zvolili jsme přitažlivý design knihobudek a strategické rozmístění po celé Praze 8.“

„Je pro nás velmi důležitá logopedická prevence, rozvoj slovní zásoby, soustředění dětí a zejména vidíme smysl, který pojí projekty Digitální svět, Čtecí babičky a dědečci i Knihobudky a tím je mezigenerační přesah. Děláme tak osvětu v rámci digitálních technologií, a zároveň posilujeme pozitivní vztah ke knize. V první fázi umístíme knihobudky před naše rodinná centra a dětské kluby. Následně budeme umisťovat ke všem školám a školkám, které o tento projekt projevily zájem. Do tohoto projektu jsme zapojily i další organizace, které se podílí na výrobě i následném servisu knihobudek. Velice nás těší, že i samotná výroba pomáhá konkrétním lidem,“ dodává ředitelka Osmičky pro rodinu Kateřina Halfarová.

[related-post id=“9508″]

K dnešnímu dni zažádalo o umístění knihobudky v areálu mateřské či základní školy 30 subjektů. „Je skvělé, že si školky i školy uvědomují, jak důležité je pro děti četba. Některé z našich škol dokonce chtějí v areálu více knihobudek, aby byly pro děti skutečně dostupné,“ dodává radní pro školství Prahy 8 Anna Kroutil.

Knihobudky jsou určeny pro každého, kdo si chce knížku zdarma půjčit, vzít, či vyměnit. Naplňována tak bude nejen Osmičkou pro rodinu, ale i všemi obyvateli a uživateli. Samotná knihobudka je výsledkem společného snažení, což posiluje společenskou odpovědnost, komunitní sounáležitost a sdílení.

Nepřehlédněte

19. 6. 1890: Z nešťastné lásky se chtěla zastřelit. Revolver ale selhal • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

3. 2. 1868: Vraceli se z plesu, místo domů ale dojeli přímo do ledové Vltavy • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Část metra B nově pokrývá mobilní signál. Do léta přibude dalších 11 stanic • Praha postupně pokračuje v pokrývání metra mobilním signálem. Operátoři v těchto dnech spustili testovací provoz na trase B v úseku Křižíkova – Invalidovna, a pokračují ve výstavbě sítě na dalších úsecích na trasách A a B.

Nová výstava v Náprstkově muzeu zavede návštěvníky na Sibiř • Národní muzeum otevírá v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur novou výstavu nazvanou Doma na Sibiři, která ukazuje Sibiř jako životní prostředí mnoha národů, které se dokázaly přizpůsobit náročným přírodním podmínkám. Výstava se návštěvníkům poprvé otevře 6. března 2020 a bude k vidění až do konce letošního roku.

Betlémské světlo rozveze po Praze historická tramvaj • Sváteční pohoda v mnoha českých rodinách by se neobešla bez plamínku z Betléma. Přijít si pro něj můžete hned na několik míst v Praze. V sobotu 18. prosince ho také budou rozvážet dvě historické tramvaje Dopravního podniku.

OBRAZEM: Duhový průvod Prague Pride prošel centrem Prahy • V centru Prahy se v sobotu po poledni sešly desítky tisíc účastníků letošního pochodu hrdosti Prague Pride. Po 13. hodině vyrazili v průvodu na Letnou, kde bude do večera pokračovat program stejnojmenného festivalu. Pořadatelé letos museli tradiční trasu pozměnit kvůli probíhajícím opravám v dolní části Václavského náměstí. Místo po Příkopech se účastníci pochodu vydali Opletalovou a Hybernskou ulicí na náměstí Republiky. Odtud pak tradičně pokračovali po Revoluční a Klášterské na Dvořákovo nábřeží přes náměstí Curieových a Čechův most po schodech na Letnou. Příspěvek sdílený Self-guided tours in Prague (@pragueinabox), Srp 11, 2018 v 7:07 PDT

Zbabělý mladík brutálně zmlátil starého muže. Poznáváte ho? • Poslední červnový den procházela deset minut po půlnoci ulicí Botičská parta čtyř mladých lidí, dvě dívky a dva chlapci. Ti se oddávali poměrně svérázné kratochvíli, kdy převraceli a poškozovali tamní dopravní značení. To jim bylo ale zřejmě málo a tak si „dovolili“ i na zaparkovanou sanitku, které kopanci poškodili nárazník. Od tohoto řádění je chtěl napomenutím odradit osmapadesátiletý muž, který se ale se zlou potázal. Jeden z mladíků k němu totiž přiběhl a bez jakýchkoli skrupulí ho nakopl do břicha a přidal ještě ránu pěstí do obličeje. To dokazují záběry bezpečnostních kamer, na kterých je násilník zachycen. Na těch je vidět, jak si ruku, kterou muže udeřil a která ho zjevně bolí, prohlíží a mne si ji druhou rukou. Mladíka od jeho dalšího ataku odradil svědek, který vše viděl a přiběhl postaršímu muži na pomoc. Před tím začal agresor utíkat, kdy zaběhl do nedaleké večerky, kde se ve vteřině změnil z útočníka na oběť. Prodavačce totiž začal tvrdit, že je on sám pronásledovaný a prosil ji o pomoc. Prodavačka mu tuto jeho báchorku uvěřila a před pronásledovatel uzamkla vchod do obchodu. Jakmile potenciální nebezpečí pro mladíka pominulo, z obchodu bez poděkování odešel neznámo kam. Událost momentálně prošetřují policisté místního oddělení Nové Město pro podezření z trestných činů výtržnictví a ublížení na zdraví. Ti tímto zároveň prosí o pomoc širokou veřejnost. Pokud mladíka na záběru bezpečnostní kamery poznáváte, znáte jeho totožnost, potažmo místo jeho pobytu, nebo pohybu, předejte tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158. Hledanému mladíkovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky.

Narodilo se nejvíc dětí od roku 1980. Kdy bude mít Praha 1,5 milionu obyvatel? • Počet obyvatel Prahy vzrostl v roce 2017 o 14 tisíc. Hlavní město tak mělo na konci loňského roku 1 294 513 obyvatel. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad. Přirozený přírůstek i přírůstek stěhováním byly v roce 2017 vyšší než v předchozím roce, a to jak v absolutní výši, tak v přepočtu na střední stav obyvatel. Od počátku roku se počet obyvatel zvýšil o 14 005 osob. Podle předběžných údajů ČSÚ tak měla Praha v závěru roku přesně 1 294 513 obyvatel. V roce 2017 se v Praze živě narodilo 15 324 dětí (o 1 032 více než v předchozím roce), což je nejvíce od roku 1980, kdy se narodilo 15 337 dětí. Zemřelo 12 199 obyvatel (o 58 více než v předchozím roce). Pražané také uzavřeli 6 604 sňatků, rozvedeno jich naopak bylo 2 860. Statistici také zaznamenali 2 423 umělých přerušení těhotenství. Vývoj počtu obyvatel Prahy (v tisících) 1880 1910 1930 1950 1970 350 668 950 1 058 1 141 1990 2000 2010 2015 2017 1 215 1 181 1 257 1 267 1 294 Přestože byl přírůstek obyvatel v Praze mezi kraji nejvyšší, i nadále zůstává až druhým nejlidnatějším krajem ČR po Středočeském kraji. Už letos by ale Praha mohla překonat hranici 1,3 milionu obyvatel. Odborníci předpokládají, že v polovině tohoto století bude žít v Praze až 1,6 milionu lidí. Kolem roku 2100 už by pak Praha měla být dvoumilionovou metropolí.

Nepříjemná noční nemoc může způsobit nenávratné poškození zubů • Slyšeli jste už někdy o nemoci zvané bruxismus? Projevuje se skřípáním nebo zatínáním zubů během spánku a pacientům může způsobit obrovské škody. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp • Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.

Češi vezou na EXPO mimořádné dílo Laterny magiky. Chce varovat i uchvátit pokročilými efekty • Už za pár dní uvidí návštěvníci světové výstavy EXPO v Dubaji unikátní představení pražské Laterny magiky. Inscenaci s názvem Robot Radius tvůrci připravili speciálně pro tuto příležitost. Jejich zadání znělo jasně – vytvořit současné a technologicky vizionářské dílo.

VIDEO: Mladý muž sahá ženám do rozkroku. Pátrají po něm policisté • Kriminalisté třetího policejního obvodu řeší dva případy výtržnictví se sexuálním podtextem, které se staly u stanice metra Ládví 16. a 17. srpna ve večerních hodinách. „V obou případech si podezřelý vyhlédl ženy v metru, šel za nimi a v blízkosti výstupu z metra jim sáhl pod sukni do rozkroku, přičemž se jim snažil strhnout kalhotky. Poté, co se poškozené ohradily a okřikly ho, se dal muž na útěk,“ popisuje policejní mluvčí Jan Daněk. Podezřelému muži je přibližně 25 až 30 let. Měří 180 cm, má světlou pleť a tmavší na krátko ostříhané vlasy. Oblečený byl do tmavě modrého trička s nápisem PLAY a riflových kraťasů. Na nahou měl pantofle nebo sandály. Hovořil s ukrajinským přízvukem. „Podezřelého muže zachytily kamery a nyní pátráme po jeho totožnosti. Jestliže ho někdo poznává, ať se ozve na linku 158. Za trestný čin výtržnictví hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi,“ dodal mluvčí Daněk.

16. 10. 1868: Zámožná žena z Prahy se oběsila na černém šátku • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Sebevražda Včera dopoledne o 10. hod. oběsila se v bytu svém v králodvorské ulici zámožné vdova Marie H. z příčin dosud neznámých. Odeslala před tím svou služku do trhu, pravíc jí při odcházení, že půjde později na Malou stranu svou přítelkyni navštívit. Když se služka z trhu vrátila, zastala svou paní ještě doma, jak v pokoji uklízela a šatstvo na věšáku urovnávala. Jsouc v domnění, že se paní k návštěvě obléká, nevšimla si dále, co se v pokoji dálo. Když ale paní z pokoje dlouho nevycházela a úplné ticho v něm nastalo, bylo jí to podivné i šla se do pokoje podívat. Dvéře do pokoje, ač byly otevřeny, nechtěly povoliti, tak že dívka nepokojem hnaná, mocí do nich vrazila, a do pokoje vstoupila. Jaké ale bylo její uleknutí, když spatřila paní svou na černem šátku poloklečící na věšáku viseti, a v obličeji již celou zčernalou. Na její pokřik sběhli se ihned lidé a sejmuli nešťastnici s věšáku. Všechny prostředky k životu ji přivésti zůstaly však marné. Mrtvola její byla odnešena do nemocnice. – Pražský denník, 16. 10. 1868 Sbírka na vdovu V úterý byl na Smichově pohřben řezník Leopold Winternitz, vyznání izraelského, jenž zanechal po sobě vdovu s osmi sirotky, ale žádné jmění. Proto zavedli vyznávači víry izraelské hned nad hrobem sbírku pro vdovu a její sirotky i sebrali v půl hodině 325 zl. – Pražský denník, 16. 10. 1868 [related-post id="13649"] Vražda novorozence Děcká mrtvola nalezena byla ve středu v 5 hodin odpoledne v jednom otevřeném novém hrobě na protestantském hřbitově za Karlínem; nalezl ji invalida, jenž bydlí na vojenském hřbitově. Dítě bylo do plátna zaobaleno, přes plátno bílá zástěra prostřena a vše to do ubrousku pevně zašito. Růžek od ubrousku byl uříznut. Lékař shledal, že dítě bylo novorozené a provázkem uškrceno. Bylo to děvčátko. Po pachateli té vraždy se již pátrá. – Pražský denník, 16. 10. 1868

Pražané loni vytřídili rekordní množství kovových obalů • Šedě zbarvené kontejnery se v ulicích Prahy objevily poprvé v roce 2013. Zhruba rok trvající pilotní projekt byl tehdy zaměřen pouze na sběr nápojových plechovek. Projekt recyklace kovových obalů pak naplno odstartoval v polovině roku 2016. Za tu dobu se jich sesbíralo přes 427 tun.

Lidé v MHD zapomněli štafle, lednici, rotoped i koule na pétanque • Pražský dopravní podnik v loňském roce registroval celkem 7 464 ztracených předmětů. Zpět svým majitelům se úspěšně vrátila zhruba třetina z nich (konkrétně 2 451 předmětů). Skoro třetinu z celkového počtu tvořily nálezy s osobními doklady (2 029). Pokračoval trend nárůstu počtu ztrát z minulých let. V předloňském roce DPP evidoval celkem 6 453 ztracených věcí, kdežto v roce 2014 cestující ztratili 3 746 předmětů.

Mezi kuriózní věci, které Pražané zapomínají v MHD, patří i zubní protézy.

Hvězda seriálu Most si zahraje v novém celovečerním filmu • Herec Zdeněk Godla, kterého proslavila role v dnes již kultovním seriálu Most, si zahraje hlavní roli ve čtvrtém pokračování filmu Bastardi. Ústřední dvojici ztvární společně s režisérem Tomášem Magnuskem.

Zdeněk Godla a Tomáš Magnusek se chystají na natáčení filmu Bastardi 4.

1. 4. 1889: Studenti stále neobdrželi zakoupené podobizny císaře pána • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Ode dneška až do září nepojedou tramvaje mezi Palmovkou a Bulovkou • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zdnes zahájil komplexní rekonstrukci tramvajové trati v Zenklově ulici, a to v koordinaci s pracemi na rekonstrukci vodovodu, kanalizace, dalších inženýrských sítí, vozovek a chodníků.

Nebezpečná dětská tepláková souprava musí být stažena z trhu • Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že na tuzemském trhu byl nabízen k prodeji textilní výrobek, který neodpovídá bezpečnostním požadavkům kladeným na dětské oblečení. Jedná se o teplákovou soupravu „MERTOGLU Baby“.

Petřínská rozhledna v plamenech. U tragédie zasahovali stateční pražští hasiči • Chybělo málo a jedna z dominant Prahy – Petřínská rozhledna – už nemusela stát. Ocelový kolos se dostal v roce 1938 do velkého nebezpečí. Bez včasného zásahu hasičů mohlo dojít k narušení statiky. Ohroženy byly také desítky lidských životů. Je 5. července 1938 a všichni Pražané jsou na nohou. Vrcholí totiž jubilejní X. všesokolský slet. Cvičení Sokolů na vyprodaném strahovském stadionu sleduje kromě jiných i prezident Edvard Beneš s manželkou Hanou. Krátce po 15. hodině je na cvičišti přestávka. Diváky i cvičence náhle překvapí hustý černý kouř, který se valí z vrcholu nedaleké Petřínské rozhledny. Zakrátko vyšlehávají plameny. Tohle zřejmě není součást programu, dochází všem přítomným na tribunách. Lidé zůstali klidní Následkem elektrického zkratu propuká v kabině výtahu požár. Naneštěstí se uvnitř zrovna nenachází žádní cestující. Zhruba 80 lidí na ochozu rozhledny se ale právě kochá výhledem na Prahu. Začíná hra o čas. Je potřeba je dostat rychle do bezpečí. Všichni zakrátko s neuvěřitelnou ukázněností schází po schodech dolů. Majitel restaurace pod věží si mne ruce, vypadá to na velkou tržbu. Hosté si u stolů zřizují hlavní stan a sledují práci pražských požárníků, kteří na místo doráží vzápětí. Z ústřední stanice jsou tu dvě družstva. Na výpomoc přispěchali také členové střešovické pobočky. [related-post id="12157"] Složitý zákrok Hašení požáru komplikuje šedesátimetrová výška a hustý kouř, přes který není téměř nic vidět. Stateční hasiči Verner a Šiška pronikají vikýřem na střechu rozhledny. Zjišťují, že právě tudy se oheň nebezpečně šíří. Plameny proskakují pod oplechování střechy a začínají pohlcovat dřevěnou konstrukci zastřešení. Příruční hasící přístroje nezabírají, a proto jsou nasazeny hadice. Výkonné čerpadlo napojené na hydrant tlačí vodu k místu požáru. Plameny jsou tak silné, že hasiči musí nejprve ustoupit. Po přemístění útočného proudu se však živel daří utlumit a následně zcela zlikvidovat. [related-post id="12057"] Pocta zachráncům Celá akce netrvá ani 40 minut. Na protějším břehu Vltavy vše pozorují stovky Pražanů s dalekohledy. Na strahovském stadionu končí přestávka. Potlesk při nástupu cvičenců nyní nepatří jen jim, ale i zachráncům pražské dominanty. Prezident Beneš se nechává velice pečlivě informovat o průběhu požáru a nešetří chválou a uznáním hasičské práce.

Požár Petřínské rozhledny (fotomontáž).