Praha 8 otevře dalších třicet populárních knihobudek. Knihy si můžete klidně nechat

ZprávyPražskýDEN.cz14. května 20182 minuty čtení

Foto: MČ Praha 8

MČ Praha 8 a její příspěvková organizace Osmička pro rodinu společně posilují šíření literatury po osmé městské části. V návaznosti na běžící projekty Digitální svět a Čtecí babičky a dědečci rozmístí přes 30 knihobudek.

První knihobudku umístila Osmička pro rodinu ve čtvrtek 10. května 2018 před Rodinné centrum Osmička v Čimicích. Slavnostního zahájení projektu se zúčastnila ředitelka Osmičky pro rodinu Kateřina Halfarová a zaměstnanci této organizace.

Tento projekt podporuje také místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil: „Projektem chceme podporovat zájem o literaturu všeho druhu, a to nejen mezi dospělou populací, ale především mezi našimi dětmi. Vzhledem k moderním technologiím děti nečtou, což snižuje jejich všeobecný přehled. Abychom děti nalákali, zvolili jsme přitažlivý design knihobudek a strategické rozmístění po celé Praze 8.“

„Je pro nás velmi důležitá logopedická prevence, rozvoj slovní zásoby, soustředění dětí a zejména vidíme smysl, který pojí projekty Digitální svět, Čtecí babičky a dědečci i Knihobudky a tím je mezigenerační přesah. Děláme tak osvětu v rámci digitálních technologií, a zároveň posilujeme pozitivní vztah ke knize. V první fázi umístíme knihobudky před naše rodinná centra a dětské kluby. Následně budeme umisťovat ke všem školám a školkám, které o tento projekt projevily zájem. Do tohoto projektu jsme zapojily i další organizace, které se podílí na výrobě i následném servisu knihobudek. Velice nás těší, že i samotná výroba pomáhá konkrétním lidem,“ dodává ředitelka Osmičky pro rodinu Kateřina Halfarová.

[related-post id=“9508″]

K dnešnímu dni zažádalo o umístění knihobudky v areálu mateřské či základní školy 30 subjektů. „Je skvělé, že si školky i školy uvědomují, jak důležité je pro děti četba. Některé z našich škol dokonce chtějí v areálu více knihobudek, aby byly pro děti skutečně dostupné,“ dodává radní pro školství Prahy 8 Anna Kroutil.

Knihobudky jsou určeny pro každého, kdo si chce knížku zdarma půjčit, vzít, či vyměnit. Naplňována tak bude nejen Osmičkou pro rodinu, ale i všemi obyvateli a uživateli. Samotná knihobudka je výsledkem společného snažení, což posiluje společenskou odpovědnost, komunitní sounáležitost a sdílení.

Nepřehlédněte

Komentář Evžena Korce: Stavebnictví se v květnu dál propadalo. Co je příčinou? • Propad českého stavebnictví zrychluje, stavební produkce v květnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 7,6 procenta. V dubnu přitom stavebnictví kleslo meziročně o 4,6 procenta. Výrazně se na tom podepsalo pozemní stavitelství, které letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11 procent.

Chlapec zabil medvěda brokovnicí a dostal štědrou odměnu • Střet s medvědem ve volné přírodě často nekončí pro člověka dobře. Před 120 lety se v Kanadě odehrál incident, jehož hlavním aktérem byl třináctiletý chlapec. Holý život mu zachránila nejen brokovnice, ale především vlastní statečnost. Přečtěte si článek, který přinesly v Praze vydávané Národní listy v květnu 1901.

Turistů v Praze během nouzového stavu výrazně ubylo • Ve 2. čtvrtletí letošního roku do Prahy podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přijelo pouhých 138 187 hostů. Jedná se o více než 93% pokles oproti stejnému období roku 2019. Jasně se tak projevil dopad pandemie viru covid-19.

Oprava kolotoče na Letné pokračuje. Víme, kdy se znovu rozjede • Záchrana Letenského kolotoče se blíží k úspěšnému konci. Začíná rekonstrukce interiéru a figur koní, na kterou byla realizována veřejná sbírka. Tato unikátní chráněná technická památka by měla být znovu zprovozněna na podzim příštího roku.

Letenský kolotoč dlouhé roky čekal na opravu.

Praha zítra rozkope další ulici. Chystá se druhé Pražské povstání? • Už zítra začne na Žižkově oprava Koněvovy ulice. Až do 16. srpna bude uzavřen úsek Jana Želivského – Buchovcova ve směru z centra. Rekonstrukce Koněvovy ulice měla původně začít už v polovině července. Magistrát ale na poslední chvíli odsunul termín o 14 dní z obav před dopravním kolapsem, který by mohl nastat. Dopravu na Žižkově totiž už nyní komplikuje rekonstrukce Husitské ulice (potrvá až do listopadu). Úředníci z toho důvodu také rozhodli, že se Koněvova ulice bude opravovat pouze v jednom směru. [related-post id="11269"] Objízdná trasa pouze pro osobní automobily je následující: Jana Želivského – Jeseniova – Ambrožova – Biskupcova – Buchovcova – Koněvova. Nákladní automobily smí jet ulicemi Pod Krejcárkem – Novovysočanská – Spojovací. Uzavírky jsou i jinde Do další fáze se už zítra posune oprava vozovky na Jiráskově mostě a na komunikacích na smíchovské straně mostu. Kromě toho pokračují i práce na opravách dalších míst v Praze, včetně Vinohradské a Zenklovy ulice.

Rekonstrukce Jičínské ulice.

Večerníček slaví 55. narozeniny. Legendární znělka je světově unikátní • Kdo by neznal kluka v papírové čepici, který den co den přijíždí na nejrůznějších dopravních prostředcích za dětmi, aby jim popřál dobrý večer a dobrou noc. Letos je mu už 55 let, ale stále neztratil nic ze své kouzelné roztomilosti.

V žebříčku oblíbenosti zvířat v Zoo Praha vedou sloni a ďábel medvědovitý • Do podpory chovu zvířat v Zoo Praha se v loňském roce zapojilo 5 021 adoptivních rodičů a sponzorů. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoologické zahrady nakoupilo 40 211 stravenek.

Legenda českého zemědělství. Před 80 lety vyjel traktor Svoboda Diesel-Kar 12 • Přesně před 80 lety na česká pole poprvé vyjel jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pomocníků malých a středních rolníků první poloviny dvacátého století – traktor Svoboda Diesel-Kar 12. Na tento typ pak navázalo několik úspěšných řad zemědělských strojů Svoboda, než byla v roce 1948 firma znárodněna. Ikonický traktor zdobí také vchod do hlavní výstavní budovy muzea v Praze na Letné.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Chystáte se tisknout fotky z dovolené? Poradíme, zda to udělat doma, nebo se obrátit na profesionály • I vy určitě máte v počítači nebo na externím disku uloženou hromadu fotek z uplynulého léta. A možná přemýšlíte o tom, že by stálo za to si vzpomínky uchovat v  podobě klasických fotografií, které si můžete uložit do alba nebo vystavit do rámečku. Pokud máte domácí tiskárnu, můžete si vzpomínky zhmotnit třeba hned. V dnešním článku se podíváme na to, jak doma fotografie tisknout a jestli se to vyplatí, nebo máte raději dát přednost profesionálnímu fotolabu.

Pražská zoo zahájila novou sezónu. Nově k vidění je vzácný kagu chocholatý • Zoo Praha v sobotu vstoupila do nové hlavní sezóny. Návštěvníkům byl během zahajovací slavnosti představen nově chovaný ptačí druh, kagu chocholatý, a došlo na „křtiny“ hned dvou mláďat primátů. Gueréza pláštíková dostala jméno Lopi, gibon stříbrný se jmenuje Abu-abu. Pražská zoo také otevřela velkokapacitní toalety s originální expozicí koprolitů a odlitků trusu.

Slavnosti k zahájení 88. hlavní sezóny Zoo Praha se zúčastnila celá řada významných hostů – náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, herec Ondřej Sokol či úspěšní účastníci taneční soutěže StarDance – herci Jitka Schneiderová a Jiří Dvořák.

16. 11. 1889: Nález lidské kostry, lůžkové vozy ve vlacích a nehoda tramvaje • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

VŠCHT prohloubí spolupráci s tchajwanskými univerzitami • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze má nové zahraniční partnery. Během cesty na Tchaj-wan, které se zúčastnil v uplynulém týdnu jako člen oficiální české delegace, podepsal rektor VŠCHT Pavel Matějka tři memoranda o spolupráci a vzájemné výměně studentů s National Tsing Hua University (168. místo v QS Global World Ranking 2021), National Taipei University of Technology (488. místo) a nejstarší soukromou Tunghai University.

Aplikace nově ukazují skutečný čas příjezdu tramvají • Skutečný čas odjezdu všech tramvajových spojů z jednotlivých zastávek, za jak dlouho tramvaj přijede i jaké je její aktuální zpoždění. Všechny tyto informace jsou nově cestujícím k dispozici v pilotním provozu ve vyhledávačích spojení na webových stránkách DPP, PID, IDOS a také v aplikaci PID Lítačka.

Na Kubánském náměstí vysadili osm nových platanů • MČ Praha 10 vysadila na Kubánské náměstí osm nových platanů javorolistých. Výsadba je součástí dlouhodobé strategie Desítky, která systematicky rozšiřuje počet stromů na svém území. Dřeviny zkrášlují veřejný prostor a zároveň v něm mají nezastupitelnou roli i s ohledem na měnící se klimatické podmínky.

EasyJet bude od příštího roku létat z Prahy na londýnské letiště Southend • Letecká společnost easyJet oznámila novou přímou linku mezi Prahou a Londýnem, kterou spustí během letního letového řádu 2018.

Letecký dopravce easyJet se údajně potýká s finančními problémy.

Demokracie v krizi. Cestu ven budou hledat přední odborníci na symposiu v Obecním domě • Demokracie prochází tvrdou zkouškou zdravotní, ekonomické i společenské krize. Jaké může mít situace důsledky na fungování států a svobodných společností? A lze současnou krizi brát jako příležitost pro změnu k lepšímu? Odpovědi na tyto otázky bude hledat mezinárodní symposium konané 12. září 2020 v Obecním domě v Praze.

Strážnici kontrolovali pivní kola. Odhalili celkem 11 přestupků • Pražští strážníci se o prodlouženém víkendu zaměřili na turisty pojízdných pivních barů. V organizované akci sledovali zejména konzumaci alkoholu na místech, kde to zakazuje vyhláška. „Problematiku pivních kol v metropoli pochopitelně pečlivě sledujeme. A nejde jen o komplikace, které přináší dopravnímu provozu v historickém centru. Úroveň chování klientů a turistů, kteří si tyto cyklovýlety platí, už dalece přesahuje rámec slušného chování. Kromě obtěžování hlukem a výstřelky v opilosti stal se i případ, kdy v oblasti Letné jeden z účastníků močil z pivního kola za jízdy,“ uvedl Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. „Nelze tedy jinak, než reagovat zákonným způsobem, a je proto zcela na místě, že strážníci přistoupili k organizované akci. Osobně bych se navíc kategoricky přimlouval za změnu legislativy, která by nám pomohla veškeré negativní jevy spojené s tímto fenoménem postihovat razantněji,“ dodal radní Hadrava. Hlídky strážníků během tří dnů odhalily celkem 11 přestupků týkajících se porušení vyhlášky hlavního města Prahy, která zakazuje požívání alkoholu na veřejném prostranství. Za tyto přestupky uložily blokové pokuty v příkazním řízení na místě v celkové výši 3 400 korun.

KURIÓZNÍ VIDEO: Opilý mladík lovil z kanálu klíče a mobil • V rámci noční směny se hlídce strážníků z Prahy 1 v ulici Templová naskytl zajímavý pohled. Z kanálu trčely nohy mladého muže, kterého se z něj pokoušel vytáhnout jiný mladý muž. Byl však tak opilý, že nebyl schopen ani pořádně sám stát, natož kamarádovi z kanálu pomoci ven. Strážníci se vzápětí dozvěděli, že jim do něj spadl mobilní telefon a klíče od bytu. Jenže byly hodně hluboko, tak do něj vlezl a nebyl schopen se z něj bez pomoci dostat. V tu chvíli nastoupila na pomoc hlídka strážníků a mladíka vytáhla ven. Mladý muž strážníkům velmi děkoval, pak se ale zarazil a povídá: „Doufám, že to nebude někde na sociálních sítích? Anebo víte co, pošlete to tam, ať se lidi pobaví.“ Že se nejedná o týrání občana ze strany městské policie či nahrané video, dokazuje i záznam z městského kamerového systému.

Pláčete často u filmů? Mnohé to o vás vypovídá • Úplně poprvé roníme slzy hned při narození. Většinu z nás pak pláč provází po celý život. Někdo pláče často, jiný méně, a někdo dokonce tvrdí, že skoro vůbec. Co když vás ale snadno dokáže rozplakat i fiktivní filmový příběh?