Jak na zimu zabezpečit chatu proti zlodějům? Odborník varuje před nejčastějšími chybami

LifestylePražskýDEN.cz13. listopadu 20182 minuty čtení

Foto: Archiv

Mnoho lidí zná ten nepříjemný pocit, když na své chatě na jaře objeví poškozený zámek nebo rozbité okno. To bývá signálem, že chatu navštívil zloděj. Právě zimní období patří co do počtu těchto vloupání k nejhorším. V roce 2017 policie evidovala celkem 1 768 vloupání do chat. Reálné číslo bude s velkou pravděpodobností vyšší, než uvádějí statistiky, řada majitelů vloupání na policii nehlásí. Před posledním odjezdem po sezoně by tak měl každý majitel chatu co nejlépe zabezpečit a řádně zazimovat. Nejen zloděj umí napáchat škodu. Potrápit můžou i myši nebo sníh.

„Pro většinu chatařů je zazimovávání každoroční rutinou. I přes to lidé stále dělají chyby a na jaře je pak často čeká nepříjemné překvapení. Vloupání je jedním z nich. První zásadou, jak minimalizovat škody, je odvoz všech cenností a nejlépe i zahradní techniky. Ta je často pro nenechavého zloděje velkým lákadlem. Rozhodně je třeba chatu mechanicky co nejvíce zabezpečit. Okenice zabedněte a opatřete zámkem, od věci není ani mříž na dveřích,“ radí generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec a nabádá, aby chataři neulehčovali zlodějům práci. „Nenechávejte nikdy kolem chaty povalovat pracovní nářadí,“ upozorňuje Korec.

Větší škody než na odcizeném majetku jsou většinou na samotné chatě. „Výměna zámku, celých dveří, nebo zasklení okna se může hodně prodražit. Pokud nemůžete čas od času zkontrolovat chatu vy sami, požádejte o to někoho, kdo bydlí v okolí. Občasný ruch kolem chaty může zloděje vylekat a od vloupání odradit. Vyplatí se také před odchodem všechno vyfotit, jak interiér, tak venkovní zabezpečení chaty. V případě vloupání to usnadní a urychlí komunikaci s policií i pojišťovnou,“ podotýká Korec.

Ne vždy však škodí zloději. Nepříjemnosti mohou v opuštěné chatě způsobit i myši, které v zimně pátrají po potravě. Na chatě proto nenechávejte žádné jídlo, které by pro ně mohlo být lákadlem. Ušetříte si námahu s úklidem a dezinfekcí celé chaty, myši umí udělat velký nepořádek. „Chatu proto zkontroluje a v dostatečném předstihu před zimou opravte všechny díry, a to nejen kvůli myším, ale i dešti a sněhu. Nevětraná, vlhká chata je ideální prostředí pro plíseň. Vyčistěte okapy, aby sníh mohl při táni ze střechy bez problémů odtékat. Nezbytné je také vypnout elektřinu a vypustit vodu. Ta by v případě zmrznutí mohla vlivem roztažnosti potrhat potrubí, nebo zničit boiler,“ dodává Korec.

Nepřehlédněte

Vloupali se do bytu a ukradli věci za padesát tisíc. Teď po nich pátrají policisté • Pražští kriminalisté od poloviny listopadu pracují na objasnění případu vloupání do bytu v Bartolomějské ulici na Praze 1. Majitelku bytu, která si odjela odpočinout na dovolenou, čekalo po návratu domů velké překvapení.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března

Zima udeřila. Ohřát se můžete o víkendu v africkém pavilonu pražské zoo • Venkovní teploty v těchto dnech klesly pod bod mrazu. Jedním z míst, kde si můžete připomenout léto, je Africký dům v pražské zoologické zahradě.

O víkendu se přijďte ohřát do Zoo Praha!

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp • Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.

Pistáciový fantom řádí v Praze. Škoda jde do tisíců korun • Zřejmě nezkrotná vášeň pro pistáciové oříšky svedla na scestí neznámého muže. V pražských prodejnách krade pistácie po kilogramech a policisté jsou bezradní. Škoda již dosahuje téměř 12 tisíc korun.

Zloděje motorky přistihl policista v civilu. Při zatýkání pomohla jeho fena • K poměrně kurióznímu případu došlo minulý týden v pátek na Praze 4. Dva mladí muži se pokoušeli ukrást luxusní motorku. K jejich smůle si jich ale všiml policista v civilu, který právě venčil svého psa.

Alergie na chlad trápí hlavně ženy. Nepodceňujte prevenci • V zimních měsících přibývá lidí, kterým se na rukách a obličeji objevuje svědivá vyrážka. Pokud používáte stále stejnou kosmetiku i prací prostředek, nikdy jste netrpěli intolerancí na vybrané druhy potravin, ale přesto je vaše pokožka v těchto místech suchá, zarudlá a oteklá, možná se u vás projevila alergie na chlad.

Detektivky, které inspirovaly skutečné vrahy aneb Když se fikce stane realitou • Detektivky vždy patřily a dodnes patří mezi nejoblíbenější knižní žánry. Není proto divu, že se mnoho z nich stalo předlouhou filmů i televizních seriálů. Člověka až zamrazí při představě, že by se mohly zjevně fiktivní knižní příběhy opravdu stát. Pohled do minulosti ale ukazuje, že některá díla opravdu posloužila jako inspirace ke konkrétním hrůzným činům. Chcete vědět, který příběh zabíjel?

Zazimování chaty nebo chalupy není radno podceňovat. Ne vždy škodí jen zloději • Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří a oken.

Praha je bezpečná, myslí si většina obyvatel metropole • Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. V posledních pěti letech se počet trestných činů snížil skoro o 40 %. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Její výsledky ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

Neznámý útočník brutálně zmlátil cestujícího v metru. Pátrá po něm policie • Pražští kriminalisté vyšetřují bezdůvodné brutální napadení cestujícího v pražském metru. K incidentu došlo začátkem září ve stanici Skalka na lince A. Policistům se dosud nepodařilo útočníka vypátrat, a proto se nyní obracejí na veřejnost s prosbou o pomoc.

Silničáři v Praze hlásí, že na zimu jsou připraveni • Přestože venku stále panuje podzimní počasí, silničáři se již chystají na zimu. Technická správa komunikací (TSK) vypracovala plán zimní údržby komunikací v Praze, který přesně definuje rozsah a postupy prací v období od listopadu 2020 do konce března 2021 tak, jak ukládá zákon.

Kšeft za miliony. Muži z Prahy pěstovali marihuanu ve velkém, ale spadla klec • Pražští kriminalisté začátkem prosince dopadli gang obchodníků s marihuanou. Obviněno bylo deset mužů ve věku od 33 do 73 let. Za výrobu a distribuci drogy jim vzhledem k velkému rozsahu množství hrozí až dvanáctileté tresty odnětí svobody.

VIDEO: Fešákovi za pět prstů asistovala partnerka s miminkem. Poznáváte je? • Minulé úterý přišla do obchodu s optikou na Masarykově nábřeží v Praze 2 neznámá trojice lidí. Dva muži a jedna žena s miminkem v kočárku vstoupili do prodejny jednotlivě, zřejmě proto, aby nebudili jakékoliv podezření. Všichni tři si to rovnou namířili k regálům renomované značky Ray-Ban, kde si kus po kusu brýle prohlíželi a zkoušeli. Jakmile si hlavní aktér celé situace vybral nejslušivější brýle, předal je partnerce, která je uschovala do tašky připevněné na kočárku. Druhé brýle si pak hledaný uložil do svého příručního zavazadla. Po nákupu za pět prstů opustila trojice kvapem provozovnu a i s ukradenými brýlemi zmizela neznámo kam. Výtečníci svým jednáním způsobili škodu v řádu několika tisíc korun. Případ prošetřují policisté z místního oddělení Nové Město, kterým se ale do této doby trojici podezřelých nepodařilo ztotožnit. Obrací se proto na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud aktéry tohoto případu poznáváte, znáte jejich totožnost nebo míso pohybu, předejte tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

VIDEO: Nejdřív žebraly o jídlo, pak ukradly peněženku. Dejte si na ně pozor! • V Holešovicích řádily zkušené „chmatačky“. Peněženku dokázaly v restauraci odcizit doslova ve vteřině. Navíc jsou podezřelé z několika dalších obdobných skutků. Pomůžete s pátráním?

Připravte vodoměry na zimu. Mráz může způsobit škody za tisíce korun • V zimním období, kdy teploty často klesají hluboko pod bod mrazu, jsou ve velkém ohrožení nejen vodovodní rozvody, ale především vodoměry. Mráz může způsobit jejich nenávratné poškození, přičemž pořízení nového přístroje vyjde hodně draho. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto doporučují jejich ochranu.

Silné mrazy mohou poškodit vodoměry.

Nakupujete přes internet? Obchodníka byste si měli důkladně prověřit • V posledních dnech se spotřebitelé stále častěji obracejí na Českou obchodní inspekci (ČOI) s tím, že zaplatili na internetu za roušky či respirátory, které nedorazily. Inspekce proto nabádá zákazníky, aby se při online nakupování drželi několika základních doporučení.

Kampaň zabrala. Počet smrtelných srážek chodců s tramvají se loni snížil • Zatímco v předešlých letech počet střetů tramvají s chodci v hlavním městě každým rokem stoupal, loni došlo nejen k meziročnímu poklesu počtu nehod o více než 17 %, ale i počtu úmrtí, a to z osmi na tři osoby. Rok 2019 byl v této oblasti pozitivní i tím, že z celkového počtu 87 sražených chodců byla naprostá většina zraněných lehce, a pouze 4 těžce. Data zveřejnil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP).

Srážek chodců s tramvají loni výrazně ubylo. Nikdo nezemřel • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) za loňský rok eviduje celkem 47 případů srážek chodců s tramvají, což je pokles bezmála o 50 %. Naprostá většina skončila s lehkými zraněními chodců, pouze 3 s těžkými. Ani jedna srážka neskončila smrtí, což je vůbec poprvé za posledních 15 let.