Jak na zimu zabezpečit chatu proti zlodějům? Odborník varuje před nejčastějšími chybami

LifestylePražskýDEN.cz13. listopadu 20182 minuty čtení

Foto: Archiv

Mnoho lidí zná ten nepříjemný pocit, když na své chatě na jaře objeví poškozený zámek nebo rozbité okno. To bývá signálem, že chatu navštívil zloděj. Právě zimní období patří co do počtu těchto vloupání k nejhorším. V roce 2017 policie evidovala celkem 1 768 vloupání do chat. Reálné číslo bude s velkou pravděpodobností vyšší, než uvádějí statistiky, řada majitelů vloupání na policii nehlásí. Před posledním odjezdem po sezoně by tak měl každý majitel chatu co nejlépe zabezpečit a řádně zazimovat. Nejen zloděj umí napáchat škodu. Potrápit můžou i myši nebo sníh.

„Pro většinu chatařů je zazimovávání každoroční rutinou. I přes to lidé stále dělají chyby a na jaře je pak často čeká nepříjemné překvapení. Vloupání je jedním z nich. První zásadou, jak minimalizovat škody, je odvoz všech cenností a nejlépe i zahradní techniky. Ta je často pro nenechavého zloděje velkým lákadlem. Rozhodně je třeba chatu mechanicky co nejvíce zabezpečit. Okenice zabedněte a opatřete zámkem, od věci není ani mříž na dveřích,“ radí generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec a nabádá, aby chataři neulehčovali zlodějům práci. „Nenechávejte nikdy kolem chaty povalovat pracovní nářadí,“ upozorňuje Korec.

Větší škody než na odcizeném majetku jsou většinou na samotné chatě. „Výměna zámku, celých dveří, nebo zasklení okna se může hodně prodražit. Pokud nemůžete čas od času zkontrolovat chatu vy sami, požádejte o to někoho, kdo bydlí v okolí. Občasný ruch kolem chaty může zloděje vylekat a od vloupání odradit. Vyplatí se také před odchodem všechno vyfotit, jak interiér, tak venkovní zabezpečení chaty. V případě vloupání to usnadní a urychlí komunikaci s policií i pojišťovnou,“ podotýká Korec.

Ne vždy však škodí zloději. Nepříjemnosti mohou v opuštěné chatě způsobit i myši, které v zimně pátrají po potravě. Na chatě proto nenechávejte žádné jídlo, které by pro ně mohlo být lákadlem. Ušetříte si námahu s úklidem a dezinfekcí celé chaty, myši umí udělat velký nepořádek. „Chatu proto zkontroluje a v dostatečném předstihu před zimou opravte všechny díry, a to nejen kvůli myším, ale i dešti a sněhu. Nevětraná, vlhká chata je ideální prostředí pro plíseň. Vyčistěte okapy, aby sníh mohl při táni ze střechy bez problémů odtékat. Nezbytné je také vypnout elektřinu a vypustit vodu. Ta by v případě zmrznutí mohla vlivem roztažnosti potrhat potrubí, nebo zničit boiler,“ dodává Korec.

Nepřehlédněte

Zmizely latexové oblečky za desítky tisíc. Pachatele čeká přísné potrestání • Zatím neznámý poberta koncem března rozbil zadní okno zaparkovaného vozidla na Jižním Městě a odcizil z něj sportovní tašku. V té se nacházely dva páry sportovních bot značky Steel a New Rock, kožená bunda značky Brixton a několik latexových obleků. Celková škoda byla vyčíslena na více než sto tisíc korun. „Při prošetřování případu se zatím nepodařilo pachatele vypátrat, proto zveřejňujme fotografie odcizeného oblečení, které bylo vyrobeno na zakázku a mohlo skončit někde v bazaru nebo ho mohl někdo někde nabízet. Tyto informace by pak mohly vést k objasnění případu a přijmou je operátoři tísňové linky 158,“ říká mluvčí pražských policistů Jan Daněk. [gallery columns="1" size="full" ids="9873"] Za trestný čin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.

Kampaň zabrala. Počet smrtelných srážek chodců s tramvají se loni snížil • Zatímco v předešlých letech počet střetů tramvají s chodci v hlavním městě každým rokem stoupal, loni došlo nejen k meziročnímu poklesu počtu nehod o více než 17 %, ale i počtu úmrtí, a to z osmi na tři osoby. Rok 2019 byl v této oblasti pozitivní i tím, že z celkového počtu 87 sražených chodců byla naprostá většina zraněných lehce, a pouze 4 těžce. Data zveřejnil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP).

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Konec kousavých svetrů. Díky snadným trikům se budete cítit jako v bavlnce • V zimním období je svetr nepostradatelným kusem oblečení, který nás chrání před zimou. Pocit příjemného tepla ale často dokáže pokazit otravné kousání a škrábání. Naštěstí je možné tomu snadno předejít několika jednoduchými triky.

Velky bratr v ulicích Prahy? Policie chce nasadit kamery na rozpoznávání obličejů • Policie ČR oslovila vedení Prahy s požadavkem na spuštění pilotního projektu městského kamerového systému s funkcí rozpoznávání obličejů. Primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček to ale odmítají.

Nedodržení bezpečné vzdálenosti je čtvrtou nejčastější příčinou autonehod • Dodržování bezpečné vzdálenosti patří mezi základní pravidla silničního provozu. Zákon ale přesně neurčuje hranici, která by měla být bezpečná. Vzhledem k měnící se rychlosti odborníci doporučují alespoň dvouvteřinový odstup. Na ohrožení účastníků silničního provozu kvůli nedodržování bezpečné vzdálenosti upozorňuje kampaň Ty to zvládneš, kterou realizuje nezisková Asociace Záchranný kruh.

1. 2. 1868: V Praze zuří silný vítr, sychravé zimní počasí mnozí řeší sebevraždami • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Sociální sítě: Proč je opustit a jak se připravit na odchod • Sociální sítě jsou nedílnou součástí moderního světa. Od okamžiku, kdy se Facebook poprvé objevil na scéně, se naše digitální interakce dramaticky změnila. Nicméně, s tímto vývojem přišly i různé negativní dopady na naše životy. Tento článek se zaměří na důvody, proč bychom měli přestat používat sociální sítě, popíše rizika spojená s jejich užíváním a poskytne několik rad, jak se na odchod z těchto platforem připravit.

Zemní plyn bude zapáchat víc než obvykle. Startuje pravidelná odorizace • V souvislosti se zahájením zimní topné sezony proběhne v Praze preventivní nárazová odorizace zemního plynu. Začne v pondělí 18. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá do pátku 22. listopadu. Následně bude postupně odeznívat. Termín odorizace je sjednocen u všech distribučních společností v rámci ČR.

Praha je bezpečná, myslí si většina obyvatel metropole • Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. V posledních pěti letech se počet trestných činů snížil skoro o 40 %. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Její výsledky ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

OBRAZEM: Zvířata z pražské zoo si užívala sněhovou nadílku • Návštěvníci, kteří zavítali do Zoo Praha v uplynulých dnech, mohli pozorovat nejen první mládě letošního roku, kterým je samička ovce kamerunské, ale i celou řadu dalších zvířat, jak dovádějí ve sněhu.

Provozovatel zelených koloběžek Lime vydal bezpečnostní manuál pro jezdce • Loni v září Prahu ze dne na den zaplavily stovky černo-bílo-zelených elektrických koloběžek kalifornského miliardového startupu Lime. Někteří Pražané si službu na sdílení vozítek prostřednictvím mobilní aplikace oblíbili, těm ostatním buď nevadí, nebo ji nenávidí.

23. 1. 1868: Strašlivý mord na Letné. Někdo zastřelil mladého chlapce • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Letošní zima je nekonečná. Loňský duben vypadal úplně jinak • Zdá se, že zimě se letos nechce odejít. Kalendář už je sice za polovinou dubna, ale venkovní teploty v těchto dnech stěží dosahují 7 stupňů Celsia. A v noci občas i mrzne.

VIDEO: Na prvního máje znásilnil mladou dívku. Policisté prosí o pomoc • Kriminalisté prvního oddělení druhého policejního obvodu vyšetřují znásilnění čtyřiadvacetileté dívky, ke kterému došlo v úterý 1. května časně ráno na pražských Vinohradech. Policistům se už podařilo zjistit několik podstatných informací a důkazů. Díky kamerovým záběrům přesně vědí, odkud a kam násilník dívku pronásledoval. Poškozené byl v patách už od ulice Ječná a z očí ji nespustil ani ve chvíli, kdy zašla do provozovny rychlého občerstvení na rohu Jugoslávské ulice a Tylova náměstí. S ohledem na poškozenou nechtějí policisté prozradit, kde přesně k samotnému znásilnění došlo. I přes všechna dosavadní zjištění se zatím nepodařilo pachatele trestného činu vypátrat a zadržet, a proto se vyšetřovatelé obrací na širokou veřejnost s prosbou o pomoc. Pokud máte o muži v modré bundě a modrých kraťasech jakékoliv informace, předejte je prostřednictvím linky tísňového volání 158. [gallery size="full" columns="1" ids="10215"]

VIDEO: Zloděj ukradl na Floře celou pokladnu i s penězi. Poznáváte ho? • Policisté z místního oddělení Žižkov pátrají po muži, který z kavárny v nákupním centru Flora na Vinohradské ulici v Praze 3 odcizil pokladnu i s penězi. Krádež se odehrála ve čtvrtek 1. března chvilku před třiadvacátou hodinou. Podezřelého muže během činu zachytily bezpečnostní kamery. Jestliže muže na záběrech poznáváte, kontaktujte linku 158. Za trestný čin krádeže v mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Celková škoda, která poškozené firmě vznikla, byla vyčíslena na 13 tisíc korun.

Přepište dějiny! Nagano 98 připomíná výstava Národního muzea • U příležitosti 20. výročí zimních olympijských her v Naganu, které byly pro české sportovce velmi úspěšné, připravilo Národní muzeum speciální výstavu v Národním památníku na Vítkově.

Od olympijských her v Naganu uplynulo 20 let.

Muž ukradl servírce peněženku. Policisté prosí o pomoc s pátráním • Od začátku srpna pátrají policisté z Letňan po neznámém muži, který v restauraci na Praze 9 odcizil peněženku s hotovostí.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března

Nakup a rychle odejdi. Pro farmářské trhy platí přísná pravidla • Od začátku tohoto týdne umožnila Vláda ČR provoz farmářských trhů. O víkendu se tak otevře řada tržišť i na území celé Prahy. Fungovat však mohou pouze za přísných podmínek, které musí všichni provozovatelé i návštěvníci dodržovat. Dohlížet na to mají policisté i speciální hlídka.