Startuje festival Letní Letná. Provazochodkyně překoná Vltavu ve výšce 35 metrů

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská13. srpna 20192 minuty čtení
Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga

Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga.

Foto: Letní Letná

Ve středu začíná 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. V Letenských sadech setrvá až do neděle 1. září a v průběhu tří týdnů představí špičkové zahraniční soubory, přehlídku domácí novocirkusové scény, celou řadu premiér, unikátní projekty, open-air představení i bohatý program pro děti.

Festival odstartuje ve středu 14. srpna v 18 hodin velkolepou „procházkou v oblacích“. Světoznámá provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga přejde přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů. Její kroky povedou od Právnické fakulty Univerzity Karlovy do Letenských sadů. Tam bude zahajovací večer pokračovat hned několika open air představeními. Těšit se můžeme na tanečně akrobatickou show volně inspirovanou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox a také na nové pouliční představení Cink The Universe. Nebude chybět ani koncert argentinsko-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalovém baru.

Následující den, ve čtvrtek 15. srpna čeká návštěvníky hned pětice představení. Kanadští Cirque Alfonse a jejich Tabarnak, unikátní seskupení 17 umělkyň a jejich Projet.PDF či soubor Cirque Aïtal, který prostřednictvím svého představení Saison du Cirque (Cirkusová sezóna) zve návštěvníky do světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným. Vedle nich uvede své představení Boreal Normosis i český soubor Collective Momentum. Za pozornost stojí i krátká představení maestra Toniho Ronaldoniho, která jsou oslňujícím vzkříšením tradičního rodinného cirkusu.

Projet.PDF. Zdrj: Letní Letná

V sobotu 17. srpna se poprvé představí i trojice akrobatů ze souboru T1J (Théâtre d’Un Jour). Uvedou Strach – a fear song, ve kterém si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbete, jejíž zpěv provází celým představením a dodává mu zcela nový rozměr.

Tradičně festival Letní Letná věnuje denní čas naplno dětem. I letos je každý den od pátku 16. srpna od 11 hodin připraven pestrý program pro děti všech věkových kategorií, který malým divákům nabídne pestrobarevný svět, plný pohádek a příběhů, překvapení, kouzel, hudby a pohybu. První festivalový víkend pak bude ve znamení Zdravotního klauna, který již od dopoledních hodin chystá bohatý program.

Domácí zastoupení

Letní Letná je tradičně i největší přehlídkou domácí novocirkusové scény. Cirk La Putyka dorazí v neděli 18. srpna na Letnou se svou letošní novinkou Isole, která návštěvníky pozve na místo plné radosti a hravosti, překypující rozmanitou hudbou v nejrůznějších podobách. Premiéru nového představení Heroes uvedou 23. srpna populární Losers Cirque Company. Ti si tentokrát ke spolupráci přizvali uměleckého ředitele Činohry Národního divadla Daniela Špinara a držitele Thálie Radima Vizváryho. Těšit se můžeme i na oblíbené VOSTO5, Holektiv, Bratry v tricku, Squadra Sua a další. Ani letos nebudou chybět tematické večery Cirksession a Žonglérská galashow.

Nepřehlédněte

Pivo na Náplavce poteče proudem. Dvoudenní festival představí 55 tuzemských minipivovarů • Oblíbený degustační festival se bude letos konat na Rašínově nábřeží už posedmé. Proběhne 14. a 15. června mezi Palackého a železničním mostem na Výtoni. Návštěvníci se kromě 55 tuzemských minipivovarů mohou těšit i na 20 stánků s pochutinami hodícími se k pivu a na bohatý hudební program.

Barevná devítka nabídne dobré jídlo, hudbu z celého světa i kurz salsy • Žhavé africké rytmy, balkánská dechovka a kubánská salsa. Taková jsou lákadla letošního ročníku festivalu Barevná devítka. Tradiční přehlídka hudby a kultury z celého světa však proběhne za zvýšených bezpečnostních hygienických podmínek kvůli COVID-19.

Vyšehrad na týden ožije festivalem nového cirkusu a hudby • Už v pátek 17. května vypukne na pražském Vyšehradě první ročník Open Air festivalu, který pořádá známý soubor Losers Cirque Company. V průběhu sedmi večerů nabídne spojení novocirkusového umění s hudbou a dalšími disciplínami.

Ed Sheeran přidá v Praze druhý koncert. Vstupenky na první se vyprodaly za hodinu • Když byl v minulém týdnu ohlášen pražský koncert populárního zpěváka Eda Sheerana v Praze, bylo hned jasné, že ani kapacita letiště v Letňanech nebude všem jeho českým fanouškům stačit.

Flašinet žije! Do Prahy se opět sjedou flašinetáři z celé Evropy • Národní muzeum letos opět přichystalo mezinárodní setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije!, které se uskuteční v úterý 13. srpna. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí již pošesté centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Zvuky hracích strojků se rozezní v 10:00 v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, ve 14:00 na Kampě u Karlova mostu a v 19:00 v Českém muzeu hudby.

Festival Open House zve na návštěvu do zajímavých pražských budov • „Architektura pro všechny“ je mottem letošního ročníku festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v celkem deseti městských částech.

Festival Struny dětem zahraje v sobotu na jazzovou notu • Rodinný festival Struny dětem vzdá tuto sobotu 18. září pražského DOXu poctu ikoně americké hudby 20. století Duke Ellingtonovi. Koncert jazzového big bandu JAZZ DOCK ORCHESTRA složeného z předních jazzových hráčů bude nejen dobrodružnou výpravou k jazzovým kořenům, ale odhalí mnohé souvislosti populární hudby a připomene atmosféru Mekky jazzu New Yorku 50. let minulého století. A to vstřícnou formou pro rodinné publikum.

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka • Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev.

Karlín ožije tancem a novým cirkusem. Taneční battle bude otevřen všem • Patříte mezi fanoušky současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu? Nenechte si ujít tradiční festival KoresponDance. Jeho pražská část se odehraje v úterý 11. srpna v barokním areálu Invalidovny. Kromě vystoupení českých performerů nabídne i taneční battle, do něhož se může přihlásit každý.

Veřejné rozloučení s Libuší Šafránkovou proběhne na Spořilově • Rodina zesnulé Libuše Šafránkové oznámila podrobnosti o posledním rozloučení. Oblíbená herečka zemřela minulý týden ve středu ve věku 68 let.

Národní divadlo uvede Labutí jezero v dechberoucí choreografii Johna Cranka • Balet Národního divadla v Praze uvede jakou druhou premiéru sezony 2018/19 ikonické dílo, které patří k základním kamenům repertoáru prestižních světových divadelních domů. Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského v choreografii mistra Johna Cranka slibuje dechberoucí zážitek z hudby a tance, ryzost klasické elegance, bravurní výkonů sólistů a sboru, dramatické scény, výpravnou scénu i kostýmy a hluboký emocionální zážitek. Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, který získal povolení inscenovat toto dílo mimo domovskou scénu Stuttgartského baletu.

Mejla Hlavsa má v Praze svou pamětní desku • Novou pamětní deskou připomíná městská část Praha 2 svého čestného občana Milana Mejlu Hlavsu. V pasáži domu v Bělehradské ulici č. 120 ji odhalila starostka Jana Černochová za účasti Hlavsovy rodiny a nejbližších přátel v pátek odpoledne, v předvečer jeho nedožitých sedmdesátin. Upozorňuje tak na místo, kde legendární baskytarista, zpěvák a skladatel před třiceti lety působil.

Veřejný prostor v Praze v létě zaplní sochy renomovaných autorů • Sochařský festival Sculpture Line již počtvrté obsadí pražská veřejná prostranství a originálně doplní a oživí rušná místa v centru i prostory mimo hlavní tepny města. Od poloviny června až do konce září budou obyvatelé i turisté na svých cestách potkávat instalace renomovaných domácích i zahraničních autorů. K vidění bude například obří Hlava Kurta Gebauera na Novoměstské radnici, majestátní Trůn Antonína Kašpara na Vyšehradě, provokativní kostlivcův Like od Kryštofa Hoška na Jungmannově náměstí, Bronzoví hráči Michala Gabriela u Bastionu, železný Keř Jakuba Flejšara ve Františkánské zahradě, křiklavý Nenažranec Andreje Margoče u Tančícího domu, Kapsule Tomáše Medka před Černou labutí či industriální Dynamicon Štefana Milkova na náměstí Václava Havla. Před budovou ČEZ „vyroste“ téměř třímetrový ocelový Strom od Ivy Mrázkové a její Feminité ozdobí Ministerstvo kultury. V ulici Na Příkopě najde svůj nový domov socha Rememberence of a Desire od německého sochaře Jörga Plickata, jeho další instalace s názvem Valse bude k vidění na náměstí Republiky. Původem estonská sochařka Inga Aru vytvořila dvojici soch s názvem Muse of Industry, které budou vítat kolemjdoucí před obchodním domem Kotva. [related-post id="10732"] Letos poprvé nemíří Sculpture Line pouze do ulic, festival doprovodí interiérová výstava v pražském Mánesu. Ta od 15. do 29. června nabídne přehlídku menších plastik a interiérových soch. Poté se výstava vydá do dalších českých a moravských měst, kde Sculpture Line rovněž probíhá (Pardubice, Plzeň, Broumov, Liberec, Jablonec, Ostrava, Trutnov, Brno, Vratislavice).

Let It Roll 2023 v Milovicích nabídne Chase & Status, Wilkinson nebo Sub Focus • Na největším drum & bassovém festivalu světa v Milovicích od 3. do 5. srpna vystoupí více než 240 umělců, z toho přes 150 zahraničních jmen, což je nejvíc v celé historii festivalu. Mezi hlavní hvězdy letos patří Chase & Status, Andy C, Camo & Krooked b2b Mefjus, Dimension, Sub Focus a Wilkinson, na své si ale přijdou milovníci rozličných subžánrů.

Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu • Třetí říjnový víkend bude patřit kávě a kávové kultuře. V prostorách Pražské tržnice totiž proběhne již sedmý ročník Prague Coffee Festivalu. Jedná se o největší kávový festival v České republice, na němž se pravidelně potkávají odborníci ze světa kávy i nadšenci z řad veřejnosti. Prague Coffee Festival pořádá spolek Coffee Embassy, jehož hlavním cílem je propagace kávové kultury a seznamování laické veřejnosti s tématy týkajícími se kávy. Festival vznikl v roce 2012 v týmu pražírny mamacoffee s myšlenkou podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání všech, které káva zajímá, ať již jde o profesionální baristy, kavárníky, ty, kteří s kávou teprve začínají, anebo ty, kteří se s kávou již seznámili, ale chtějí se o ní dozvídat čím dál více. Tématem letošního sedmého ročníku je udržitelnost kávové kultury. „Pod tímto pojmem se neskrývá pouze ekologie, ale také společenský dopad spojený s pěstováním a zpracováním kávy.“ uvádí ředitelka festivalu Eva Mrlíková Tydlitátová. To se odráží i v tématech konkrétních přednášek a workshopů. „Protože téma udržitelnosti chceme obsáhnout i po praktické stránce, vedle jednorázových kelímků budou na festivalu k zapůjčení porcelánové hrnky a skleničky. Sami tak věnujeme tématu maximální pozornost a prakticky s ním seznamujeme i samotné návštěvníky,“ dodává. [gallery size="full" link="none" columns="1" ids="13555"] Pro festivalové návštěvníky je připraven bohatý program plný vynikající kávy z nejrůznějších koutů světa. Svou prezentaci bude mít na Prague Coffee Festivalu více než padesát tuzemských i zahraničních pražíren a kaváren. Kromě toho se návštěvníci budou moci zúčastnit i tzv. cuppingu (profesionální degustace kávy), oblíbeného milk battle, tedy soutěže v latte art (kreslení mléčnou pěnou do kávy) nebo zajímavých workshopů a přednášek. Na přednáškách vystoupí jak čeští kávoví odborníci, tak zajímaví zahraniční hosté. Z českých zástupců jmenujme například Jaroslava Slámečku. baristu a konzultanta z Candycane coffee. Ten si pro návštěvníky festivalu připravil interaktivní přednášku “O kávě od A do Z”. Kromě něj vystoupí také autorka knihy Pražská kavárna Eva Bendová nebo dvojice Aneta Paurová a Anita Žáčková z CKP Roseta. Ze zahraničních hostů se na pódiu objeví například Kraig Kraft z výzkumné organizace World Coffee Research, který bude mluvit o kávové udržitelnosti do roku 2050. [related-post id="13094"] Vedle tradičních workshopů (domácí příprava filtrované kávy či procvičování senzorických dovedností), se mohou návštěvníci zúčastnit také Coffee jógy nebo workshopu na téma “Kávová kosmetika hrou”. Program doplní premiéra dokumentu “Aeropress Movie”, která proběhne v sobotu 20. října v pražském Kině Pilotů. Kdy a kde Prrague Coffee Festival se koná ve dnech 20.-21. října 2018 v prostorách Pražské tržnice (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7).

Kinobus letos nabídne 45 promítání pod širým nebem • Svou 14. sezónu zahájil Kinobus, oblíbené letní pojízdné kino Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Každý večer od pondělí do čtvrtka bude pod širým nebem promítat snímky z české i zahraniční produkce na celkem 11 místech v Praze, a to až do 9. září.

Don Giovanni se vrací na prkna Stavovského divadla ve slavné Kašlíkově inscenaci • Opera Wolfganga Amadea Mozarta plná lásky, vášně a intrik se vrací na jeviště Stavovského divadla, a to v době od 9. do 31. srpna 2018. Půjde o verzi inscenace, kterou v Praze během minulé sezony oživil Plácido Domingo dvěma slavnostními provedeními k 230. výročí světové premiéry Dona Giovanniho ve Stavovském divadle. V produkci vystoupí sólisté Opery Národního divadla a Státní opery a za doprovodu Orchestru a Sboru Státní opery pod taktovkou dirigentů Richarda Heina a Jiřího Štrunce. Toto uvedení Dona Giovanniho je holdem nejen Mozartovi samotnému, nýbrž také dvěma velkým osobnostem české i světové divadelní historie – režisérovi Václavu Kašlíkovi a scénografovi Josefu Svobodovi. Jejich inscenace Dona Giovanniho vznikla roku 1969. Novodobá replika pak ve zpracování režiséra Jiřího Nekvasila, scénografa Daniela Dvořáka a kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka v roce 2006. Jejím nejvýraznějším rysem je právě scénografie, která invenčně pracuje s architektonickými prvky hlediště Stavovského divadla a nechává pokračovat proscéniové lóže jako hlavní prvek dekorace dále do jeviště, zúročuje vzácnou skutečnost, že jsme přímo v místě světové premiéry této „opery oper“. Ta se zde uskutečnila pod taktovkou samotného skladatele 29. října 1787 a je dodnes opředena legendami: premiéra musela být z nejrůznějších důvodů několikrát odložena, dále se říká, že Mozart komponoval předehru teprve v noci před premiérou a hudebníkům předložil kopistou rozepsané party, na nichž ještě neoschl inkoust, na poslední chvíli…Každopádně vše dobře dopadlo a Mozart 4. listopadu v listu z Prahy mohl svým přátelům oznámit, že 29. října byla jeho opera Don Giovanni s ohromným ohlasem uvedena, a že by si býval přál, aby se všichni mohli na jeho radosti podílet. Opera je nastudována v italském originále, v představení jsou použity české a anglické titulky. Délka představení je 3 hodiny.

Projekt Vltavské filharmonie dostává reálnější obrysy • Pražští radní dali zelenou pokračování chystaného projektu moderního koncertního sálu Vltavské filharmonie v Holešovicích. Vycházeli při tom ze studie využitelnosti od mezinárodního konsorcia firem, které vede respektovaný ateliér Henning Larsen a jehož dalšími členy jsou konzultantské firmy AEA a Buro Happold.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra zahraje v Lucena Music Baru • Sedmičlenné uskupení soustředěné v Barceloně představuje to nejlepší z žánru world music a 10. září předvede své umění také pražskému publiku v Lucerna Music Baru. Jejich tvorba je ovlivněna prvky tradiční hudby z Balkánu, Blízkého východu a také Středozemí.

Exotické kultury všemi smysly. Náprstkovo muzeum pořádá v sobotu etnopiknik • Pro všechny, kteří rádi poznávají cizí kultury a neobyčejné chutě i vůně, připravilo Národní muzeum tradiční akci s názvem Etnopiknik. Pokud v sobotu 17. srpna 2019 mezi 12 a 19 hodinou zavítáte do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, užijete si rozmanitý celodenní program. Vstupné na akci je zdarma.