Startuje festival Letní Letná. Provazochodkyně překoná Vltavu ve výšce 35 metrů

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská13. srpna 20192 minuty čtení
Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga

Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga.

Foto: Letní Letná

Ve středu začíná 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. V Letenských sadech setrvá až do neděle 1. září a v průběhu tří týdnů představí špičkové zahraniční soubory, přehlídku domácí novocirkusové scény, celou řadu premiér, unikátní projekty, open-air představení i bohatý program pro děti.

Festival odstartuje ve středu 14. srpna v 18 hodin velkolepou „procházkou v oblacích“. Světoznámá provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga přejde přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů. Její kroky povedou od Právnické fakulty Univerzity Karlovy do Letenských sadů. Tam bude zahajovací večer pokračovat hned několika open air představeními. Těšit se můžeme na tanečně akrobatickou show volně inspirovanou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox a také na nové pouliční představení Cink The Universe. Nebude chybět ani koncert argentinsko-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalovém baru.

Následující den, ve čtvrtek 15. srpna čeká návštěvníky hned pětice představení. Kanadští Cirque Alfonse a jejich Tabarnak, unikátní seskupení 17 umělkyň a jejich Projet.PDF či soubor Cirque Aïtal, který prostřednictvím svého představení Saison du Cirque (Cirkusová sezóna) zve návštěvníky do světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným. Vedle nich uvede své představení Boreal Normosis i český soubor Collective Momentum. Za pozornost stojí i krátká představení maestra Toniho Ronaldoniho, která jsou oslňujícím vzkříšením tradičního rodinného cirkusu.

Projet.PDF. Zdrj: Letní Letná

V sobotu 17. srpna se poprvé představí i trojice akrobatů ze souboru T1J (Théâtre d’Un Jour). Uvedou Strach – a fear song, ve kterém si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbete, jejíž zpěv provází celým představením a dodává mu zcela nový rozměr.

Tradičně festival Letní Letná věnuje denní čas naplno dětem. I letos je každý den od pátku 16. srpna od 11 hodin připraven pestrý program pro děti všech věkových kategorií, který malým divákům nabídne pestrobarevný svět, plný pohádek a příběhů, překvapení, kouzel, hudby a pohybu. První festivalový víkend pak bude ve znamení Zdravotního klauna, který již od dopoledních hodin chystá bohatý program.

Domácí zastoupení

Letní Letná je tradičně i největší přehlídkou domácí novocirkusové scény. Cirk La Putyka dorazí v neděli 18. srpna na Letnou se svou letošní novinkou Isole, která návštěvníky pozve na místo plné radosti a hravosti, překypující rozmanitou hudbou v nejrůznějších podobách. Premiéru nového představení Heroes uvedou 23. srpna populární Losers Cirque Company. Ti si tentokrát ke spolupráci přizvali uměleckého ředitele Činohry Národního divadla Daniela Špinara a držitele Thálie Radima Vizváryho. Těšit se můžeme i na oblíbené VOSTO5, Holektiv, Bratry v tricku, Squadra Sua a další. Ani letos nebudou chybět tematické večery Cirksession a Žonglérská galashow.

Nepřehlédněte

Veřejný prostor v Praze v létě zaplní sochy renomovaných autorů • Sochařský festival Sculpture Line již počtvrté obsadí pražská veřejná prostranství a originálně doplní a oživí rušná místa v centru i prostory mimo hlavní tepny města. Od poloviny června až do konce září budou obyvatelé i turisté na svých cestách potkávat instalace renomovaných domácích i zahraničních autorů. K vidění bude například obří Hlava Kurta Gebauera na Novoměstské radnici, majestátní Trůn Antonína Kašpara na Vyšehradě, provokativní kostlivcův Like od Kryštofa Hoška na Jungmannově náměstí, Bronzoví hráči Michala Gabriela u Bastionu, železný Keř Jakuba Flejšara ve Františkánské zahradě, křiklavý Nenažranec Andreje Margoče u Tančícího domu, Kapsule Tomáše Medka před Černou labutí či industriální Dynamicon Štefana Milkova na náměstí Václava Havla. Před budovou ČEZ „vyroste“ téměř třímetrový ocelový Strom od Ivy Mrázkové a její Feminité ozdobí Ministerstvo kultury. V ulici Na Příkopě najde svůj nový domov socha Rememberence of a Desire od německého sochaře Jörga Plickata, jeho další instalace s názvem Valse bude k vidění na náměstí Republiky. Původem estonská sochařka Inga Aru vytvořila dvojici soch s názvem Muse of Industry, které budou vítat kolemjdoucí před obchodním domem Kotva. [related-post id="10732"] Letos poprvé nemíří Sculpture Line pouze do ulic, festival doprovodí interiérová výstava v pražském Mánesu. Ta od 15. do 29. června nabídne přehlídku menších plastik a interiérových soch. Poté se výstava vydá do dalších českých a moravských měst, kde Sculpture Line rovněž probíhá (Pardubice, Plzeň, Broumov, Liberec, Jablonec, Ostrava, Trutnov, Brno, Vratislavice).

Nová výstava představuje významná ocenění Antonína Dvořáka • Národní muzeum zahájilo ve svém Muzeu Antonína Dvořáka zbrusu novou výstavu s názvem Antonín Dvořák a sláva. Návštěvníkům nabízí možnost prohlédnout si mnohá ocenění, která slavný skladatel během života posbíral. Připomenuto je i poslední rozloučení se skladatelem, jenž se stalo celospolečenskou událostí. Od narození Antonína Dvořáka letos uplynulo 180 let.

Začíná Prague Pride. Duhový průvod Prahou ale letos neprojde • V Praze dnes odstartuje festival sexuálních menšin a tolerance Prague Pride. Jubilení 10. ročník nabídne v týdnu od 3. do 9. srpna desítky různých akcí na několika místech v metropoli. Tradiční duhový průvod se ale letos kvůli koronavirové pandemii neuskuteční.

Mladí performeři otevřou svět nečekaných hudebně tanečních koláží • Unikátní koktejl uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, současný tanec, flamenco nebo indický tanec kathak mohou diváci v říjnu ochutnat v A-studiu Rubín a ve Studiu Citadela v Praze.

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka • Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev.

Flašinet žije! Do Prahy se opět sjedou flašinetáři z celé Evropy • Národní muzeum letos opět přichystalo mezinárodní setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije!, které se uskuteční v úterý 13. srpna. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí již pošesté centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Zvuky hracích strojků se rozezní v 10:00 v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, ve 14:00 na Kampě u Karlova mostu a v 19:00 v Českém muzeu hudby.

Vyšehrad na týden ožije festivalem nového cirkusu a hudby • Už v pátek 17. května vypukne na pražském Vyšehradě první ročník Open Air festivalu, který pořádá známý soubor Losers Cirque Company. V průběhu sedmi večerů nabídne spojení novocirkusového umění s hudbou a dalšími disciplínami.

Krize bydlení i plánování měst tématem filmové přehlídky Městem • Tři kina, tři dny, tři dokumenty. A tři pohledy na současná města. Spolek AutoMat chystá po roční pauze druhý ročník filmové přehlídky Městem. Divákům v září a listopadu zdarma představí tři zahraniční snímky, které se nedostanou do běžné distribuce, a pozve také na debaty s odborníky. Film Tohle město není pro chudý má úplnou premiéru.

Spisovatelka Klevisová napíše další postavu podle herečky Terezy Kostkové • Aktuálně nejprodávanější tuzemská autorka detektivek Michaela Klevisová pokřtila svoji novou knihu Vraní oko z řady s Josefem Bergmanem. Zdá se ovšem, že tomuto ostřílenému vyšetřovateli na nějakou dobu vystaví stopku. Vzniknout by totiž měla nová série s ženskou hrdinkou.

La Película 2019: Festival španělských filmů rozzáří Penélope Cruz a Javier Bardem • Třetí únorový týden se stane svátkem pro všechny milovníky španělštiny a španělských filmů - od 19. do 26. února ovládne kina v Praze, Brně, Hradci Králové a Ostravě La Película. Festival opět nabídne žánrově pestrý výběr kinematografie z Pyrenejského poloostrova doplněný atraktivními filmovými výlety do Peru a dalších zemí Latinské Ameriky. Diváci se mohou těšit například na předpremiéru netrpělivě očekávaného thrilleru Všichni to vědí od dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhadiho v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz nebo kritikou opěvovaný snímek Roma od Alfonse Cuaróna, který si vysloužil mimo jiné 10 nominací na Oscara.

Penélope Cruz a Javier Bardem ve snímku Všichni to vědí.

Don Giovanni se vrací na prkna Stavovského divadla ve slavné Kašlíkově inscenaci • Opera Wolfganga Amadea Mozarta plná lásky, vášně a intrik se vrací na jeviště Stavovského divadla, a to v době od 9. do 31. srpna 2018. Půjde o verzi inscenace, kterou v Praze během minulé sezony oživil Plácido Domingo dvěma slavnostními provedeními k 230. výročí světové premiéry Dona Giovanniho ve Stavovském divadle. V produkci vystoupí sólisté Opery Národního divadla a Státní opery a za doprovodu Orchestru a Sboru Státní opery pod taktovkou dirigentů Richarda Heina a Jiřího Štrunce. Toto uvedení Dona Giovanniho je holdem nejen Mozartovi samotnému, nýbrž také dvěma velkým osobnostem české i světové divadelní historie – režisérovi Václavu Kašlíkovi a scénografovi Josefu Svobodovi. Jejich inscenace Dona Giovanniho vznikla roku 1969. Novodobá replika pak ve zpracování režiséra Jiřího Nekvasila, scénografa Daniela Dvořáka a kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka v roce 2006. Jejím nejvýraznějším rysem je právě scénografie, která invenčně pracuje s architektonickými prvky hlediště Stavovského divadla a nechává pokračovat proscéniové lóže jako hlavní prvek dekorace dále do jeviště, zúročuje vzácnou skutečnost, že jsme přímo v místě světové premiéry této „opery oper“. Ta se zde uskutečnila pod taktovkou samotného skladatele 29. října 1787 a je dodnes opředena legendami: premiéra musela být z nejrůznějších důvodů několikrát odložena, dále se říká, že Mozart komponoval předehru teprve v noci před premiérou a hudebníkům předložil kopistou rozepsané party, na nichž ještě neoschl inkoust, na poslední chvíli…Každopádně vše dobře dopadlo a Mozart 4. listopadu v listu z Prahy mohl svým přátelům oznámit, že 29. října byla jeho opera Don Giovanni s ohromným ohlasem uvedena, a že by si býval přál, aby se všichni mohli na jeho radosti podílet. Opera je nastudována v italském originále, v představení jsou použity české a anglické titulky. Délka představení je 3 hodiny.

Projekt Vltavské filharmonie dostává reálnější obrysy • Pražští radní dali zelenou pokračování chystaného projektu moderního koncertního sálu Vltavské filharmonie v Holešovicích. Vycházeli při tom ze studie využitelnosti od mezinárodního konsorcia firem, které vede respektovaný ateliér Henning Larsen a jehož dalšími členy jsou konzultantské firmy AEA a Buro Happold.

Ed Sheeran přidá v Praze druhý koncert. Vstupenky na první se vyprodaly za hodinu • Když byl v minulém týdnu ohlášen pražský koncert populárního zpěváka Eda Sheerana v Praze, bylo hned jasné, že ani kapacita letiště v Letňanech nebude všem jeho českým fanouškům stačit.

Signal Festival letos bude. Bezpečnost řeší pořadatelé s epidemiologem • Pořadatelé Signal Festivalu zatím nepočítají s tím, že by letošní osmý ročník kvůli koronavirové pandemii museli zrušit. Populární festival světla, kterého se každoročně účastní desetitisíce lidí, by měl proběhnout v ulicích Prahy od 15. do 18. října. Jeho podoba ale jiná částečně bude.

Exotické kultury všemi smysly. Náprstkovo muzeum pořádá v sobotu etnopiknik • Pro všechny, kteří rádi poznávají cizí kultury a neobyčejné chutě i vůně, připravilo Národní muzeum tradiční akci s názvem Etnopiknik. Pokud v sobotu 17. srpna 2019 mezi 12 a 19 hodinou zavítáte do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, užijete si rozmanitý celodenní program. Vstupné na akci je zdarma.

Festival pouličního umění Praha Žije Hudbou nabídne zahraniční hvězdy i amatérské muzikanty • Festival Praha Žije Hudbou už po čtvrté rozezní v pátek 7. a v sobotu 8. června ulice, náměstí i parky v centru Prahy. Na 150 umělců během stovek vystoupení na více než 30 různých místech vnese do hlavního města radost z hudby. Centrem festivalového dění budou scény na Karlově náměstí, u Quadria a na Jungmannově náměstí. Festival nabídne i novou hudební „Sedmičkovou“ trasu na Praze 7, která povede od „Stalina“ přes Letenské náměstí a Vltavskou až ke Cross square, kde bude další z hlavních stageí.

Pražská muzejní noc už dnes! Kam můžete zdarma vyrazit? • Dnes v 19 hodin odstartuje již 15. ročník Pražské muzejní noci. Vyrazit můžete zdarma celkem do padesáti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v celkem 77 objektech.

Po Praze jezdí další speciální tramvaj. Tentokrát „kulturní“ • Do pražských ulic dnes vyjela speciální „kulturní tramvaj“. Po celý tento rok v ní cestující najdou tipy na zajímavé kulturní akce. Zároveň kulturu sama do ulice přiveze. Příležitostně totiž poslouží jako pojízdné pódium.

Kinobus letos nabídne 45 promítání pod širým nebem • Svou 14. sezónu zahájil Kinobus, oblíbené letní pojízdné kino Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Každý večer od pondělí do čtvrtka bude pod širým nebem promítat snímky z české i zahraniční produkce na celkem 11 místech v Praze, a to až do 9. září.

Jak vybrat ideální elektrokolo? Zájemcům poradí festival EBIKE FEST • Elektrokola v Česku zažívají obrovský boom. Jen loni se jich prodalo přes padesát tisíc a letošní zájem Čechů bude zřejmě ještě vyšší. Jenže jak vybrat to pravé elektrokolo? Pomoci může první ročník testovacího festivalu elektrokol EBIKE FEST. Koná o víkendu 18. a 19. května v Praze 4-Krči. Vstup na testovací festival je zdarma.