Jaro je za dveřmi. V expozici plazů v pražské zoo probíhají bouřlivé námluvy

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz17. února 20202 minuty čtení

V unikátní středoasijské pouštní expozici zvané Kattakum, která se nachází v Pavilonu šelem a plazů, teď mohu návštěvníci vidět opravdové známky jara. Na snímku pár agamek písečných; samec v dominantní póze, samice odmítající páření.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Návštěvníci pražské zoologické mohou v těchto dnech vidět opravdové známky jara. Konkrétně v unikátní středoasijské pouštní expozici Kattakum, která se nachází v Pavilonu šelem a plazů. Ještě zhruba dva až tři týdny tam bude probíhat období intenzivních námluv a bojů samců o samičky.

„Během období zimování, tedy v prosinci a v lednu, udržujeme v expozici Kattakum 13 stupňů Celsia. Teď se nám její obyvatelé ze zimního spánku probudili, v expozici jsme proto vypnuli klimatizaci, rozsvítili všechna světla a zapnuli topné kameny, čímž jsme jim zase prodloužili den,“ vysvětluje kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský.

Opětovné rozsvícení a postupné prodlužování délky dne vybudilo citlivé pouštní živočichy zvyklé na časné a rychlé jaro k mnoha zajímavých projevům.

Návštěvníci tak mohou sledovat právě probíhající námluvy, během nichž se samci pouštních ještěrů často „odívají“ do pestrého zásnubního šatu a vábí samičky poskakováním nebo stáčením ocásků. Zajímavou podívanou představují také souboje o samice, ritualizovaná kousání i páření.

V expozici žije celkem sedm druhů středoasijských ještěrů (například trnorep mezopotámský, agama stepní nebo agamka písečná) a každý se honosí specifickým rituálem.

Kromě nich Kattakum obývají také želvy stepní. Jedinečná expozice tak nejen že skýtá velmi atraktivní podívanou, ale právě zde se také odehrály některé světově významné prvoodchovy.

Ještě zhruba dva až tři týdny bude v expozici Kattakum probíhat období intenzivních námluv a bojů samců o samičky. Na snímku pár trnorepů mezopotámských v námluvách, před nimi agama stepní v gravidním zbarvení. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
Během období zimování, tedy v prosinci a v lednu, udržují chovatelé  v expozici Kattakum 13 stupňů Celsia. Teď se ale její obyvatelé ze zimního spánku probudili, v expozici proto byla vypnuta klimatizace, rozsvícena všechna světla a zapnuty topné kameny, čímž jim chovatelé zase prodloužili den. Na snímku paještěrka očkatá. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
V expozici Kattakum žije celkem sedm druhů středoasijských ještěrů a želvy stepní. Na snímku trnorep mezopotámský a agamy stepní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nepřehlédněte

Žirafa „modelka“ dostala oficiální jméno. Pokřtila ji herečka Iva Pazderková • V Africkém domě pražské zoo bylo v neděli rušno. Probíhaly tam totiž křtiny žirafí slečny narozené v lednu letošního roku. Pro její zálibu v pózování před objektivy fotografů a kameramanů se jí až dosud přezdívalo „Modelka“. Od neděle je ale již nositelkou řádného jména Nela.

Kmotra Nely, Iva Pazderková, malé žirafě popřála šťastný život a spoustu sourozenců.

Pražská zoo vyhlásila válku palmovému oleji. Nenajdete tam už ani kapku • Na 1. února připadá Den bez palmového oleje. Pěstování palmy olejné, ke kterému v tropech dochází v ohromném měřítku, je příčinou likvidace tropických deštných lesů a mizení stovek a stovek rostlinných i živočišných druhů. Zoo Praha proto palmový olej ze svého areálu zcela eliminovala.

Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je intenzivně pronásledován a zabíjen.

Lvi z pražské zoo oslavili Valetntýn vášnivým pářením • Samec lva indického Jamvan, který spolu se Suchi a Ginni přicestoval do Zoo Praha na podzim 2015 z Gudžarátu, se ve vztahu k oběma samicím ukázal jako prozatím příliš nezkušený, a proto ho na přechodnou dobu nahradil ostravský Sohan. Ten nezklamal a období před Valentýnem bylo u lvů plné vášní a lásky.

Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy.

Do kontejneru na plasty někdo vyhodil tři zdravé kocoury • Když se domácí zvířata omrzí, někteří Pražané jsou schopni s nimi naložit jako s obyčejným odpadem. Dokazuje to hned několik smutných případů, k nimž došlo během minulého víkendu.

Orangutaní samice Mawar z pražské zoo musela k zubaři na náročnou operaci • Samice orangutana sumaterského Mawar z pražské zoologické zahrady má za sebou složitý výkon v ústní dutině kvůli patrným obtížím se zuby a podezření na paradentózu. Lékaři jí v anestézii zkontrolovali celkový stav chrupu, problémové zuby odstranili a zvolili odpovídající léčbu. Teď se samice zotavuje v zázemí. Mawar v poslední době vypadlo několik zubů, chovatelé u ní cítili silný zápach z dutiny ústní a rovněž zaznamenali problémy samice se žvýkáním tužší potravy. Výkon byl tudíž nevyhnutelný. I přesto, že orangutani jsou schopni v rámci tréninku ukazovat chovatelům dutinu ústní, Mawar v tomto nespolupracuje; jako jediné možné řešení tak přicházela v úvahu celková anestézie. „Protože má orangutan jisté podobnosti s člověkem, provedli jsme výkon ve spolupráci s humánními kolegy. Inhalační anestézii tak vedl anesteziolog, chrup ošetřily stomatoložka a stomatochiruržka,“ vysvětlil veterinář Zoo Praha Roman Vodička a doplnil, že celý výkon trval zhruba 2,5 hodiny. „U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů. Ty problémové jsme proto vytrhli.“ Momentálně je samice izolovaná v zázemí, kde se zotavuje pod bedlivým dozorem chovatelů. Společnost jí dělá pětiletá dcera Diri. „Po složitém výkonu je Mawar samozřejmě ještě unavená, ale její chuť k jídlu roste. Předpokládáme, že pokud nedojde ke komplikacím, v horizontu několika dnů už bude celá skupina orangutanů opět pohromadě,“ poznamenal kurátor primátů Vít Lukáš.

U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů.

Pražská zoo se raduje z narození sloního mláděte • V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického. Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

Nově narozené mládě slona indického.

Pražská zoo zahájila novou sezónu. Nově k vidění je vzácný kagu chocholatý • Zoo Praha v sobotu vstoupila do nové hlavní sezóny. Návštěvníkům byl během zahajovací slavnosti představen nově chovaný ptačí druh, kagu chocholatý, a došlo na „křtiny“ hned dvou mláďat primátů. Gueréza pláštíková dostala jméno Lopi, gibon stříbrný se jmenuje Abu-abu. Pražská zoo také otevřela velkokapacitní toalety s originální expozicí koprolitů a odlitků trusu.

Slavnosti k zahájení 88. hlavní sezóny Zoo Praha se zúčastnila celá řada významných hostů – náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, herec Ondřej Sokol či úspěšní účastníci taneční soutěže StarDance – herci Jitka Schneiderová a Jiří Dvořák.

Pražská zoo se raduje. Narodilo se další mládě koně Převalského • V pražské zoo přišlo minulý čtvrtek na svět další mládě ohroženého koně Převalského. Jen letos se jedná již o čtvrtý přírůstek. Celkem se tak v trojské zahradě a dalších jejích zařízeních narodilo již 239 těchto vzácných hříbat.

Zkušená matka Hara své poslední mládě pečlivě chrání, podle chovatelů k němu nepouští ani sourozence.

V pražské zoo se narodilo druhé letošní slůně. Ošetřovatelé už znají pohlaví • Zoo Praha má šest týdnů po narození prvního letošního slůněte další důvod k radosti. V sobotu 9. května nad ránem porodila i samice slona indického Janita. Otcem mláděte je také tentokrát samec Ankhor.

Nově narozené žirafí mládě z pražské zoo už dostalo jméno • Zatím nejmladší člen stáda žiraf severních núbijských v Zoo Praha dostal jméno Matyáš. Dvouměsíčního samečka o víkendu pokřtili nejvyšší český herec Pavel Šimčík a mistr světa v rychlostní kanoistice, olympijský medailista Josef Dostál.

Žirafí sameček dostal jméno Matyáš.

Na náměstí Míru roste vzácný šafrán bělokvětý. Kolemjdoucí nevěří vlastním očím • Poblíž tramvajové zastávky na pražském náměstí Míru vykvetl vzácný šafrán bělokvětý. U kolemjdoucích vzbuzuje velký rozruch. Známé přirovnání „je ho jako šafránu“ v těchto dnech tak úplně neplatí na náměstí Míru. Desítky rozkvetlých rostlinek přitahují pozornost kolemjdoucích a všímají si jich i cestující v tramvajích. Lidé si vzácný úkaz nadšeně fotí a sdílí ho na sociálních sítích. Šafrán bělokvětý v Praze je skutečnou raritou. Běžně se totiž tato rostlina ve městech nevyskytuje. Narazit na ni můžete hlavně na loukách a pastvinách v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. [gallery columns="1" size="full" ids="8563"] Na trhání zapomeňte Pro svou vzácnost je šafrán bělokvětý zařazen na seznam ohrožených druhů. Je proto zakázáno ho trhat, sbírat, ničit nebo jinak narušovat jeho vývoj.

Šafrán bělokvětý se ve městech běžně nevyskytuje.

Jaro přichází, nezvykle vysoké teploty nás čekají už v příštích dnech • Do Prahy zavítá v příštích dnech teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Už zítra by na teploměrech mělo být až 18 stupňů Celsia. Ještě tepleji bude ve středu, kdy meteorologové předpovídají až 20 stupňů. Zimní bundy a kabáty tak už můžete nadobro schovat. Krásné počasí by mělo vydržet minimálně po celou první polovinu dubna. A i když o víkendu přejde přes Česko mírná studená fronta, mrznout už každopádně nebude ani v noci.

Pražská zoo připravila bohatou vánoční nadílku pro zvířata i návštěvníky • V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky pro zvířata i pro návštěvníky.

Na Štědrý den uvidí návštěvníci v 12:00 v Amfiteátru Rezervace Bororo „zlaté“ prasátko.

Pražská zoo vystavuje vzácné posvátné žáby z jezera Titicaca • Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Nádrž pro tyto výjimečné žáby má velkorysé rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety.

Pražská zoo v očekávání. Příští rok se narodí dvě sloní mláďata • Zoologickou zahradu hl. m. Prahy nejspíš v příštím roce čeká dvojnásobná radost. Max a Rudi, první sloní mláďata počatá i narozená v Praze, by měli získat sourozence. Jejich matky Janita a Tamara, původem ze Srí Lanky, jsou totiž opět březí. Otcem obou očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy.

Radost v pražské zoo. Narodilo se vzácné mládě guerézy pláštíkové • Mládě guerézy pláštíkové se narodilo v úterý v Zoo Praha. Návštěvníci jej mohou už nyní vidět v expozici těchto primátů, která se nachází v dolní části zoologické zahrady na Opičích ostrovech. Přírůstek má bílou barvu a krátkou kudrnatou srst, kontrastující s rodiči.

Zoo Praha se může pyšnit mládětem guerézy pláštíkové.

OBRAZEM: Zvířata z pražské zoo si užívala sněhovou nadílku • Návštěvníci, kteří zavítali do Zoo Praha v uplynulých dnech, mohli pozorovat nejen první mládě letošního roku, kterým je samička ovce kamerunské, ale i celou řadu dalších zvířat, jak dovádějí ve sněhu.

Hroch Fanda se odstěhoval z Prahy do Francie • Syn slavného hrocha Slávka z pražské zoologické zahrady se minulý týden odstěhoval do zoo La Palmyre na západním pobřeží Francie.

Vzácné bezhřívé zebry se nastěhovaly do pražské zoologické zahrady • Pražská zoo získala dvě zebry bezhřívé. Čtyřměsíční hříbě Kevin a jeho matka, osmiletá klisna Kleu, se stanou zakladateli pražského chovu.

Kevin a Klea jsou novými obyvateli pražské zoo.

Rekordní duben v Praze, byl druhý nejteplejší od počátku měření • V dubnu 2018 byla v Praze-Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 15,6 °C, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla +4,8 °C. Měsíc duben byl tedy podle tohoto normálu teplotně mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dřívějšího normálu 1961-1990 byla +5,8 °C a i podle tohoto normálu by byl mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dlouhodobého průměru 1775-2014 byla +6,1 °C. Mezi dosavadními 244 dubny od roku 1775 se umístil na druhém místě, což rovněž odpovídá mimořádně teplému dubnu. Nejteplejší duben od roku 1775 byl naměřen roku 1800, s průměrnou teplotou 16,2 °C. Za letošním dubnem se umístil duben 2009 s průměrnou teplotou 15,1 °C, na čtvrtém místě byl duben 1794 s průměrnou teplotou 13,9 °C, na pátém místě duben 2007 s 13,8 °C. Na dalších místech jsou roky 2011, 2000 a 2014. Kdy bylo nejchladněji? Nejchladnější duben od roku 1775 byl naměřen v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,9 °C, druhý nejchladnější byl duben 1817 s průměrnou teplotou 5,0 °C, třetí byl duben 1785 s průměrnou teplotou 5,4 °C a čtvrtý nejchladnější byl duben 1917 s průměrnou teplotou 5,5 °C.