Nákaza koronavirem z pitné vody nehrozí, uklidňuje PVK

ZprávyPražskýDEN.cz9. března 20201 minuta čtení

Foto: Unsplash.com

Pražané se nemusejí obávat používat pitnou vodu z kohoutku k pití i k běžné hygieně. Voda pro hlavní město i nadále splňuje všechny parametry dané pro pitnou vodu a je pod stálým dohledem.

„Pravděpodobnost šíření koronaviru pitnou vodou se blíží nule,“ zdůraznil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos.

PVK přijaly celou řadu opatření a nyní se podle svého krizového plánu nacházejí ve fázi „ostražitosti“.

„Pro odběratele to neznamená vůbec nic. Nadále zajišťujeme všechny běžné činnosti včetně provozu zákaznického centra,“ ujistil Mrkos.

„Fáze ostražitosti je zaměřena na naše zaměstnance, kteří musejí například dbát zvýšené hygieny. Preventivně jsme omezili práce v některých částech stokové sítě,“ dodal.

Přerušení dodávky nehrozí

Pražské vodovody a kanalizace také zdůraznily, že k přerušení dodávky pitné vody na území hlavního města kvůli epidemii koronaviru prakticky nemůže dojít.

PVK mají vypracovaný havarijní a krizový pandemický plán a v něm definovanou zastupitelnost pracovníků a také zastupitelnost úpraven vody resp. zdrojů pitné vody.

Mnoho objektů je také vybaveno dálkově řízenými systémy a není tedy nezbytně nutná přítomnost obsluhy 24 hodin denně.

Nepřehlédněte

Něco vím a brzy to povím, slibuje tajemný Jaroslav Flegr • Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr již několik měsíců na sociálních sítích komentuje situaci kolem koronavirové pandemie. Část lidí mu za jeho názory tleská, další by byli nejraději, kdyby mlčel.

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

Počet nakažených stále neklesá. Za čtvrtek 14,5 tisíce nových případů • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 14 457 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 926 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 49 107.

Odhalení černých odběrů vody vyneslo čtyři miliony korun • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) nafakturovaly v loňském roce zákazníkům za nelegální odběry pitné vody a černou produkci odpadních vod čtyři miliony korun. V celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce.

Některá pražská divadla zůstanou zavřená až do konce roku • Divadla zřizovaná hlavním městem Prahou oznámila, že zůstanou pro diváky zavřená až do konce roku 2020, a to bez ohledu na možné změny ve vládních opatřeních. Do té doby se soustředí na přípravu nového programu a online vysílání.

Hlediště mnohých pražských divadelních scén zůstanou bez diváků až do konce tohoto roku.

Začíná deratizace Prahy. Pejskaři se o své mazlíčky obávat nemusí • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) opět vyrážejí do boje s potkany. Celoplošná deratizace pražské stokové sítě startuje v dubnu a její konec je naplánován na závěr října.

Epidemie se zhoršuje. Magistrát vydal apel na všechny Pražany • S nástupem chladnějšího počasí přibývá v hlavním městě i v dalších krajích ČR nakažených koronavirem. Praha nyní vykazuje čtrnáctidenní incidenci 93,08 potvrzených případů na 100 000 obyvatel, uvedl v tiskové zprávě Magistrát hl. m. Prahy. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy je v Praze 1,21, zatímco celorepublikový průměr má nyní hodnotu 1,14.

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Praha odpustí nájem za předzahrádky a pouliční prodej • Až do konce roku se za umístění restauračních předzahrádek na pozemcích Prahy nebude účtovat žádné nájemné ani místní poplatky. Do konce roku budou také prominuty poplatky za užívání veřejného prostranství umožňující uliční prodej před provozovnou. Opatření dnes jednohlasně schválilo pražské zastupitelstvo.

Ve čtvrtek přibylo 11 tisíc nakažených a 241 zesnulých • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 083 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 22 337 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 103 471.

Ve středu přibylo 13 667 nakažených a 153 zesnulých • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 13 657 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 36 842 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 48 018.

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

KOMENTÁŘ: Rychlost povolování vakcín ukazuje schizofrenní tvář EU • Enormě rychlý vývoj vakcíny proti v současnosti nejskloňovanější nemoci COVID-19 ukazuje dvě věci. Na jedné straně obrovský vědecký pokrok lidstva, které v poměrně krátké době dokáže připravit s největší pravděpodobností účinnou vakcínu na dosud neznámou nemoc. To ale zároveň odhaluje poněkud schizofrenní postoj Evropské unie. V tomto případě ke genetickým modifikacím obecně.

Připravte vodoměry na zimu. Mráz může způsobit škody za tisíce korun • V zimním období, kdy teploty často klesají hluboko pod bod mrazu, jsou ve velkém ohrožení nejen vodovodní rozvody, ale především vodoměry. Mráz může způsobit jejich nenávratné poškození, přičemž pořízení nového přístroje vyjde hodně draho. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto doporučují jejich ochranu.

Silné mrazy mohou poškodit vodoměry.

V neděli přibylo v Česku 3 291 nakažených a 153 úmrtí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 291 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 714 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 330. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Přibylo přes 15 tisíc nových případů a 145 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 15 672 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 052 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 538.