Poslední hrací automaty zmizí z Prahy za tři roky, schválili zastupitelé

ZprávyPražskýDEN.cz14. září 20201 minuta čtení

Foto: Archiv

Po téměř pětihodinové diskusi ve čtvrtek pražští zastupitelé odsouhlasili novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hl. m. Prahy.

Hlavní změnou je plošný zákaz hry na mechanickém, elektromechanickém, elektronickém nebo jiném podobném technickém zařízení přímo obsluhovaném sázejícím. V hlavním městě Praze bude možné provozovat pouze kasina s živou hrou s výjimkou 41 městských částí, kde platí i zákaz provozování živé hry.

„Od roku 2010, kdy bylo v Praze povoleno 15 934 herních pozic, poklesl jejich počet k 31. 8. 2020 zhruba o 75 % na 3995. Od 1. ledna 2021, kdy nová vyhláška vstoupí v platnost, poběží tříleté přechodné období, v jehož průběhu bude postupně končit platnost současných licencí na provozování hazardních her, a nejpozději k 1. 1. 2024 herní automaty zmizí úplně,“ komentovala  pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Cestou omezování či úplného zákazu hazardních her se před Prahou vydala celá řada měst v Čechách i na Moravě. Celoplošně jsou hazardní hry zakázány např. v Břeclavi, Kyjově, Klatovech nebo v Českých Budějovicích. Cestou plošného zákazu automatů a povolením pouze živé hry se stejně jako Praha ubírá i Brno nebo Ostrava.

Nepřehlédněte

Gang cizinců upravoval bankomaty a lidé málem přišli o peníze. Policie radí, jak se chránit • Pražští kriminalisté se v posledních týdnech potýkali se zvýšeným počtem skimmingových útoků na bankomaty v centru Prahy, kde se v letních měsících pohybuje velký počet zahraničních turistů. Vrcholu sezóny chtěla využít organizovaná skupina cizinců, jejíž členové na bankomaty nainstalovali speciální zařízení pro kopírování údajů z magnetického proužku platebních karet.

Zájem o hypotéky roste. Úrokové sazby i nadále klesají • Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Být lakomý a sobecký se finančně vůbec nevyplácí, zjistil výzkum • Lakomci, sobci a škudlilové se ve společnosti netěší příliš velké oblibě. Všeobecně se ale předpokládá, že tito lidé díky své chamtivosti ušetří spoustu peněz, takže jsou tím pádem materiálně lépe zajištění. Nejnovější zjištění ale tento mýtus vyvrací.

Jackpot 192 milionů Kč vyhrál šťastlivec z Prahy. Část mu sebere stát • Středeční losování Sportky vyneslo sázejícímu z Prahy pátou nejvyšší výhru v historii této nejoblíbenější české loterní hry. Za svůj plný tiket včetně doplňkové hry Šance v hodnotě 220 Kč získal výherce 192 024 310 Kč. Stát mu prostřednictvím nové 15% daně pro milionové výhry částku sníží o 28 803 646 Kč.

V Česku vyrostlo nejvíce nebytových budov za posledních 15 let • V roce 2020 se meziročně dokončilo o 4,2 % více nových nebytových budov než v roce předchozím. Největší budovy budou sloužit průmyslu a skladování, byly na ně vynaloženy i největší investiční náklady. Nejvíce budov se dokončilo v Jihomoravském kraji, největší budovy jsou v Praze. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Evžen Korec: Realitní trh se propadl o čtvrtinu. A to ještě není konec • Hypoteční trh v březnu dopadl podle očekávání. Koronavirová pandemie srazila objemy hypoték o čtvrtinu, pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů klesl ve třetím měsíci letošního roku podobně. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla pouze o tři bazické body na 2,45 procenta, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v následujících měsících, kdy předpokládám ještě hlubší propad.

Problémy s financemi má čím dál méně českých domácností • Spolu se vzestupem ekonomiky a zvyšujícími se průměrnými výdělky rostou i roční příjmy českých domácností. Klesá počet rodin, které mají potíže vyjít s příjmy. Míra ohrožení takzvanou příjmovou chudobou za rok 2019 činí 10,1 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které provedl Český statistický úřad.

Praha 7 vyvěsila běloruskou vlajku. Pražané vyjadřují solidaritu s demonstranty • Na radnici MČ Praha 7 visí historická vlajka Běloruska jako symbol podpory lidem, kteří v těchto dnech protestují za svobodu a demokracii ve své zemi.

Příběh boje za volební právo žen připomíná nová výstava na Vítkově • V letošním roce si připomínáme 100 let od přijetí ústavy první Československé republiky, která uzákonila volební právo žen. Národní muzeum, Masarykův ústav a Archiv AV ČR a Filozofická fakulta UHK u této příležitosti pořádají výstavu „Za volební právo žen!“ v prostorách Národního památníku na Vítkově. Pro návštěvníky bude otevřena od 28. února 2020 až do konce ledna 2021.

Zvyšování nájemného má svá pravidla. V některých případech o něm rozhoduje soud • Pronajímatel má sice právo na úpravu výše nájmu, ovšem musí dodržet určitá pravidla stanovená nájemní smlouvou nebo zákonem. V jakých případech je navýšení nájemného oprávněné? O kolik je přípustné a za jakých podmínek? Existuje jeho maximální hranice? A jaká pravidla musí obě strany respektovat?

Praha letos investuje stovky milionů korun do oprav škol • V rámci letních prázdnin je v hlavním městě rekonstruováno velké množství škol. Letos do oprav a vybavení investuje pražský magistrát dokonce nejvíce peněz v historii, a to celkem přes 250 milionů korun. Mezi největší akce se řadí například rekonstrukce bazénu na Třebešíně nebo renovace barokního paláce, kde sídlí Pražská konzervatoř. Radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková zveřejnila seznam nejvýznamnějších rekonstrukčních prací na školách a školských zařízeních v metropoli, které se s ohledem na provoz škol uskutečňují převážně v letních měsících. Letos investice přesahují čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší množství finančních prostředků takto vynaložených od roku 2001, odkdy je hlavní město zřizovatelem příspěvkových organizací školského typu. Mezi nejnákladnější investiční akce patří celková rekonstrukce bazénu na Střední průmyslové škole na Třebešíně. Zde bude namísto nevyhovujícího bazénu ze sedmdesátých let minulého století instalována nerezová nádrž a nové technologie, které vyjdou celkem na 36 milionů korun. Obdobně nákladná je také rekonstrukce fasády a střechy barokního Pálffyho paláce a oprava mramorového schodiště jeho hlavního křídla, kde sídlí Pražská konzervatoř. „Celkově se jedná o desítky různých oprav, menších rekonstrukcí a pořízení nového vybavení například do dílen, školních kuchyní a jídelen. Velké množství oprav se věnuje také kotelnám, podlahám nebo sociálním zařízením. Další miliony korun investujeme do nových serverů, zabezpečení a bezbariérových přístupů do budov,“ vysvětluje radní Ropková. „Cílem rekonstrukčních prací je modernizace podmínek pro vzdělávání žáků a studentů odpovídající jedenadvacátému století,“ dodává radní. Praha zřizuje dohromady 178 příspěvkových organizací, které vyučují ve více než třech stovkách budov.

Dobrá zpráva pro ekonomiku. Spotřeba českých domácností vzrostla • Uvolnění opatření proti šíření onemocnění covid-19 ve 2. čtvrtletí letošního roku napomohlo silnému oživení spotřeby domácností a tím také výkonu odvětví obchodu a služeb. Ekonomické oživení mělo příznivý dopad na příjmy vládních institucí. Jejich hospodaření bylo ale nadále silně deficitní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Ostrý dopis Babišovi: Hodil jste všechny přes palubu, nechte to dělat jiné, zlobí se Milion chvilek • Přesně před rokem zemřel v Česku první člověk nakažený koronavirem. Od té doby postupně přibylo téměř 25 tisíc dalších obětí nemoci covid-19. Své rozčarování nad situací vyjádřil spolek Milion chvilek pro demokracii třaskavým otevřeným dopisem pro předsedu vlády.

Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba • Když se pražští radní rozhodli pojmenovat promenádu v Riegrových sadech po zavražděném primátorovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi, zřejmě netušili, jak moc si proti sobě poštvou vedení Prahy 2.

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

Dopravní podnik loni hospodařil se ziskem. Efektivitu chce v budoucnu zvýšit třeba omezením duplicitních spojů • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dosáhl za loňský rok 2018 zisku po zdanění ve výši 1,529 miliardy korun. To je o více než 200 miliónů korun méně, než kolik tvořil přiznaný přiměřený zisk ze strany vlastníka. Podepsaly se na tom především rostoucí náklady. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

Jak se stát bohatým? A potřebuji to? • Bohatství je touha mnoha lidí po celém světě. Pro některé znamená finanční svobodu, možnost cestovat, koupit si, co chtějí, nebo jednoduše mít jistotu. Ale co to vlastně znamená být bohatý? A je to skutečně to, co potřebujete k naplnění svého života?

Jan Hrušínský popsal, co by nová vláda měla udělat jako první • Jak už to tak bývá, výsledek víkendových parlamentních voleb spoustu lidí zklamal, ale jiným zase udělal velikou radost. Jedním z těch, kdo oslavovali, byl herec a ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Primátoři metropolí V4 napsali otevřený dopis Angele Merkelové • Primátoři hlavních měst Visegrádské čtyřky (V4) podepsali otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové. V dokumentu deklarují společný postoj k tzv. Zelené dohodě pro Evropu.

Praha 4 má rozpočet na letošní rok. Plánuje utratit miliardu korun • Zastupitelstvo městské části Praha 4 schválilo rozpočet městské části na rok 2019. Radnice bude podle něj v letošním roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 1 miliardy korun a její hospodaření bude vyrovnané.