Přichází obleva. Dávejte pozor na padající sníh a rampouchy

ZprávyKristián Vích15. února 20211 minuta čtení

Foto: CC0 Pixabay.com

Mrazivé počasí v Praze podle aktuální předpovědi v příštích dnech skončí a vystřídá ho obleva. Výrazně tak vzroste riziko odpadávajících kusů tajícího sněhu a rampouchů ze střech a okapů, které mohou vážit i desítky kilogramů.

Právní zodpovědnost za odstranění i bezpečnost chodců mají majitelé nemovitostí. Pražský magistrát v této souvislosti apeluje na vlastníky objektů na území metropole, aby minimalizovali riziko zranění lidí procházejících kolem jejich domů nebo poškození zaparkovaných aut a kontrolovali stav sněhu na střechách. V případě shozu by následně měli obnovit průchodnost chodníků.

Při pohybu v městské zástavbě by měli být více opatrní i samotní chodci. Majitelé automobilů by pak měli dávat pozor, na jakých místech parkují.

„Riziko padajícího sněhu se snažíme eliminovat všude, kde můžeme. Apelujeme na vlastníky budov a na všechny chodce, aby v tomto byli obezřetní a nebezpečí padajícího sněhu nepodceňovali,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Vedení města také uvedlo, že je v pravidelném kontaktu se správcovskými firmami, které se starají o budovy v jeho majetku. Tyto firmy monitorují vrstvu sněhu a ledu na budovách a v případě nutnosti zajišťují jejich odstranění.

Nepřehlédněte

OBRAZEM: Zvířata z pražské zoo si užívala sněhovou nadílku • Návštěvníci, kteří zavítali do Zoo Praha v uplynulých dnech, mohli pozorovat nejen první mládě letošního roku, kterým je samička ovce kamerunské, ale i celou řadu dalších zvířat, jak dovádějí ve sněhu.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Zákaz pivních kol platí, rozhodl soud. Praze se vrací důstojnost, říká radní • Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, které zakazuje provoz dopravních prostředků, na nichž cestující mohou zároveň popíjet alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl žalobu provozovatelů této atrakce na zrušení opatření.

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Velky bratr v ulicích Prahy? Policie chce nasadit kamery na rozpoznávání obličejů • Policie ČR oslovila vedení Prahy s požadavkem na spuštění pilotního projektu městského kamerového systému s funkcí rozpoznávání obličejů. Primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček to ale odmítají.

Praha spouští program na pomoc bezdomovcům v zimních měsících • Praha zavádí sérii mimořádných zimních opatření, která navyšují počty míst v noclehárnách pro lidi bez domova, kde mohou v teple přečkat mrazivé noci. Už nyní také bezdomovci dostávají materiální pomoc. Další opatření budou následovat v příštích dnech.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Silná bouře udeřila na Prahu. Vinohradská nemocnice pod vodou, jinde ani kapka • Ve středu večer se hlavním městem prohnala silná bouře, doprovázená krupobitím a přívalovým dešťem. Voda zatopila suterény a přízemí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a vestibul stanice metra Želivského. V areálu vinohradské nemocnice bylo skoro půl metru vody. Hasiči ji museli odčerpat ze šesti pavilonů. Na místě zasahovalo pět  hasičských jednotek, kterým pomáhali dobrovolníci z Dolních Měcholup. Jednotky pražských hasičů zasahují i v areálu Vinohradské nemocnice. https://t.co/Y6nMhvDhB4

Rekordní duben v Praze, byl druhý nejteplejší od počátku měření • V dubnu 2018 byla v Praze-Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 15,6 °C, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla +4,8 °C. Měsíc duben byl tedy podle tohoto normálu teplotně mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dřívějšího normálu 1961-1990 byla +5,8 °C a i podle tohoto normálu by byl mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dlouhodobého průměru 1775-2014 byla +6,1 °C. Mezi dosavadními 244 dubny od roku 1775 se umístil na druhém místě, což rovněž odpovídá mimořádně teplému dubnu. Nejteplejší duben od roku 1775 byl naměřen roku 1800, s průměrnou teplotou 16,2 °C. Za letošním dubnem se umístil duben 2009 s průměrnou teplotou 15,1 °C, na čtvrtém místě byl duben 1794 s průměrnou teplotou 13,9 °C, na pátém místě duben 2007 s 13,8 °C. Na dalších místech jsou roky 2011, 2000 a 2014. Kdy bylo nejchladněji? Nejchladnější duben od roku 1775 byl naměřen v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,9 °C, druhý nejchladnější byl duben 1817 s průměrnou teplotou 5,0 °C, třetí byl duben 1785 s průměrnou teplotou 5,4 °C a čtvrtý nejchladnější byl duben 1917 s průměrnou teplotou 5,5 °C.

Předpověď počasí na víkend: V sobotu hezky, v neděli přeháňky • Jaro sice podle kalendáře už začalo, ale příroda má svoji hlavu. Počasí o víkendu v Praze přinese vcelku příjemné teploty, ale obloha se na náš bude mračit. Vycházky do přírody mohou zejména v neděli pokazit přeháňky. Přinášíme vám aktuální předpověď počasí na následující víkend.

Den otevřených dveří ČHMÚ. Zjistěte, jak se předpovídá počasí! • V sobotu 24. března pořádá Český hydrometeorologický ústav Den otevřených dveří. Oslaví tak nadcházející Světový den vody (22. březen) a zároveň Světový meteorologický den (24. březen). ČHMÚ návštěvníkům zpřístupní děvět svých pracovišť po celé České republice. Pražané mají na výběr hned ze dvou poboček. V Praze-Libuši budou prezentovány činnosti radarového, družicového a aerologického oddělení, poznáte vybavení meteorologické zahrádky a stanice imisniho monitoringu. Mimo jiné se dozvíte, co ruší radarová měření, jaké družice meteorologové používají nebo jak vysoko vystoupá balón s radiosondou. V Praze-Komořanech si přijdou na své především zájemci o hydrometeorologii. Pracovníci ústavu vás seznámí se staniční sítí hydrologických a klimatologických stanic a předvedou praktické ukázky přístrojů. Otevřeno bude od 9 do 14 hodin a vstup je zdarma.

Provozovatel zelených koloběžek Lime vydal bezpečnostní manuál pro jezdce • Loni v září Prahu ze dne na den zaplavily stovky černo-bílo-zelených elektrických koloběžek kalifornského miliardového startupu Lime. Někteří Pražané si službu na sdílení vozítek prostřednictvím mobilní aplikace oblíbili, těm ostatním buď nevadí, nebo ji nenávidí.

Připravte vodoměry na zimu. Mráz může způsobit škody za tisíce korun • V zimním období, kdy teploty často klesají hluboko pod bod mrazu, jsou ve velkém ohrožení nejen vodovodní rozvody, ale především vodoměry. Mráz může způsobit jejich nenávratné poškození, přičemž pořízení nového přístroje vyjde hodně draho. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto doporučují jejich ochranu.

Silné mrazy mohou poškodit vodoměry.

Nakupujete přes internet? Obchodníka byste si měli důkladně prověřit • V posledních dnech se spotřebitelé stále častěji obracejí na Českou obchodní inspekci (ČOI) s tím, že zaplatili na internetu za roušky či respirátory, které nedorazily. Inspekce proto nabádá zákazníky, aby se při online nakupování drželi několika základních doporučení.

Do ulic vyjela speciální žlutá tramvaj. Pražany varuje před smrtelným nebezpečím • V hlavním městě dramaticky přibývá počet případů srážek tramvají s chodci. Jen v loňském roce kvůli tomu přišlo o život celkem osm lidí. Dopravní podnik proto rozjíždí osvětovou kampaň, která si klade za cíl tento smutný trend zastavit.

3. 2. 1868: Vraceli se z plesu, místo domů ale dojeli přímo do ledové Vltavy • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Vedro a sucho dál sužuje Prahu. Správa hřbitovů zakázala svíčky na hrobech • Správa pražských hřbitovů kvůli současnému suchému počasí vydala zákaz ponechávání hořících svíček na hrobech. K opatření se přistoupilo po pondělním požáru na vinohradském hřbitově, kde od hořící svíčky začala hořet tráva u jednoho z hrobů. Jako dočasnou náhradou doporučuje Správa pražských hřbitovů elektronické svíčky, které jsou už běžně k dostání ve většině květinářství. Správa pražských hřbitovů má ve své péči přibližně 230 tisíc pohřebních míst na 29 hřbitovech. Přibližně 40 procent hrobů je opuštěných a nezaplacených.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Vedro se vrátí, přijde i krupobití a přívalové deště, varují meteorologové • Předpověď počasí na následující dny zřejmě nepotěší ty, kteří si nepotrpí na tropické teploty. Před studenou frontou, která začne v pondělí později odpoledne postupovat z Německa do Čech, k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Rtuť teploměru se díky tomu vyšplhá až na 34 stupňů Celsia. Během večera a v noci na úterý dorazí silné bouřky doprovázené krupobitím, silným větrem s nárazy až 20 m/s a přívalovým deštěm. Napršet by mohlo až 30 mm vody, předpovídají meteorologové. V úterý, ve středu a ve čtvrtek už by ale teplota neměla přesáhnout třicítku. Riziko požárů Na území Česka i nadále přetrvává nebezpečí vzniku požárů. To se sice částečně sníží po úterním přechodu studené fronty, i tak by ale lidé neměli v lese ani jinde v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu nebo odhazovat cigaretové nedopalky.

Bouřka budou doprovázené krupobitím a přívalovým deštěm.

Hostivařská přehrada má novou sirénu. Má varovat před nebezpečím • Na Hostivařské přehradě v Praze 10 byla umístěna nová elektronická siréna. Pokud by na přehradě vzniklo nějaké nebezpečí, například při zvýšené hladině vody, je možné skrze ni komunikovat a zajistit ochranu obyvatel.

Pozor na nebezpečnou hračku. Pro děti představuje velké riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, která může pro nejmenší děti představovat velké zdravotní riziko. Jedná se přívěsek na klíče v podobě panenky s copánky.