Přichází obleva. Dávejte pozor na padající sníh a rampouchy

ZprávyKristián Vích15. února 20211 minuta čtení

Foto: CC0 Pixabay.com

Mrazivé počasí v Praze podle aktuální předpovědi v příštích dnech skončí a vystřídá ho obleva. Výrazně tak vzroste riziko odpadávajících kusů tajícího sněhu a rampouchů ze střech a okapů, které mohou vážit i desítky kilogramů.

Právní zodpovědnost za odstranění i bezpečnost chodců mají majitelé nemovitostí. Pražský magistrát v této souvislosti apeluje na vlastníky objektů na území metropole, aby minimalizovali riziko zranění lidí procházejících kolem jejich domů nebo poškození zaparkovaných aut a kontrolovali stav sněhu na střechách. V případě shozu by následně měli obnovit průchodnost chodníků.

Při pohybu v městské zástavbě by měli být více opatrní i samotní chodci. Majitelé automobilů by pak měli dávat pozor, na jakých místech parkují.

„Riziko padajícího sněhu se snažíme eliminovat všude, kde můžeme. Apelujeme na vlastníky budov a na všechny chodce, aby v tomto byli obezřetní a nebezpečí padajícího sněhu nepodceňovali,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Vedení města také uvedlo, že je v pravidelném kontaktu se správcovskými firmami, které se starají o budovy v jeho majetku. Tyto firmy monitorují vrstvu sněhu a ledu na budovách a v případě nutnosti zajišťují jejich odstranění.

Nepřehlédněte

Sociální sítě: Proč je opustit a jak se připravit na odchod • Sociální sítě jsou nedílnou součástí moderního světa. Od okamžiku, kdy se Facebook poprvé objevil na scéně, se naše digitální interakce dramaticky změnila. Nicméně, s tímto vývojem přišly i různé negativní dopady na naše životy. Tento článek se zaměří na důvody, proč bychom měli přestat používat sociální sítě, popíše rizika spojená s jejich užíváním a poskytne několik rad, jak se na odchod z těchto platforem připravit.

3. 2. 1868: Vraceli se z plesu, místo domů ale dojeli přímo do ledové Vltavy • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Sobotní bouřka zabila mladou dívku. Tělo našli potápěči ve Vltavě • Prahu v sobotu odpoledne zasáhly velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Nepříznivé počasí připravilo o život mladou dívku. Potápěči pražských hasičů našli ve večerních hodinách poblíž Jiráskova mostu tělo mrtvé dívky. S největší pravděpodobností patřila ke skupince čtyř příznivců tzv. geocachingu, kteří v kanalizační stoce Motolského potoka hledali kešky. Náhlá přívalová vlna geocacheře spláchla a odnesla je až do Vltavy. Dva z nich odvezli záchranáři do motolské nemocnice. Po čtvrtém členovi skupiny se nadále marně pátrá. Na Smíchově sotva krápe. pic.twitter.com/xgn2r88kuh

Tropické počasí bude pokračovat i o víkendu. Maximum čekejte v sobotu • Česko prožívá horké dny. Teploty na řadě míst ve středu překonaly třicítku a výjimkou nebyla ani Praha. Zřejmě zatím nejteplejší den tohoto roku nás čeká v sobotu.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Praha je bezpečná, myslí si většina obyvatel metropole • Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. V posledních pěti letech se počet trestných činů snížil skoro o 40 %. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Její výsledky ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

Do Česka se valí tropické počasí. Co dělat, když teploty atakují 40 stupňů? • Přestože o víkendu očekávají meteorologové bouřky a ochlazení, v příštím týdnu vtrhne do Česka tropické počasí. Teploty se na některých místech nebezpečně přiblíží ke 40 stupňům. Lékaři a odborníci proto připomínají zásady, které by měl v takovém počasí každý dodržovat.

Praha spouští program na pomoc bezdomovcům v zimních měsících • Praha zavádí sérii mimořádných zimních opatření, která navyšují počty míst v noclehárnách pro lidi bez domova, kde mohou v teple přečkat mrazivé noci. Už nyní také bezdomovci dostávají materiální pomoc. Další opatření budou následovat v příštích dnech.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Velké oteplení, pak prudký pokles teplot. Počasí se bude hodně měnit • Jaro se začíná hlásit o slovo a počasí se snad už konečně umoudří. V příštích dnech se můžeme těšit na skutečně příjemné denní teploty. Bundy ale ještě neuklízejte.

Předpověď počasí na víkend: V sobotu hezky, v neděli přeháňky • Jaro sice podle kalendáře už začalo, ale příroda má svoji hlavu. Počasí o víkendu v Praze přinese vcelku příjemné teploty, ale obloha se na náš bude mračit. Vycházky do přírody mohou zejména v neděli pokazit přeháňky. Přinášíme vám aktuální předpověď počasí na následující víkend.

Muž vysosal z cizího účtu 15 tisíc korun. Stačila jednoduchá finta • Pražští policisté pátrají po muži, který při výběru z bankomatu použil cizí debetní kartu. Z účtu oběti ukradl 15 tisíc korun. Bezpečnostní kamery ho zachytily na Karlově náměstí přímo při činu.

1. 2. 1868: V Praze zuří silný vítr, sychravé zimní počasí mnozí řeší sebevraždami • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Babí léto je za dveřmi. Počasí se o víkendu promění • Nezvykle teplé zářijové dny pomalu končí. Zatímco v polovině týdne jsme si na mnoha místech Česka užívali vyloženě tropické letní počasí, o víkendu už by se mělo ochladit. Podívejte se, jaké bude počasí v příštích dnech.

Arktické mrazy udeřily. Předpověď pro Prahu vás nepotěší • Arktický mráz dorazil do České republiky. Na mnoha meteorologických stanicích po celé zemi padaly teplotní rekordy. Nejnižší teploty naměřili v noci na dnešek v Krušných horách. Na Rolavě bylo -24,3 °C, stanice Jelení u mostu hlásila dokonce -27,1 °C. Teplotní rekordy padly na devíti stanicích z celkových 148, které měří teploty více než 30 let. V pražském Klementinu teploměr ukazoval přes den -9,8 °C. Silné mrazy potrvají ještě několik dní a pravděpodobně vyvrcholí v noci na čtvrtek, kdy bude v Praze v noci až -13 °C. Oteplit by se mělo až o víkendu. [related-post id="5916"] Míst pro bezdomovce ubýváMrazivé počasí rychle plní pražské noclehárny pro lidi bez přístřeší. Noclehárny v Michli a Vackově jsou z 95 procent každou noc zaplněny. Rezerva téměř sto míst je ale na lodi Hermes, kde tráví noc v průměru 150 klientů. „Zatím jsou kapacity postačující a nabízejí lidem bez přístřeší v případě zájmu dostatek míst, aby v bezpečí a teple mohli přečkat i meteorology avizované mrazivé noci. Pokud by nevlídné počasí bylo příčinnou zaplnění nocleháren, jsme okamžitě připraveni prodloužit provozní dobu nízkoprahových denních center i přes noc a zajistit dalších přibližně 130 míst,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Zasáhnou nás silné bouřky, varují meteorologové • Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před silnými bouřkami, které mohou být provázeny přívalovými srážkami, krupobitím a poryvy větru. Zejména ve východní polovině Česka může spadnout až 30 milimetrů srážek. „Dnes v odpoledních hodinách se budou místy tvořit bouřky, ojediněle silné, a to zejména ve východní polovině území. V silných bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky kolem 30 mm, nárazy větru 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h) a krupobití. Ve večerních hodinách bude bouřková činnost slábnout,“ předpovídá ČHMÚ. Výstraha platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj a Zlínský kraj.

Předpověď počasí na noc a neděli 31. března 2019 • Během neděle bude přes území Česka od severozápadu přecházet slabá studená fronta. V pondělí pak bude počasí ovlivňovat tlaková výše nad Severním mořem a nad Pobaltím.

Prahu mohou zasáhnout silné bouřky, varují meteorologové • Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před silnými bouřkami, které mohou zasáhnout území celé republiky. Výstraha platí od sobotního poledne do 21 hodin. Bouřky budou doprovázeny i přívalovými srážkami. „Nad střední Evropou se bude rozpadat zvlněná studená fronta. V sobotu v odpoledních hodinách se budou vytvářet bouřky bez výraznějšího postupu. Ojediněle může v bouřkách napršet kolem 30 mm, riziko výskytu velkých krup nebo silnějších nárazů větru je jen malé. Na východě Moravskoslezského kraje a na západě Čech je pravděpodobnost výskytu silných bouřek nižší,” uvedli meteorologové. Později odpoledne a večer bude bouřková činnost od východu ustávat. [related-post id="10318"] [related-post id="10299"]

Rekordní duben v Praze, byl druhý nejteplejší od počátku měření • V dubnu 2018 byla v Praze-Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 15,6 °C, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla +4,8 °C. Měsíc duben byl tedy podle tohoto normálu teplotně mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dřívějšího normálu 1961-1990 byla +5,8 °C a i podle tohoto normálu by byl mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dlouhodobého průměru 1775-2014 byla +6,1 °C. Mezi dosavadními 244 dubny od roku 1775 se umístil na druhém místě, což rovněž odpovídá mimořádně teplému dubnu. Nejteplejší duben od roku 1775 byl naměřen roku 1800, s průměrnou teplotou 16,2 °C. Za letošním dubnem se umístil duben 2009 s průměrnou teplotou 15,1 °C, na čtvrtém místě byl duben 1794 s průměrnou teplotou 13,9 °C, na pátém místě duben 2007 s 13,8 °C. Na dalších místech jsou roky 2011, 2000 a 2014. Kdy bylo nejchladněji? Nejchladnější duben od roku 1775 byl naměřen v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,9 °C, druhý nejchladnější byl duben 1817 s průměrnou teplotou 5,0 °C, třetí byl duben 1785 s průměrnou teplotou 5,4 °C a čtvrtý nejchladnější byl duben 1917 s průměrnou teplotou 5,5 °C.

Připravte vodoměry na zimu. Mráz může způsobit škody za tisíce korun • V zimním období, kdy teploty často klesají hluboko pod bod mrazu, jsou ve velkém ohrožení nejen vodovodní rozvody, ale především vodoměry. Mráz může způsobit jejich nenávratné poškození, přičemž pořízení nového přístroje vyjde hodně draho. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto doporučují jejich ochranu.

Silné mrazy mohou poškodit vodoměry.

Zima udeřila. Ohřát se můžete o víkendu v africkém pavilonu pražské zoo • Venkovní teploty v těchto dnech klesly pod bod mrazu. Jedním z míst, kde si můžete připomenout léto, je Africký dům v pražské zoologické zahradě.

O víkendu se přijďte ohřát do Zoo Praha!