Koronavirus dál postupuje Českem. Zemřelo dalších 180 lidí

ZprávyKristián Vích16. února 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 8 745 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 26 118 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 796.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 102 475 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 099 654 osob. Vyléčilo se jich 978 749.

Zaznamenáno bylo dalších 180 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 18 430 obětí. V nemocnicích nyní leží 5 990 pacientů s koronavirem, což je o 437 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

MHD v Praze pojede podle prázdninových jízdních řádů • V důsledku mimořádných opatření v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru klesá v těchto dnech počet cestujících, kteří využívají pražskou MHD. Paralelně s tím, jak klesá počet cestujících, naopak roste počet zaměstnanců pražského dopravního podniku i dalších dopravců, kterým byla nařízena povinná karanténa. Dopravní podnik hl. m. Prahy, Magistrát hl. m. Prahy a organizace ROPID proto na nezbytně dlouhou dobu zavádí prázdninový jízdní řád také v provozu metra i tramvají. Od příštího týdne budou mírně prodlouženy intervaly ve špičkách pracovních dnů, dopoledne, a kvůli minimální obsazenosti vozidel od tohoto víkendu také o pozdních večerech a v noci.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Už nejste náš prezident, zradil jste důvěru národa, píše Zemanovi naštvaný starosta • Nedělní rozhovor Miloše Zemana pro deník Blesk nadzvedl ze židle nejednoho občana. Prezident v něm mimo jiné řekl, že „počet ušitých roušek je jedna tisícina toho, co potřebujeme“. Zároveň oznámil, že náměstkovi ministra zdravotnictví a epidemiologovi Romanu Prymulovi udělí Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání.

Nakup a rychle odejdi. Pro farmářské trhy platí přísná pravidla • Od začátku tohoto týdne umožnila Vláda ČR provoz farmářských trhů. O víkendu se tak otevře řada tržišť i na území celé Prahy. Fungovat však mohou pouze za přísných podmínek, které musí všichni provozovatelé i návštěvníci dodržovat. Dohlížet na to mají policisté i speciální hlídka.

Nově opravená Fantova kavárna bojuje o přežití. Pomoci může každý • Nově zrekonstruovaná legendární Fantova kavárna na hlavním vlakovém nádraží v Praze v současnosti díky pandemii koronaviru a s ní spojeným vládním restrikcím doslova bojuje o přežití. Majitelé se ji aktuálně snaží zachránit prostřednictvím veřejné crowdfundingové sbírky.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Vybrané pražské autobusy budou jezdit jen do 22 hodin • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od této soboty 17. 10. 2020 dočasně ukončí provoz na 35 vybraných autobusových linkách již ve 22:00.

V úterý přibylo téměř 14 tisíc nakažených a 245 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 13 934 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 856 provedených PCR testů, z nichž 39 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 119 375. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Zbrklé rozvolňování povede k nárůstu mrtvých, varuje molekulární biolog • Vláda představila nový mechanizmus uvolňování restrikcí nazývaný PES (Protiepidemický systém ČR). Ten je založený na výpočtu indexu rizika kalkulovaného z dosud známých parametrů epidemie COVID-19 a určuje, jaká opatření za jakého konkrétního stavu se uvolní.

Počet nakažených neklesá. Za pátek přibylo dalších 8,5 tisíce • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 8 559 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 29 311 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 758.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno • V Praze stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Potvrzují to nejaktuálnější data Hygienické stanice hlavního města Prahy za třetí kalendářní týden roku 2018. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 0 – 5 let.

Za středu přibylo dalších 8 a půl tisíce nakažených • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 8 452 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 993 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 864.

KOMENTÁŘ: Rychlost povolování vakcín ukazuje schizofrenní tvář EU • Enormě rychlý vývoj vakcíny proti v současnosti nejskloňovanější nemoci COVID-19 ukazuje dvě věci. Na jedné straně obrovský vědecký pokrok lidstva, které v poměrně krátké době dokáže připravit s největší pravděpodobností účinnou vakcínu na dosud neznámou nemoc. To ale zároveň odhaluje poněkud schizofrenní postoj Evropské unie. V tomto případě ke genetickým modifikacím obecně.

Za sobotu přibylo necelých 7 tisíc nakažených a 143 úmrtí • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 6 914 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 16 439 provedených PCR testů, z nichž 42 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 253. Čísla zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V pátek přibylo téměř 15 tisíc nakažených a 218 úmrtí • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 920 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 36 489 provedených PCR testů, z nichž 41 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 105 358.

Cestovní pojištění, letenky, ubytování. Na co si dát letos větší pozor? • S létem přichází doba zahraničních dovolených a s nimi i nutnost vyřídit si cestovní pojištění. Letos jej ovlivní koronavirová pandemie. Výpočet pojistného i rozsah pojištění dozná několika změn. Na co tedy myslet při sjednávání pojistky? A na co si dávat pozor při nákupu letenek?