Koronavirus dál postupuje Českem. Zemřelo dalších 180 lidí

ZprávyKristián Vích16. února 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 8 745 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 26 118 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 796.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 102 475 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 099 654 osob. Vyléčilo se jich 978 749.

Zaznamenáno bylo dalších 180 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 18 430 obětí. V nemocnicích nyní leží 5 990 pacientů s koronavirem, což je o 437 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

Za středu přibylo skoro 12 tisíc nakažených a 215 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 11 928 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 112 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 123 168. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib • Primátor Zdeněk Hřib vydal prohlášení, ve kterém kritizuje premiéra Babiše z nedodržování vlastních nařízení. Zároveň vyzývá občany, aby důsledně dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy.

Zoo Praha odmění rodiny zdravotníků, hasičů a policistů symbolickým vstupným • Pražská zoo se rozhodla poděkovat zdravotníkům a příslušníkům Integrovaného záchranného systému za jejich nasazení, s nímž v první linii čelili epidemii koronaviru.

Otevírají se bazény i restaurace. Stále ale platí několik pravidel • Ode dneška se opět otevírají vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření mohou fungovat také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

Praha spustila provoz svých očkovacích center. Používat se bude Moderna • Obyvatelé Prahy mohou od pondělního rána naplno využívat nová očkovací centra v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Očkuje se zde vakcínou od společnosti Moderna. Tou se zároveň začalo očkovat v dalších šesti očkovacích centrech na území Prahy.

MHD v Praze pojede podle prázdninových jízdních řádů • V důsledku mimořádných opatření v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru klesá v těchto dnech počet cestujících, kteří využívají pražskou MHD. Paralelně s tím, jak klesá počet cestujících, naopak roste počet zaměstnanců pražského dopravního podniku i dalších dopravců, kterým byla nařízena povinná karanténa. Dopravní podnik hl. m. Prahy, Magistrát hl. m. Prahy a organizace ROPID proto na nezbytně dlouhou dobu zavádí prázdninový jízdní řád také v provozu metra i tramvají. Od příštího týdne budou mírně prodlouženy intervaly ve špičkách pracovních dnů, dopoledne, a kvůli minimální obsazenosti vozidel od tohoto víkendu také o pozdních večerech a v noci.

Včera přibylo 10 576 nakažených koronavirem a 214 úmrtí • Za čtvrtek bylo v Česku zaznamenáno 10 576 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 29 994 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 120 479. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Za čtvrtek přibylo v Česku 11,5 tisíce nových případů covid-19 • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 553 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 733 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 39 140.

Podnikatelé mohou prodávat i na ulici. Stačí to jen oznámit • Od 21. dubna 2020 je podnikatelům v Praze umožněno zrychlené zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, stačí to oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

Počty nakažených příliš neklesají. V úterý přibylo dalších 9 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 144 nových případů nákazy koronavirem, což je jen o 400 méně než minulé úterý. Hygienici vykázali 27 117 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 742.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Ve čtvrtek přibylo 11 tisíc nakažených a 241 zesnulých • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 083 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 22 337 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 103 471.

V pátek přibylo přes 8 tisíc nakažených a 140 úmrtí s covidem • Za pátek bylo v Česku zaznamenáno 8 423 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 178 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 184.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Ve středu přibylo 8 763 nakažených koronavirem a 192 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 763 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 056 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 132 261. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Praha 7 spouští antigenní testovaní v mateřských školách • Sedmá městská část v následujícím týdnu zahájí testování v mateřských školách pomocí antigenních testů na covid-19. Využít ho budou moci jak děti a jejich rodiče, tak i zaměstnanci mateřinek. Samotné odběry, rezervace a logistiku zajistí radnice ve spolupráci s testovacím místem v Pražské tržnici. Testování bude dobrovolné a bezplatné.

Nakažených ve čtvrtek bylo méně než minulý týden • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 7 435 nových případů nákazy koronavirem. Je to o něco méně než minulý čtvrtek, kdy byl počet nakažených přes 8 tisíc. Hygienici vykázali 23 990 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 19 310.

Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru • Svět má za sebou první vlnu pandemie způsobené novým typem koronaviru. Všichni se nyní obávají, že by se nemoc covid-19 mohla na podzim znovu vrátit ve velkém, případně že virus zmutuje a bude mnohem více nebezpečný. Ochránit nás může vakcína (zatím ale neexistuje), připravenost celé společnosti, ale i starší vědecké poznatky o chování a schopnostech virů.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Počet nakažených za čtvrtek se blíží k hranici 8 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 7 937 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 24 629 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 593.