Projekt Vltavské filharmonie dostává reálnější obrysy

ZprávyPražskýDEN.cz16. února 20212 minuty čtení

Na vyznačeném území by v budoucnu mohla stát nová koncertní budova

Foto: IPR Praha

Pražští radní dali zelenou pokračování chystaného projektu moderního koncertního sálu Vltavské filharmonie v Holešovicích. Vycházeli při tom ze studie využitelnosti od mezinárodního konsorcia firem, které vede respektovaný ateliér Henning Larsen a jehož dalšími členy jsou konzultantské firmy AEA a Buro Happold.

Podle odborníků je vybraná lokalita na břehu Vltavy v pražských Holešovicích vhodným místem pro stavbu. Jejich analýza také popsala a doporučila konkrétní parametry koncertního sálu a celé budovy filharmonie, její zapojení do kulturní mapy města, využití jednotlivých prostor i výši investice, možnosti provozování a ekonomiku fungování.

Budova Vltavské filharmonie by podle doporučení analýzy měla mít celkem tři sály – hlavní pro 1 800 diváků, malý pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 míst. Hlavní koncertní sál nabídne světovou úroveň akustiky a zázemí odpovídající standardům 21. století. Vedení města věří, že se Vltavská filharmonie stane centrem hudebního života v Praze.

Počítá se i s využitím venkovního veřejného prostranství pro kulturní program. Filharmonie podle odhadů přiláká ročně přes 600 tisíc návštěvníků, venkovní a přilehlé prostory pak dalších celkem až 1,2 milionu. Náklady na samotnou stavbu experti vyčíslili na cca 5,3 miliardy korun. Investorem má být město, případně město ve spolupráci se státem nebo i soukromým sektorem.

O projektu bude nyní ještě jednat zastupitelstvo. Pokud i tam dostane zelenou, začne se připravovat mezinárodní architektonická soutěž. Vyhlášena by měla být ve druhé polovině letošního roku a předcházet jí bude ještě podrobnější analýza financování provozu filharmonie. Samotná stavba by pak podle předběžného časového harmonogramu mohla začít v roce 2027. Dokončení budovy je zatím předpokládáno na rok 2031.

Nepřehlédněte

Kmotři elektronické hudby Underworld vystoupí na Metronome Prague • Festival Metronome Prague přiveze v červnu 2022 do Prahy jednu z nejzásadnějších světových kapel elektronické hudby, britské Underworld. Doplní tak již dříve ohlášené hvězdy Nicka Cavea se skupinou The Bad Seeds, britské indiepopové duo Oh Wonder a amerického zpěváka a skladatele Becka.

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka • Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev.

Kinobus letos nabídne 45 promítání pod širým nebem • Svou 14. sezónu zahájil Kinobus, oblíbené letní pojízdné kino Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Každý večer od pondělí do čtvrtka bude pod širým nebem promítat snímky z české i zahraniční produkce na celkem 11 místech v Praze, a to až do 9. září.

Začala stavba Smíchov City. Nová čtvrť nabídne bydlení pro tisíce lidí • Zástupci hlavního města, MČ Praha 5 a společnosti Sekyra Group položili v minulém týdnu základní kámen nové čtvrti Smíchov City. Zahájili tím výstavbu, jaká nemá v pražském kontextu obdoby.

Praha hledá nápady, jak vylepšit život v metropoli. Za nejlepší nabízí finanční odměnu • Vedení hlavního města dnes představilo projekt s názvem Pražský inovační maraton. Široká veřejnost bude moci během následujících několika týdnů přihlásit projektové nápady, jak zlepšit s pomocí technologií nebo inovativních řešení život Pražanů. O vítězných projektech budou rozhodovat odborníci a nejlepší z nich se dočkají finančního ocenění a možnosti realizace projektu.

Automat s lidským srdcem rozezní v pondělí pražské ulice • V době, kdy nám odosobněné automaty již umí prodat skoro všechno, se v Praze objeví v pondělí 4. června již po páté jeden z nejživějších a nejsympatičtějších automatů světa, pražský Zpěvomat. Čarovný nástroj, který je poháněn otevřeností, láskou k hudbě a talentem mnoha nadšenců se opět rozezní v odpoledních hodinách prvního červnového pondělí na náměstí Míru, Karlově náměstí, Andělu, Jungmannově náměstí a Hradčanské. „Skupinky zpívajících pod vedením zkušených muzikantů-lektorů nabídnou chodcům na pár minut vytržení z každodenního shonu a rutiny a osloví je tím nejpřirozenějším způsobem - lidským hlasem,” říká zakladatelka Zpěvomatu Ridina Ahmedová a dodává: „Možnost usednout na židli a nechat si zazpívat vybranou skladbu je v dnešní přetechnizované, odosobněné a komplikované době nepříliš častá šance na chvilku klidu, usebrání se, či jen zážitek prosté sdílené radosti z hudby.” Lektory hudebních entuziastů, kteří v Praze vdechnou život Zpěvomatu, letos budou Jaro Cossiga a Jana Puterová, tedy tandem špičkového beatboxera a vokalistky ze souboru Kriskros a capella, dále balkánská zpěvačka a pianistka s velikým hlasem Aida Mujačić, pouliční živel, zpěvačka a divadelnice, milovnice loopstationu Alžběta Nováková, jazzová diva a členka a capella sextetu Skety Alice Bauer či Antonie Nyass, členka Yellow Sisters a sbormistryně projektu Řeky. Kde a kdy? 15:30-18:00 – Náměstí Míru (Jaro Cossiga a Jana Puterová) 14:30–17:00 – Anděl (Aida Mujačić) 15:00–17:30 – Jungmannovo náměstí (Alžběta Nováková) 15:00–17:30 – Hradčanská (Alice Bauer) 14:30–17:00 – Karlovo náměstí (Antonia Nyass)

Vítejte v obchodě budoucnosti! Společnost Alza ho otevírá na Floře • Lídr internetového trhu přichází s jedinečným konceptem prodejen budoucnosti – extrémně rychlé nakupování, žádné fronty a neomezená otevírací doba nabídnou dosud nevídaný nákupní komfort.

Komfortní samoobslužný shop navzdory své velikosti zvládne obsloužit přes 1 000 zákazníků denně.

Zemřel režisér František Filip • Ve věku 90 let odešel slavný český režisér František Filip. Informaci přinesla Česká televize. Filip natočil několik stovek inscenací a seriálů. Mezi divácky nejoblíbenější díla legendárního režiséra patří jako Tři chlapi v chalupě, Cirkus Humberto, F. L. Věk, Chalupáři nebo Utrpení mladého Boháčka.

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci • Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme.

Catherine Deneuve na Febiofest nakonec nepřijela. Ocenění dostala Daniela Kolářová • V Obecním domě ve čtvrtek večer slavnostně odstartoval 25. ročník filmového festivalu Febiofest. Organizátoři slibují, že se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a zajímavých hostů.

Prezident festivalu Fero Fenič a herečka Daniela Kolářová.

Dead Can Dance se příští rok znovu vrátí do Prahy • Žánrově nezařaditelní Dead Can Dance ohlašují návrat do Prahy. Jedna z nejpozoruhodnějších formací hudební historie posledních čtyř dekád vystoupí v sobotu 27. a v neděli 28. března 2021 v Kongresovém centru Praha.

Festival United Islands of Prague oživí o víkendu centrum města • Během nadcházejícího víkendu 25. až 26. června se Střelecký ostrov, Kampa, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží promění v hlavní centrum kulturního dění v Česku.

Karel Smyczek slaví životní jubileum. Zákeřná nemoc ho prý vůbec nezměnila • Jméno režiséra Karla Smyczeka je neodmyslitelně spjato s populárními filmy a seriály. Na svém kontě má tituly jako Sněženky a machři, Lotrando a Zubejda, Třetí patro, Bylo nás pět, Místo nahoře nebo Dobrá čtvrť. Velká část jeho tvorby je však zaměřena na dětské diváky a v neposlední řadě se prosadil i jako herec.

Praha zítřka. Výstava odhaluje proměny metropole v příštích letech • Nové bytové domy, veřejná prostranství nebo stavby významné pro rozvoj železnice a tramvajové dopravy představuje nová výstava, kterou pořádá Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Na 25 metrové projekci se mohou návštěvníci podrobně seznámit se 76 vybranými projekty. Tříměsíční akce nabídne v rámci doprovodného programu i vycházky pro nejmenší návštěvníky a 9 samostatných večerů na témata výstavby a rozvoje.

Na Rohanském ostrově vznikne v budoucnu bydlení pro tři a půl tisíce lidí.

Národní divadlo uvede Labutí jezero v dechberoucí choreografii Johna Cranka • Balet Národního divadla v Praze uvede jakou druhou premiéru sezony 2018/19 ikonické dílo, které patří k základním kamenům repertoáru prestižních světových divadelních domů. Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského v choreografii mistra Johna Cranka slibuje dechberoucí zážitek z hudby a tance, ryzost klasické elegance, bravurní výkonů sólistů a sboru, dramatické scény, výpravnou scénu i kostýmy a hluboký emocionální zážitek. Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, který získal povolení inscenovat toto dílo mimo domovskou scénu Stuttgartského baletu.

Češi vezou na EXPO mimořádné dílo Laterny magiky. Chce varovat i uchvátit pokročilými efekty • Už za pár dní uvidí návštěvníci světové výstavy EXPO v Dubaji unikátní představení pražské Laterny magiky. Inscenaci s názvem Robot Radius tvůrci připravili speciálně pro tuto příležitost. Jejich zadání znělo jasně – vytvořit současné a technologicky vizionářské dílo.

Fotografie Lenky Hatašové jsou vystaveny před Rudolfinem • Udělování cen Český lev od dnešního dne předznamenává na Palachově náměstí výstava unikátní kolekce fotografií Lenky Hatašové ze slavnostního ceremoniálu v loňském roce. Originální portrétní fotografie zachycují všechny oceněné bezprostředně pro obdržení lví sošky. Jsou tak plné emocí a nezaměnitelné atmosféry. Předávání letošních cen Český lev proběhne 6. března večer v přímém přenosu České televize. 

Nová pražská čtvrť Bubny-Zátory nabídne bydlení pro 25 tisíc lidí • Budoucnost jednoho z největších pražských brownfieldů je předmětem diskusí již desítky let. Nyní má Praha konečně realistický plán, jak toto 110 hektarové území proměnit v plnohodnotnou čtvrť. Kompletní návrh územní studie, který bude zveřejněn v červenci, vykresluje novou podobu území Bubny-Zátory, do kterého by se mohlo vejít až 25 tisíc obyvatel. Po veřejném projednání a schválení bude studie sloužit jako podklad změny územního plánu. Stavět se může začít do pěti let.

Vyšehrad na týden ožije festivalem nového cirkusu a hudby • Už v pátek 17. května vypukne na pražském Vyšehradě první ročník Open Air festivalu, který pořádá známý soubor Losers Cirque Company. V průběhu sedmi večerů nabídne spojení novocirkusového umění s hudbou a dalšími disciplínami.

Blbá nálada jako předzvěst obrovských společenských změn • Stav nouze, epidemie, ekonomická krize, nákaza, promoření, peníze, opatření, roušky, změna klimatu a zase peníze. Žijeme v podivné době. Ze všech stran na nás útočí negativní zprávy, řada lidí začíná na vlastní kůži pociťovat těžký ekonomický propad. Panuje všeobecně špatná nálada, kolabují rodinné i pracovní vztahy, ztrácí se důvěra v politiku. Jak tohle všechno může dopadnout?