Praha 2 plánuje vysadit desítky stromů v ulicích i parcích

ZprávyKristián Vích19. dubna 20211 minuta čtení

Foto: MČ Praha 2

Městská část Praha 2 chce být o něco zelenější. V polovině května proto chystá dosadbu chybějících stromů v některých ulicích a parcích.

„Praha 2 je nadměrně zatížena dopravou. Vedou zde nejdůležitější pražské silniční tepny. Proto se dlouhodobě zaměřujeme na rozšiřování zelených míst a výsadba stromů je pro nás naprostá priorita. Snažíme se tím vyrovnat ekologickou zátěž způsobenou provozem aut,“ říká místostarostka Alexandra Udženija.

V horkých letních dnech vzrostlá zeleň navíc pomáhá k ochlazování veřejného prostoru. K výsadbě jsou proto vybírány takové druhy dřevin, které jsou přizpůsobivé a schopné přežívat i v podmínkách městského tepelného ostrova.

Kde se bude vysazovat

Na obnovu stromořadí schválilo zastupitelstvo Prahy 2 částku 1,3 milionu korun. Obnovena bude výsadba 23 stromů na Albertově, v Americké, Anny Letenské, Jana Masaryka, Mánesově, Sázavské, Studničkově, Šumavské, Třebízského a ve Varšavské ulici.

Jednotlivé stromy budou zapadat do již stávajícího stromořadí. Ve Španělské ulici bude vysazena celá alej, celkem 8 kusů okrasných hlohů obecných. Nahradí tak sakury, které v zimě zničil mráz.

Vedle toho městská část ve svých spravovaných parcích zajistí výsadbu dalších třiceti stromů. „Nově vysazené dřeviny nahradí ty, které byly odstraněny z důvodu poškození nebo onemocnění,“ dodává místostarosta Václav Vondrášek, radní pro životní prostředí.

Nepřehlédněte

Národní zemědělské muzeum se připojuje k letošní Noci vědců • Jak vypadá kůrovec, co trápilo naše lesy před sto lety, jak chutnají potraviny z hmyzu, je nutné bát se lepku? To a mnoho dalšího se dozvědí návštěvníci během páteční Noci vědců 27. září v Národním zemědělském muzeu Praha. Od 17 do 22 hodin zde představí svou práci 14 výzkumných ústavů a institucí z resortu zemědělství. Na děti i dospělé čeká zábavný podvečer plný přednášek, pokusů a ochutnávek.

Kampus Dejvice čeká proměna. Má se stát místem, kde lidé chtějí trávit čas • Hlavní město Praha se připojilo k „Memorandu o společném zájmu,“ které podporuje proměnu Kampusu Dejvice. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) nyní pro město zpracuje koncepční studii. Cílem studie je navrhnout takové řešení, které zlepší prostředí nejen pro studenty a zaměstnance škol v kampusu, ale i pro ostatní občany, kteří prostor využívají.

Pražané se naučili třídit kovové obaly. Ve Vysočanech funguje nová třídící linka • V areálu Pražských služeb ve Vysočanech byla zprovozněna moderní linka na třídění kovových obalů. Poloautomatická linka je vybavena technologií, která odděluje železné a neželezné kovy. Mezi ty například patří hliník, měď nebo zinek. Do zařízení putují kovové obaly z šedých kontejnerů umístěných po celé Praze a od všech svozových společností zajišťujících svoz komunálního odpadu na území metropole. Třídění kovových obalů si Pražané oblíbili. Zatímco v roce 2017 obyvatelé metropole vytřídili 144 tun kovových obalů, loni to bylo bezmála 262 tun.

Obraťte oči ke hvězdám. Dnes v noci budou padat • Vesmír nám po nedávné kometě Neowise přichystal další nebeskou show. Už dnes v noci nastane maximum meteorického roje Perseidy. Na noční obloze tak bude možné zpozorovat až 50 „padajících hvězd“ za hodinu.

Botanická zahrada se letos zaměří na jedovaté rostliny • Letošní rok se v Botanické zahradě hl. m. Prahy ponese ve znamení jedovatých rostlin. V rámci Jedovaté sezóny proběhne řada přednášek, výstav a dalších doprovodných akcí.

Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků • Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Praha 8 pokračuje v úpravách veřejného prostoru, letos přijde na řadu Pivovarnická ulice • I letos osmá městská část pokračuje v rekultivaci veřejného prostoru. Pro první polovinu roku si připravila několik projektů, také díky podnětům občanů.

Nová workoutová hřiště vybuduje do konce roku MČ Praha 4 • Městská část Praha 4 vybuduje ještě v letošním roce pět stanovišť vybavených workoutovými prvky. Budou v areálech již existujících dětských hřišť v ulicích V Pláni, V Štíhlách, Jaurisova, Jílovská a Hvězdova. Rozhodla o tom Rada městské části.

Desítky slunečních elektráren otevřou své brány veřejnosti • Více než dvě desítky solárních elektráren po celé České republice se v týdnu od 20. září zpřístupní veřejnosti. Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádá Solární asociace již pátým rokem u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje. Cílem události je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat široké veřejnosti možnosti využití energie ze slunce. Akce se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

V pražské zoo se narodilo 18 hroznýšků pestrých • V teráriích pražské zoologické zahrady je pořádně živo. Nyní zde přišlo na svět 18 hroznýšků pestrých. Odchovy těchto hadů z afrických polopouští se daří. Jen letos se v Zoo Praha narodilo celkem padesát mláďat.

Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru • Pražské židle a stolky jsou zpět v ulicích, letos ještě ve větším počtu než předcházející tři sezony. Ikonické černé židle letos naleznete na více než 70 lokalitách. Kromě oblíbených míst jako je Malostranské náměstí, Stalin či ostrov Štvanice si nově můžete posedět, posvačit či vypít kávu na Vítězném náměstí, na Proseku či v parku Jezerka.

Posedět může zdarma každý.

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu • Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2.

I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

Pražská zoo vybrala miliony korun na pomoc australským zvířatům • Přesně 22 761 332 korun se podařilo shromáždit na sbírkovém kontu Zoo Praha. Vybrané peníze poputují na záchranu australských zvířat decimovaných na konci loňského a začátku letošního roku neobvykle rozsáhlými požáry.

Lidé mohou hlasovat o budoucí podobě zdi u stanice metra Opatov • Modernizace stanice metra Opatov a jejího východního vestibulu vstupuje v těchto dnech do finální fáze. Kromě opravené izolace stropní desky stanice, nových podhledů, osvětlení, vzduchotechniky, desítek kilometrů rozvodů či dvojice výtahů dostane stanice i nový velkoformátový mural art.

Jedovaté pokojové rostliny představuje výstava v Botanické zahradě • V Botanické zahradě hl. m. Prahy vrcholí tematický projekt Jedovatá sezóna. Ten návštěvníkům představuje jedovaté rostliny nejen našich zahrad a tuzemské i exotické přírody, ale též interiérů budov, a dokonce i našich domovů.

Jedovaté rostliny

Staré věci nemusí skončit ve sběru. Kampaň ukazuje, jak je znovu využít • Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. Pražské služby se v posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ zaměřují na opravu a opětovné využívání věcí.

Návštěvníci Stromovky se mohou učit poznávat dřeviny • Pražská Stromovka patří mezi druhově nejpestřejší parky v zemi. Nachází se zde celkem 203 druhů a kultivarů listnatých a 44 druhů a kultivarů jehličnatých dřevin. U mnoha stromů ve Stromovce se nyní objevily nové jmenovky v rámci projektu „Stromy, které chcete znát“.

Opravy na Karlově náměstí budou po zimní pauze pokračovat • Po zimní přestávce se na Karlovo náměstí vrátí dělníci. V pondělí 19. dubna odstartuje další část rekonstrukce místních vozovek a chodníků.

Unikátní protiatomový bunkr Folimanka se o víkendu opět otevře pro návštěvníky • Jeden z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města Prahy se v sobotu 13. července 2019 opět otevře pro veřejnost. Unikátní prostory si zájemci budou moci prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.