Otevírají se bazény i restaurace. Stále ale platí několik pravidel

ZprávyKristián Vích31. května 20212 minuty čtení

Foto: Unsplash

Ode dneška se opět otevírají vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření mohou fungovat také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

„Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsme přistoupili k dílčímu zmírnění aktuálně platných protiepidemických opatření, která se týkají zejména restaurací a dalších zařízení stravovacích služeb. Nadále se také výrazně lepší epidemiologická situace, a je tak na místě se zase o něco více vrátit zpět do normálního života,“ řekl k aktuálnímu rozvolnění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zatímco do většiny provozů bude vstup kromě dokončeného očkování a dokladu o prodělané nemoci podmíněný antigenním nebo PCR testem z oficiálního odběrového místa, do restaurací bude možné vstoupit také na základě samotestu. V restauracích poté budou moci u jednoho stolu sedět maximálně čtyři lidé a bude nutné dodržet rozestupy 1,5 m. Zakázán bude tanec a produkce živé hudby.

„Jedná se o činnosti, které zvyšují riziko přenosu nákazy. Proto jsme se rozhodli je zatím ve vnitřních prostorách neumožnit,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Otevírají i bazény a sauny

Od pondělí se mohou otevřít také vnitřní a venkovní koupaliště, sauny, solné jeskyně nebo wellness. V bazénech a koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 m². V saunách, wellness a solných jeskyních pak bude moci být kapacita naplněna na maximálních 30 %.

„V bazénech a koupalištích bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě,“ doplnil ministr Vojtěch s tím, že lidé se při vstupu budou muset prokázat negativním testem z odběrového centra, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Svůj provoz mohou obnovit i herny a kasina. Vnitřních i venkovních akcí se nyní může zúčastnit až 250 osob.

Povoleno už je i sborové zpívání

Od pondělí je nově umožněna také činnost pěveckých sborů při dodržení podmínek, že ve skupině bude nejvýše 30 osob, mezi osobami budou dodržovány rozestupy minimálně 2 metry a s výjimkou samotného zpěvu budou mít všechny přítomné osoby respirátor.

Samotné subjekty organizující činnost pěveckých sborů budou muset vést evidenci účastníků pro potřeby případného epidemiologického šetření orgánů ochrany veřejného zdraví.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR

Nepřehlédněte

Tisíce křížů zaplavily Staroměstské náměstí • Na pražském Staroměstském náměstí se v pondělí ráno objevilo 25 tisíc křížů. Značky namalované na dlažebních kostkách připomínají oběti pandemie covid-19 v Česku.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Počet nakažených koronavirem v pondělí pod hranicí 7 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 6 910 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 25 261 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 32 076.

Novoroční ohňostroj ani videomapping nebude. Praha chce šetřit • Hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping ani ohňostroj. Magistrát chce v souvislosti s pandemií koronaviru šetřit. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí.

České dráhy dočasně ruší všechny spoje do Německa • V souvislosti se zpřísněnými protiepidemickými opatřeními německých úřadů bude od tohoto víkendu přerušen provoz mezistátních vlaků mezi Českou republikou a Německem. Opatření se týká všech dálkových i regionálních spojů Českých drah (ČD) a jejich partnerů na všech hraničních přechodech do Bavorska a Saska a platí do odvolání.

V neděli přibylo přes 4 tisíce nakažených. Zemřelo dalších 80 pacientů • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 4 283 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 12 185 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně.

Koronavirus dal šanci bezdomovcům. Praha prodlouží jejich ubytování • I po konci nouzového stavu se Praha stará o část z 300 občanů bez domova, kteří jsou nyní v ubytovacích objektech rezervovaných městem. Vedení magistrátu k tomuto kroku přistoupilo krátce po vypuknutí pandemie, aby bezdomovce ochránilo před nákazou. Smlouvy s objekty jsou zatím uzavřeny do konce června. Plán, který v pondělí pražští radní schválili, počítá s tím, že si je město pronajme i do budoucna. Ukázalo se totiž, že se to vyplácí.

Počet nově nakažených v pátek klesl pod 10 tisíc • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 624 nových případů nákazy koronavirem, což je výrazně méně než před týdnem, kdy bylo necelých 15 tisíc nakažených.

Na množství odpadu v Praze se epidemie nejspíš nepodepsala • Pražané v loňském roce vyprodukovali rekordních 257 754 tun směsného odpadu a vytřídili 59 592 tun papíru, skla, plastů, kovových a nápojových obalů. Nárůst je srovnatelný s předchozími roky. Údaje zveřejnila největší pražská svozová společnost Pražské služby.

Nakupujete přes internet? Obchodníka byste si měli důkladně prověřit • V posledních dnech se spotřebitelé stále častěji obracejí na Českou obchodní inspekci (ČOI) s tím, že zaplatili na internetu za roušky či respirátory, které nedorazily. Inspekce proto nabádá zákazníky, aby se při online nakupování drželi několika základních doporučení.

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Počet nově nakažených za pondělí se přiblížil hranici 10 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 9 294 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 672 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 35 973.

V pátek přibylo skoro 9 tisíc nakažených. Pacientů v nemocnicích neubývá • Během pátečního dne bylo v Česku zaznamenáno 8 782 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 883 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 34 502.

V pátek přibylo přes 8 tisíc nakažených a 140 úmrtí s covidem • Za pátek bylo v Česku zaznamenáno 8 423 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 178 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 184.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

Počet nakažených za středu opět přes 15 tisíc. Zemřelo 187 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 15 088 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 172 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 56 325.

V pátek se zvýšil počet nakažených o dalších 8 tisíc • Za pátek přibylo v Česku 8 010 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 281 provedených PCR testů, z nichž 26 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 139.

Zemřelo dalších 164 lidí. Zvýšil se počet pacientů v nemocnicích • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 663 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 23 892 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 40 192.

KOMENTÁŘ: Rychlost povolování vakcín ukazuje schizofrenní tvář EU • Enormě rychlý vývoj vakcíny proti v současnosti nejskloňovanější nemoci COVID-19 ukazuje dvě věci. Na jedné straně obrovský vědecký pokrok lidstva, které v poměrně krátké době dokáže připravit s největší pravděpodobností účinnou vakcínu na dosud neznámou nemoc. To ale zároveň odhaluje poněkud schizofrenní postoj Evropské unie. V tomto případě ke genetickým modifikacím obecně.

Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch • Epidemická situace v Česku se rapidně zhoršuje. Čtvrtý den po sobě laboratoře prokázaly nákazu u více než 3 tisíc lidí. Vláda ČR proto tento týden znovu rozhodla o povinném nošení roušek na pracovištích.