Sedmý ročník Festivalu íránských filmů přivítá hvězdnou sestavu hostů

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská10. ledna 20183 minuty čtení
Pražská část festivalu potrvá do 14. ledna.

Pražská část festivalu potrvá do 14. ledna.

Foto: IRÁN:CI

Sedmý ročník Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI, který se koná v Praze od 9. do 14. ledna, je nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkávání íránských umělců s českým publikem. V rámci projekcí, seminářů a doprovodného programu se představí přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců.

Mezi jednu z nejvýraznějších osobností z hvězdného guest listu patří spisovatelka Razieh Ansari, která v současné době žije v Praze a na Festivalu íránských filmů zasedne v porotě sekce Soutěžní celovečerní filmy. Razieh je v mnoha ohledech pozoruhodnou ženou. Vedle dalších aktivit se zabývá intenzivním průzkumem vztahů mezi Českem a Íránem od počátku 20. století do současnosti. Za svou tvorbu si vysloužila uznání a ocenění na domácí i zahraniční scéně. Hned za první román Závan vůně obdržela v roce 2012 íránskou literární cenu, s příznivým přijetím kritiky se setkaly i její následující romány Teheránské trio a Žena s perlovou broží.

Co festival nabídne?

Svůj film Neústupná diplomacie pana Naderiho (The invincible diplomacy of Mr. Naderi) v Praze osobně představí režisérská dvojice Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadam. Jejich společný film Riziko kyselého deště (Risk of Acid Rain) před dvěma lety získal na Festivalu íránských filmů cenu publika. Maryam je také známá herečka a scenáristka, mimo jiné ztvárnila hlavní roli ve slavném zakázaném filmu Jafara Panahiho Zatažený závěs (Closed Curtain).

[youtube]cpjaH1m695o[/youtube]

Kaveh Mazaheri uvede svůj snímek Retuš (Retouch), jeden z mezinárodně nejúspěšnějších krátkých filmů íránské filmové historie, o mladé ženě, která se náhle ocitne v zoufalé situaci, kdy musí rozhodnout o své budoucnosti, o svém manželovi a o svém vlastním životě.

Navid Mahmoudi, jehož debut Kontejner lásky reprezentoval Afghánistán v oscarovém klání a získal řadu mezinárodních ocenění, do Prahy přiveze svůj druhý celovečerní film Loučení (Parting). Zachytil v něm těžký úděl mladého afghánského páru, který se vydá z Íránu do Evropy na nebezpečnou pouť za lepším životem.

Představí se i začínající tvůrci

Festival přivítá nejen velká jména a proslulé tvůrce, ale také reprezentanty mladé generace íránských filmařů. Abed Abest a Navid Danesh i přes své mládí už za sebou mají účast na Berlinale, v Torontu a dalších prestižních festivalech a rádi se podělí o čerstvé zkušenosti mladých úspěšných „filmmakerů“ ze specifické země.

Abed Abest, dosud známý především jako divadelní a filmový herec, bude prezentovat svůj celovečerní režijní debut Simulace (Simulation) – odvážnou eliptickou studii neuchopitelnosti morálních pohnutek a vnímání pravdy.

Dalším režisérem s celovečerní prvotinou v hlavní soutěži je Navid Danesh se skvostně vystavěným filmem Duet, symfonií hlasů, které se nejprve spojí a poté opět rozejdou a jejichž působivé mlčení je výmluvnější než jakákoliv slova.

V Praze už jen do neděle

Poprvé v historii Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI se soutěží nejen mezi celovečerními filmy, ale také v sekci Krátké filmy. V Praze se tak sejde mimořádně zajímavá sestava pěti režisérů, jejichž snímky se budou ucházet o vítězství a kteří se dokázali prosadit v náročných a velmi netypických podmínkách íránské kinematografie: spolu s Kavehem Mazaherim – již zmíněný film Retuš (Retouch) také Dornaz Hajiha – Marziyeh, Amir Toodehroosta – Lay My Bed in the Room, Arman Khansarian – Teal a Sara Saghari – Mr. Ahmadi and Simple Trip.

Pražská část festivalu ÍRÁN:CI probíhá do 14. ledna v kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů a dalších. Od 16. do 17. ledna se festival přesune do Brna a od 18. do 20. ledna do Bratislavy.

Nepřehlédněte

Severská filmová zima v Lucerně nabídne hlavně mrazivá dramata • Připravte se na symfonický, post-apokalyptický, sobí grind, svatokrádežný, extrémní, válečně-pohanský, finsko-skandinávský metal. Severský filmový klub již podeváté pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí s příznačným názvem Severská filmová zima. Letošní ročník festivalu zavítá do 22 českých a moravských kin a nabídne 26 snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy.

Festival nabídne i dojemné norské road movie Na západ.

Jak vybrat ideální elektrokolo? Zájemcům poradí festival EBIKE FEST • Elektrokola v Česku zažívají obrovský boom. Jen loni se jich prodalo přes padesát tisíc a letošní zájem Čechů bude zřejmě ještě vyšší. Jenže jak vybrat to pravé elektrokolo? Pomoci může první ročník testovacího festivalu elektrokol EBIKE FEST. Koná o víkendu 18. a 19. května v Praze 4-Krči. Vstup na testovací festival je zdarma.

Pochmurnou listopadovou Prahu rozzáří festival Den flamenka • Fenomén flamenko, jehož kolébkou je Andalusie, spontánní hudbou a tancem, nespoutanou energií i vášní oslovil celý svět. Po čtyři večery od 21. do 24. listopadu Prahu rozzáří přední flamenkové hvězdy, které plní prestižní sály nejen doma ve Španělsku. Kastaněty, pestrobarevné šaty tanečnic, klapot podpatků a zvuk flamenkové kytary v letošním ročníku vzdají hold legendárnímu tanečníkovi a choreografovi Antoniu Gadesovi, který zemřel před 15 lety a z jehož odkazu dále čerpají nové generace.

Pražská muzejní noc už dnes! Kam můžete zdarma vyrazit? • Dnes v 19 hodin odstartuje již 15. ročník Pražské muzejní noci. Vyrazit můžete zdarma celkem do padesáti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v celkem 77 objektech.

Psychedeličtí Madhouse Express zahrají po několika měsících v Praze • Speciální set, koncert pod širým nebem, ukázky z nového alba, afterparty s Dj’s, předkapela i odměny pražským fanouškům, kteří na křest desky Surreal Meadow čekali dlouhé měsíce. Kapela Madhouse Express jim chce pauzu vynahradit koncertem, který chystá na 10. srpna. Surrealní louku, kterou na stejnojmenné desce představili na podzim v době pandemie, konečně rozprostřou přímo na venkovní scéně klubu Cross.

Kapela Madhouse Express

Smutný osud Vladimíra Menšíka. Do poslední chvíle rozdával radost, trpěl ale obrovskými bolestmi • Často bývá označován za jednoho z nejlepších a nejnadanějších českých herců a bavičů všech dob. Vladimír Menšík bezesporu patří mezi umělce, které obdařil sám Bůh. Od jeho předčasné smrti uběhlo již 31 let. A letos v říjnu by oslavil 90. narozeniny.

Co nabídne 13. ročník festivalu německy mluvících filmů DAS FILMFEST • Ikonická Romy Schneider, jež už dávno není tou mladou a svěží císařovnou Sissi z našich vzpomínek, Bertolt Brecht snažící se zfilmovat svou slavnou Žebráckou operu, Franz Murer, přezdívaný kat Židů z Vilniusu, obhajující se před soudem či mistryně světa ve sjezdu na lyžích Erika Schinegger, svádějící boj proti předsudkům, když se zjistí, že je vlastně Erik Schinegger. Různé osobnosti i rozličné osudy, které spojuje to, že jejich životní příběhy ožívají na filmovém plátně. Nejen to čeká na návštěvníky festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Festival nabídne v letošním roce pět programových sekcí. Kromě tradiční DAS FILMFEST SPEZIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, dokumentární DIE DOKU a krátkometrážních SHORTS, se mohou letos diváci těšit také na tematické sekce OSOBNOST a SPOLU & SÁM. V rámci DAS FILMFEST SPEZIAL festival uvede například zmiňovaný snímek Murer - Anatomie procesu, dále drsný policejní thriller Cops, drama z posledních dnů války Kapitán, založené na skutečných událostech, energický snímek o dospívání a hledání vlastní identity Blue my mind či velkoryse pojatou a divácky mimořádně úspěšnou „pohádku pro dospělé“ Timm Thaler aneb O chlapci, co prodal svůj smích. [gallery size="full" columns="1" ids="12744"] Sekce SPOLU & SÁM pozve diváky na romantickou roadmovie po Evropě se snímkem 303, nabídne svěží vztahovou komedii Kim má penis a představí úspěšnou tragikomedii s hvězdným obsazením Arthur & Claire. Velice silná je v letošním roce populární sekce DIE DOKU. Kromě snímků věnovaných filmovým velikánům (Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman a Hledání Ingmara Bergmanna) uvede například snímek Švýcar Chris, ve kterém se režisérka vydává po stopách svého bratrance – novináře, jenž za nejasných okolností zahynul ve válce v Jugoslávii. Do svědomí sáhne snímek EldOrado, ve kterém režisér Markus Imhoof mapuje osudy lidí na útěku. První fázi života člověka nám přiblíží poutavý dokument Cry Baby, Cry. Třináctý ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 17. do 23. října v Praze a od 29. října do 2. listopadu v Brně. Podrobnější informace naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přesný program bude na webu zveřejněn do konce září. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

3 Tage in Quiberon.

Krize bydlení i plánování měst tématem filmové přehlídky Městem • Tři kina, tři dny, tři dokumenty. A tři pohledy na současná města. Spolek AutoMat chystá po roční pauze druhý ročník filmové přehlídky Městem. Divákům v září a listopadu zdarma představí tři zahraniční snímky, které se nedostanou do běžné distribuce, a pozve také na debaty s odborníky. Film Tohle město není pro chudý má úplnou premiéru.

Zazářila jako princezna se zlatou hvězdou. Dnes na tom Marie Kyselková (83) není vůbec dobře • Marii Kyselkovou zná celý národ jako nezapomenutelnou princeznu Ladu v myším kožíšku. Pohádka Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou byla přitom čtvrtým a zároveň posledním filmem, který kdy herečka natočila. Pak se její životní osud ubíral úplně jiným směrem.

František Smolík jako král a Marie Kyselková jako princezna v pohádce Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou.

Zažít město jinak. Sousedské slavnosti v září opět oživí pražské ulice • Jubilejní 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak oživí v sobotu 19. září 2020 desítky ulic v Praze i v dalších městech.

Vyšehrad na týden ožije festivalem nového cirkusu a hudby • Už v pátek 17. května vypukne na pražském Vyšehradě první ročník Open Air festivalu, který pořádá známý soubor Losers Cirque Company. V průběhu sedmi večerů nabídne spojení novocirkusového umění s hudbou a dalšími disciplínami.

Fotografie Lenky Hatašové jsou vystaveny před Rudolfinem • Udělování cen Český lev od dnešního dne předznamenává na Palachově náměstí výstava unikátní kolekce fotografií Lenky Hatašové ze slavnostního ceremoniálu v loňském roce. Originální portrétní fotografie zachycují všechny oceněné bezprostředně pro obdržení lví sošky. Jsou tak plné emocí a nezaměnitelné atmosféry. Předávání letošních cen Český lev proběhne 6. března večer v přímém přenosu České televize. 

Signal Festival letos bude. Bezpečnost řeší pořadatelé s epidemiologem • Pořadatelé Signal Festivalu zatím nepočítají s tím, že by letošní osmý ročník kvůli koronavirové pandemii museli zrušit. Populární festival světla, kterého se každoročně účastní desetitisíce lidí, by měl proběhnout v ulicích Prahy od 15. do 18. října. Jeho podoba ale jiná částečně bude.

Catherine Deneuve na Febiofest nakonec nepřijela. Ocenění dostala Daniela Kolářová • V Obecním domě ve čtvrtek večer slavnostně odstartoval 25. ročník filmového festivalu Febiofest. Organizátoři slibují, že se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a zajímavých hostů.

Prezident festivalu Fero Fenič a herečka Daniela Kolářová.

Národní divadlo zažije největší koncert v dějinách • Národní divadlo se na jeden večer stane středobodem české kultury. Stane se tak v rámci unikátního koncertu Národ sobě – kultura tobě, iniciovaného pořadateli hudebního festivalu Metronome Prague. Odehraje se v sobotu 27. února, kdy se na prknech objeví více než 200 různých účinkujících.

Festival Struny dětem zahraje v sobotu na jazzovou notu • Rodinný festival Struny dětem vzdá tuto sobotu 18. září pražského DOXu poctu ikoně americké hudby 20. století Duke Ellingtonovi. Koncert jazzového big bandu JAZZ DOCK ORCHESTRA složeného z předních jazzových hráčů bude nejen dobrodružnou výpravou k jazzovým kořenům, ale odhalí mnohé souvislosti populární hudby a připomene atmosféru Mekky jazzu New Yorku 50. let minulého století. A to vstřícnou formou pro rodinné publikum.

La Película 2019: Festival španělských filmů rozzáří Penélope Cruz a Javier Bardem • Třetí únorový týden se stane svátkem pro všechny milovníky španělštiny a španělských filmů - od 19. do 26. února ovládne kina v Praze, Brně, Hradci Králové a Ostravě La Película. Festival opět nabídne žánrově pestrý výběr kinematografie z Pyrenejského poloostrova doplněný atraktivními filmovými výlety do Peru a dalších zemí Latinské Ameriky. Diváci se mohou těšit například na předpremiéru netrpělivě očekávaného thrilleru Všichni to vědí od dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhadiho v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz nebo kritikou opěvovaný snímek Roma od Alfonse Cuaróna, který si vysloužil mimo jiné 10 nominací na Oscara.

Penélope Cruz a Javier Bardem ve snímku Všichni to vědí.

Filmový debut Lukáše Vaculíka. První láska mu zahýbala s Janem Hrušínským • Psal se rok 1979, když režisér Karel Kachyňa natočil jeden ze svých stěžejních filmů – Lásky mezi kapkami deště. Příběh diváky zavádí do pražského Žižkova na počátku 30. let minulého století.

Veřejné rozloučení s Libuší Šafránkovou proběhne na Spořilově • Rodina zesnulé Libuše Šafránkové oznámila podrobnosti o posledním rozloučení. Oblíbená herečka zemřela minulý týden ve středu ve věku 68 let.

Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu • Třetí říjnový víkend bude patřit kávě a kávové kultuře. V prostorách Pražské tržnice totiž proběhne již sedmý ročník Prague Coffee Festivalu. Jedná se o největší kávový festival v České republice, na němž se pravidelně potkávají odborníci ze světa kávy i nadšenci z řad veřejnosti. Prague Coffee Festival pořádá spolek Coffee Embassy, jehož hlavním cílem je propagace kávové kultury a seznamování laické veřejnosti s tématy týkajícími se kávy. Festival vznikl v roce 2012 v týmu pražírny mamacoffee s myšlenkou podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání všech, které káva zajímá, ať již jde o profesionální baristy, kavárníky, ty, kteří s kávou teprve začínají, anebo ty, kteří se s kávou již seznámili, ale chtějí se o ní dozvídat čím dál více. Tématem letošního sedmého ročníku je udržitelnost kávové kultury. „Pod tímto pojmem se neskrývá pouze ekologie, ale také společenský dopad spojený s pěstováním a zpracováním kávy.“ uvádí ředitelka festivalu Eva Mrlíková Tydlitátová. To se odráží i v tématech konkrétních přednášek a workshopů. „Protože téma udržitelnosti chceme obsáhnout i po praktické stránce, vedle jednorázových kelímků budou na festivalu k zapůjčení porcelánové hrnky a skleničky. Sami tak věnujeme tématu maximální pozornost a prakticky s ním seznamujeme i samotné návštěvníky,“ dodává. [gallery size="full" link="none" columns="1" ids="13555"] Pro festivalové návštěvníky je připraven bohatý program plný vynikající kávy z nejrůznějších koutů světa. Svou prezentaci bude mít na Prague Coffee Festivalu více než padesát tuzemských i zahraničních pražíren a kaváren. Kromě toho se návštěvníci budou moci zúčastnit i tzv. cuppingu (profesionální degustace kávy), oblíbeného milk battle, tedy soutěže v latte art (kreslení mléčnou pěnou do kávy) nebo zajímavých workshopů a přednášek. Na přednáškách vystoupí jak čeští kávoví odborníci, tak zajímaví zahraniční hosté. Z českých zástupců jmenujme například Jaroslava Slámečku. baristu a konzultanta z Candycane coffee. Ten si pro návštěvníky festivalu připravil interaktivní přednášku “O kávě od A do Z”. Kromě něj vystoupí také autorka knihy Pražská kavárna Eva Bendová nebo dvojice Aneta Paurová a Anita Žáčková z CKP Roseta. Ze zahraničních hostů se na pódiu objeví například Kraig Kraft z výzkumné organizace World Coffee Research, který bude mluvit o kávové udržitelnosti do roku 2050. [related-post id="13094"] Vedle tradičních workshopů (domácí příprava filtrované kávy či procvičování senzorických dovedností), se mohou návštěvníci zúčastnit také Coffee jógy nebo workshopu na téma “Kávová kosmetika hrou”. Program doplní premiéra dokumentu “Aeropress Movie”, která proběhne v sobotu 20. října v pražském Kině Pilotů. Kdy a kde Prrague Coffee Festival se koná ve dnech 20.-21. října 2018 v prostorách Pražské tržnice (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7).