Pražskému pícháčkovi už rostou bodliny. Úplně vyhráno ještě nemá

ZprávyKristián Vích16. července 20212 minuty čtení

Pražské mládě ježury australské

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V pražské zoo přišlo letos v dubnu na svět historicky první mládě ježury australské. Chovatelé mu proto věnují mimořádnou péči. Využívají k tomu dokonce kamerový systém.

„Jde o první mládě v naší zoo a víme o každém jeho pohybu už od prvního dne. Odchov v jiných zoologických zahradách byl sledován až po několika týdnech od vylíhnutí, máme tedy díky pozorování dění na kamerách řadu nových poznatků o chování matky a mláděte,“ popisuje chovatel David Vala.

Úspěšný odchov ježury australské je mimořádně náročný a ne vždy dopadne dobře. V minulém století se to v celé Evropě podařilo jen jednou. V tomto století je zatím odchovaly tři zoologické zahrady.

V dospělosti může mít ježura od dvou do pěti kilogramů. Foto: Pixabay

Pražské mládě rychle roste a přibývá na váze. Měří nyní 19 centimetrů a po posledním vážení už má více než čtyři sta gramů. A přestože úplně vyhráno ještě není, vše zatím vypadá dobře.

„Máme před sebou stále několik důležitých měsíců. Mládě zatím skvěle prospívá, už jsou patrné první ostny. Je pořád aktivnější a matka se o něj velmi dobře stará. Pravidelně jej jednou za dva až tři dny kojí,“ upřesňuje každodenní sledování mláděte chovatel David Vala.

[related-post id=“42191″]

Mládě ježury australské je momentálně se svou matkou umístěno v zázemí. Návštěvníci pražské zoo ale mohou v expozici Darwinův kráter pozorovat druhý pár ježur.

Zdroj: Tisková zpráva Zoo Praha

Nepřehlédněte

Sklípkani v Zoo Praha. Unikátní výstava začíná již tuto sobotu • V Galerii Gočárovy domy v pražské zoo bude od soboty 8. září k vidění přes čtyřicet druhů sklípkanů, včetně vzácných, dosud nepojmenovaných druhů. Vernisáž začne ve 13 hodin za účasti autora výstavy a chovatele sklípkanů Davida Šťastného a zástupců Zoo Praha. Pražská zoo chce výstavou vyjít vstříc veřejnosti. Poprvé totiž výstavu sklípkanů uspořádala před rokem a pro velký zájem ji pak prodlužovala. I proto teď tyto fascinující živočichy, kteří se během 300 milionů let téměř nezměnili, do Galerie v Gočárových domech vrací. Milovníci největších suchozemských bezobratlých živočichů se mohou těšit na více než čtyřicet druhů sklípkanů. K vidění budou i některé velmi vzácné – dosud nepojmenované druhy, sklípkan největší vážící až kolem 200 gramů nebo sklípkan krásnonohý coby nejkrásnější zástupce rodu. [gallery size="full" columns="1" ids="12349"] Výstava Sklípkani bude otevřena denně od 10 do 17:30 hodin a potrvá do 4. listopadu. Každou zářijovou neděli mezi 14. a 15. hodinou proběhne také doprovodný program s odborným průvodcem, včetně bližšího seznámení se sklípkany s využitím binokulárních lup.

V rámci doprovodného programu si návštěvníci výstavy Sklípkani mohou tyto fascinující živočichy prohlédnout i pomocí binokulárních lup. Na snímku sklípkan Lightfootův.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Pražská zoo vybrala miliony korun na pomoc australským zvířatům • Přesně 22 761 332 korun se podařilo shromáždit na sbírkovém kontu Zoo Praha. Vybrané peníze poputují na záchranu australských zvířat decimovaných na konci loňského a začátku letošního roku neobvykle rozsáhlými požáry.

Psouni z pražské zoo bydlí v novém. Expozice se slavnostně otevře ve čtvrtek • Milovníci psounů prériových by si tento čtvrtek neměli nechat ujít návštěvu horní části Zoo Praha, kde bude ve 13 hodin slavnostně otevřena nová expozice pro tyto oblíbené hlodavce.

Víkend v Zoo Praha: Slavnostní zahájení 88. sezóny a křtiny nově narozených mláďat • V Zoologické zahradě hl. m. Prahy proběhne v sobotu 30. března 2019 od 11 hodin slavnostní zahájení 88. hlavní sezóny. Na programu bude otevření nového objektu toalet pro návštěvníky s originální výstavou koprolitů a odlitků trusu zvířat, představení nového ptačího druhu či křtiny guerézy pláštíkové a gibona stříbrného. Akce se zúčastní řada významných hostů, včetně herce Ondřeje Sokola či úspěšných účastníků soutěže StarDance Jitky Schneiderové a Jiřího Dvořáka. Chybět nebude ani taneční vystoupení. Kromě tématu enrichment protínajícího celou následující sezónu se tak slavnost ponese i v tanečním duchu.

Zoo Praha začíná chovat zcela nový ptačí druh – kagu chocholatého. Dva samce se podařilo získat z německého Weltvogelparku Walsrode.

Zotavená orangutaní samice Mawar se po náročné operaci vrátila do expozice • Samice orangutana sumaterského Mawar byla po několikadenním oddělení, kdy se v zázemí zotavovala kvůli chirurgickému výkonu v ústní dutině, opět spojena se samcem Pagym. Spojení proběhlo bez problémů a teď už je v expozici vidět celá skupina pohromadě; včetně pětileté Diri, která dělala své matce Mawar společnost i během izolace. „Spojení nejdříve probíhalo ve vnitřních boxech přes mříže a za krátkou dobu byla zvířata spojena úplně. Samotné spojení zvířat proběhlo v rámci orangutaního způsobu života na výbornou, chovatelé pozorovali i pokusy o páření,“ dodal vrchní chovatel primátů David Vala. [related-post id="6868"] [gallery columns="1" link="none" size="full" ids="7834"]

Mawar musela kvůli bolesti zubů podstoupit výkon, teď už je ale v pořádku.

Fyzické tresty domácích koček? Tady jsou jasné důvody, proč to nikdy nedělat • Jsou fyzické tresty koček účinnou metodou nápravy jejich nežádoucího chování? Majitelé domácích mazlíčků se s touto otázkou potýkali po staletí a vždy oscilovali mezi tvrdou disciplínou a mírností. S hlubším zkoumáním kočičího chování ale dojdeme k jasnému závěru, že fyzické tresty rozhodně nejsou správnou cestou.

Gorily z pražské zoo se chystají na víkendovou narozeninovou oslavu • Návštěvníci pražské zoologické zahrady se mohou o víkendu těšit na nabitý a pestrý program, který jistě zaujme všechny věkové kategorie. Uskuteční se Běh pro Zoo Praha, narozeninová oslava u goril i představení in-situ projektů zábavnou formou. Víkend naplánovala Zoo Praha ve znamení Světového dne země, který upozorňuje na ohrožené druhy zvířat. Jedním z nich jsou také gorily nížinné. Ty pražské čeká v neděli dvojitá oslava – nejmladší člen tlupy Ajabu oslaví druhé narozeniny, Kiburi osmé. Chovatelé jim předají dárky v podobě proutěných košů se zeleninou, rozkvetlých větví špendlíků a kousků bambusu vyplněných zdravými dobrotami. Komentovaná oslava začne v 15 hodin. In-situ projekty pražské zoo podpoří také účastníci již vyprodaného sobotního Běhu pro Zoo Praha, kdy výtěžek bude věnován na projekt „Pomáháme jim přežít“.

Naučte se předpovídat počasí podle přírody • Když vyrazíme ven a sledujeme přírodu kolem sebe, můžeme spatřit řadu spolehlivých náznaků a udělat si představu o tom, jaké počasí nás čeká. Naši předci využívali tyto přírodní signály k předpovídání počasí dlouho před vynálezem moderní meteorologie. Pokud vás zajímá, jak se naučit předpovídat počasí na základě přírody, přečtěte si následující rady a tipy.

Obrovská radost! V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče kapského • Včera vpodvečer se v Zoo Praha narodilo dlouho očekávané mládě hrabáče kapského. Jak jeho zkušená matka Kvída, tak čerstvě narozený hrabáček si vedou dobře; mládě pije, je aktivní a váží 1353 gramů, což je standardní porodní váha. Prvotní zpráva o již páté Kvídině březosti uváděla termín jejího porodu jen velice přibližně, později se zpřesnil na přelom března a dubna. Nakonec se ale čekání hodně protáhlo. „Kvída nás pěkně napínala,“ konstatoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Přitom právě o jejím dalším očekávaném mláděti jsem napsal úvod připravované knížky. Uzavřel jsem ho otázkou, kdo se narodí dřív: Jestli knížka nebo mládě. Jsem rád, že vyhrála Kvída.“ Podle chovatelů byla Kvída po porodu nervózní, ale zhruba po hodině a půl ulehla k mláděti. „Asi dvě hodiny po narození se mláděti podařilo poprvé napít, pak usnulo a znovu pilo za další hodinu. Následně usnula i porodem unavená Kvída,“ popsal kurátor chovu kopytníků Zoo Praha Jan Marek první večer po porodu. Ani přes zdárný začátek však mládě ještě nemá vyhráno. Kritický totiž bývá právě první týden. Náročné dny teď čekají nejen Kvídu, ale i chovatele, kteří u ní drží nepřetržité služby, aby dohlédli mj. na to, zda ho matka omylem třeba nezalehla, což se u hrabáčů stává. [related-post id="6445"] „Za dobré znamení můžeme považovat to, že mládě je aktivní, samo se probouzí a vyhledává matčiny struky. Pevně věříme, že se jej podaří úspěšně odchovat,“ uzavřel Marek. První mládě se Kvídě narodilo v září 2013, to se ovšem – stejně jako mládě narozené o rok později – odchovat nepodařilo. První úspěšný odchov v pražské zoo proběhl v roce 2015; sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. Také čtvrté mládě, samičku Nyotu, narozenou v srpnu 2016, již Kvída odchovala bez obtíží. Nyota se nedávno přestěhovala do Zoo Olomouc.

V Zoo Praha se narodilo dlouho očekávané mládě hrabáče kapského.

Zoo Praha slavnostně rozsvítí vánoční stromek. Vstupné bude za 1 korunu • V neděli 1. prosince pražská zoo rozsvítí svůj vánoční strom. Akce se zúčastní herec Ivan Trojan a režisér Jiří Strach. I letos návštěvníci zahrady budou moci obdivovat živou, vzrostlou jedli kavkazskou, která bude tradičně nazdobená v „ladovském“ stylu. Součástí stromku opět bude i betlém Josefa Lady. Současně bude poblíž vánočního stromu otevřen prodejní stánek s oblíbenými vánočními štěstíčky a ozdobami. Ti, kdo přijdou do zoo po 15. hodině, navíc zaplatí za vstup pouhou jednu korunu.

Nejjedovatější žáby světa budou k vidění v Zoo Praha • Nevelké i zcela miniaturní, výjimečně zbarvené, mnohdy prudce jedovaté. Návštěvníci Zoo Praha budou mít opět jedinečnou příležitost prohlédnout si přes třicet druhů pralesniček neboli šípových žab.

OBRAZEM: Zvířata z pražské zoo si užívala sněhovou nadílku • Návštěvníci, kteří zavítali do Zoo Praha v uplynulých dnech, mohli pozorovat nejen první mládě letošního roku, kterým je samička ovce kamerunské, ale i celou řadu dalších zvířat, jak dovádějí ve sněhu.

Zoo Praha chce odkoupit pozemek, který si nyní jen pronajímá • Pražští radní v pondělí projednávali návrh na odkup pozemku mezi areálem zoologické zahrady a pozemky České zemědělské univerzity v Praze za 3 miliony Kč, který si Zoo Praha dlouhodobě pronajímá pro potřeby zvířat, ale pro veřejnost je nepřístupný. Zoo by tak scelila své pozemky a jednodušší by údajně byla i údržba tohoto prostoru. Záměr budou nyní projednávat zastupitelé.

Podivně vypadající želva se vylíhla v pražské zoo • Pražská zoologická zahrada ohlásila úspěšný odchov vzácné želvy ostnité. Mládě je potomkem želv, které měly původně skončit na jídelních stolech v restauracích v Asii.

V pražské zoo se vylíhlo mládě tučňáka přímo před očima rodičů • V pražské zoologické zahradě v Pavilonu tučňáků se 18. října vylíhnul přímo před zraky svých rodičů tučňák Humboldtův. Aktuálně váží 406 gramů a jeho rodiče – samec Kulička (z pražského odchovu) a samice Plzeňačka (původem z Plzně) – se o něj od počátku vzorně starají. V bezpečí nory, kde zatím mládě tráví čas, jej zahřívají svými těly, a samozřejmě ho krmí natrávenými rybami.

Rozmazlené kočičí tlapky: Jak zajistit chlupatému miláčkovi maximální komfort • Každý zkušený majitel kočky jistě potvrdí, že naši kočičí přátelé jsou, co se pohodlí týče, naprostými gurmány. Jsou to mistři útulných zákoutí a experti na slastný odpočinek. Pokud jste nedávno přivítali ve svém domově novou kočku, nebo pokud prostě jen chcete své kočce vylepšit bytovou situaci, je tento článek určen právě vám. Probereme si několik praktických, ale zároveň kreativních způsobů, jak můžete kočce její prostředí co nejvíce zpříjemnit a obohatit.

Zoo získala ocenění za záchranu koně Převalského • Zoo Praha je nově držitelem nejvyššího ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. Získala jej za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského. Historicky jde teprve o šesté udělení tohoto světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady.

OBRAZEM: Pražská zoo má nový přírůstek. Narodilo se další mládě guarézy pláštíkové • Dnes ráno se oblíbené gueréze pláštíkové, zasloužilé matce Lucii, narodilo v pořadí již deváté mládě. Návštěvníci se na něj mohou přijít podívat do dolní části zoo, kde guerézy obývají jeden z Opičích ostrovů. Samice Lucie se i tentokrát projevila jako vzorná a zkušená matka. Podle hlavního chovatele primátů Davida Valy své mládě po porodu očistila; její potomek se zdá být v pořádku a byl u něj pozorován dobrý sací i úchopový reflex. „V dopoledních hodinách jsme již Lucii sledovali ve venkovním výběhu, kde své mládě půjčovala ostatním členům skupiny. Toto chování je pro guerézy typické. Samice půjčuje hned v den porodu své mládě těm, kteří se podílí na jeho výchově. Jediný, kdo si mládě nebere, je chovný samec Katanga, který dohlíží na bezpečí rodiny,“ vysvětlil Vala. [gallery columns="1" size="full" ids="8938,8939,8940,8941"]

Návštěvníci se na mládě mohou přijít podívat do dolní části zoo, kde guerézy obývají jeden z Opičích ostrovů.

Nejčastější mýty, pověry a předsudky o kočkách, které se nezakládají na pravdě • Kočky svou jedinečnou povahou, elegancí a krásou odjakživa fascinují člověka. Zároveň jsou ale zahaleny určitým tajemstvím. Vyprávěly se o nich legendy a pověry, z nichž některé se dochovaly dodnes. Podívejme se na nejčastější mylné představy o kočkách.