Velká oprava chodníků na Praze 3. Městská část investovala miliony korun

ZprávyPražskýDEN.cz22. srpna 20232 minuty čtení

Foto: MČ Praha 3

Vybrané chodníky v Praze 3 prošly rozsáhlou údržbou, od začátku letošního roku se jich na území městské části opravily téměř tři tisíce metrů čtverečních. K rekonstrukci chodníků došlo na základě spolupráce Prahy 3 s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), jež se o chodníky stará. Ta na opravy vydala zhruba 15 milionů korun.

Správu chodníků v Praze 3, stejně jako na celém území hlavního města, provádí TSK. Městská část nicméně upozorňuje na chodníky, jež vyžadují přednostní opravu. Zvoleny byly rovněž ty chodníkové úseky, na nichž v nedávné době došlo k výměně či pokládce inženýrských sítí. Neměly by se tak v dalších letech znovu plánovaně rozkopávat.

Foto: MČ Praha 3

„Finanční prostředky na běžnou údržbu v minulosti směřovaly výhradně do správy vozovek, nikoli chodníků. V rámci nově nastavené spolupráce s TSK se však podařilo docílit změny, aby v tomto ohledu byla i chodníkům věnována odpovídající pozornost,“ popisuje místostarosta Prahy 3 pro dopravu Ondřej Rut. Na opravu chodníků v Praze 3 od letošního roku TSK vynaložila zhruba 15 milionů korun.

Rekonstrukce se jich dočkalo celkem šest na území Žižkova a Vinohrad. Opraveny byly úseky o souhrnné ploše téměř tří tisíc metrů čtverečních, na nichž se vyskytovaly výmoly, nerovný povrch a nejednotná dlažba. Rozbité chodníky získaly nové dláždění v podoběkamenné mozaiky, a kdeto bylo potřeba, tak i nové obruby a celkové zpevnění. V plánu jsou přitom další rozsáhlé opravy chodníků, jež by měly odstartovat začátkem příštího roku.

Městská část rovněž usiluje o systematický přístup v opravách komunikací tak, aby zabránila jejich opakovanému rozkopávání. V působnosti státní správy městská část povoluje správcům sítí zábory pro výkopy. K tomu je vždy nutná smlouva s vlastníkem vybrané komunikace, tedy s TSK.

„Průběžně komunikujeme se správci sítí a dopravní odbor na úřadě Prahy 3 se snaží jejich požadavky na výkopové práce povolovat jen v takovém rozsahu, aby byla zajištěna průchodnost a průjezdnost ulic,“ přibližuje místostarosta Rut a doplňuje: „Bez spolupráce s TSK by však tyto snahy nebyly účinné. Právě TSK může zajistit, že žádný z vlastníků sítí nedostane od rozkopání chodníku další smlouvu, a to alespoň po dobu pěti let. Chodníky, které se nyní na Trojce opravují tak již prošly výměnami sítí a v dalších letech zůstanou nedotčené.“

Letos dokončené opravy chodníků v Praze 3

  • Hradecká ul. č. 8-12
  • Perunova ul. č. 1-9
  • Příběnická ul. č. 2-18
  • Přibyslavská ul. č. 2-12
  • Sabinova ul. č. 2-6
  • Soběslavská ul. č. 46-68

Nepřehlédněte

Revitalizace pražské náplavky finišuje. Do kobek se nastěhují první nájemníci • V pátek bylo osazeno poslední vstupní okno do kobky na nejznámější pražské náplavce. Postupně také končí práce na celkové rekonstrukci dvaceti kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, které trvaly od prosince minulého roku. Oprava stála téměř 174 milionů korun a kromě veřejných toalet se lidé dočkají nových kaváren, barů a ateliérů, které nově budou fungovat celoročně. Provoz se do nich navrátí v průběhu září.

Praha 8 pokračuje v úpravách veřejného prostoru, letos přijde na řadu Pivovarnická ulice • I letos osmá městská část pokračuje v rekultivaci veřejného prostoru. Pro první polovinu roku si připravila několik projektů, také díky podnětům občanů.

V Čakovicích mají nově opravený park. Vypráví příběh mistra Jana Husa • Městská část Praha-Čakovice otevřela kompletně zrekonstruovaný Husův park. Jeho součástí jsou netradiční záhony, autorský vodní prvek s kolísající hladinou, zeď s chytrým nanonátěrem, která sama rozkládá emise a sad okrasných jabloní odkazující k památce mistra Jana Husa. 

Tisíce křížů zaplavily Staroměstské náměstí • Na pražském Staroměstském náměstí se v pondělí ráno objevilo 25 tisíc křížů. Značky namalované na dlažebních kostkách připomínají oběti pandemie covid-19 v Česku.

Sousoší Rodina se vrací do Prahy 3. Stojí u obchodního centra • Legendární sousoší Rodina autorů Bohumila Teplého a Vladimíra Navrátila se po 21 letech vrátilo na své původní místo. Je restaurované a osazené před obchodním centrem Atrium Flora.

Evžen Korec: Občanskou vybavenost má financovat stát, na nových bytech jen v Praze loni vydělal 6 mld. Kč • Nepsanou povinností pro všechny developery se v Praze poslední dobou stalo, že přispívají městským částem, kde plánují své rezidenční projekty, na dopravní infrastrukturu, občanskou vybavenost či jiné veřejné stavby. Objevují se dokonce hlasy, že tyto „dobrovolné“ příspěvky by se měly formalizovat a vytvořit závazné pravidlo. Mluví se o tom, že by měl každý investor do veřejného rozpočtu odvádět stovky korun za metr čtvereční postaveného bytu. Tento nápad je nutné odmítnout hned v počátku, protože by šlo fakticky o sektorovou daň trestající úspěšné firmy, které se dokázaly prokousat neuvěřitelným byrokratickým martyriem povolovacího procesu. Navíc by to dopadlo hlavně na zájemce o nové byty, protože vyšší náklady by investor zcela logicky promítl do vyšší ceny bytu.

Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru • Pražské židle a stolky jsou zpět v ulicích, letos ještě ve větším počtu než předcházející tři sezony. Ikonické černé židle letos naleznete na více než 70 lokalitách. Kromě oblíbených míst jako je Malostranské náměstí, Stalin či ostrov Štvanice si nově můžete posedět, posvačit či vypít kávu na Vítězném náměstí, na Proseku či v parku Jezerka.

Posedět může zdarma každý.

Vinohradské vinobraní bude letos jiné. Víno přesto poteče proudem • Druhý zářijový víkend patří již tradičně Vinohradskému vinobraní. Dvoudenní oslava vína a všeho, co k němu patří, odstartuje v pátek 11. září 2020 ve 14 hodin a bude trvat až do sobotního večera.

Parčík v Rybalkově ulici dostává novou podobu. Podívejte se, jak bude vypadat • Po zimní přestávce pokračuje revitalizace parčíku v Rybalkově ulici. Vznikne zde nová parková cesta a obmění se mobiliář. Navíc přibude nová zeleň a terénní jezdecké schody vložené do plochy trávníku.

Vytoužený chodník z Vinohrad k hlavnímu nádraží byl dokončen • Po více než desetiletém úsilí se obyvatelé Prahy i turisté dočkali bezpečného zpřístupnění hlavního nádraží. Nově vybudovaný chodník dnes slavnostně otevřeli místostarosta Prahy 2 Jan Korseska a náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Areál holešovické tržnice se promění. Praha vypíše mezinárodní soutěž • Pražští radní dnes schválili vyhlášení mezinárodní otevřené architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru v areálu Pražské tržnice.

Negrelliho viadukt bude po rekonstrukci sloužit jako kreativní prostor • Na rozsáhlou rekonstrukci Negrelliho viaduktu, která momentálně probíhá, naváže proměna okolí druhého nejstaršího mostu v Praze včetně prostorů pod ním. Podle návrhu náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka a náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra může pod viaduktem vzniknout nový kreativní prostor s kavárnami, knihovnou nebo letní divadelní scénou. Návrh počítá se zpracováním využitelnosti oblouků, vytvořením nových veřejných prostranství a zapojením viaduktu do struktury města. Přibydou také nová parkovací stání.

Rohanský ostrov projde revitalizací. Mezi Libní a Karlínem vznikne nový přírodní park • Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) představil plány s Rohanským ostrovem. Celé řešené území o rozloze 56 ha se rozkládá od Karlína po Libeň a vznikne na něm i nový přírodní park. V meandru Vltavy plánuje Praha částečně zachovat tamní městskou divočinu a většinu oblasti postupně upravit pro volnočasové aktivity. Území také bude plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy.

Pražský „chodník smrti“ u hlavního nádraží se dočká rozšíření • Jít pěšky z hlavního nádraží na Vinohrady už od prosince nebude hazard se životem. Místy jen 30 centimetrů široký chodník přiléhající k magistrále, kterému se začalo mezi Pražany přezdívat „chodníček smrti“, se rozšíří bez ubrání jízdních pruhů. 

Malešickou a Českobrodskou ulici propojí nová třída • Nákladové nádraží Žižkov je jedno z pražských transformačních území, kde má v budoucnu vzniknout nová čtvrť. S budoucími obyvateli ale vzroste i nutnost posílení zdejší dopravy. Aby se předešlo přetěžování ulice Jana Želivského, vznikne tzv. „Jarovská třída“.

Nová výstava v CAMPu se zabývá překážkami ve veřejném prostoru • Parkovací automat, lavička, zábradlí, odpadkový koš, oplocení, rampa. Podobně, jako je současný virtuální veřejný prostor plný informací, je městský veřejný prostor plný věcí. Výstava CITYBLOK v Centru architektury a městského plánování (CAMP) dokumentuje 17 objektů, které výrazně ovlivňují charakter města a které si lidé zvykli nevnímat.

Nový městský park vznikne v Holešovicích. Radnice zveřejnila podobu • Radní Prahy 7 schválili výsledky urbanisticko-krajinářské soutěže o návrh nového parku na severním nábřeží Vltavy, který vznikne mezi holešovickým přístavem a mostem Barikádníků. Cílem soutěže bylo navrhnout revitalizaci prostoru, známého jako park U Vody, aby zde mohlo vzniknout místo vhodné pro sport, pikniky, procházky a komunitní využití. Autorem vítězného návrhu je ateliér YYYY.

Ulice Karla Engliše prošla kompletní rekonstrukcí. Čekalo se na ni řadu let • O dva týdny dříve skončila rozsáhlá rekonstrukce části ulice Karla Engliše, kterou měla na starosti Technická správa komunikací hl.m Prahy (TSK). Byť se nejedná o dlouhý úsek ani o významnou pražskou dopravní tepnu, její stav trápil obyvatele Prahy 5 řadu let. Původní předpoklad ukončení prací byl 15. srpna 2020.

Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava • Návštěvníci výstavy Žižkovské nádraží: druhý život? mají příležitost nahlédnout do budoucnosti i bohaté minulosti 60 hektarového území. Výstava představuje aktuální informace o území bývalého nákladového nádraží na Žižkově a přilehlého okolí, kde se v současnosti plánuje nebo už probíhá realizace velkých veřejných i soukromých investic.

Praha představila novou studii Nákladového nádraží Žižkov • Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) představil urbanistickou studii s prvky regulačního plánu pro Nákladové nádraží Žižkov. Opuštěný brownfield by se měl v budoucnu proměnit v novou městskou čtvrť s byty, obchody, školou a parky.