Řidič na Proseku nadýchal 4,5 promile. Naboural několik aut

Pražské krimiPražskýDEN.cz9. března 20181 minuta čtení

Foto: Archiv

Těžko uvěřitelných čtyři a půl promile nadýchal řidič na pražském Proseku. Navíc jízdou v opilosti poškodil několik zaparkovaných vozidel. Případ dále šetří dopravní policisté.

Ve čtvrtek dopoledne přijali strážníci z Prahy 9 oznámení, že se na parkovišti v Litoměřické ulici pohybuje vozidlo, jehož řidič je zjevně opilý. Autohlídka vozidlo odpovídající popisu zahlédla, jak jede i ulicí Na Prosecké vyhlídce.

Když hlídka přijela na místo, řidič zaparkoval tak, že vjel částečně na chodník a zůstal stát u lampy veřejného osvětlení. Silně opilý muž seděl za volantem a na pokyn strážníků nebyl schopen z automobilu ani vystoupit. Strážníci mu proto pomohli z vozidla ven. Na výzvu k předložení dokladů jen nesouvisle cosi mumlal. Provedenou dechovou zkouškou mu hlídka následně naměřila skoro 4,5 ‰.

[related-post id=“6530″]

Protože bylo navíc zjištěno, že muž jízdou v opilosti poškodil několik zaparkovaných vozidel, strážníci na místo přivolali policisty z oddělení dopravních nehod. Ti si případ převzali k další prošetření.

Opilý řidič nakonec skončil na protialkoholní záchytné stanici, kam ho převezla specializovaná autohlídka pražské městské policie.

Nepřehlédněte

Muži měli v batohu dvě kila marihuany. Policisté je doslova vyčmuchali • Kardinální úlovek mají na svém kontě policisté hlídkové služby prvního policejního obvodu. Ve Vrchlického sadech V Praze 1 si ve středu všimli dvou mužů, kteří tam postávali a pokuřovali. Když muži spatřili policejní hlídku, pod vlivem nečistého svědomí zazmatkovali, odhodili cigaretu a rychlým krokem se pokusili z místa odejít. To se jim však nepodařilo, policisté je dostihli a provedli kontrolu. "Z kontrolovaných byl cítit silný zápach, který je tolik typický pro sušené rostliny marihuany. Muži se navíc chovali velmi nervózně. Jako důvod uvedli, že jim za chvíli jede vlak a určitě ho díky kontrole nestihnou. Policisty však neobměkčili, a když jim po chvíli výmluv ukázali obsah svých batohů, bylo všem na místě jasné, že vlak opravdu nestihnou. V jednom z batohů byly totiž dva pytle, z kterých se onen zápach linul," popsal neobvyklý zásah policejní mluvčí Jan Rybanský. Kontrolovaní muži policistům následně přiznali, že se jedná o více jak dva kilogramy marihuany, kterou koupili od neznámého muže za několik tisíc euro a měli ji odvézt kamarádovi. Za tuto „službičku“ měli slíbenou finanční odměnu. Policisté muže ve věku 25 a 16 let na místě zadrželi a předvedli na policejní služebnu k provedení dalších úkonů. Případ je nyní prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

V pondělí se opět otevře Botanická zahrada • Návštěvníci mohou od pondělí 20. dubna opět navštívit Botanickou zahradu v Tróji. Po konzultaci s Ministerstvem zdravotnictví ČR o tom rozhodlo vedení hlavního města.

Botanická zahrada hl. m. Prahy.

Skleněná sobota v Portheimce. Přijďte se podívat, jak se tvoří skleněné poklady! • Mistři sklářského umění ovládnou v sobotu 22. září park u barokního letohrádku Portheimka v Praze 5.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná • Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanka

Před 110 lety začaly v Praze jezdit autobusy. Tehdy se jim ale ještě říkalo jinak • Praha si připomíná 110. výročí od zahájení provozu první autobusové linky.

Autobus Laurin & Klement HOP.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od neděle až do odvolání na území hlavního města Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Dopravní peklo na Žižkově. Tramvaje měly desítky minut zpoždění. Všichni se děsí, co přinese úterý • V pondělí ráno odstartovala dlouho očekávaná rekonstrukce Husitské ulici v Praze 3. Její uzavření ovšem na Žižkově způsobilo totální kolaps dopravy. Bylo to nefalšované dopravní peklo. Auta, která by za normálních okolností jela Husits kou ulicí, se přesunula do souběžné Seifertovy ulice. Ta je ale příliš úzká, řidiči zde musí projíždět přes tramvajové koleje, a tak po celý den docházelo k blokování plynulého provozu městské hromadné dopravy. Tramvaje nabíraly zpoždění v řádech desítek minut „Městská část Praha 3 se iniciativně snaží nastalou situaci ve spolupráci s městskou policií i Policí ČR řešit a kontrolovat plynulost dopravy. Na nejexponovanějších místech jsou tak připraveni policisté a strážníci. Prioritou je nyní zajistit průjezdnost MHD Seifertovou ulicí. Apelujeme na řidiče, aby respektovali dopravní značení v ulicích. Zvláště nesprávným parkováním na náhradních autobusových zastávkách komplikují plynulost provozu,“ uvedla radnice ve svém oficiálním prohlášení. Foto: fb Pražské tramvaje pic.twitter.com/bGvdool4fm

Slovanská epopej by se dočasně mohla vrátit do Moravského Krumlova. Praha má ale podmínky • Praha hledá krátkodobé i dlouhodobé řešení pro umístění Slovanské epopeje. O krátkodobé umístění má velký zájem Moravský Krumlov. Tomu hlavní město nabídlo čas do konce dubna, aby vyřešil financování nutné pro možné vystavení v místním zámku. Za současných podmínek totiž podle vedení Prahy není možné v zámku takto cenné dílo vystavit a navíc by jej v takovém prostoru ani nebylo možné pojistit.

Husitský triptych Kouzlo slova z cyklu Slovanská epopej od Alfonse Muchy vystavené ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze v roce 2012.

20. 3. 1868: Pražané močí na ulici. Chybí totiž veřejné toalety • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Znečišťování ulic Pozoruje se vůbec za poslední doby, že ulice pražské, zvláště užší a odlehlejší velice bývají znečištěny a také výkaz policejní svědčí, že neobyčejně mnoho lidí bývá zadržováno pro znečišťování ulic od strážníkův policejních. Zkušenost ta mohla by konečně přiměti příslušné úřady obecní, aby dbali o brzké zřízení náležitého počtu pissoirů v ulicích pražských, neníť v tom ohledu snad žádné větší město tak zanedbáno jako Praha; ovšemť že by pissoiry ty nesměly být tak primitivně stavěny, jako byly ony ohyzdy z doby Vankovské. – Národní listy, 20. 3. 1868 Nalezená kostra Při kopání základu nového domu vedle hostince „u anglické královny“ nalezena předevčírem odpůldne v zemi na sáh hloubky spuchřelá rakev s kostrou, dosti zetlelou. Tamtéž nalezena zasypaná studně a několik tajemných výklenkův. Dle zkoušek, zatloukáním v násyp konaných, lze se domnívati, že později přijde se ještě na klenbu. Na místě tom vůbec „židovskou zahradou“ zvaném nacházel sa dříve hřbitov židovský. – Národní listy, 20. 3. 1868 [related-post id="7604"] K výstraze Již po delší dobu provádí v Praze jistý šejdíř zlodějské své kousky. Výdává se za řeznického chasníka a co takový najímá si byt u rodin, jež mu na slovo věří a co nájemníka jej přijmou. Sotva že se ale v najatém příbytku ohledne, žádá hospodyni o velký železný hrnec aneb jinou nádobu a sice za tou příčinou, že prý od svého bratra uzenáře sádlo dostane, které jí pak lacino přenechá. Touto vyhlídkou bývá hospodyně obyčejně přemluvena a dá podvodníkovi k žádosti jeho ještě šálek, by mohl hrnec do něho svázati. Podvodnlk zaobalí opatrně hrnec a odejde, by se více nevrátil. Šejdiřským tímto spůsobem byla předešlý týden ošizena jistá domovnice na nábřeží, předevčírem pak opět ve vrabčí ulici jedna soukromnice. – Pražský denník, 20. 3. 1868

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Jsem normální? • V dnešní společnosti je snadné cítit se ztracený, izolovaný nebo jiný. S nekonečnými srovnáními, která nás obklopují na sociálních médiích, v televizi a dokonce i v osobních interakcích, mnozí z nás si kladou otázku: "Jsem normální?"

Zemní plyn bude zapáchat víc než obvykle. Startuje pravidelná odorizace • V souvislosti se zahájením zimní topné sezony proběhne v Praze preventivní nárazová odorizace zemního plynu. Začne v pondělí 18. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá do pátku 22. listopadu. Následně bude postupně odeznívat. Termín odorizace je sjednocen u všech distribučních společností v rámci ČR.

Deratizace v Praze pro letošek končí. Byla úspěšná, potkani se nepřemnožili • Za přísných bezpečnostních a hygienických opatření probíhala letošní celoplošná deratizace pražské stokové sítě.

Velikonoční výluka metra nakonec bude • Kvůli výměně dřevěných pražců za betonové bude od čtvrtka 9. dubna od 20:00 hod. do úterý 14. dubna do 14:00 hod. obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi Pražského povstání – Kačerov.

Část metra C čeká čtyřdenní výluka • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje od pátku 19. dubna 2019 do pondělí 22. dubna 2019 obousměrné přerušení provozu metra C mezi stanicemi Pražského povstání – Kačerov. Důvodem výluky je oprava zastaralé trati.

Památník letců z 2. světové války na ruzyňském letišti dostal novou podobu • Pomník obětem druhé světové války v Ruzyni se dočkal po více jak 43 letech rekonstrukce. Za své náklady jej nechalo opravit Letiště Praha. Nový památník vytesaný z české Vahlovické žuly upomíná na významné hrdiny letectví. Ti se v bojích druhé světové války nejen zasloužili o vítězství Spojenců nad nacistickým Německem, ale i na vybudování civilního letectví u nás. Památník je umístěn v areálu JIH Letiště Praha naproti Úřadu civilního letectví.

Praha bude mít historicky první pravidelné letecké spojení s Jordánskem • Nízkonákladová letecká společnost Ryanair oznámila, že od konce října 2018 spustí novou pravidelnou linku do Ammánu, hlavního města Jordánska.

Holky versus kluci. Výzkum ukázal, které pohlaví rodiče upřednostňují • Většina rodičů říká, že miluje všechny své děti úplně stejně. Mezi potomky prý nedělají rozdíly a za všech okolností se snaží rozdávat lásku a péči rovnoměrně a spravedlivě. Je to však skutečně pravda? Podle vědců máme tendenci jedno z pohlaví upřednostňovat. A nemusí se to týkat jen rodin, ale třeba i pracovních kolektivů.

Dcera, nebo syn? Kdo dostane víc?

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

8. 7. 1890: Špatná sklizeň ovoce, nehoda na železnici a prudký liják • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.