Výstava exotických motýlů představí druhy, které jste nejspíš nikdy neviděli

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská14. března 20182 minuty čtení

Už za tři týdny se do skleníku Fata Morgana vrátí tropičtí motýli, kteří svými vzdušnými tanci okouzlí jak malé, tak i velké návštěvníky. Ze stovek kukel dovezených z motýlí farmy ve Velké Británii se budou přímo v expozici postupně líhnout pestrobarevní křehcí krasavci. Škůdci, či opylovači? Spletité vztahy rostlin a motýlů přiblíží výstava, která se koná ve skleníku Fata Morgana od 3. dubna do 20. května.

Výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana patří k nejoblíbenějším akcím, které Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje. „Výstavu letos pořádáme už pošestnácté. V loňském roce zaznamenala rekordní návštěvnost, když si ji během necelých dvou měsíců přišlo prohlédnout bezmála šedesát tisíc zájemců,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

První kukly do trojské botanické zahrady dorazí 
už 21. března. Zaměstnanci zahrady je následně připevní na dřevěné tyče a ty umístí do speciálních stojanů. To je nezbytné proto, aby líhnoucí se motýl měl okolo sebe dostatek prostoru k napnutí svých křídel. „Tentokrát jsme objednali celkem 5390 kukel opět z osvědčené motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Doufáme, že se v zásilkách objeví i druhy, které jsme dosud nevystavovali,“ uvádí Bohumil Černý.

Úzké propojení motýlů a rostlin

Rostliny a motýli spolu v přírodě vytvářejí velmi úzké vztahy. Housenky se živí listy a kvůli tomu se z nich mnohdy stávají nevítaní škůdci zemědělských plodin. Motýli však hrají významnou roli i coby opylovači. „Na rozdíl od včel vidí i odstíny červené barvy. Mají navíc dlouhý sosák, kterým dosáhnou na nektar v  jinak nedostupných částech květů. Mohou tedy opylovat rostliny, které pro včely a jiné opylovače nejsou atraktivní,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka výstavy.

[related-post id=“6690″]

Na co se můžete těšit?

Kromě atraktivních modrokřídlých zástupců rodu Morpho či nočních druhů z rodu Attacus spatří zájemci i některé dosud neviděné druhy. „Zajímavá babočka druhu Tithorea harmonia patří do stejné podčeledi jako známí stěhovaví motýli monarchové. Tento druh se v přírodě vyskytuje od  Mexika po Jižní Ameriku, v 25 poddruzích a je jedovatý, protože se jeho housenky živí jedovatými rostlinami z čeledi toješťovitých. Kresbu jeho křídel napodobují některé nejedovaté druhy zejména z rodu Heliconius, čímž se chrání před predátory. Tento jev se nazývá Batesova mimeze,“ dodává Eva Smržová.

Výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana proběhne od 3. dubna do 20. května. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Nepřehlédněte

Nakažených přibylo ve středu přes 14 tisíc. V nemocnicích leží 8,7 tisíce pacientů • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 14 353 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 074 provedených PCR testů, z nichž 46 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 101 850.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

22. 4. 1868: Třetí pražský most bude za pár dní otevřen. Chystá se zatěžkávací zkouška • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Zkouška mostu Zkouška s třetím mostem již je v radě městské vyřízena a návrhy příslušné komise přijaty. Zkouška ta bude dvojí, nehybná a pohyblivá. Při nehybné položeno bude po celém chodníku na každý čtvereční sáh mostu 25 centů cihel. Pohyblivá zkouška bude záležet v tom, že 80 vozů cihlami naložených pojede, z každé strany mostu polovice, najednou na most, tak že se v polou mostu setkají a zde i s koni o s vozy 10.300 centů vážit budou. Provedení této zkoušky svěřeno pp. Kourovi a Václavíkovi a jednomu obecnímu staršímu i stane se v den otevření mostu, nejspíš ještě před 1. květnem. – Pražský denník, 22. 4. 1868 Výtržnost Výtržnost učinilo včera dopoledne několik obchodníků v sírkové ulici. Vyložili tam na několika stolech a krámcích rozličné zboží, čímž zastavili přechod v této tak oživené ulici. Policejní strážník hleděl zameziti nedovolené toto prodávání u prostřed ulice, obchodníci však nedbali na jeho napomínání, ba protivili se mu ještě, až konečně strážník použiv své moci s přivolanými ještě jinými strážníky byl obchodníky zatknul. – Pražský denník, 22. 4. 1868 [related-post id="9599"] Náhlá smrt V neděli večer klopýtnul na Valdštejnském náměstí na Malé straně bývalý hokynář František P. o kámen tak nešťastně, že k zemi padl a do hlavy těžce se udeřil. Za krátko pak následkem otřesení mozku ducha vypustil. – Pražský denník, 22. 4. 1868

Hádáte se o hloupostech? Máte větší šanci na šťastný a dlouhý vztah, potvrdila studie • Američtí vědci přišli s překvapivým zjištěním. Indikátor pevného vztahu leží v něčem, co s obvyklou představou o spokojeném manželství či partnerství příliš nesouzní: v hádkách. Přesněji řečeno v tom, o jaké záležitosti je partneři vedou. Podle výzkumu se tak ve šťastném a stabilním vztahu partneři hádají o maličkosti, vyhýbají se naopak hádkám o zdraví a intimním tématům. 

Letadlo pomalejší než vlak. Vzdušný goliáš přepravoval Čechoslováky až do začátku 30. let • Těsně před koncem 1. světové války začala francouzská společnost Avions Henri et Maurice Farman pracovat na vývoji bombardéru, který by unesl 1 tunu bomb. Letoun s označením FF.60 konstruktéři úspěšně dokončili na konci roku 1918, jenomže to už byla válka dávno minulostí. Stroj proto v následujících letech sloužil pro civilní dopravu a dlouho s ním létali i cestující Československých státních aerolinií.

19. 4. 1868: Stařenu přejela drožka. Z úst jí stříkla krev • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Přejetí Předevčirem odpoledne byla jistá stařena na svatováclavském náměstí od prudce jedoucího povozu poražena, při čemž jedno kolo nešťastné přes prsa přejelo. Krev jí z úst hned vyhrkla, tak že bez sebe ležeti zůstala, i musela v přivolané drotce do všeobecné nemocnice k léčení dopravena býti. Neopatrný vozka byl pak k zodpovídání pohnán. – Pražský denník, 19. 4. 1868 Loď utonula Ve čtvrtek dopoledne potopila se opětně jedna loď obilím naplněná na Vltavě, a sice nad Roztoky, kdež vběhla na mělčinu. Zdá se, ze časté tyto nehody, skoro na jednom a témže místě se udavší, totiž mezi Roztoky a Libšicemi, z jiných příčin pocházejí, než snad nějakým nezaviněným spůsobem. V krátkém čase se tam již čtvrtá loď s nákladem obilí potopila a každý její majetník byl tak vysoce pojištěn, že skoro více náhrady obdržel, než škoda potopením se lodě a obilí obnášela. Nynější příznivá výška vody, která lodím i na takových místech proplouti dovoluje, kde nižší vody nelze plouti, podporuje tuto domněnku, že nehody tyto jen ze špekulace se provádějí. – Pražský denník, 19. 4. 1868 [related-post id="9497"] Hon na vydru Vydra se objevila včera dopoledne ve Vltavě nad Podskalí. Byl ovšem ihned na vzácné toto zvíře hon učiněn, a však bez výsledku. Ostražitá vydra cítíc nebezpečenství, nedala se více svým pronásledovníkům spatřiti, ač tyto několik hodin na číhání byli. Zalezla bez pochyby do skalin u břehu. – Pražský denník, 19. 4. 1868

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Revitalizace pražské náplavky finišuje. Do kobek se nastěhují první nájemníci • V pátek bylo osazeno poslední vstupní okno do kobky na nejznámější pražské náplavce. Postupně také končí práce na celkové rekonstrukci dvaceti kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží, které trvaly od prosince minulého roku. Oprava stála téměř 174 milionů korun a kromě veřejných toalet se lidé dočkají nových kaváren, barů a ateliérů, které nově budou fungovat celoročně. Provoz se do nich navrátí v průběhu září.

Získání důvěry u nových lidí vyžaduje poctivý a osobní přístup • Ve světě plném rychlých digitálních interakcí a neustálého kontaktu s novými lidmi je získání jejich důvěry klíčové pro úspěšné rozvinutí osobních i profesních vztahů. Není to však jen otázka zdvořilosti a sympatie. Důvěra je základním stavebním kamenem každého vztahu, a bez ní je jakákoliv komunikace a spolupráce obtížná, nebo dokonce nemožná.

Kam vyrazit s dětmi v Praze? Poradí nová mapa a online portál • Organizace Prague City Tourism vydává novou mapu Praha:děti, která je určena všem rodičům a prarodičům, kteří hledají tipy a doporučení kam v Praze vyrazit s dětmi. V mapě najdou desítky míst, kde se děti budou bavit a případně se i něco nového naučí.

Výstavu o Miladě Horákové poničili neznámí vandalové • Zatím neznámí vandalové poničili v noci z neděle na pondělí venkovní výstavu v parku Kampa. Veřejně přístupné panely připomínaly osudy Milady Horákové a dalších obětí vykonstruovaného politického procesu z 50. let.

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Krištof Kintera se přesunul z Rudolfina do motolské nemocnice • Část úspěšné expozice Krištofa Kintery se z Galerie Rudolfinum přesunula do FN Motol. Jeden z nejvýraznějších exponátů podzimní výstavy Nervous Trees - “BASIC ATOMIC” je nyní umístěn na prostranství před budovou ředitelství a veřejnost si ho bude moci prohlédnout až do září.

Mnichovská dohoda. Originál dokumentu bude poprvé v historii k vidění v Praze • U příležitosti 100. výročí vzniku republiky bude poprvé v historii na našem území k vidění soubor originálních dokumentů, které sehrály klíčovou roli v dějinách Československa a osudech jeho obyvatel. Historická budova Národního muzea se částečně otevře veřejnosti už 28. října tohoto roku a právě zde bude možné originály spatřit.

Fotografie z průběhu Mnichovských jednání – zleva: Neville Chamberlain za Velkou Británii, Édouard Daladier, zástupce Francie, Adolf Hitler za nacistické Německo a Benito Mussolini za fašistickou Itálii.

Stříbrný šíp slaví 80. narozeniny. Dochoval se jediný prototyp, jeho výrobu zastavila válka • V mnoha ohledech jedinečný motorový vlak „Stříbrný šíp“ letos slaví kulaté narozeniny. Výroba prototypu byla dokončena na začátku roku 1939. Dne 17. února 1939 vykonal mezi Prahou a Kolínem technicko-policejní zkoušku, při které dosáhl rychlost 130 km/h a přesně před 80 lety byl oficiálně představen veřejnosti a tisku. Se zástupci sdělovacích prostředků se vydal na zvláštní jízdu 14. března 1939 z Prahy do Pardubic. Trať tehdy urazil za 68 minut. Dnešní expresy tuto trať ujedou za 52 minut.

Praha uzavřela Libeňský most, je v havarijním stavu • Praha v noci na pátek uzavřela pro veškerou dopravu pražský Libeňský most. Od jedné hodiny po půlnoci není průjezdný pro automobilovou dopravu a nesmí na něj ani tramvaje. Otevřený zůstává pouze pro pěší a pro cyklisty.

Libeňský most.

Koupaliště Stírka do soukromých rukou zřejmě nepůjde • Ještě na počátku tohoto roku plánoval stát veřejnou dražbu koupaliště Stírka v Praze 8, které slouží svému účelu už bezmála sedmdesát let. Vyvolávací cena byla 31,4 miliónů korun. Vedení Prahy 8 se ale obávalo, že by s novým majitelem mohlo koupaliště zaniknout.

Horoskop na pondělí 15. března. Všechny problémy se jednou vyřeší • Začal nový týden a my pro vás máme pravidelný horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu. Přečtěte si, co vám dnes vypráví Vesmír.

Pražská zoo oslaví v neděli Mezinárodní den ptactva • V neděli 1. dubna můžete v pražské zoologické zahradě oslavit Mezinárodní den ptactva. Zoo chce při této příležitosti připomenout, že ptáci patří k nejohroženějším zvířatům dokonce i v Evropě. Lovcům ve Středomoří padnou za oběť každý rok miliony táhnoucích opeřenců. Setkání u vybraných druhů ptáků 11:00 — Komentované krmení tučňáků Humboldtových 11:30 — Komentované krmení plameňáků kubánských a chilských 12:00 — Komentované setkání u kasuárů přilbových 13:00 — Komentované krmení pelikánů 14:00 — Komentované krmení supů (Velká voliéra) 15:30 — Komentované krmení ibisů (Voliéra pod skalou) [related-post id="8185"]

Ibis skalní.

Národní divadlo uvede Labutí jezero v dechberoucí choreografii Johna Cranka • Balet Národního divadla v Praze uvede jakou druhou premiéru sezony 2018/19 ikonické dílo, které patří k základním kamenům repertoáru prestižních světových divadelních domů. Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského v choreografii mistra Johna Cranka slibuje dechberoucí zážitek z hudby a tance, ryzost klasické elegance, bravurní výkonů sólistů a sboru, dramatické scény, výpravnou scénu i kostýmy a hluboký emocionální zážitek. Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, který získal povolení inscenovat toto dílo mimo domovskou scénu Stuttgartského baletu.