Výstava exotických motýlů představí druhy, které jste nejspíš nikdy neviděli

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská14. března 20182 minuty čtení

Už za tři týdny se do skleníku Fata Morgana vrátí tropičtí motýli, kteří svými vzdušnými tanci okouzlí jak malé, tak i velké návštěvníky. Ze stovek kukel dovezených z motýlí farmy ve Velké Británii se budou přímo v expozici postupně líhnout pestrobarevní křehcí krasavci. Škůdci, či opylovači? Spletité vztahy rostlin a motýlů přiblíží výstava, která se koná ve skleníku Fata Morgana od 3. dubna do 20. května.

Výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana patří k nejoblíbenějším akcím, které Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje. „Výstavu letos pořádáme už pošestnácté. V loňském roce zaznamenala rekordní návštěvnost, když si ji během necelých dvou měsíců přišlo prohlédnout bezmála šedesát tisíc zájemců,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

První kukly do trojské botanické zahrady dorazí 
už 21. března. Zaměstnanci zahrady je následně připevní na dřevěné tyče a ty umístí do speciálních stojanů. To je nezbytné proto, aby líhnoucí se motýl měl okolo sebe dostatek prostoru k napnutí svých křídel. „Tentokrát jsme objednali celkem 5390 kukel opět z osvědčené motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Doufáme, že se v zásilkách objeví i druhy, které jsme dosud nevystavovali,“ uvádí Bohumil Černý.

Úzké propojení motýlů a rostlin

Rostliny a motýli spolu v přírodě vytvářejí velmi úzké vztahy. Housenky se živí listy a kvůli tomu se z nich mnohdy stávají nevítaní škůdci zemědělských plodin. Motýli však hrají významnou roli i coby opylovači. „Na rozdíl od včel vidí i odstíny červené barvy. Mají navíc dlouhý sosák, kterým dosáhnou na nektar v  jinak nedostupných částech květů. Mohou tedy opylovat rostliny, které pro včely a jiné opylovače nejsou atraktivní,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka výstavy.

[related-post id=“6690″]

Na co se můžete těšit?

Kromě atraktivních modrokřídlých zástupců rodu Morpho či nočních druhů z rodu Attacus spatří zájemci i některé dosud neviděné druhy. „Zajímavá babočka druhu Tithorea harmonia patří do stejné podčeledi jako známí stěhovaví motýli monarchové. Tento druh se v přírodě vyskytuje od  Mexika po Jižní Ameriku, v 25 poddruzích a je jedovatý, protože se jeho housenky živí jedovatými rostlinami z čeledi toješťovitých. Kresbu jeho křídel napodobují některé nejedovaté druhy zejména z rodu Heliconius, čímž se chrání před predátory. Tento jev se nazývá Batesova mimeze,“ dodává Eva Smržová.

Výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana proběhne od 3. dubna do 20. května. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Nepřehlédněte

Televizní hlasatelka Zdena Vařechová. Kolegové ji nesnášeli, zemřela v zapomnění • Legendární televizní hlasatelka Zdena Vařechová (†60) dlouhá léta promlouvala z obrazovky k milionům diváků po celém Československu. Přesto nakonec zemřela zcela zapomenutá. Doplatila na to, že se až příliš podbízela tehdejšímu režimu.

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví • Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže.

Legendární Krnda. Takhle si z primátorky dělají Pražané legraci • Primátorka Adriana Krnáčová oznámila, že v podzimních komunálních volbách už nebude obhajovat svůj post. V čele města tak skončí žena, o které si sice můžeme myslet ledacos, ale nelze jí upřít pořádnou dávku osobitosti. Zejména v poslední době se Krnáčová stává častým terčem satiry. Podívejte se na výběr vtipů, které o ní na internetu kolují. [gallery columns="1" size="full" ids="9289,9290,9291,9292,9293,9294,9295,9296,9297,9298,9299,9300,9301"] A připomeňte si také legendární hlášky Adriany Krnáčové o "debilech", kteří projektovali tunel Blanka [youtube]QQYiBPKuS7Q[/youtube] [youtube]-J3hbs213kQ[/youtube]

Nová výstava na Vítkově přibližuje 130 let české turistiky • V Národním památníku na Vítkově je od pátku 31. května k vidění nová výstava s názvem Zdrávi došli!, která vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Ten slaví v letošním roce 130. výročí od prvního vydání Časopisu turista a výročí historicky první turisticky značené trasy. Výstava zároveň připomene, že v loňském roce tomu bylo 130 let od založení Klubu českých turistů.

Praha už ví, jak budou vypadat nové stanice metra D • Výtvarnou podobu stanic metra D Nemocnice Krč, Nádraží Krč a Nové Dvory navrhnou umělci Jiří Černický, Stanislav Kolíbal a Vladimír Kopecký. Jejich práce zvítězily v soutěži Metroprojektu, Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a hlavního města Prahy pod záštitou Národní galerie.

Roztočů se nezbavíte snadno. Čističky vzduchu ani vysavače příliš nefungují, říká odborník • Zdálo by se, že zima je pro většinu alergiků nejpříznivější částí roku, protože se nemusí vyrovnávat s pylovými alergeny. Jenže to není úplně pravda. V tomto ročním období trávíme více času ve vnitřních prostorách. Mnoho lidí kvůli tomu trpí alergiemi způsobenými roztoči a domácími mazlíčky.

Roztoči jsou jednou z nejčastějších příčin alergií.

Mám se rád(a)? Jak to poznat? • Sebeláska je klíčovým prvkem osobního růstu a psychické pohody. Je to to, jak se k sobě stavíme, jak se k sobě chováme a jak nám záleží na vlastním blahu. Ale jak poznat, že máme sebe rádi? Zde je několik způsobů, jak to zjistit:

Praha 7 vypraví pohřeb pro osamělé zemřelé • Tuto středu se na hřbitově ve Strojnické ulici uskuteční uložení ostatků čtyř zemřelých z Prahy 7. Městská část pořádá již třetí důstojné rozloučení s lidmi bez příbuzných či blízkých, kteří by se postarali o jejich pohřeb. Pohřbívat se budou také dvě urny, které se našly při rekonstrukci domu ve sklepě pod podlahou.

8. 3. 1868: Na Staroměstském náměstí se odehrálo loupežné přepadení • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Z třetího mostu Nepříznivé počasí minulého téhodne naprosto překazilo zamýšlené a připravené práce dlažební na prostoře jízdní i na obou chodnících. Kladení špalíčků na prostoře prostřední nebylo možno, jelikož dehet, kterýž dubovému tomuto dláždění za podložku sloužiti bude, za deště nechytá. Též mosaiková dlažba chodníkův počasím dosud zmařena a čekáno i tu na pěknější počasí téhodne nastávajícího. Zatím však dokonává se zábradlí kolem bran a pilně pokračuje se v kladení rour plynových pro osvětlení mostu i Buben. Roury položeny budou pod oběma chodníky a obkládají se hojně pilinami napěchovanými, by v zimě plyn uchráněn byl mrazu. Jelikož za povodně nynější převoz u Buben přerušen, používáno mostu velmi hojně, ano již i korunovaná. jedna hlava odvážila se na most: Kurfiřt hessen-kasselský s celým komonstvem svým přešel most sem a tam, aniž by tento sebou byl hnul. – Národní listy, 8. 3. 1868 Přepadení Na staroměstském náměstí přepaden včera o půldruhé hodině v noci sklepník Jan Růžek z č. p. 770-1., když z obchodu svého domů se ubíral. Vyskočil naň kýs nádenník Josef Klabík patrně s úmyslem loupežným. Na štěstí nahodil se k tomu jiný sklepník, který soudruhu svému ovšem ihned ku pomoci přispěl, a takž lupič, ačkoliv kousáním vyprostiti se hleděl, přemožen a odevzdán jest na blízkou strážnici policejní. O policajtu nebylo ani slechu. – Národní listy, 8. 3. 1868 [related-post id="6483"] Přípravy na slavnost Slavnostní výbor, který na den svat. Jana uspořádá velkolepou slavnost při položení základního kamene k divadlu národnímu, vyzývá již veřejnými novinami všecky veřejné spolky, bratrstva i jednoty, jakož i študentstvo, aby dostavili se o sv. Janě do Prahy „k tomuto prvnímu svátku společnému“. Zároveň uveřejňuje výbor program celé slavnosti, jehož hlavní obsah jsme už sdělili. – Pražský denník, 8. 3. 1868

20. 10. 1889: Smrt vojáka ve službě, nález tobolky a obrazy ze Švýcarska • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Jízda historickým metrem, duhový průvod a poutavé výstavy • Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít. Metro A slaví 40 let Dopravní podnik hlavního města Prahy v neděli 12. srpna 2018 stylově oslaví 40. výročí zahájení provozu na lince metra A. Při této příležitosti vypraví do provozu původní historickou soupravu 81-71, dobově upravenou do tehdejší čtyřvozové podoby. [related-post id="11486"] Výstava o Malostranském náměstí Až do 26. srpna mohou Pražané ve spodní části Malostranského náměstí zhlédnout zdarma venkovní výstavu, která je věnována minulosti i budoucnosti Malostranského náměstí. [related-post id="11664"] Prague Pride V sobotu se uskuteční tradiční Duhový průvod Prahou, kterým vyvrcholí již šestý ročník festivalu Prague Pride.  Z důvodu nahlášené rekonstrukce dolní části Václavského náměstí půjde od sochy sv. Václava Opletalovou ulicí do Hybernské a dále po tradiční trase Náměstí Republiky – Revoluční – Dvořákovo nábřeží – Čechův most – schody na Letnou. [related-post id="11543"] Prvorepubliková zahrada Neobvyklým výsledkem vědeckého projektu je nová zahrada s prvorepublikovou úpravou na nádvoří Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Od poloviny července tam čeká na děti historický kolotoč a na dospělé návštěvníky prvorepublikové druhy zahradních květin, ukázka dobové zahradní architektury i panelová výstava. [related-post id="11465"] Poznejte historii Stromovky Výstava věnovaná historii největšího pražského parku je volně přístupná od 4. července do 26. srpna přímo v parku před Planetáriem. Prostřednictvím reprodukcí fotografií, dobových map, kreseb a rytin představuje výstava, připravená Muzeem hl. m. Prahy k letošnímu 750. výročí založení Královské obory, vývoj parku od 16. století do dnešní doby. [related-post id="11196"] Historie hlavního města Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 13. června 2018 do 24. února 2019 v hlavní budově muzea na Florenci dvousálovou výstavu s názvem Praha 1848–1918. Výstava představuje významné okamžiky zejména druhé poloviny 19. století a počátku 20. století, kdy v Praze došlo k dramatickým událostem, jež stály za proměnou provinčního města Prahy v moderní metropoli. [related-post id="11088"]

DOBRÁ ZPRÁVA. Kvalita vody vodních toků v Praze se zlepšuje • Kvalita vody pražských potoků je Magistrátem hl. m. Prahy sledována kontinuálně již od roku 2001. Měření akreditovanou laboratoří probíhá na 16 významnějších tocích celkem na 38 různých místech Prahy. Minimálně jednou za dva měsíce se sleduje nejen kvalita vody, jednou ročně se vyhodnocuje i kvalita sedimentů. Získaná data se pravidelně zpracovávají a vyhodnocují.

EasyJet začne létat z Prahy do severoirského Belfastu • Letecká společnost easyJet dnes oznámila spuštění nové pravidelné linky mezi Prahou a Belfastem, hlavním městem Severního Irska. Nové spojení bude v provozu dvakrát týdně, vždy v pondělí a pátek, od 29. října 2018, tedy od začátku zimního letového řádu. Podle tiskové zprávy bude dopravce do této destinace létat s Airbusem A319 a očekává, že přepraví během sezóny 11 100 cestujících. „Jsme rádi, že se podařilo domluvit novou přímou pravidelnou linku, která spojí Prahu s hlavním městem Severního Irska. Belfast bude tak od zimního letového řádu již 11. destinací ve Velké Británii, kam mohou cestující z Letiště Václava Havla Praha letět. Toto spojení má dlouhodobě velký potenciál a očekáváme, že o novou linku bude zájem jak u českých, tak i zahraničních cestujících, a že ji využije kolem 11 100 pasažérů za sezónu v obou směrech“ uvedl Jiří Vyskoč, ředitel leteckého obchodu Letiště Praha. Prodej letenek začne ve čtvrtek 12. července prostřednictvím webových stránek dopravce.

Belfast.

Praha už nechce alkoturisty. Spouští novou kampaň za desítky miliónů • Pozvednout status Prahy jako města, kde i náročnější klientela nalezne to, co hledá. S tímto cílem odstartuje ve středu digitální reklamní kampaň městské organizace Prague City Tourism (PCT) a dalších partnerů. Vyjde na 40 miliónů korun.

Dopravní podnik hledá stavitele prvního úseku metra D • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal veřejnou zakázku na stavbu první části nové linky D pražského metra v úseku Pankrác – Olbrachtova. První úsek má být nejhlubší a nejkomplikovanější částí nového metra. Stavba na Pankrácké pláni bude probíhat v geologicky nejsložitějších podmínkách, přímo pod stávající tratí metra C.

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Zemřel režisér František Filip • Ve věku 90 let odešel slavný český režisér František Filip. Informaci přinesla Česká televize. Filip natočil několik stovek inscenací a seriálů. Mezi divácky nejoblíbenější díla legendárního režiséra patří jako Tři chlapi v chalupě, Cirkus Humberto, F. L. Věk, Chalupáři nebo Utrpení mladého Boháčka.

Chlapec zabil medvěda brokovnicí a dostal štědrou odměnu • Střet s medvědem ve volné přírodě často nekončí pro člověka dobře. Před 120 lety se v Kanadě odehrál incident, jehož hlavním aktérem byl třináctiletý chlapec. Holý život mu zachránila nejen brokovnice, ale především vlastní statečnost. Přečtěte si článek, který přinesly v Praze vydávané Národní listy v květnu 1901.

Praha 12: Namol opilá matka popíjela na mrazu před samoobsluhou. U sebe měla ročního syna • Nezodpovědná mladá matka popíjela v mrazivém dni alkohol před prodejnou potravin v Rilské ulici na Praze 12. Společnost jí dělal její teprve 14 měsíční syn. Žena nadýchala přes 3 promile. Chlapečka si k dalšímu opatření převzala pracovnice sociálního odboru a událostí se nyní zabývá také Policie ČR.

Noční uzavírky tunelů potrápí v červnu pražské řidiče • Z důvodu pravidelné údržby a kontroly technologií tunelů proběhne v noci ze čtvrtka 4. června na pátek 5. června od 23:00 do 5:00 hod. úplná uzavírka tunelového komplexu Blanka. Objížďka bude vedena po trase Patočkova – Milady Horákové – Veletržní – Dukelských Hrdinů – U Výstaviště – Partyzánská – Trojský most.

Roušky musí mít všichni povinně i v obchodech, rozhodl primátor • Primátor Prahy Zdeněk Hřib vydal na doporučení Krizového štábu hl. m. Prahy nové nařízení o nošení ochranných prostředků dýchacích cest při pohybu občanů v provozovnách, zdravotnických a sociálních zařízeních, sídlech veřejných orgánů a v dalších prostorách. Nařízení, které je platné od 18. března od 12:00 hodin, navazuje na již platné opatření týkající se povinnosti používat ochranné prostředky v dopravních prostředcích.