Nepřehlédněte

Zahrajte si se světlem! Národní muzem chystá na sobotu zajímavou akci pro rodiny s dětmi • Národní muzeum zve rodiny s dětmi do Nové budovy Národního muzea, kde se v sobotu 24. února 2018 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend. Výstava Světlo a život představuje sluneční záření jako zdroj životadárné energie v přírodě, avšak návštěvníci se na něj tentokrát podívají také jako na prostředek k zajímavým hrám a pokusům. V rámci doprovodného programu k výstavě Světlo a život se budou moci návštěvníci blíže podívat na světlo. Zjistí tak, že i když jsou sluneční paprsky naprosto běžnou součástí okolního světa, dají se s nimi dělat úžasně zábavné věci. V hravém workshopu si děti vyzkouší jednoduché i složitější pokusy inspirované fyzikálními vlastnostmi světla. Odhalí jeho barevné spektrum, naučí se vytvářet duhu a kousek z ní si dokonce i odnesou na památku domů. Budou si moci zkusit, jak vidí hadi pomocí infračerveného spektra. Ultrafialové světlo rozzáří minerály netušenými barvami nebo na květinách odhalí zajímavé vzory, které zůstávají lidskému zraku skryté. Program Odhalte tajemství s UV světlem Jedna z částí zábavného workshopu, kde se děti stanou detektivy v přírodě. Pomocí UV světla odhalí netušené barvy a vzory rostlin nebo kamenů a dozví se jejich význam. Hrátky s barevným světlem V další části se děti dozví, že lidské oko sice rozeznává 10 milionů barev, ale na druhou stranu se dá i snadno ošálit. Stačí použít barevné světlo a o zábavu je postaráno. Stejného principu využívají například 3D brýle, které si děti také vyzkouší. Jak vidí had? Děti si zahrají na hada a jeho „šestý smysl“, který je založený na infračerveném záření. Tím se dá i ve tmě rozeznat, co je živé nebo zjistit, která část našeho obličeje je nejstudenější. Duhová výtvarná dílna Už nemusíme čekat na déšť, abychom se pokochali všemi barvami duhy. Děti si ve výtvarné dílně vyrobí svůj kousek duhy, který si odnesou domů na památku. Komentovaná prohlídka (od 14:00 hod.) Prohlédněte si výstavu Světlo a život s komentářem jednoho z autorů výstavy. Kdy a kde? Akce se koná v sobotu 24. února 2018 od 13:00 do 17:00 hod. v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea.

V Národním muzeu si můžete pohrát se světlem.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Praha je 82. nejdražším městem světa. Od loňska výrazně poskočila • Analytická společnost Economist Inteligence Unit zveřejnila svůj každoroční žebříček nejdražších měst světa. Praha od minulého roku poskočila o 13 pozic nahoru a je tak 82. nejdražším městem na světě.

Praha v žěbříčku meziročně výrazně poskočila nahoru.

Národní muzeum přibližuje kazašskou historii a kulturu • Zajímáte se o kazašskou historii a kulturu a rádi byste se o ní dozvěděli něco víc? Nebo byste si jen chtěli prohlédnout vzácné artefakty i běžné předměty, které ukazují osobitost nomádských kultur Střední Asie od 8. století př.n.l. až do počátku 20. století? Pak si určitě nenechte ujít novou výstavu Centrálního státního muzea republiky Kazachstán s názvem Historie a kultura kazašské stepi, která je k vidění od 17. září letošního roku v Historické budově Národního muzea.

Unikátní expozice Laboratoř ticha v Národním zemědělském muzeu prošla rekonstrukcí • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze rekonstruovalo expozici Laboratoř ticha. Obnova se týkala především výměny ukázky biotopu – dosavadní habrová doubrava byla nahrazena bučinou, nejrozšířenějším typem ekosystému českého lesa. Návštěvníci tak opět mají možnost ponořit se do ticha a přiblížit se přírodě až na její buněčnou úroveň.

Jiří Ovčáček bude mít vlastní televizní pořad na TV Barrandov • Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se již brzy stane televizním moderátorem. Na obrazovkách TV Barrandov bude mít od podzimu svůj pravidelný pořad, do kterého si bude zvát hosty dle vlastního výběru.

20. 1. 1889: Trest pro násilníka, sněhová nadílka a počet domů v Praze • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Pražská zoo prozradí, odkud pocházejí bájná zvířata • Tuto sobotu 14. dubna se v areálu zoologické zahrady dozvíte, kde mají svůj původ bájná zvířata. Trasa za bájnými a mytickými zvířaty (Bazilišek, drak, Fénix, Harpyje, Medúza a další) vás zavede za hady, ještěry a povede přes Geostezku až ke štírům. Program 10:30 – Setkání s plazy (Divadélko Archa) 12:00 – Setkání s dravcem (navazuje na představení Zvířata v akci v Rezervaci Bororo) 13:00 – Komentované krmení varanů komodských (Indonéská džungle) 14:00 – Po stopách dinosaurů (Geostezka) 15:00 – Program u štírů (Galerie Gočárovy domy)

Varan komodský.

V Praze platí zákaz rozdělávání ohně. Správně byste ani neměli kouřit v parku • Na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím požárů platí od včerejška na území hlavního města Prahy zákaz rozdělávání ohňů.

Rekonstrukce radnice Prahy 10 začne příští rok. Vyjde na stovky milionů • V druhé polovině příštího roku by měla odstartovat rekonstrukce radnice MČ Praha 10. Budova úřadu ve Vršovické ulici ze 70. let minulého století je v havarijním stavu. Stavební práce vyjdou na stovky milionů korun. Finanční injekci ve výši 500 milionů korun nejspíš poskytne pražský magistrát.

Alkohol jako vánoční dárek kupují dvě třetiny Čechů, zjistil průzkum • Dvě třetiny Čechů kupují alkohol jako vánoční dárek. Obdarovávají jím především rodinu a přátele, méně často pak kolegy a obchodní partnery. Nejčastěji utrácejí Češi za alkoholický vánoční dárek mezi 300 a 500 korunami a obvykle kupují víno či sekt. A právě víno či sekt jsou mezi Čechy také nejoblíbenějším alkoholem v době vánoční.

11. 5. 1868: Prahu zachvátila epidemie sebevražd. Nikdo nechápe, co se to děje • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Vlna sebevražd Sebevražd a pokusů sebevražedných se v posledních čtrnácti dnech v neslýchané míře v Praze událo. Tak v prvních osmi dnech od 23. dubna až do 1. května neméně než 16 osob rozličným spůsobem samovolně život si vzalo, a sice utopením 9, oběšením čtyři osoby, zastřelením 2 osoby a otrávením 1 osoba, mimo to udály se v čase tom čtyři pokusy sebevražedné, jež včasnou pomocí překaženy byly a tudíž smrtí neskončily. Uplynulý týden se opět vyznamenal velkým počtem sebevražd a sebevražedných pokusů. V sobotu 2. května se jeden mužský oběsil, v pondělí se chtěl mladík utopiti, byl však šťastně zachráněn, v úterý zastřelil se mužský, ve středu se hleděla jedna ženská otrávením života zbaviti, v noci na to stala se děsná vražda a pokus sebevraždy v řeznické ulici, ve čtvrtek se opět jeden mužský oběsil a jedna dívka otrávila. V sobotu byly tři mrtvoly utopených z Vltavy vytaženy. K doplňku strašných těchto činů byly ještě tři osoby náhlou smrtí zachváceny a jedna se udávila. – Pražský denník, 11. 5. 1868 Plovárny na Vltavě Plovárny a koupele na řece Vltavě jsou již vesměs zbudovány a veřejnosti odevzdány. Vojenská a občanská plovárna a koupele u jezovitské zahrady byly v sobotu otevřeny. Teplá nynější povětrnost dovoluje již v řece se koupati a plovárnám a koupelím dostává se už četných návštěvníků. – Pražský denník, 11. 5. 1868 [related-post id="9974"] Opatření O svatojanské slavnosti, k níž na všech stranách skvělé přípravy se dějí, učiní městská rada vhodné opatření, že k vůli bezpečnosti nesmírného počtu příchozích budou v noci dne 15. 16. a 17. května veškeré veřejné svítilny po celou noc hořeti. Také ulice, kudy slavnostní průvod k národnímu divadlu se ubírati bude, budou po celé délce pískem posypány, an velké množství jezdců se v průvodu súčastní. – Pražský denník, 11. 5. 1868

Karel Gott nezemřel. Fake news se lavinově šířila Českem. Mám se fajn, vzkazuje Mistr • Mnozí lidé v celém Česku dnes byli v šoku, když se k nim prostřednictvím sociálních sítí dostala zpráva o údajné smrti několikanásobného Zlatého slavíka Karla Gotta (79). Legendární zpěvák na tom sice v poslední době nebyl zdravotně nejlépe, své fanoušky ale prostřednictvím Facebooku ubezpečil, že žije a má se fajn.

1. 6. 1890: Na trh budou uvedeny nové doutníky. Kvalita byla vyzkoušena ve světě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Staňte se mistrem organizace domácnosti a získejte více času pro sebe • Pro mnoho lidí je domácnost místem, kde tráví většinu času mimo práci a jiných povinností. Je to prostor, kde se cítíme pohodlně a kde si budujeme svůj vlastní soukromý prostor. Avšak udržet domácnost organizovanou a přehlednou může být často náročné. Naštěstí existuje několik jednoduchých kroků, které vám pomohou efektivně zvládat a organizovat vaši domácnost a získat více času na to, co vás skutečně baví.

KURIÓZNÍ VIDEO: Opilý mladík lovil z kanálu klíče a mobil • V rámci noční směny se hlídce strážníků z Prahy 1 v ulici Templová naskytl zajímavý pohled. Z kanálu trčely nohy mladého muže, kterého se z něj pokoušel vytáhnout jiný mladý muž. Byl však tak opilý, že nebyl schopen ani pořádně sám stát, natož kamarádovi z kanálu pomoci ven. Strážníci se vzápětí dozvěděli, že jim do něj spadl mobilní telefon a klíče od bytu. Jenže byly hodně hluboko, tak do něj vlezl a nebyl schopen se z něj bez pomoci dostat. V tu chvíli nastoupila na pomoc hlídka strážníků a mladíka vytáhla ven. Mladý muž strážníkům velmi děkoval, pak se ale zarazil a povídá: „Doufám, že to nebude někde na sociálních sítích? Anebo víte co, pošlete to tam, ať se lidi pobaví.“ Že se nejedná o týrání občana ze strany městské policie či nahrané video, dokazuje i záznam z městského kamerového systému.

16. 11. 1889: Nález lidské kostry, lůžkové vozy ve vlacích a nehoda tramvaje • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Rodina věznila dívku v prasečím chlévě. Strávila tam patnáct let • Celý svět byl před lety v šoku z příběhu Rakušanky Nataschy Kampusch, kterou 8 let věznil ve sklepě její únosce Wolfgang Priklopil. I v minulosti přitom v Evropě docházelo k podobným ohavným případům. O jednom takovém napsaly v Praze vydávané Národní listy v září roku 1901.

11. 7. 1890: Žena okradla pětileté dítě. Už sedí ve vyšetřovací vazbě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

OBRAZEM: Před 50 lety se otevřel Terminál 1 pražského letiště • Uplynulo přesně 50 let od otevření Terminálu 1. Jeho výstavba severně od tehdejšího letiště započala v roce 1960. Veřejnosti se nový pražský letištní terminál slavnostně otevřel 15. června 1968 za přítomnosti tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody. Výsledná podoba Terminálu Sever vzešla z návrhů skupiny architektů vedených významným architektem Karlem Fiskalkem. Odbavovací hala severní části letiště byla postavena z železobetonového skeletu s užitkovou plochou 21 559 m2. U hlavního vstupu od parkovišť byla společná příletová a odletová hala, která sloužila pro tuzemský i zahraniční provoz, odletové a celní haly a odletové čekárny spolu s bufetem. [gallery size="full" columns="1" ids="11047"] Dále se zde nacházely prostory pro výpravnu společnosti ČSA, banku, cestovní kancelář, první pomoc, kancelář policie a poštu. V odbavovací hale sloužil místní rozhlas a informační tabule, které informovaly cestující i zaměstnance letiště a leteckých společností. [gallery size="full" columns="1" ids="11050"] Pod podlažím odbavovací plochy byly umístěny třídírny zavazadel, spolu se sklady pošty, leteckých kanceláří a prostory potřebné pro technické služby související s odbavováním letadel a cestujících. Dále se zde nacházely sanitární prostory, pokoje pro nemocné a matky s dětmi, doplňující prostory a sprchy. [gallery size="full" columns="1" ids="11049"] Na odbavovací plochu směřovaly nástupní galerie, pomocí kterých se cestující mohli dostat ke stání letadel. Nástupní Galerie A, která se nacházela východním směrem poskytovala nástupní prostor pro zahraniční lety.

Terminál 1.