Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

22. března 2021 ∙ 19:10
Tereza Běhalová
Foto: Unsplash

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné.

Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a zdraví i v pokročilém stáří? Někdy to tak úplně být nemusí.

Slanina a vejce

Italka Emma Morano se narodila v roce 1899 a až do své smrti v roce 2017 byla v dobré kondici. Zvědavým novinářům prozradila, že ze svého jídelníčku vyřadila maso a každý den si dopřává dvě vejce a banán.

Američanka Agnes Fenton naopak často jedla k snídani slaninu nebo klobásu. Nepohrdla ani sklenkou kvalitní whiskey a dožila se úctyhodných 112 let. Slaninu často jedla i další Američanka Susannah Mushatt Jones, která ji při snídani prokládala vejci a dožila se 116 let.

Další dlouhověká babička Filomena Taipe Mendoza prožila celých 117 let v jediné peruánské vesnici. Její strava se skládala z brambor, kozího mléka, masa a fazolí.

Na zdravou stravu nedala dopustit ani Američanka Jessie Galla, která se dožila 109 let. Měla ale jednu zásadu, a to vyhýbat se mužům. „Mé tajemství na dlouhý život je vyhýbat se jim obloukem. Přinesou vám víc potíží než užitku,“ prohlásila.

Všechny neřesti dohromady

Zřejmě nejvíc vás ale asi překvapí Francouzka Jeanne Calment. Ta žila v letech 1875 až 1997, takže je ze všech zmíněných dam rekordmankou – dožila se 122 let. Celý život se snažila být aktivní, věnovala se šermu a až do své stovky dokonce jezdila na kole.

Používala hodně olivového oleje – jednak jako přísadu do jídla a jednak na potírání kůže. Také pila portské víno a doslova se přejídala čokoládou. Za týden prý klidně spořádala i jeden kilogram. Také pila portské víno a až do konce života kouřila, ovšem nikdy ne více než 2 cigarety denně.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči

Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle? Hlavním úkolem ledvin je odstraňovat různé odpadní látky, které se v těle tvoří během zpracování potravy a při práci svalů. Z těla také odvádějí přebytečnou vodu, kterou přefiltrovávají do moči. Málokdo už ale ví, že ledviny se také […]

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije. Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a […]

X Zavřít