strava

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou

Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění. Prospěšné účinky ořechů na lidské zdraví potvrdilo již několik vědeckých studií. Například 30 gramů vlaškých ořechů denně dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l za jediný měsíc. Kešu oříšky zase dodají tělu železo, které prostřednictvím červených krvinek pomáhá roznášet kyslík. Jeho nedostatek přitom vede k celkové únavě […]

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením.  Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když rybařil v Kanadě s domorodými Eskymáky. Ti chytají ryby v extrémně nízký […]

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje normální stavu sliznic. Málo se […]

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví. Brokolice v sobě ukrývá řadu esenciálních minerálů a vitamínů. Kromě vysokého obsahu železa, vápníku, bílkovin a vitamínů A a C jsou to také antioxidanty, které bojují proti mnoha infekcím a chorobám. Pravidelná konzumace brokolice může výrazně snížit riziko rakoviny žaludku, prsu a prostaty, a to […]

Chipsy, hranolky, káva, chléb i sušenky. Tady všude číhá nebezpečná rakovinotvorná látka

Milujete smažené pokrmy z brambor? Možná ani netušíte, že jejich častou konzumací se vystavujete riziku vzniku rakoviny. Za všechno může látka zvaná akrylamid. Špatná zpráva je, že se mu téměř není možné vyhnout. Naštěstí ale můžeme snížit jeho množství v potravě na minimum. Akrylamid je chemická sloučenina, která vzniká při vysoké teplotě (120–150 °C) pečením, smažením nebo pražením potravin s vysokým obsahem škrobu. Celý tento děj je známý jako Maillardova reakce. Při tepelném zpracování cukru a aminokyselin, které […]

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte

Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat? Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z anglické univerzity v Longborough. Speciálně strava obsahující velké množství palmového oleje má na mozkové […]

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad. Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu a v neposlední řadě také změna stravovacích návyků, životního stylu a omezení samozásobení. […]

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let. Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, Rakušané a Němci. Mezitím knedlíky dobyly svět a v současnosti existují ve stovkách […]

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu. Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti našeho mozku, která je zodpovědná za zobrazování […]

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí

S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu? Ideálním řešením je zařadit do jídelníčku kysané zelí. Tento přírodní zdroj vitamínů a živin nastartuje vaši imunitu, takže zákeřné bacily a viry si na vás jen tak nepřijdou. Zelí se pěstovalo a fermentovalo již v dobách Římské říše. Bylo považováno za univerzální všelék a nechybělo v žádné spižírně. Staří […]

Načerpejte energii před zimou

S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku? Jedním z klíčů je zdravé stravování. Přestože během dlouhých a sychravých večerů máme tendenci smlsnout si na něčem dobrém, přejídání vám energii nedodá, ba právě naopak. Přestože pro boj s chladným počasím potřebujeme více kalorií […]

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat. V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má výraznou chuť. Na teplé pokrmy bohatě stačí panenský (virgin). Rozhodně se vyhněte […]

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech! Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte namáčet, ale je lehce stravitelná a tělu dodá velkou […]

Mouční červi s chilli.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality

Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Tuto sobotu a neděli budou mít návštěvníci naší zoo možnost ochutnat různé hmyzí speciality. Nabídneme nejen tradiční smažené cvrčky, sarančata, šváby a červy, ale připravili jsme také ochutnávku hmyzí buchty a v restauraci Oceán si dokonce budete moci objednat originální hmyzí salát,“ uvedl ředitel Zoo Praha […]

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme? Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. Jedná se zejména o glyfosát. Že je […]

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné. Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem […]

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte. Rajčata Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů s vysokým obsahem rajčat. Ty totiž, stejně […]

Hrst ořechů denně může zachránit život

Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet. Lidé, kterým je zjištěna zvýšená hladina cholesterolu v krvi, musí okamžitě provést změny v životním stylu a ve stravovacích návycích. Vědci z Kalifornie zjistili, že poměrně snadným a velmi účinným krokem při prevenci i léčbě může být zařazení ořechů na každodenní jídelníček. Řada […]

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy

Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda? Zelený čaj se pije v Číně už více než pět tisíc let, ale západní civilizace ho objevila až o hodně později. Mezi lidmi si oprávněně vysloužil pověst všeléku, který ochrání před rakovinou či infarktem. Někdo ho také […]

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí? Pravdou je, že gumoví medvídci mají velmi malou výživnou hodnotu. Tělu nedodávají žádné potřebné vitamíny a minerály jako železo, vápník nebo vitamín […]

Nejnovější články na webu

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí

Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství. ADHD se častěji vyskytuje u chlapců. Mezi příznaky patří neudržení pozornosti při nejrůznějších činnostech. Děti s ADHD nemají příliš rády úkoly zaměřené na trpělivost a soustředění. Často ztrácejí věci, jsou neustále v pohybu, stále hovoří a mají celkově problém […]

Trojská lávka je téměř dokončena. Brzy se otevře pro veřejnost

Dělníci dokončili stavbu nové Trojské lávky. Před uvedením do provozu je ale ještě potřeba provést zatěžkávací zkoušky. Statická část proběhla již v úterý. V následujících třech dnech bude mostní konstrukce podrobena dynamické části testu. Pro veřejnost by se lávka měla otevřít v říjnu tohoto roku. Při statické zkoušce je nejprve uskutečněno takzvané nulové měření konstrukce. Po jeho vyhodnocení najedou vozidla se stanovenou hmotností a parametry do předem určených pozic. Následně se měří a vyhodnocuje zatížení konstrukce lávky. Vše […]

Novoroční ohňostroj v Praze opět bude. I přes rozhodnutí magistrátu

Přestože vedení Prahy v srpnu oznámilo, že v příštím roce nebude organizovat žádný oficiální novoroční videomapping ani ohňostroj, milovníci pestrobarevných světélek si opět přijdou na své. Již druhý „neoficiální“ novoroční ohňostroj plánuje opět uspořádat spolek Ohňostroj pro Prahu. Financování pražských ohňostrojů a jejich organizaci zaštiťoval Magistrát hl. m. Prahy řadu let. Nové vedení města se ale loni rozhodlo, že rok 2020 přivítá namísto klasického ohňostroje videomapping na fasádu Národního muzea. V reakci na to vznikl spolek Ohňostroj […]

V Čakovicích mají nově opravený park. Vypráví příběh mistra Jana Husa

Městská část Praha-Čakovice otevřela kompletně zrekonstruovaný Husův park. Jeho součástí jsou netradiční záhony, autorský vodní prvek s kolísající hladinou, zeď s chytrým nanonátěrem, která sama rozkládá emise a sad okrasných jabloní odkazující k památce mistra Jana Husa.  Uprostřed parku se začíná vyprávět příběh mistra Jana Husa. Připomíná jeho upálení na hranici dne 6. 7. 1415. Přesně 6 krát 7 řad okrasných jabloní je totiž vysázeno za zády Husovy sochy, která stojí uprostřed parku. Námět zvolili architekti ze […]

Výstava ukazuje, jakým směrem by se Praha mohla v budoucnu vyvíjet

V neděli 20. září odstartoval na Smetanově nábřeží v Praze rozsáhlý výstavní projekt „Praha – město pro lidi“. Organizátoři nabízejí otázky i odpovědi, jakým směrem by se měla ubírat diskuze v české metropoli nad tématy jako dopravní infrastruktura, regulace automobilového provozu spojeného s parkováním, dostupnost bydlení a regulace investičního developmentu, zkvalitnění veřejného prostoru a městského parteru a nabízejí příklady řešení, která využívají ostatní evropská hlavní města. „Jako většina světových metropolí i Praha podřídila svůj rozvoj hlavně hospodářskému růstu a nekontrolovaný byznys negativně změnil charakter Prahy. Centrum města se proměnilo v turistický […]

Staré věci nemusí skončit ve sběru. Kampaň ukazuje, jak je znovu využít

Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. Pražské služby se v posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ zaměřují na opravu a opětovné využívání věcí. „Naši pracovníci se denně setkávají se starými věcmi, které sice trpí drobnými estetickými a funkčními vadami, nicméně při troše investovaného času a péče, by mohly dalších několik let bezproblémově sloužit. To je ostatně i případ stoličky […]

V Praze vznikne první mikrodepo. Zásilky budou rozvážet elektrokola

První pražské nákladní mikrodepo pro překlad zboží z nákladních vozů na nákladní elektrokola vznikne na Těšnově v místě bývalého parkoviště pod magistrálou. Příprava projektu začne v říjnu. První nákladní elektrokola by pak měla vyjet do ulic v polovině listopadu. V příštím roce bude pilotní projekt pražské city logistiky vyhodnocen. „V praxi bude projekt fungovat tak, že dopravní společnost doveze nákladním vozem balíčky do těšnovského mikrodepa, odkud budou přeloženy do skladovacích kontejnerů. Z nich pak budou nakládány na dopravní elektrokola a rozváženy ke koncovým […]

Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib

Primátor Zdeněk Hřib vydal prohlášení, ve kterém kritizuje premiéra Babiše z nedodržování vlastních nařízení. Zároveň vyzývá občany, aby důsledně dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy. Turbulentní den na české politické scéně pokračuje. Ráno oznámil rezignaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, hned odpoledne jmenoval prezident Zeman novým ministrem resortu Romana Prymulu. Vláda mezitím znovu aktivovala Ústřední krizový štáb, který má jednat dnes odpoledne. A ve večerních hodinách se očekává projev premiéra Babiše k národu. Vyjádření k současné situaci […]

Přisvětlování přechodů pro chodce bude rychlejší

Požadavky městských částí na přisvětlení přechodů pro chodce by měly být nově vyřizovány výrazně rychleji. Umožní to nová rámcová smlouva mezi pražským magistrátem a společností Technologie hl. m. Prahy (THMP). Doposud přechody přisvětlovala pouze Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), které nadále zůstane přisvětlování v rámci větších stavebních úprav. Požadavky čistě na osvětlení bude nově vyřizovat THMP. Z deseti až dvaceti ročně se nově osvětlí až 40 přechodů. Čekací doba by se tím měla […]

Motolská nemocnice modernizovala intenzivní péči pro novorozence

Celkem 7 špičkově vybavených pokojů bude ve FN Motol od tohoto týdne využívat tým specialistů ošetřující nejmenší pacienty, kteří vyžadují intenzivní zdravotní péči. Maximální kapacita oddělení je 20 lůžek. Naprosto unikátní v tuzemských poměrech jsou 2 boxy určené pro individualizovanou péči o extrémně nezralé novorozence. Ty umožňují spolu s miminkem hospitalizovat i jeho maminku nebo další rodinné příslušníky. A to přesto, že se jedná o superspecializované pracoviště, tzv. jednotku intenzivní a resuscitační péče. Nové pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením. […]

X Zavřít