strava

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat. V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má […]

vydáno před 1 měsícem

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech! Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte […]

vydáno před 1 měsícem

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality

Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Tuto sobotu a neděli budou mít návštěvníci naší zoo možnost ochutnat různé hmyzí speciality. Nabídneme nejen tradiční smažené cvrčky, sarančata, šváby a červy, ale připravili jsme také ochutnávku hmyzí buchty a v restauraci Oceán si dokonce budete […]

vydáno před 2 měsíci
Mouční červi s chilli.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme? Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. […]

vydáno před 3 měsíci
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné. Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si […]

vydáno před 3 měsíci

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte. Rajčata Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů […]

vydáno před 4 měsíci

Hrst ořechů denně může zachránit život

Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet. Lidé, kterým je zjištěna zvýšená hladina cholesterolu v krvi, musí okamžitě provést změny v životním stylu a ve stravovacích návycích. Vědci z Kalifornie zjistili, že poměrně snadným a velmi […]

vydáno před 4 měsíci

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy

Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda? Zelený čaj se pije v Číně už více než pět tisíc let, ale západní civilizace ho objevila až o hodně později. Mezi lidmi si oprávněně vysloužil pověst všeléku, který ochrání před rakovinou či […]

vydáno před 8 měsíci

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí? Pravdou je, že gumoví medvídci mají velmi malou výživnou hodnotu. Tělu nedodávají žádné potřebné vitamíny […]

vydáno před 8 měsíci

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť

Šťavnatá opečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku? Stačí jen zachytit závan pečené slaniny a okamžitě se nám začnou sbíhat sliny. Zacházejte s ní však opatrně! Nepatří zrovna mezi nejzdravější potraviny, protože je tvořena hlavně nasycenými tuky. Zároveň je to jeden z mála masných […]

vydáno před 8 měsíci
Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché

Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes. Recept na dlouhověkost je údajně velice prostý. Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařazujete kávu, čaj a čokoládu, určitě v tom pokračujte. A možná i […]

vydáno před 10 měsíci
Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.
X Zavřít