jídlo

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné. Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si […]

vydáno před 1 týdnem

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte. Rajčata Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů […]

vydáno před 2 týdny

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví

Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii. Granátové jablko u nás patří mezi neprávem opomíjené ovoce. Přitom jeho blahodárné účinky na sobě může pocítit úplně každý. Podle vědců stačí, když každý den vypijeme jednu sklenici […]

vydáno před 3 týdny

Hrst ořechů denně může zachránit život

Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet. Lidé, kterým je zjištěna zvýšená hladina cholesterolu v krvi, musí okamžitě provést změny v životním stylu a ve stravovacích návycích. Vědci z Kalifornie zjistili, že poměrně snadným a velmi […]

vydáno před 3 týdny

Veterinární kontrola v tržnici Sapa odhalila desítky kilogramů závadných potravin

Inspektoři Státní veterinární správy společně s Policií ČR kontrolovali prodejce živočišných produktů v areálu SAPA v Praze–Libuši. Při jedné z kontrol zjistili, že prodejce skladoval a prodával více než 80 kilogramů potravin neznámého původu. Jednalo se zejména o sušené ryby a olihně, sušené hovězí maso, zmrazené kachny a vejce. Žádné z těchto potravin nebyly označené a provozovatel k nim neměl jakýkoliv doklad o původu. Část produktů byla plesnivých. V provozovně […]

vydáno před 1 měsícem

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty

Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot? Mnozí lidé věří, že mražené ovoce má v porovnání s čerstvým mnohem méně vitamínů a minerálů. Vědci z Kalifornské univerzity se proto rozhodli zjistit, nakolik je tato pověra pravdivá. […]

vydáno před 3 měsíci
Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin

Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného. Tým amerických vědců publikoval studii v magazínu Applied and Enviromental Microbiology. Vyplývá z ní, že bakterie se na jídlo stihnou nalepit ve velkém množství bez ohledu […]

vydáno před 3 měsíci

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť

Šťavnatá opečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku? Stačí jen zachytit závan pečené slaniny a okamžitě se nám začnou sbíhat sliny. Zacházejte s ní však opatrně! Nepatří zrovna mezi nejzdravější potraviny, protože je tvořena hlavně nasycenými tuky. Zároveň je to jeden z mála masných […]

vydáno před 5 měsíci
Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii. Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem […]

vydáno před 5 měsíci
Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet?

Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích. Mezi klasické superpotraviny patří například červená řepa, borůvky, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (zejména konopná, lněná, […]

vydáno před 6 měsíci
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché

Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes. Recept na dlouhověkost je údajně velice prostý. Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařazujete kávu, čaj a čokoládu, určitě v tom pokračujte. A možná i […]

vydáno před 7 měsíci
Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety

Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení! Moderní dietologové jsou přesvědčeni, že pokud chcete zhubnout, měli byste jíst v dostatečném množství zdravé a čerstvé potraviny, především ovoce a zeleninu. Důležité je také jídelní plán jednou za pár dní obměnit. Pro tělo není dobré, když dostává stále to samé. […]

vydáno před 7 měsíci

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru? Odpověď je jednoduchá. Banánovníky totiž ve skutečnosti nejsou stromy, ale obrovské byliny z čeledi banánovníkovitých. Kmen tvoří na husto a na těsno rostoucí listy, z nichž po pár měsících vyroste květ. Na jednom keři může později vyrůst mnoho desítek až několik stovek banánů. Bloky banánů po […]

vydáno před 8 měsíci

Hmyzí pochoutky i tradiční asijské speciality ochutnáte na smíchovské náplavce

Milovníci asijské kuchyně si přijdou na své v sobotu 22. září 2018 na smíchovské náplavce. Již čtvrtý ročník Asia Food Festu tradičně nabídne ty nejlepší pokrmy z celé Asie, a to nejen z těch nejznámějších asijských destinací, ale i ze zemí jako je Gruzie, Libanon, Uzbekistán, Filipíny, Sýrie nebo Mongolsko. K vidění bude čajový obřad, pestrý dračí tanec, indické břišní tanečnice nebo asijská bojová umění. I letos jsou přichystány stánky […]

vydáno před 9 měsíci

Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David

Radek David patří mezi českou kulinářskou elitu. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nově se stará ještě o The Bistro v Londýnské ulici. Serveru PražskýDEN.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Na pražské gastronomické scéně se pohybujete přes dvacet let. Prošel jste kuchyní hotelu Hilton, hotelem Adria, restauracemi Kampa Park, Rybí trh, Alcron. Všechno […]

vydáno před 10 měsíci

Chlebíček vznikl úplnou náhodou. Ládoval se jím Burian i Werich, zabíjel kolaboranty

Už více než sto let patří obložený chlebíček k základům české kuchyně. Fenomenální pokrm nemůže chybět na žádné rodinné oslavě nebo společenské události. Čím to, že si získal takovou oblibu? A jakou roli sehrál v českých dějinách? Vynález chlebíčku se přisuzuje vyhlášenému pražskému lahůdkáři Janu Paukrtovi, o kterém bude v našem povídání ještě řeč. Nejdřív se ale musíme vydat do Anglie druhé poloviny 18. století. Sendvič pro vášnivého karbaníka Na […]

vydáno před 10 měsíci
Komik Vlasta Burian prý pořádal legendární chlebíčkové párty.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně

Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní […]

vydáno před 1 rokem

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích

Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy. Mezi parametry indikující kvalitu fritovacího oleje patří přítomnost volných mastných kyselin, jejichž obsah v oleji se působením vysoké teploty postupně zvyšuje. Hygienici podrobili kontrole 99 vzorků v 52 zařízeních stravovacích služeb od restaurací, přes zaměstnanecké jídelny až po venkovní stánky. Nevyhovující kvalita fritovacího […]

vydáno před 1 rokem
Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.
X Zavřít