jídlo
Zajímavosti

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin

Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného. Tým amerických vědců publikoval studii v magazínu Applied and Enviromental Microbiology. Vyplývá z ní, že bakterie se na jídlo stihnou nalepit ve velkém množství bez ohledu […]

Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná. Lifestyle Zajímavosti

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť

Šťavnatá opečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku? Stačí jen zachytit závan pečené slaniny a okamžitě se nám začnou sbíhat sliny. Zacházejte s ní však opatrně! Nepatří zrovna mezi nejzdravější potraviny, protože je tvořena hlavně nasycenými tuky. Zároveň je to jeden z mála masných […]

Díky jídlu můžeme být šťastnější. Lifestyle

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii. Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem […]

Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého. Lifestyle

Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet?

Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích. Mezi klasické superpotraviny patří například červená řepa, borůvky, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (zejména konopná, lněná, […]

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého. Zajímavosti

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché

Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes. Recept na dlouhověkost je údajně velice prostý. Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařazujete kávu, čaj a čokoládu, určitě v tom pokračujte. A možná i […]

Lifestyle

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety

Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení! Moderní dietologové jsou přesvědčeni, že pokud chcete zhubnout, měli byste jíst v dostatečném množství zdravé a čerstvé potraviny, především ovoce a zeleninu. Důležité je také jídelní plán jednou za pár dní obměnit. Pro tělo není dobré, když dostává stále to samé. […]

Zajímavosti

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru? Odpověď je jednoduchá. Banánovníky totiž ve skutečnosti nejsou stromy, ale obrovské byliny z čeledi banánovníkovitých. Kmen tvoří na husto a na těsno rostoucí listy, z nichž po pár měsících vyroste květ. Na jednom keři může později vyrůst mnoho desítek až několik stovek banánů. Bloky banánů po […]

Kam vyrazit

Hmyzí pochoutky i tradiční asijské speciality ochutnáte na smíchovské náplavce

Milovníci asijské kuchyně si přijdou na své v sobotu 22. září 2018 na smíchovské náplavce. Již čtvrtý ročník Asia Food Festu tradičně nabídne ty nejlepší pokrmy z celé Asie, a to nejen z těch nejznámějších asijských destinací, ale i ze zemí jako je Gruzie, Libanon, Uzbekistán, Filipíny, Sýrie nebo Mongolsko. K vidění bude čajový obřad, pestrý dračí tanec, indické břišní tanečnice nebo asijská bojová umění. I letos jsou přichystány stánky […]

Zajímavosti

Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David

Radek David patří mezi českou kulinářskou elitu. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nově se stará ještě o The Bistro v Londýnské ulici. Serveru PražskýDEN.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Na pražské gastronomické scéně se pohybujete přes dvacet let. Prošel jste kuchyní hotelu Hilton, hotelem Adria, restauracemi Kampa Park, Rybí trh, Alcron. Všechno […]

Komik Vlasta Burian prý pořádal legendární chlebíčkové párty. Zajímavosti

Chlebíček vznikl úplnou náhodou. Ládoval se jím Burian i Werich, zabíjel kolaboranty

Už více než sto let patří obložený chlebíček k základům české kuchyně. Fenomenální pokrm nemůže chybět na žádné rodinné oslavě nebo společenské události. Čím to, že si získal takovou oblibu? A jakou roli sehrál v českých dějinách? Vynález chlebíčku se přisuzuje vyhlášenému pražskému lahůdkáři Janu Paukrtovi, o kterém bude v našem povídání ještě řeč. Nejdřív se ale musíme vydat do Anglie druhé poloviny 18. století. Sendvič pro vášnivého karbaníka Na […]

Kam vyrazit

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně

Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní […]

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů. Zprávy

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích

Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy. Mezi parametry indikující kvalitu fritovacího oleje patří přítomnost volných mastných kyselin, jejichž obsah v oleji se působením vysoké teploty postupně zvyšuje. Hygienici podrobili kontrole 99 vzorků v 52 zařízeních stravovacích služeb od restaurací, přes zaměstnanecké jídelny až po venkovní stánky. Nevyhovující kvalita fritovacího […]

X Zavřít