jídlo

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek. Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy. V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy […]

Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech

Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin. Světovými médii proběhla v minulých dnech kratičká zpráva o tom, že maličký ale ekonomicky velice silný Singapur je první zemí na světě, která povolila prodej uměle vytvořeného masa. Konkrétně jde o kuřecí nugetky […]

Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď

Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď. Banány obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. I proto se banánům přezdívá ovoce štěstí. Konzumace tří banánů denně prý zaručuje dlouhodobý pocit štěstí a spokojenosti. Ještě v něčem […]

České děti odmítají smaženého kapra. Přednost dávají jiným pokrmům

Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je sice stále nejčastějším českým štědrovečerním pokrmem, ovšem nastupující generace už má chuťové preference poněkud jiné. Český statistický úřad (ČSÚ) v rámci zábavně-vzdělávací akce Minisčítání zjistil, co české děti večeří o Vánocích. Do projektu se zapojilo celkem 18 833 žáků ve věku 9 až 15 let ze 298 základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií z celé republiky. Nejčastějším štědrovečerním jídlem českých dětí je kuřecí řízek, druhé místo patří kaprovi, bronzovou příčku […]

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity?

Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin? Mezi drůbeží maso řadíme maso zdomácnělých ptáků, tedy kuřat, krůt, perliček, kachen, hus a holubů. Dělíme ho do dvou hlavních skupin – bílé (krůta, kuře) a červené (perličky, kachny, husy a holubi). Jeho obliba v Česku značně roste. Oproti roku 2010 vzrostla spotřeba o 17,1 procenta […]

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek

Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům. Skutečný rozmach vegetariánství nastává v 60. letech minulého století, kdy ho prosazují členové hnutí hippies a bojovníci za ochranu životního prostředí a práva zvířat. Později se přidává i celá řada známých osobností. Anthony Hopkins, Madonna, Ellen DeGeneres, Paul McCartney, Martina Navrátilová, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio […]

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci

Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa. Zatímco u nás nesmí chybět na Štědrý den vinná klobása, kapr nebo řízky a bramborový salát, na Slovensku večeře tradičně začíná kapustnicou, hustou zelnou polévkou s klobásou a sušenými švestkami. V Maďarsku na Vánoce čekejte kapří polévku, masem plněné zelné listy a smaženou rybu. V Polsku a Lotyšsku mají vánoční večeře obvykle až dvanáct […]

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů

Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek. Listy a stonky čerstvě naklíčené řeřichy se skvěle hodí do salátů, polévek nebo třeba na obložené chleby. Obsahují množství živin a dalších prospěšných látek, takže se vyplatí zařazovat je do jídelníčku co nejčastěji. Naklíčit řeřichu zvládne doma na vlhké vatě každý […]

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám

Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný. Jedno z nejoblíbenějších vánočních jídel může způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže a v některých případech dokonce i salmonelózu. Pokud vás tedy vidina vánočních svátků strávených na toaletě příliš neláká, dodržujte několik bezpečnostních zásad […]

Mince a voda ochrání před otravou jídlem

Chystáte se na pár dní odjet z domova? Jednou z věcí, na které je potřeba myslet, je obsah vaší lednice. Jednoduchý trik vás může ochránit před otravou nebezpečnými bakteriemi. Čas od času může dojít k výpadku dodávek elektrického proudu. Když jste ale zrovna na dovolené, jen těžko to postřehnete. Některé potraviny v lednici nebo mrazáku podléhají při vyšších teplotách rychlé zkáze. Pokud na několik hodin vypadne elektřina, začnou se rychle množit nebezpečné bakterie, které mohou později při konzumaci způsobit otravu. […]

Krájení cibule bez pláče. Vyzkoušejte triky zkušených hospodyněk

Cibule patří mezi základní ingredience mnoha receptů. Její nevýhodou ovšem je, že při krájení způsobuje slzení a pálení očí. Naštěstí existuje několik snadných triků, jak tomu zabránit. Důvod, proč při krájení cibule pláčeme, je jednoduchý. Cibule se tímto způsobem chrání před nepřítelem. Kromě mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek obsahuje i velké množství sirných složek. Během krájení dochází k narušení buněk a uvolňování vysoce těkavého plynu. Celý tento proces je z chemického hlediska poněkud složitější, nicméně výsledkem je, […]

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření

Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet? Základem luxusní bramborové kaše je výběr správného druhu brambor. Nejvhodnější je v tomto případě varný typ C, který obsahuje nejvíce škrobu. Díky němu bude výsledná kaše krásně nadýchaná. Pokud vám ale v lednici zrovna chybí mléko, raději zkombinujte moučnaté brambory typu C s mazlavějšími […]

Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne

Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné? Mrkev bez debat patří mezi vůbec nejzdravější druhy zeleniny. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, funguje jako prevence infarktu i rakoviny, detoxikuje, zlepšuje zrak a trávení, podporuje zdraví pokožky nebo zpomaluje příznaky předčasného stárnutí. I zde ovšem platí staré známé pořekadlo, že všeho moc škodí. Žloutenka? Ne, karotenóza […]

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší? Přírodní sójová omáčka se vyrábí fermentací. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajistí kvalitu, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Vzniká tím vitamín B12 a další látky, které obvykle […]

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů

V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl. Navzdory svým skvělým účinkům u nás není tato zelenina příliš populární. Snad za to mohou vzpomínky na rozvařenou kapustovou kaši nevalné vůně ze školních jídelen, nebo možná velký výběr zeleniny v obchodech. Přesto by byla škoda vyřadit […]

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje

Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou. Dračí ovoce je vlastně plod kaktusu. Pochází ze střední Ameriky, ale v tuzemských obchodech na něj narazíte jen zřídka. Důvodem je náročnost pěstování. Každý květ se totiž otevře pouze jednou a je třeba ho ručně opylovat. Není ale vyloučeno, že v budoucnu […]

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu

Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to. Základem každého lahodného svařáku je pochopitelně  víno. Zde záleží především na vaší chuti a preferencích. Vybírejte kvalitní vína, ideálně suchá nebo polosuchá a s ovocným charakterem. Jejich aroma se totiž po přidání koření nevytratí. Na odrůdě záleží Chuť horkého nápoje může pokazit také vysoký obsah […]

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal?

Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst? Dnes již klasický bramborový salát s majonézou a kořenovou zeleninou ještě před 100 lety většina Čechů neznala. Ve svých kuchařkách ho nezmiňuje ani legendární Magdalena Dobromila Rettigová. Cestu na český sváteční stůl si začal razit až ve 20. letech 20. století. Do Československa se dostal pravděpodobně díky […]

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy. Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete. Káva nalačno spíše uspává Pokud svou první kávu dne vypijete ještě […]

Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně? Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít. Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených […]

X Zavřít