jídlo

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává

Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní? Odborníci na lidskou psychiku a lidské tělo doporučují několik základních pravidel, která musíte dodržovat, aby váš život nebyl jedním […]

vydáno před 2 týdny

Příliš bílkovin může způsobit vážné zdravotní komplikace. Doporučená dávka je u každého individuální

Bílkoviny nám pomáhají k tomu, abychom byli zdraví a měli pevné svalstvo. Nezbytné jsou i pro správné fungování mozku. Problém však nastává v momentě, kdy je množství bílkovin v těle příliš velké. Jak poznat, že se tento problém týká právě vás? Bílkoviny by měly tvořit základ naší stravy. Jsou nepostradatelné pro růst a regeneraci buněk organismu a udržování pevného zdraví. Mladým lidem umožňují růst, všem ostatním utužují zdraví mozku a […]

vydáno před 2 měsíci

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat. V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má […]

vydáno před 3 měsíci

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech! Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte […]

vydáno před 3 měsíci

Festival Barevná devítka nabídne chutě a vůně ze všech koutů světa

Rozmanitou hudbu i vůně koření a jídla z celého světa přinese již tradiční multikulturní festival Barevná devítka. Jubilejní 15. ročník klade velký důraz právě na exotickou gastronomii, kdy pokrmy budou přímo před návštěvníky připravovat nejlepší šéfkuchaři – finalisté prestižní soutěže MasterChef. Na hlavní scéně si dáte ochutnávku world music v podobě žhavých kubánských rytmů nebo afrických bubnů. Součástí festivalu bude také přehlídka české hudby a tradičních řemesel Celé Česko na […]

vydáno před 4 měsíci

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality

Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Tuto sobotu a neděli budou mít návštěvníci naší zoo možnost ochutnat různé hmyzí speciality. Nabídneme nejen tradiční smažené cvrčky, sarančata, šváby a červy, ale připravili jsme také ochutnávku hmyzí buchty a v restauraci Oceán si dokonce budete […]

vydáno před 4 měsíci
Mouční červi s chilli.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme? Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. […]

vydáno před 5 měsíci
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách

Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy. Gin, jehož základem jsou jalovcové bobule, můžete koupit v desítkách různých variant. S ochucenými nebo ovoněnými giny se setkáte v nejlepších barech a jednoduché koktejly zůstávají nesmrtelné. Tradiční […]

vydáno před 5 měsíci

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné. Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si […]

vydáno před 5 měsíci

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte. Rajčata Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů […]

vydáno před 6 měsíci

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví

Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii. Granátové jablko u nás patří mezi neprávem opomíjené ovoce. Přitom jeho blahodárné účinky na sobě může pocítit úplně každý. Podle vědců stačí, když každý den vypijeme jednu sklenici […]

vydáno před 6 měsíci

Hrst ořechů denně může zachránit život

Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet. Lidé, kterým je zjištěna zvýšená hladina cholesterolu v krvi, musí okamžitě provést změny v životním stylu a ve stravovacích návycích. Vědci z Kalifornie zjistili, že poměrně snadným a velmi […]

vydáno před 6 měsíci

Veterinární kontrola v tržnici Sapa odhalila desítky kilogramů závadných potravin

Inspektoři Státní veterinární správy společně s Policií ČR kontrolovali prodejce živočišných produktů v areálu SAPA v Praze–Libuši. Při jedné z kontrol zjistili, že prodejce skladoval a prodával více než 80 kilogramů potravin neznámého původu. Jednalo se zejména o sušené ryby a olihně, sušené hovězí maso, zmrazené kachny a vejce. Žádné z těchto potravin nebyly označené a provozovatel k nim neměl jakýkoliv doklad o původu. Část produktů byla plesnivých. V provozovně […]

vydáno před 6 měsíci

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty

Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot? Mnozí lidé věří, že mražené ovoce má v porovnání s čerstvým mnohem méně vitamínů a minerálů. Vědci z Kalifornské univerzity se proto rozhodli zjistit, nakolik je tato pověra pravdivá. […]

vydáno před 7 měsíci
Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin

Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného. Tým amerických vědců publikoval studii v magazínu Applied and Enviromental Microbiology. Vyplývá z ní, že bakterie se na jídlo stihnou nalepit ve velkém množství bez ohledu […]

vydáno před 8 měsíci

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť

Šťavnatá opečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku? Stačí jen zachytit závan pečené slaniny a okamžitě se nám začnou sbíhat sliny. Zacházejte s ní však opatrně! Nepatří zrovna mezi nejzdravější potraviny, protože je tvořena hlavně nasycenými tuky. Zároveň je to jeden z mála masných […]

vydáno před 10 měsíci
Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii. Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem […]

vydáno před 10 měsíci
Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet?

Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích. Mezi klasické superpotraviny patří například červená řepa, borůvky, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (zejména konopná, lněná, […]

vydáno před 10 měsíci
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché

Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes. Recept na dlouhověkost je údajně velice prostý. Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařazujete kávu, čaj a čokoládu, určitě v tom pokračujte. A možná i […]

vydáno před 12 měsíci
Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety

Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení! Moderní dietologové jsou přesvědčeni, že pokud chcete zhubnout, měli byste jíst v dostatečném množství zdravé a čerstvé potraviny, především ovoce a zeleninu. Důležité je také jídelní plán jednou za pár dní obměnit. Pro tělo není dobré, když dostává stále to samé. […]

vydáno před 12 měsíci
X Zavřít