dýně

Nepřehlédněte

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Do Česka přijde teplá fronta, ale slunečné počasí nepřinese • Česko se ve čtvrtek probudilo do mrazivého rána. V Praze klesla rtuť teploměru na minus 4 stupně Celsia. Teploty pod bodem mrazu očekávají meteorologové i v noci ze čtvrtka na pátek. Během víkendu k nám bude proudit teplá fronta, která přinese teplejší vzduch, ale bohužel i četné srážky a zataženou oblohu.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýních • Zoologická zahrada hl. m. Prahy je kvůli pandemii koronaviru již třetí týden uzavřena pro veřejnost. I přesto ale zdejší zvířata nepřišla o tradiční dýňové hody.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Gigantická dýně je k vidění v pražské Botanické zahradě • Botanickou zahradu v Praze-Troji už po čtrnácté zaplnily stovky dýní. Od 15. do 31. října se tu koná akce s názvem Tajuplný dýňový podzim.

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Rychlá a vydatná polévka z červené řepy. Blahodárný zimní elixír prospěje organismu i peněžence • V posledních dnech sice v Česku panuje nezvykle teplé počasí, ale to se už velmi brzy změní. Meteorologové předpovídají nástup studené fronty. A to znamená, že dny budou opět nevlídné a sychravé. Naštěstí se můžeme zahřát vydatným krémem z červené řepy a dodat tak tělu pořádnou dávku zdravých látek.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Září je nostalgický měsíc. Připomíná prchavost okamžiku i krásy každodennosti • Když se listí začne barvit do hněda, dny se zkracují a vzduch je cítím podzimem, začne se do našich životů vkrádat určitá nostalgie. Září, které kombinuje teplo léta a chlad podzimu, má v mnoha lidských srdcích zvláštní místo. Proč je vlastně toto období tak sentimentální?

Nové pražské pověsti: Poslední podzimní lísteček • Na konci listopadu bývají pražské ulice už většinou zahalené v mlze. Je to tajemný čas. Dny jsou krátké jako první láska a světla je tak moc málo, že by se klidně vešlo do krabičky od zápalek. Lidské duše potají vzpomínají, jak voněly všechny ty promarněné podzimy, zatímco poslední žlutý lísteček v celém širém městě se odtrhuje od rodné větvičky a vydává se na poslední cestu.

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Podzim se nekoná. Teploty budou v příštích dnech atakovat třicítku • Léto ještě neřeklo poslední slovo. Podle předpovědí meteorologů si v následujících dnech užijeme příjemné letní teploty. Po zadní straně tlakové výše se středem nad východní Evropou k nám začne od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch. V úterý proto bude jasno nebo skoro jasno a nejvyšší denní teploty v Praze dosáhnou 26 až 28 stupňů Celsia. Ve středu by mělo být jasno až polojasno, odpoledne přechodně až oblačno. Rtuť teploměru se vyšplhá až na 29 stupňů. Podobná situace nás prý čeká i ve čtvrtek a v pátek, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 28 a 30 stupni Celsia. Jasnou oblohu už ale v pátek vystřídá oblačnost a dorazit by měly také přívalové srážky, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty by celý tento týden neměly klesnout pod 11 stupňů Celsia.

Léčivá síla kaštanů. Podzimní zamyšlení Terezy Běhalové • Měla jsem to štěstí, že jsem zažila svoji prababičku. Hodně mě toho naučila, ale na některé věci jsem postupem času zapomněla. Letos při jedné z podzimních procházek se mi však něco znovu vybavilo. A to přesně ve chvíli, kdy jsem procházela pod jírovcem.

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka • Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí.

RECEPT: Pórkový krém. Výborná polévka plná chuti a zdraví • Pórek je zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vlákniny, která je oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Jedním z nejlahodnějších způsobů, jak využít bohatství tohoto zeleninového pokladu, je připravit si pórkový krém. Tato krémová polévka je plná chuti a zdraví prospěšných látek a stane se vynikajícím jídlem pro každou příležitost. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tento lahodný pokrm doma.

O víkendu se razantně ochladí. Léto nejspíš definitivně končí • Máme za sebou nejspíš poslední teplé dny v tomto roce. V pátek odpoledne sice rtuť teploměru naměřila téměř 30 stupňů Celsia, ale podle předpovědi meteorologů přijde už brzy velmi razantní ochlazení.