Nepřehlédněte

18. 4. 1868: Velký zátah! Strážníci v Praze zatkli desítky žebráků • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Otevírání brány Vyšehradská brána bývala doposud, jak známo, o hodinu později otevírána než brány ostatní, což bylo nemilým opožďováním pro lid z té strany do Prahy na trh jdoucí. Vyšehradské policejní komisařství se tudíž obrátilo v té záležitosti k c. k. velitelství pevnostnímu a již jest nářkům odpomoženo; venkovská brána jest nyní k rozkazu zemského gen. velitelstva odevzdána finančním orgánům, až si ji otevírají stejnou dobou s ostatními branami pražskými a vnitřní brána zůstane ve dne v noci otevřena. To jest zavedeno už od 15. dubna. – Pražský denník, 18. 4. 1868 Vystěhovalci Předevčírem večer ubíralo se pět osob z okresu skutečského pocházejících na další cestu do Ameriky. Jak se pozoruje, ubývá letošním rokem již značně oněch bláhovců, kteří přes všechny výstrahy v daleké cizině lepšího živobytí než ve své vlasti dosáhnouti chtěli. Až do nynějška nedosáhl počet do Ameriky letos se vystěhovavších ani třetí díl, co jich loňského roku do té doby bylo odešlo. – Pražský denník, 18. 4. 1868 [related-post id="9496"] Zátah na žebráky Vydatný lov učinili včera dopoledne městští strážníci. Zatknuli totiž na sta žebráků, kteří včerejšího pátku co v privilegovaný den jejich, při žebrání na ulici od strážníků postiženi byli. Žebráci tito byli od strážníků na okresní strážnici dopravováni, odkudž pak v tlupách po 10 až i po 20 osobách na policejní ředitelství dodáni byli, kde tamější místnosti vesměs jimi se přeplnily. Mezi zatknutými nacházelo se nejvíce starců, mrzáků a mladších žen, každá s několika dítkami. – Pražský denník, 18. 4. 1868

Vyčarovat hezký den druhému člověku většinou nic nestojí • V dnešním hektickém světě často zapomínáme, jak velký vliv máme na druhé lidi. I malá a zdánlivě nevýznamná gesta mohou vytvořit řetězovou reakci pozitivní energie a způsobit, že se druhý člověk cítí opravdu dobře. Ať už je to úsměv, laskavá slova nebo drobné překvapení, vaše snaha dokáže udělat hezčí den nejen druhým, ale nakonec i vám.

Na lavičce v centru Prahy ležela mrtvola. Nikdo netuší, o koho přesně šlo • Ve středu krátce před osmou hodinou ranní nalezli kolemjdoucí v parčíku za kostelem sv. Jindřicha a sv. Kunhuty v Jindřišské ulici mrtvolu neznámého muže.

Nebožtíka našli kolemjdoucí ležet na lavičce.

Podzemí pod metronomem se může kdykoliv zřítit. Okolí bude uzavřeno • Stavební úřad Prahy 7 nařídil uzavřít do pěti dnů prostor kolem metronomu na Letné, který je zároveň střechou podzemí bývalého pomníku sovětského diktátora Stalina. Podle znaleckého posudku je stavba v havarijním stavu a může se kdykoliv zřítit.

Historický rekord. Letiště Václava Havla letos odbavilo 15 milionů cestujících • Letiště Praha dnes ráno překonalo hranici 15 milionů odbavených cestujících, což je nejvíc za 80 let jeho existence. Největší letiště v České republice tak pokořilo teprve rok starý rekord z prosince loňského roku, kdy oznámilo 13 milionů odbavených cestujících. Provozně rekordní je pro Letiště Praha celý letošní rok.

Na pražském letišti bylo letos uskutečněno více než 139 tisíc vzletů a přistání.

Na správné parkování elektrických koloběžek v Praze dohlédne posílený speciální tým • Společnost Lime před startem letní sezóny ohlásila posílení týmu lidí, kteří se v Praze každodenně starají o provoz elektrických koloběžek. Rozšířený 40členný tým s novými „patrolery”, řidiči a mechaniky zajistí ještě lepší kontrolu nad správným parkováním koloběžek, jejich rozmístěním na strategických místech a technickým stavem. Lime tímto krokem reaguje nejen na neustále rostoucí poptávku po službě, ale také na zpětnou vazbu ze strany městských částí.

4. 9. 1889: Pankrácká věznice bude za několik dní odevzdána do provozu • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Pražané opět pijí vodu z Vltavy. Vodárna v Podolí obnovila provoz • Podolská vodárna začala znovu dodávat vodu do veřejné vodovodní sítě. Poprvé od roku 2002, kdy její provoz ukončily ničivé povodně. Od té doby sloužila pouze jako záložní zdroj.

Praha prověřovala, jak si zvládne poradit s velkou vodou • V hlavním městě se v sobotu uskutečnilo další z pravidelných protipovodňových cvičení, letos pod názvem Voda 2019. Stavěly se dvě etapy protipovodňové linie, a to etapa 0002 Malá Strana a Kampa a etapa 0005 Smíchov. Akce měla prověřit připravenost všech složek na případnou povodňovou situaci a také funkčnost a stav protipovodňových opatření v uvedených úsecích.

Praha zmodernizovala protialkoholní záchytnou stanici • Svůj provoz obnovila pražská Protialkoholní záchytná stanice v Praze 8. Během necelého roku, kdy byla kompletně rekonstruována, fungovala v omezeném režimu se šesti lůžky. Rekonstrukcí a modernizací zajistí město zaměstnancům lepší pracovní podmínky pro personál a důstojnější prostředí pro klienty.

Ilustrační foto.

Pražská zoo se raduje z nového přírůstku. Na svět přišel makak vepří • V pražské zoo se minulý týden narodil makak vepří. Jeho matkou je samička Hope, která sem přijela v roce 2004 z rakouského Gänserndorfu a odchovala zde již tři mláďata. Celou skupinu makaků, jež ze všech zoo v České republice chová pouze ta pražská, si mohou návštěvníci prohlédnout v pavilonu Indonéská džungle.

V Zoo Praha se narodilo další mládě makaka vepřího. Celou skupinu těchto primátů, mohou návštěvníci pozorovat v pavilonu Indonéská džungle.

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin • Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného.

Interiérová mapa pražského letiště je nyní k dispozici v Apple Maps • Letiště Praha připravilo ve spolupráci s firmou Apple digitální mapu, která detailně zobrazuje interiér letištních terminálů. Uživatelé aplikace Apple Maps tak mohou na letišti sledovat svou aktuální polohu, snadno zde také najdou check-inové přepážky, stanoviště bezpečnostní kontroly nebo obchody či restaurace. Letiště Praha se tím zařadilo mezi 74 světových letišť a pouhých 15 letišť v Evropě, která tuto službu v rámci Apple Maps rovněž nabízejí.

4. 8. 1889: Nedělní klid v kupeckých obchodech a stavební ruch na Žižkově • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Strom Olgy Havlové bude vysazen v parku Dlážděnka • V pondělí 9. dubna bude v parku Dlážděnka v Praze 8 vysazen strom na připomínku nedožitých 85 let Olgy Havlové, zakladatelky nadace Výboru dobré vůle a první manželky Václava Havla. „V roce 2018 by se Olga Havlová dožila 85 let. K tomuto výročí a připomínce obdivuhodné ženy a jejího úsilí v oblasti lidských práv připravila její nadace krásnou vzpomínkovou akci, ke které se naše městská část nesmírně ráda připojuje,“ uvádí Vít Céza, zastupitel MČ Praha 8 a předseda komise pro životní prostředí. „Považujeme za čest, že jeden z pouhých 85 stromů bude vysazen také v parku Dlážděnka,“ dodává Vít Céza. Akce Strom pro Olgu Havlovou navazuje na první vysazený strom dobré vůle. Lípu zasadila Olga Havlová osobně v Olomouci v roce 1993. Strom bude slavnostně vysazen 9. dubna 2018 v 16 hodin v parku Dlážděnka (park z jihozápadu obepíná Finanční úřad Prahy 8, ul. Trojská 13a). Akce se zúčastní zástupci městské části, řada místních občanů a zástupci spolku Park Dlážděnka, z. s., kteří spolupracují na přípravě velké revitalizace parku Dlážděnka. [related-post id="6367"] „Vysazení stromu, který bude připomínat paní Olgu Havlovou, je zároveň jakýmsi zahájením letošních úprav parku, který bude zvětšen o stávající zanedbaný svah a doplněn řadou zajímavých prvků. Chceme zde vybudovat krásné místo, které bude přispívat k příjemnému trávení volného času obyvatel a taktéž přispěje ke zlepšení stavu této části pražské krajiny,“ vyjmenovává plány Vít Céza. Park se nenachází pouze na pozemku, který je svěřen do správy městské části Praha 8 hlavním městem Prahou, ale také na pozemku České správy sociálního zabezpečení. Zahájení druhé etapy revitalizace bude záviset na výsledcích jednání se soukromými vlastníky. „Sousedské odpoledne se slavnostním vysazením dubu v parku Dlážděnka symbolicky začneme novou éru tohoto místa. Těšíme se na příjemné setkání,“ dodává Vít Céza.

Olga Havlová by se letos dožila 85. narozenin.

Praha má letos rekordní počet rozestavěných nových bytů • Hlavní město se letos dostalo do čela výstavby bytových domů, kde přitom od začátku 90. let minulého století mělo neotřesitelnou pozici. O tu ho ale v posledních letech kvůli zablokovanému procesu povolování nových staveb a extrémnímu nedostatku stavebních pozemků v Praze vytlačil Středočeský kraj. Právě středočeské obce v okolí Prahy se v nedávné výrazně rozrostly. O nové byty je zájem také na jižní Moravě, naopak na Karlovarsku se staví málo.

Simpsonovi na ruský způsob. Remake znělky ukazuje mrazivý život v postkomunismu • Jak by vypadala rodina Simpsonových, kdyby nežila v americkém Springfieldu, ale v postkomunistické východní zemi? Tuto otázku si nejspíš položil umělec Alexei Senyonov, provozující youtubový kanál Lazy Square. A jako svou odpověď vytvořil artovou předělávku znělky legendárního seriálu. Je to hodně depresivní podívaná...

Pražští bezdomovci budou moci dál zůstat pod střechou • Hlavní město prodlouží o další dva měsíce projekt krizového ubytování lidí bez domova. Celkem je vyčleněna kapacita pro ubytování až 350 lidí, přednost mají senioři a lidé se zdravotními problémy. Praha zároveň připravuje návazný plán řešení bezdomovectví tak, aby se lidé bez domova ubytovaní během koronavirové krize nedostali zpět na ulici. Jak radní upozornili, náklady na bezdomovectví jsou pro Prahu výrazně vyšší než podporovat bydlení.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

V pražském planetáriu budou hvězdy vyprávět příběhy o lásce • Rádi byste si se svou drahou polovičkou užili na prvního máje den a večer plný romantiky? Vydejte se do Planetária hlavního města Prahy, kde budou láskyplné příběhy vyprávět hvězdy.