Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin

16. března 2019 ∙ 17:23
Tereza Běhalová
Foto: Archiv

Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného.

Tým amerických vědců publikoval studii v magazínu Applied and Enviromental Microbiology. Vyplývá z ní, že bakterie se na jídlo stihnou nalepit ve velkém množství bez ohledu na to, jak dlouho na zemi leží. Některé z nich stihnou kolonizovat potravu dokonce už za méně než jednu sekundu. Konzumovat jídlo, které se dříve ocitlo na zemi, tedy vůbec není bezpečné.

Odborníci v rámci studie testovali, z jakých povrchů se patogeny na potraviny přenesou nejrychleji. Experimentovali s kobercem, ocelí, keramickými dlaždicemi a dřevem, na které nechali padat čtyři různé potraviny – meloun, chléb, chléb s máslem a gumové bonbóny. Poté sledovali, co se stane po jedné sekundě, 5 sekundách, 30 a 300 sekundách.

Nejrychleji se bakterie nalepily na meloun, naopak nejméně se jich zachytilo na gumových bonbonech. O rychlosti a míře kontaminace tedy rozhoduje zejména vlhkost potraviny. Voda v tomto případě totiž funguje jako lepidlo.

Překvapivě nejčistším materiálem, ze kterého se na potraviny přenese nejméně bakterií a choroboplodných zárodků, je koberec. Ve srovnání s keramickými dlaždicemi a dřevem vítězí díky nerovnoměrnému kontaktnímu povrchu.

X Zavřít