Praha 10: Bezdomovci načerno odebírali elektřinu ze sloupu veřejného osvětlení

Pražské krimiTereza Běhalová23. ledna 20191 minuta čtení

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

Pražským strážníkům se podařilo odhalit černé odběratele elektrické energie, kteří si přímo do lampy veřejného osvětlení napojili prodlužovací kabel, aby se v teple mohli dívat na televizi.

Při nedělní pochůzce v ulici Pod Altánem v Praze 10 si strážníci náhodou všimli kabelu vedoucího z lampy veřejného osvětlení do křoví a následně až do příbytku osob bez domova.

V provizorním obydlí zastihli sedmašedesátiletého muže a čtyřiatřicetiletou ženu, kteří přiznali, že kabel je připojen přes buben prodlužovacího kabelu k vařiči, dvěma teplometům a televizi. Odmítli však, že by provedli do lampy veřejného osvětlení provedli zásah. Ten měl dle jejich slov provést někdo další. Na jméno dotyčné osoby si však už údajně nevzpomínají.

Pro podezření ze spáchání trestného činu strážníci na místo přivolali Policii ČR, která si celou záležitost převzala k dalšímu opatření.

Nepřehlédněte

Nezletilá dívka v parku nadýchala strážníkům 3 promile • Ve středu ráno přijali strážníci z Prahy 2 oznámení, že v parku Perucká stráň se pohybuje dívka pod vlivem alkoholu. Hlídka ji skutečně nalezla, silně opilá a znečištěná seděla na lavičce s nedopitou lahví vína. Strážníkům se ji podařilo vzbudit a ověřením její totožnosti zjistili, že jí ještě nebylo 18 let Provedenou dechovou zkouškou u ní byla naměřena hodnota téměř tři promile. Přivolaná záchranná služba mladou ženu následně převezla do jedné z pražských nemocnic.

Strážnici kontrolovali pivní kola. Odhalili celkem 11 přestupků • Pražští strážníci se o prodlouženém víkendu zaměřili na turisty pojízdných pivních barů. V organizované akci sledovali zejména konzumaci alkoholu na místech, kde to zakazuje vyhláška. „Problematiku pivních kol v metropoli pochopitelně pečlivě sledujeme. A nejde jen o komplikace, které přináší dopravnímu provozu v historickém centru. Úroveň chování klientů a turistů, kteří si tyto cyklovýlety platí, už dalece přesahuje rámec slušného chování. Kromě obtěžování hlukem a výstřelky v opilosti stal se i případ, kdy v oblasti Letné jeden z účastníků močil z pivního kola za jízdy,“ uvedl Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. „Nelze tedy jinak, než reagovat zákonným způsobem, a je proto zcela na místě, že strážníci přistoupili k organizované akci. Osobně bych se navíc kategoricky přimlouval za změnu legislativy, která by nám pomohla veškeré negativní jevy spojené s tímto fenoménem postihovat razantněji,“ dodal radní Hadrava. Hlídky strážníků během tří dnů odhalily celkem 11 přestupků týkajících se porušení vyhlášky hlavního města Prahy, která zakazuje požívání alkoholu na veřejném prostranství. Za tyto přestupky uložily blokové pokuty v příkazním řízení na místě v celkové výši 3 400 korun.

Na Kubánském náměstí vysadili osm nových platanů • MČ Praha 10 vysadila na Kubánské náměstí osm nových platanů javorolistých. Výsadba je součástí dlouhodobé strategie Desítky, která systematicky rozšiřuje počet stromů na svém území. Dřeviny zkrášlují veřejný prostor a zároveň v něm mají nezastupitelnou roli i s ohledem na měnící se klimatické podmínky.

Vedra zvyšují spotřebu elektřiny. Hrozí Praze výpadky proudu? • Vysoké teploty, které v současné době panují v České republice, mají vliv na spotřebu elektřiny v Praze. V posledních letech zatížení energetické soustavy v letních měsících vzrůstá a je způsobeno především větším počtem klimatizací, hlavně pak v průmyslových nebo administrativních budovách. Roste však i počet odběrných míst - zejména obchodně-administrativních center a moderních obytných celků, které dále zvyšují spotřebu elektřiny. Teploty kolem 30 °C a výše zvyšují spotřebu v Praze cca o 4-5 % oproti klasickým letním dnům s teplotami kolem 25 °C. Extrémní horka, která nyní zažíváme, zvyšují špičkový odběr o další procenta. Ten se pohybuje na hodnotách kolem 940 MW, to znamená, že „obrazně řečeno“ Praha v ten moment spotřebuje prakticky veškerou elektřinu, kterou vyrábí například jeden blok jaderné elektrárny Temelín. Přímá závislost teploty na spotřebu elektrické energie v Praze lze dle analýzy aktuálních dat odhadnout na cca 10 MW / 1 °C. Kolaps nehrozí Praha nejvíce elektřiny potřebuje kolem 14. hodiny odpoledne, kdy se naplno projeví provoz klimatizací, chladících systému a větráků. Zimní maxima spotřeby elektrické energie jsou však až o třetinu vyšší (často překračují hodnoty 1200 MW), takže ani v těchto tropických dnech Pražská energetika, a.s., neočekává zatížení, které by ji mohlo nějak zaskočit. A to i díky tomu, že řada obyvatel Prahy je stále mimo město na dovolených a letních pobytech.

Pražští bezdomovci budou moci dál zůstat pod střechou • Hlavní město prodlouží o další dva měsíce projekt krizového ubytování lidí bez domova. Celkem je vyčleněna kapacita pro ubytování až 350 lidí, přednost mají senioři a lidé se zdravotními problémy. Praha zároveň připravuje návazný plán řešení bezdomovectví tak, aby se lidé bez domova ubytovaní během koronavirové krize nedostali zpět na ulici. Jak radní upozornili, náklady na bezdomovectví jsou pro Prahu výrazně vyšší než podporovat bydlení.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

V sobotu proběhne Medový den na Kubánském náměstí • Roční spotřeba medu na osobu je v Česku zhruba 800 gramů. V sobotu 21. září 2019 se bude na Kubánském náměstí ve Vršovicích v Praze 10 konat akce věnovaná právě této sladké pochoutce.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Praha pořádá bezplatné očkování psů lidí bez domova • Již čtvrté bezplatné očkování psů lidí bez přístřeší proběhlo koncem minulého týdne. Akci uspořádalo Centrum sociálních služeb Praha ve spolupráci s hlavním městem Prahou.

Mladíka na Žižkově zasáhl elektrický proud. Život mu zachránili policisté • Tachovské náměstí na pražském Žižkově se v pondělí krátce po 14. hodině stalo dějištěm dramatického příběhu s dobrým koncem. Hlídka cizinecké policie zachránila život dělníkovi, kterého zasáhl výboj elektrického proudu.

Ve středu odstartuje rekonstrukce polikliniky v Malešicích • Poliklinika Malešice vstoupí od 2. ledna 2019 do dlouho očekávané rekonstrukce. Cílem je nabídnout lékařům i pacientům odpovídající moderní zázemí a větší komfort.

VIDEO: Obrovský požár v Hostivaři se nedaří dostat pod kontrolu. Vyhlášen mimořádný stupeň poplachu • Pražští hasiči zatím stále marně bojují s požárem průmyslové haly v ulici u Továren v Hostivaři. V budově došlo k výbuchu. Vyhlášen byl nejvyšší zvláštní stupeň poplachu. Halu o rozměrech 20 krát 60 metrů zasáhl požár v plném rozsahu v úterý odpoledne. Asi v půl třetí se konstrukce haly propadla a plocha požářiště se zvětšila na 60 krát 150 metrů. Okolí areálu je zcela uzavřeno. Složky integrovaného záchranného systému vyzývají obyvatele, aby nevětrali a nechodili se dívat na místo události. Vyhlášen byl nejvyšší zvláštní stupeň poplachu, což v praxi znamená zapojení všech hasičů z kraje, případně i z celorepublikové centrály. Na místě je 12 profesionálních jednotek včetně podnikových a 10 dobrovolných jednotek. pic.twitter.com/fsIXxLILXF

Zima je mírná, noclehárny pro bezdomovce hlásí volná místa • I přes zimní počasí nabízejí pražské noclehárny lidem bez přístřeší stále volná místa. Kapacity nocleháren jsou z 80 procent zaplněné každou noc. Pro všechny zájemce, kteří by chtěli strávit noc v teple, je tedy dostatek míst.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Praha 10 přeložila část svého oficiálního webu pro neslyšící občany • Městská část Praha 10 se rozhodla jako jeden z prvních úřadů v České republice zpřístupnit informace týkající se každodenních situací pro neslyšící. Část webových stránek www.praha10.cz návštěvníci nově najdou i v českém znakovém jazyce.

Opilý řidič (69) se pokusil uplatit strážníky pěti tisíci korun • „Tady máte pětilitr a je to vyřízený!“ Těmito slovy se pokusil děvětašedesátiletý řidič „obměkčit“ hlídku pražských strážníků, která u něj zjistila přes 2 promile alkoholu v dechu.

Výstava ve Valdštejnské zahradě připomíná Karla Čapka • Světově proslulého spisovatele a někdejšího obyvatele Prahy 10 Karla Čapka, od jehož narození uplyne 130 let, připomíná nová panelová výstava ve Valdštejnské zahradě.

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů • Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů.

Praha spouští program na pomoc bezdomovcům v zimních měsících • Praha zavádí sérii mimořádných zimních opatření, která navyšují počty míst v noclehárnách pro lidi bez domova, kde mohou v teple přečkat mrazivé noci. Už nyní také bezdomovci dostávají materiální pomoc. Další opatření budou následovat v příštích dnech.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Očkování psů bezdomovců má úspěch. Akce bude pokračovat i v budoucnu • Dalších sedmnáct psů lidí bez přístřeší bylo ve čtvrtek v pražské Michli naočkováno proti vzteklině, psince, hepatitidě, parvoviróze a parainfluenze. Bezplatnou akci již posedmé uspořádalo Centrum sociálních služeb Praha ve spolupráci s MVDr. Martinou Načeradskou. Kromě toho byli psi označeni i čipem, s jejichž pomocí mohou být identifikováni v případě zaběhnutí či odchytu, aby mohli být navráceni zpět svým majitelům.

Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické • Rada MČ Praha v 10 schválila peněžitou pomoc pro malé podniky v rámci výzvy „Covid-Starostrašnická“, vyhlášené v červenci. Rovným dílem 22 727 Kč podpoří 44 podniků, které o podporu zažádaly a splnily podmínky výzvy.

Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti • Určitě máte v domácnosti několik menších elektrických zařízení, která vám usnadňují život. Třeba žehličky, nabíječky, rychlovarné konvice nebo mikrovlnné trouby. V posledních letech se jejich výrobci předhánějí s novými funkcemi. Ruku v ruce s tím se však zkracuje doba, po kterou tyto spotřebiče vydrží provozuschopné. Téměř nic se neopravuje a výrobci spoléhají na to, že zákazník po konci záruční doby, obvykle po dvou až třech letech, takový výrobek prostě vymění za nový.