Praha schválila investiční rozpočet. Nejvíc peněz půjde na dopravu

ZprávyKristián Vích11. února 20194 minuty čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Pražští radní v pondělí schválili, že na investice hlavního města půjde v letošním roce 19,4 miliardy korun. Jde o nejvyšší částku, kterou Praha v novodobých schválených rozpočtech na investice vyčlenila.

„Praha těží z příznivé ekonomické situace a vysokých příjmů. Na výši investic je vidět, že tyto příjmy neprojídáme v běžných výdajích, ale investujeme je do budoucnosti všech Pražanů,“ uvedl náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek.

Rozpočet na letošní rok projednala Rada hl. m. Prahy na konci listopadu, kdy současně oznámila, že o využití investiční části rozhodne v únoru 2019. Noví radní rozpočet bez konkrétních investičních akcí odsouhlasili dva týdny po svém nástupu do funkcí, aby městským částem dali jistotu a umožnili plynulé fungování města na každodenní úrovni. Podle rozpočtu schváleného v prosinci zastupitelstvem mělo město na investice vydat 18,2 miliardy korun, během dvou měsíců se je ale podařilo navýšit o další 1,2 miliardy korun. Návrh rady ještě bude muset odsouhlasit Zastupitelstva hl. m. Prahy na únorovém zasedání.

Pomohly ušetřené peníze

„Za poslední roky výrazně narostly běžné výdaje. Projít kompletní výdaje a najít místa, kudy peníze Pražanů zbytečně unikají, je výzva na několik let,“ vysvětlil Pavel Vyhnánek. „Ale už teď se nám podařilo najít 1,2 miliardy napříč celým rozpočtem, o které jsme klíčovou částku na investice dokázali navýšit. Například plánujeme snížit provozní výdaje magistrátu o 90 milionů korun,“ doplnil náměstek Vyhnánek.

O více než 200 milionů korun se snížil přiměřený zisk Dopravního podniku Praha a o dalších 500 milionů korun se snížila jeho rezerva. „Tento zásah v žádném případě neznamená snížení investic do komfortu dopravy pro cestující. Jde o peníze, které v minulosti zůstávaly ležet na účtech, nebo jimi plýtvali političtí hráči, kteří Dopravní podnik ovládali. Po dohodě s novým generálním ředitelem, který není spojený se žádnými politickými stranami, jsme se na snížení těchto výdajů dohodli jako na první pomoci, jak dalšímu plýtvání zamezit,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nejvíc peněe půjde na dopravu

Právě do dopravy zamíří nejvyšší podíl investičních výdajů – 5,7 miliardy korun. Díky této částce začne stavba metra D, výkup pozemků pro Pražský okruh, oprava Štěrboholské spojky nebo výstavba záchytných P+R parkovišť. „Tyto investice umožní konečně začít s dlouho odkládanými projekty. Jakmile se stavby dostanou do dalších fází, na jejich financování připravíme další desítky miliard – z běžného rozpočtu, odpovědným zadlužením a také spoluprací s partnery. S komerčními subjekty budeme vyjednávat férové podmínky například u metra D a u Pražského okruhu a u dalších velkých městských staveb, které využívají nejen Pražané a zároveň je při současném systému financování měst Praha není schopna sama zaplatit, pak očekáváme spolufinancování ze strany státu,“ řekl Pavel Vyhnánek. Nová rada se podle něj chce vyhnout situaci, kdy kvůli jediné stavbě vznikne deficit u dalších nutných výdajů.

1,9 miliardy korun do městského majetku

Téměř dvě miliardy korun Praha investuje do svého majetku. „V této oblasti cítíme obrovský deficit. Jako správní hospodáři se musíme starat o to, co nám bylo Pražany svěřeno, a nedopustit další chátrání historických budov i městských bytů nebo zpustnutí takových klenotů, jakými je třeba Pražská tržnice. To je dnes ostudně zanedbaný, a přitom památkově chráněný areál, ze kterého chceme postupně znovu udělat místo, na které budou Pražané hrdí a budou tam rádi chodit za nákupy i volným časem,“ uvedl Pavel Vyhnánek. Do obnovy Pražské tržnice město plánuje v letošním roce investovat 100 milionů korun. Na 199 milionů korun půjde do revitalizace náplavek, 155 milionů korun je určeno na obnovu veřejného osvětlení a za 46 milionů korun bude město rekonstruovat své bytové objekty.

V oblasti bezpečnosti radní investují 646 milionů korun, a to do budov hasičského sboru, základny letecké záchranné služby nebo do jednotek dobrovolných hasičů. Na informační technologie využije hlavní město částku 499 milionů korun.

Městské části o svých projektech rozhodnou samy

Na rozvoj města a jeho infrastruktury může Praha počítat s investicemi ve výši přes 2,5 miliardy korun. Za tuto částku se promění místa, kam Pražané chodí na procházky nebo za sportem, například zoologická zahrada nebo Petřínské sady a také turisticky oblíbené Malostranské náměstí. Praha dále vydá přes 500 milionů korun na technickou infrastrukturu a o dalších 500 milionů korun navýší rozpočet přímo na investice městských částí. Městské části tak budou moci na lokální úrovni samy rozhodnout, na jaké své projekty prostředky využijí. Nově mezi priority rady patří rozvoj veřejného prostoru a zeleně na sídlištích.

Kapacita škol a nové sanitky

Přes 1,4 miliardy korun půjde na investice v oblasti školství, mládeže a sportu. Dostaví se díky nim například základní škola na Zličíně, Praha také podpoří skrze granty sportovní příležitosti nebo revitalizuje zanedbávaný Areál ledových sportů na Chodově. Zdravotnictví a sociální oblast podpoří investiční rozpočet částkou 610 milionů korun, například na nákup sanitních vozidel nebo do areálu Nemocnice Na Bulovce. „207 milionů korun je první rychlou pomocí chátrající nemocnici, kterou jsme slíbili Pražanům opravit. Vedle toho připravujeme dlouhodobý záměr záchrany nemocnice,“ řekl Pavel Vyhnánek.

Výstaviště nebo Clam-Galassův palác čeká proměna

Kultura a cestovní ruch získá na potřebné projekty 558 milionů korun. Z nich je 245 milionů korun určeno na kultivaci areálu Výstaviště, který se má stát novým volnočasovým centrem Pražanů, a 131 milionů na rekonstrukci Šlechtovy restaurace. Desítky milionů korun půjdou do rekonstrukce knihovny v Nuslích a na technologie v Městské knihovně. Za 170 milionů korun se také bude rekonstruovat Clam-Gallasův palác.

Nepřehlédněte

Jackpot 192 milionů Kč vyhrál šťastlivec z Prahy. Část mu sebere stát • Středeční losování Sportky vyneslo sázejícímu z Prahy pátou nejvyšší výhru v historii této nejoblíbenější české loterní hry. Za svůj plný tiket včetně doplňkové hry Šance v hodnotě 220 Kč získal výherce 192 024 310 Kč. Stát mu prostřednictvím nové 15% daně pro milionové výhry částku sníží o 28 803 646 Kč.

Malé veřejné zakázky v Praze mají být od července průhlednější • Hlavní město mění od července pravidla pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Rozhodli o tom pražští radní. Nově bude nutné otevřeně a transparentně soutěžit zakázky už od 500 tisíc korun.

Jak se stát bohatým? A potřebuji to? • Bohatství je touha mnoha lidí po celém světě. Pro některé znamená finanční svobodu, možnost cestovat, koupit si, co chtějí, nebo jednoduše mít jistotu. Ale co to vlastně znamená být bohatý? A je to skutečně to, co potřebujete k naplnění svého života?

Do Prahy jezdí stále více turistů. Růst ale zpomaluje a dobu přenocování se nedaří zvyšovat • V prvních devíti měsících letošního roku přijelo do Prahy téměř 6 milionů návštěvníků, kteří zde strávili celkem 13 800 000 nocí. Nárůst celkového počtu hostů se opět mírně zpomalil, ve sledovaném období činí pouze 1,7 %. Dvouciferné procentní přírůstky jsou zaznamenány u návštěvníků z Ukrajiny (+23 %), Japonska (+19 %), nebo Francie (+10 %). Nejnovější data zveřejnila agentura Prague City Tourism.

Poslední hrací automaty zmizí z Prahy za tři roky, schválili zastupitelé • Po téměř pětihodinové diskusi ve čtvrtek pražští zastupitelé odsouhlasili novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hl. m. Prahy.

KOMENTÁŘ: Schválení stavebního zákona je správný krok, nové byty mohou výrazně zlevnit • Stovky tisíc korun mohou v budoucnu ušetřit lidé kupující nový byt díky novému stavebnímu zákonu, který ve středu schválili poslanci. Přesun stavebních úřadů pod stát vyřeší dlouhá léta přehlížený problém takzvané systémové podjatosti a zároveň urychlí zablokované povolování nových staveb. Získat všechna potřebná povolení pro středně velký bytový projekt trvá průměrně pět let. Složitý byrokratický proces a neúměrné průtahy přitom prodražují nové byty o deset procent, což u bytu za šest milionů korun představuje 600 tisíc korun.

Růst HDP podpořila loni hlavně spotřeba domácností • Meziroční tempo hospodářského růstu v průběhu celého roku 2019 zpomalovalo. Celkově se hrubý domácí produkt loni zvýšil o 2,5 %. Domácí spotřeba přitom tvořila stabilní pilíř růstu. Pokračující navyšování mezd se ale promítalo do cenového vývoje, zejména u služeb. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Evžen Korec: Hypoteční trh se pomalu zotavuje z tvrdého knockoutu od ČNB, stále však zůstává dole • Český hypoteční trh letos připomíná boxera, který se po tvrdém háku na bradu potácí po ringu a marně hledá dřívější stabilitu. Tím protivníkem, který hypotékám zasadil drtivý úder, je Česká národní banka (ČNB), která výrazně zpřísnila poskytování hypoték.

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory • Hospodaření městské části Praha 2 bude i v letošním roce vyrovnané. Plánované výdaje na aktivity městské části, investice a opravy se snižovat nebudou. Nejvíce peněz, podobně jako v předcházejících letech, půjde do oblasti školství, dále pak do sociální oblasti, na péči o veřejná prostranství, o zeleň a na obnovu bytového fondu v majetku městské části.

Zájem o hypotéky roste. Úrokové sazby i nadále klesají • Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Praha letos investuje stovky milionů korun do oprav škol • V rámci letních prázdnin je v hlavním městě rekonstruováno velké množství škol. Letos do oprav a vybavení investuje pražský magistrát dokonce nejvíce peněz v historii, a to celkem přes 250 milionů korun. Mezi největší akce se řadí například rekonstrukce bazénu na Třebešíně nebo renovace barokního paláce, kde sídlí Pražská konzervatoř. Radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková zveřejnila seznam nejvýznamnějších rekonstrukčních prací na školách a školských zařízeních v metropoli, které se s ohledem na provoz škol uskutečňují převážně v letních měsících. Letos investice přesahují čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší množství finančních prostředků takto vynaložených od roku 2001, odkdy je hlavní město zřizovatelem příspěvkových organizací školského typu. Mezi nejnákladnější investiční akce patří celková rekonstrukce bazénu na Střední průmyslové škole na Třebešíně. Zde bude namísto nevyhovujícího bazénu ze sedmdesátých let minulého století instalována nerezová nádrž a nové technologie, které vyjdou celkem na 36 milionů korun. Obdobně nákladná je také rekonstrukce fasády a střechy barokního Pálffyho paláce a oprava mramorového schodiště jeho hlavního křídla, kde sídlí Pražská konzervatoř. „Celkově se jedná o desítky různých oprav, menších rekonstrukcí a pořízení nového vybavení například do dílen, školních kuchyní a jídelen. Velké množství oprav se věnuje také kotelnám, podlahám nebo sociálním zařízením. Další miliony korun investujeme do nových serverů, zabezpečení a bezbariérových přístupů do budov,“ vysvětluje radní Ropková. „Cílem rekonstrukčních prací je modernizace podmínek pro vzdělávání žáků a studentů odpovídající jedenadvacátému století,“ dodává radní. Praha zřizuje dohromady 178 příspěvkových organizací, které vyučují ve více než třech stovkách budov.

Evžen Korec: Růst cen nových bytů v letošním roce zásadně zpomalí • Výrazný růst cen nových bytů z posledních let letos zásadně zpomalí. Letošní rok bude na rezidenčním trhu spíše ve znamení stagnace či jen pomalého růstu maximálně do tří procent. Bytů se sice staví stále málo, ale poptávka klesla kvůli restrikcemi svázanému hypotečnímu trhu. Kvůli nekoncepčním zásahům České národní banky (ČNB) se počet sjednaných hypoték loni propadl o třetinu, což se projevilo i na prodeji nemovitostí.

Praha má rozpočet na rok 2019. Deficit pokryjí úspory z loňských let • Pražští radní dnes schválili rozpočet hlavního města na rok 2019. K jeho urychlenému schválení přistoupili kvůli tomu, aby své rozpočty mohly brzy přijmout i jednotlivé městské části a nebyl tak narušen běžný chod města.

Příjmy domácností před covidem rostly. Ubylo i lidí v materiální deprivaci • V roce 2019 činila míra takzvané příjmové chudoby 9,5 %. Materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 5 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které zveřejnil Český statistický úřad.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Komentář: Hypotéky dál zdražují a roste i průměrná výše úvěru. Zlevnění bytů se neočekává • Růst sazeb hypotečních úvěrů se ne a ne zastavit. Také v srpnu pokračovalo zdražování hypoték, když průměrná úroková sazba vzrostla podle ukazatele Fincentrum Hypoindex o dalších devět bazických bodů na 2,32. Sazby tak nepřetržitě rostou už od letošního března a jen tak neklesnou. Hypotéky v posledních týdnech totiž zdražily všechny významné banky na našem trhu.

Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily • Představujete si občas, jak by výhra v loterii změnila váš život k lepšímu? Lidé nejčastěji říkají, že by splatili své dluhy, nakoupili si nové oblečení, nastěhovali se do luxusního domu, něco rozdali rodině a za zbytek peněz by si radostně užívali zbytek života. Jenomže zkušenosti některých reálných výherců už tak růžové nejsou.

Příjmy českých domácností v loňském roce výrazně narostly • Hospodářský růst v roce 2019 táhla zejména domácí spotřeba. Domácnosti využívaly svých rostoucích příjmů k posílení spotřeby i investic. Sektor vládních institucí se potýkal se zrychlením dynamiky výdajů, zůstal ale v přebytku. Nefinančním podnikům se v roce 2019 rovněž dařilo. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Magistrát pošle městským částem půl miliardy na investice • I přes očekávané výpadky příjmů do rozpočtu letos hlavní město nesníží množství finančních prostředků, které poskytne jednotlivým městským částem z investiční rezervy. Stejně jako v minulém roce rozdělí 500 milionů korun. Ve čtvrtek to odsouhlasili zastupitelé.