Pražské letiště se v budoucnu výrazně promění. Výstava ukazuje možné varianty vývoje

ZajímavostiPražskýDEN.cz15. března 20193 minuty čtení

Foto: Letiště Praha

Cestující a návštěvníci Letiště Václava Havla Praha v Praze-Ruzyni mají až do 11. června 2019 příležitost navštívit výstavu návrhů architektonického řešení veřejného prostoru před rozšířeným Terminálem 2, který zahrnuje dva nové parkovací domy, nový páteřní spojovací objekt a tzv. Plazu, tedy venkovní prostor před budoucím terminálem. Návrhy řešení vzešly z otevřené architektonické soutěže, které se zúčastnilo šest ateliérů z České republiky i ze zahraničí. Jako vítěze porota ocenila studio D3A.

Výstava se nachází ve spojovacím objektu mezi oběma terminály a je situována do veřejné části letiště, může ji tedy navštívit i široká veřejnost. Vystavené vizualizace ukazují budoucí podobu veřejného prostranství před Terminálem 2, který se po rozšíření a změnách organizace pohybu cestujících stane centrálním místem letiště.

„Na Letišti Praha by v budoucnu měly proběhnout rozsáhlé stavební úpravy, které výrazně změní jeho podobu. Celková přeměna dopravního řešení v okolí terminálů, dostavba Terminálu 2 a realizace nových objektů a přilehlých veřejných prostranství bude znamenat jednu z největších investic do nové infrastruktury za posledních více než deset let,” říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Foto: Letiště Praha

Součástí nových parkovacích domů, které mají především zvýšit komfort parkování na letišti, bude v přízemí umístěný terminál veřejné a charterové autobusové dopravy. Budovy budou z větší části nahrazovat stávající parkovací kapacity a vzniknou v místech současného parkoviště PB Economy a parkovacího domu PA Smart, které budou zrušeny.

„Nové budovy parkovacích domů naplňují dlouhodobý záměr zastavovacího plánu Letiště Praha. Věřím, že přispějí k modernizaci parkovacích služeb a zároveň zvýší komfort a bezpečnost cestujících,“ doplňuje Václav Řehoř.

Foto: Letiště Praha

Při řešení nových parkovacích domů chce Letiště Praha myslet také na budoucnost a nové technologie. V parkovacích domech se proto počítá s dostatečnou kapacitou nabíjecích stanic pro elektromobily, robotické parkování pomocí autonomních mechanizmů a pokročilé IT technologie ke sledování obsazenosti a k zajištění bezpečnosti. Samotné dispoziční řešení parkovacích domů variabilně směřuje k budoucímu rozvoji carsharingu.

[related-post id=“11319″]

Společně s Parkovacím domem A a B vznikne tzv. Skywalk a Plaza. Skywalk je nový objekt propojující v ose Aviatické ulice stávající i nově plánované objekty. Třípodlažní stavba bude sloužit jako komunikační tepna mezi terminály a dalšími budovami. V jejím návrhu se však také počítá s možným vznikem obchodů, restaurací a jiných pronajímatelných prostor.

Plaza je naproti tomu koncipována jako předprostor Terminálu 2 a Aviatické ulice. Vzniknou zde nové veřejné plochy, které by měly obsahovat také velké množství zeleně. Zároveň by se toto veřejné prostranství mělo stát vzorem pro další venkovní prostory letiště.

Foto: Letiště Praha

V následujících měsících bude tým složený ze zástupců Letiště Praha a oceněných ateliérů pracovat na dokončení a rozvinutí studie na základě připomínek a dodatečných požadavků. Následovat bude projektová příprava na parkovací dům B, dotčená část plazy se bude projektovat v letech 2019 až 2021. S výstavbou prvního parkovacího domu by mohlo Letiště Praha začít mezi roky 2021 až 2023.

Nepřehlédněte

Nejbezpečnější místa v letadle. Kde máte větší šanci na přežití při havárii? • Otázka, která nedá spát nikomu, kdo alespoň jednou v životě letěl letadlem. Které sedadlo v letounu je nejbezpečnější v případě, že dojde k havárii?

Z Prahy na Island bude létat nový nízkonákladový dopravce • Od května příštího roku získá Praha další přímé letecké spojení s islandským Reykjavíkem. Linku bude provozovat nízkonákladový dopravce PLAY, který funguje od letošního června.

Kuřáci mají utrum. Na Letišti Václava Havla už si brzy nezakouří • Letiště Václava Havla Praha se od 1. května 2018 stane nekuřáckým letištěm. Od tohoto data nebude možné kouřit ve všech interiérových prostorech a zároveň bude ukončen provoz dosavadních kuřáckých koutků v tranzitním prostoru. Letiště Praha tímto rozhodnutím jde vstříc modernímu trendu a zároveň reaguje na zpětnou vazbu od cestujících. Cestujícím kuřákům budou nadále k dispozici vyhrazená místa před vstupy do budov. Letiště Praha tak následuje příkladu řady zemí či jednotlivých letišť, které se již plně nekuřáckou cestou vydaly. Nekuřácká už jsou například letiště ve Velké Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť ve Spojených státech či některá ruská letiště. Zařazením do této skupiny se Letiště Václava Havla Praha stane jedním z průkopníků tohoto přístupu ve střední Evropě. „Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat a chceme jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha, a dodává: „Jsme velikostí středně velké letiště s minimálním počtem transferujících cestujících, které může kuřácké požadavky do značné míry řešit venkovními prostory. Kuřákům bude k dispozici 14 vyhrazených míst přímo před vstupy do budov.“ Rozhodnutí předcházela důkladná analýza dosavadního fungování provizorních kuřáckých prostor, včetně stížností cestujících, které je doprovázely, zvážení provozních a bezpečnostních rizik, stejně jako nutných investic na vybudování trvalých kuřáren splňujících přísné legislativní nároky.

EasyJet začne létat z Prahy do severoirského Belfastu • Letecká společnost easyJet dnes oznámila spuštění nové pravidelné linky mezi Prahou a Belfastem, hlavním městem Severního Irska. Nové spojení bude v provozu dvakrát týdně, vždy v pondělí a pátek, od 29. října 2018, tedy od začátku zimního letového řádu. Podle tiskové zprávy bude dopravce do této destinace létat s Airbusem A319 a očekává, že přepraví během sezóny 11 100 cestujících. „Jsme rádi, že se podařilo domluvit novou přímou pravidelnou linku, která spojí Prahu s hlavním městem Severního Irska. Belfast bude tak od zimního letového řádu již 11. destinací ve Velké Británii, kam mohou cestující z Letiště Václava Havla Praha letět. Toto spojení má dlouhodobě velký potenciál a očekáváme, že o novou linku bude zájem jak u českých, tak i zahraničních cestujících, a že ji využije kolem 11 100 pasažérů za sezónu v obou směrech“ uvedl Jiří Vyskoč, ředitel leteckého obchodu Letiště Praha. Prodej letenek začne ve čtvrtek 12. července prostřednictvím webových stránek dopravce.

Belfast.

Celníci na letišti zadrželi 35 kilogramů tabáku do vodní dýmky • V pátek 19. ledna odhalili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni ve dvou příručních zavazadlech 35 kg tabáku do vodní dýmky, který dovážela 51 letá cizinka cestující na pravidelné lince z Kyjeva do Praha.

Únik na cle a daních vyčíslili celníci na 171 tisíc korun.

Letiště Václava Havla otevřelo novou relax zónu • Nová relax zóna pro cestující byla otevřena v prvním patře neveřejné části Terminálu 1, hned vedle nově zrekonstruované Restaurace Runway.

WizzAir zavádí novou leteckou linku z Prahy do Moldavska • Nízkonákladová letecká společnost WizzAir dnes oznámila, že v rámci zimního letového řádu bude létat mezi Prahou a Kišiněvem. Nová přímá linka do hlavního města Moldavska bude v provozu od 18. prosince 2019 dvakrát týdně, vždy ve středu a v neděli.

Korean Air obnoví lety mezi Prahou a Soulem v druhé polovině srpna • Letecká společnost Korean Air obnoví od pátku 21. srpna 2020 provoz na lince mezi Prahou a Soulem.

Emirates zavádí druhou denní linku z Prahy do Dubaje • Letecká společnost Emirates přidává u příležitosti osmého výročí prvního leteckého spojení mezi Prahou a Dubají druhý denní let. Emirates působí na českém trhu od roku 2010 a během této doby přepravila více než 1,7 milionu cestujících. Rostoucí poptávku na této trase chce Emirates uspokojit přidáním nové linky, která bude operována letounem Boeing 777-300ER s kapacitou 360 míst. Nasazením Boeingu 777-300ER na tuto trasu vzroste kapacita přepravených cestujících do České republiky o 262 800 míst ročně. Nově nasazený Boeing 777-300ER na trase Praha – Dubaj nabídne konfiguraci o třech třídách: osm privátních suites ve First Class, 42 plně sklopitelných sedadel v Business Class a 310 prostorných sedadel v Economy Class. Let EK138 bude z Prahy odlétat v 21:35 hodin a do Dubaje přiletí druhý den ráno v 5:30 hodin místního času, čímž poskytne cestujícím dostatek času na prozkoumání Dubaje, pracovní schůzky a mnoho dalších aktivit, které toto kosmopolitní město nabízí. Zpáteční let EK137 odlétá z Dubaje v 15:30 hodin místního času a do Prahy přilétá v 19:55 hodin. [related-post id="11046"] Nové letecké spojení umožní pasažérům letícím z Prahy do Dubaje hladký přestup do mnoha oblíbených codesharovaných destinací společností Emirates a flydubai, jako je Bali, Bangkok, Kolombo, Hongkong, Johannesburg, Káthmándú, Kuala Lumpur, Maledivy, Mauricius a Singapur. „Zahájení provozu druhé denní linky společnosti Emirates do Dubaje je pro nás dalším milníkem v posilování přímých dálkových spojení. Právě jejich rozvoj patří dlouhodobě k našim prioritám, což ostatně reflektuje také vývoj na trhu letecké dopravy a zvyšující se zájem o cesty do vzdálených destinací. Pro rok 2018 proto očekáváme více než 20% nárůst počtu odbavených cestujících na dálkových linkách, k čemuž bezpochyby přispěje i tato nová frekvence,“ uvedl Jiří Vyskoč, ředitel leteckého obchodu Letiště Praha. [related-post id="5503"] Díky širokému trupu Boeingu poskytne přidaný spoj na této trase ještě větší přepravní kapacitu. Všichni cestující se mohou na palubě Emirates těšit na vysokou úroveň poskytovaných služeb, mezinárodní palubní personál a palubní zábavní systém ice, který cestujícím nabízí až 3 500 kanálů audiovizuální zábavy včetně her a nejnovějších filmů. Pro rodiny s dětmi jsou připravené speciální balíčky. Pasažéři First Class a Business Class si mohou kromě bezplatných služeb řidiče z letiště a na letiště zkrátit čekání na svůj let v exkluzivních Emirates salóncích po celém světě, včetně prémiového letištního salónku na letišti Václava Havla v Praze. Nový letecký spoj doplňuje již zavedenou linku, která je operována letounem Emirates A380. Let EK140 odlétá z Prahy v 15:55 hodin a do Dubaje přilétá v 23:50 místního času téhož dne. Zpáteční let EK139 odlétá z Dubaje v 08:35 hodin a přilétá do Prahy ve 13:00 hodin.

Boeing 777-300ER

Cizinci pašovali do Prahy skoro 100 kg tabáku do vodních dýmek • Ruzynští celníci mají na svém kontě dva další velké úlovky. Minulý víkend zadrželi na letišti dva muže a jednu ženu cizí státní příslušnosti, kteří se snažili ve svých zavazadlech propašovat celkem 94,3 kg tabáku do vodní dýmky.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Letiště stoplo tendr na taxislužbu. Chce ho vypsat znovu • Letiště Václava Havla Praha zrušilo koncesní řízení na nového poskytovatele taxislužby. Rozhodlo se tak po zvážení připomínek některých uchazečů, které vznesli na základě výkladu legislativy ze strany Ministerstva dopravy ČR. Zpochybňují podstatné aspekty, konkrétně realizování elektronické objednávky přímo u řidiče a na přepážce. 

Levné lety z Prahy do Izraele a Maroka. Ryanair chystá spuštění nových linek • Nízkonákladová letecká společnost Ryanair spustí od začátku zimního letového řádu 2018 z Prahy pět nových linek. Dopravce bude nově operovat lety do Marrákeše a na izraelské letiště Ejlat Ovda. Aerolinka již dříve oznámila nové linky do jordánského Ammánu, toskánské Pisy a na letiště Paříž Beauvais. Díky novým linkám Ryanair do/z Prahy ročně přepraví 1,6 miliónu cestujících a navýší provoz o 45 %. „Nové linky Ryanairu rozšíří nabídku destinací z našeho letiště na zimní sezónu 2018 o 2 úplné novinky. Jedná se o přímou pravidelnou linku do Marrákeše, díky které se k nám po letech vrací přímý spoj s Marokem. Očekáváme, že v obou směrech odbavíme přibližně 32 tisíc cestujících za rok. Druhou novou destinací v nabídce letiště je již avizovaná linka do Ammánu. Zároveň jsme rádi, že díky novince Ryanairu budeme z Prahy i nadále nabízet přímé pravidelné spoje mezi Prahou a izraelským Ejlatem, kde očekáváme okolo 14 tisíc cestujících v obou směrech během zimní sezóny. Získáme také celoroční spojení do toskánské Pisy, která byla dosud sezónní destinací, a s novou linkou do Paříže na letiště Beauvais získají naši cestující možnost výběru mezi třemi pařížskými letišti.“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. [related-post id="6569"] [related-post id="4485"]

Letišti Václava Havla se nadále daří. Kam se loni z Prahy létalo nejčastěji? • Letiště Václava Havla Praha od roku 2013 setrvale roste. Podle nejnovějších provozních výsledků odbavilo v loňském roce přesně 16 797 006 cestujících, což znamená 9% meziroční nárůst. Nejvytíženější byly v loňském roce linky do Velké Británie. Z destinací nejvíce cestujících směřovalo již tradičně do Londýna. Nejvyšší meziroční nárůst v počtu odbavených cestujících zaznamenala Barcelona. Výrazně posílily také dálkové linky, které vloni využilo o téměř čtvrt milionu cestujících více než v roce předchozím.

Pašeračky cigaret na pražském letišti odhalil speciálně vycvičený pes • Celníci na Letišti Václav Havla v Praze Ruzyni na konci minulého týdne odhalili čtyři cizinky ve věku 25, 28 a 41 let, které ve svých zavazadlech nelegálně dovážely 3 134 krabiček cigaret různých značek. Trojice přicestovala do Prahy z Atén.

Zásoba pašovaných cigaret by průměrnému člověku vystačila na několik let.

Letiště Praha hledá provozovatele obchodů pro cestující • Letiště Praha vypsalo koncesní řízení na provozovatele celkem sedmi obchodů v oblasti tzv. travel essentials. Obchody by měly nabízet například tisk, drobné občerstvení či různé doplňky k cestování. Termín pro podání nabídek je do 2. srpna, základní doba nájmu činí pět let.  

Češi v letadle stále tleskají pilotům. Na letiště chodí raději s předstihem • Letiště Praha očekává v hlavní letní sezóně více než 5% nárůst počtu cestujících. Odbaví více zahraničních turistů, ale také Čechů mířících na dovolenou. Podle výsledků průzkumu banky ING „Češi a létání“ létají Češi nejčastěji právě na dovolenou, méně často využívají letecké dopravy k návštěvám rodiny či přátel a v rámci pracovních povinností.

Další rekordní rok pražského letiště. Odbavilo již 17 milionů cestujících • Letiště Václava Havla Praha počtvrté v řadě dosáhlo historického rekordu. Minulý pátek překročil celkový počet odbavených cestujících za letošní rok hranici 17 milionů. Může za to především rozvoj přímých leteckých spojení, včetně dálkových linek, kterých je v provozu nejvíce v novodobé historii, stále vyšší obsazenost letadel i navyšování kapacit na stávajících linkách.

Rok 1891: Létací stroj na elektřinu podle Edisona. Bude možné ho někdy sestrojit? • Lidé od nepaměti snili o tom, že se naučí létat. Na konci 19. století už sice existovaly vzducholodě a horkovzdušné balóny. Úvahy mnohých ale tehdy směřovaly k efektivnějším strojům, které by byly rychlejší a dostupnější.

Letadla z Prahy se nad letištěm budou otáčet dříve. Sníží se hluk i emise • Letiště Václava Havla od července dočasně upravilo postupy pro odlety letadel. Stroje se budou smět dříve točit, což povede ke snížení hlukové zátěže, zkrácení letové doby a snížení emisí.