Ledolamy chránící Karlův most čeká kompletní výměna

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz7. června 20193 minuty čtení
Staré ledolamy již dosloužily.

Staré ledolamy již dosloužily.

Foto: Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Na počátku června odstartovaly přípravné práce výměny dřevěných ledolamů na Karlově mostě, které chrání všech sedm mostních pilířů. Samotná instalace nových ledolamů z pevného, tentokrát českého dubu (dub evropský) začne v polovině června a potrvá až do konce letošního roku. Jedná se o akci velké běžné údržby. Plánuje se také pokračování velké „dvacetileté“ opravy, zahájené v roce 2007 a přerušené v roce 2010.

„Nejrozsáhlejší opravy Karlova mostu by měly probíhat v příštích letech na mostních obloucích. Musíme však začít od základů. Pilíře jsou podle našich průzkumů v dobrém stavu, stav ledolamů stojících před nimi se ale v posledních letech rychle zhoršoval,“ říká Jozef Sinčák, generální ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK). Samotná výměna ledolamů si vyžádá investici 29,5 milionu korun. Nyní bude pilíře mostu chránit dub, který má z evropských stromů nejvyšší trvanlivost. Stávající ledolamy slouží od roku 2004 a Karlův most je jediným z pražských mostů, u kterého se používají.

TSK nechá postupně vyměnit ledolamy u všech sedmi mostních pilířů v hlavním řečišti. Hlavní práce začnou v polovině června 2019, kdy se k mostu přistaví inženýrské soupravy a odstrojí se dosavadní ledolamy. Práce budou probíhat za plného lodního provozu ve třech fázích až do přelomu listopadu a prosince tohoto roku. Ke spolupráci TSK přizvala Potápěčskou stanici, Povodí Vltavy, Státní plavební správu a Národní památkový ústav.

Dodavatelem je společnost Zakládání staveb, která pověřila dodáním dřeva Lesní závod Židlochovice. Ten vytěžil potřebných 800 m³ dřeva z polesí Moravský Krumlov a okolí Strážnice.

[related-post id=“20986″]

„Hlavní prvky ledolamu, tedy návodní šikmé kmeny, které mají v průměru 400 – 500 mm a délku až 12 m, bylo nutné vybírat velmi pečlivě, jelikož oboustranná křivost byla stanovena projektem v maximální toleranci 200 mm a s podmínkou zachování oddenku. Kromě hlavních šikmých prvků bylo nutné připravit i další materiál pro svislé piloty, boční vodorovné trámky, příčné svlaky a šikmé ztužení,“ uvedl o dřevu Jan Uher ze společnosti Zakládání staveb Těžba byla zahájena již koncem listopadu 2018 a ukončena v březnu 2019. V době, kdy téměř veškeré pracovní síly a stroje byly a jsou nasazeny pro likvidaci kůrovcové kalamity, nebylo pro ředitele závodu jednoduché prosadit ve svém harmonogramu těžbu listnatého dřeva. Avšak dodání českého dubu na takto významnou historickou stavbu bylo pro lesní závod Židlochovice významnou motivací.“

Nároky na dřevo jsou veliké

Výroba, pečlivé skladování a ošetřování dřevěných prvků probíhá na pile v Kamenném přívozu u Prahy. Ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským a Projektovým atelierem pro architekturu a pozemní stavby s. r.o. byl včas vyřazen nevhodný materiál pro další zpracování.

Dřevo na nové ledolamy pro Karlův most. Foto: TSK

Průběžně je měřena a zaznamenávána vlhkost, jejíž limitní minimální hodnota byla stanovena na 30 %. Dřevo je uskladněno na prokladech, čela jsou natřena barvou, zastíněna netkanou textilií a pravidelně kropena vodou pro zpomalení vysychání. 

Karlův most je druhým nejstarším mostem v České republice. Jeho stavba začala 9. července 1357 na popud panovníka Karla IV., který ji svěřil kamenickému mistrovi Otlínovi. Po jeho smrti dokončil dílo Petr Parléř. Velké množství původního pískovce a dřeva už ale bylo v minulosti nahrazeno.

Nepřehlédněte

Rekonstrukce ulic Novodvorská a Jungmannova je u konce • Dělníci dokončili rekonstrukci Jungmannovy ulice v centru Prahy. Stavbu si v pondělí převzala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). V pátek se po čtyřech měsících vrátí provoz i na ulici Novodvorská.

Na Libeňský most se vrátí tramvaje. Pro auta zůstane nadále uzavřený • Libeňský most bude od soboty 3. března otevřen pro městskou hromadnou dopravu, konkrétně tramvaje. Funkční stav mostu musí nejprve potvrdit nezávislý statik. Auta by se pak na most mohla vrátit v polovině měsíce po zkušebním provozu. Stavební práce na podepření trámových konstrukcí Libeňského mostu budou hotové ke konci února, a to aktivací samotného podepření. Následně proběhne mimořádná prohlídka mostu, kdy by nezávislý statik měl potvrdit funkční stav mostu. Výsledky prohlídky budou zároveň podkladem pro přeřazení mostu do kategorie stavu 6, tedy k možnému provozu s výhradou. „V případě, že nenastanou žádné technické komplikace, tramvaje se na most vrátí od začátku ranního provozu 3. března,“ uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek. [related-post id="5763"] V nadcházejících 14 dnech pak na mostě bude tzv. zkušební provoz, kdy na podepřené části mostu bude probíhat průběžná kontrola jejího stavu. Ve druhé polovině měsíce by se pak na most mohla vrátit i osobní automobilová doprava.

Lineňský most je uzavřený od ledna.

Trojská lávka je téměř dokončena. Brzy se otevře pro veřejnost • Dělníci dokončili stavbu nové Trojské lávky. Před uvedením do provozu je ale ještě potřeba provést zatěžkávací zkoušky. Statická část proběhla již v úterý. V následujících třech dnech bude mostní konstrukce podrobena dynamické části testu. Pro veřejnost by se lávka měla otevřít v říjnu tohoto roku.

Železniční most na Výtoni bude uzavřen pro chodce až do odvolání • Pěší lávky přes železniční most na Výtoni budou od pátku 15. prosince uzavřeny až do odvolání. Důvodem je jejich havarijní stav.

Vyšehradský železniční most byl postaven v letech 1900–1901.

Nová Trojská lávka bude dokončena příští rok. Praha už vybrala zhotovitele • Nejpozději na konci příštího roku by měla být otevřena nová lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou. Pražští radní dnes vybrali zhotovitele stavby. Zakázku za 128 milionů korun získala společnost SMP CZ. Původní lávka z roku 1984 se zřítila 2. prosince 2017 kvůli špatnému technickému stavu.

Dělníci podepřou most v Bubenské ulici. Počítejte s dopravním omezením • Na začátku příštího týdne odstartují práce na podepření mostu X022 v Bubenské ulici u stanice metra Vltavská. Podepřou se kritická místa mostu, aby se pod most vrátila tramvajová doprava v plném rozsahu a zároveň mohl být most bezpečně používán, než se rozhodne o jeho dalším osudu. Některé práce si ale během února vyžádají řadu dopravních omezení.

Havarijní zajištění mostu v Bubenské ulici.

Povrch Hlávkova mostu bude předlážděn. Řidiče čeká omezení • Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) předláždí vozovku Hlávkova mostu. Práce začnou v sobotu 26. června a skončí nejdéle do konce října tohoto roku.

Archeologové hlásí několik zásadních objevů v centru Prahy • Muzeum hlavního města Prahy v těchto dnech dokončuje v historickém jádru Prahy dva ojedinělé záchranné archeologické výzkumy, a to na Starém a Novém Městě. Nejzásadnějším objevem je Valentinská brána v Křižovnické ulici, kde se díky dendrochronologii podařilo určit dataci stavby brány. Také výsledky výzkumu na Václavském náměstí patří k unikátním.

Začíná platit noční zákaz aut v centru Prahy. Zatím jen na zkoušku • Tři dubnové víkendy po sobě budou v noci vybrané frekventované ulice Prahy 1 uzavřeny pro vjezd nerezidentů a vozů taxi. Magistrát chce vyzkoušet, jaký to bude mít dopad na hladinu hluku.

Praha bude mít nový most přes Vltavu za miliardu korun • Pražští radní schválili vítězný návrh Dvoreckého mostu, který časem spojí břehy Vltavy mezi Podolím a Zlíchovem. Kromě zlepšení automobilového provozu by měl nový most pomoci také tramvajové dopravě mezi Prahou 4 a Prahou 5. Stavba bude stát přibližně miliardu korun.

Rekonstrukce Václavského náměstí začne příští týden, projekt získal stavební povolení • Po dlouhých třinácti letech od architektonické soutěže může konečně začít rekonstrukce dolní části Václavského náměstí. Projekt totiž získal stavební povolení.

Nová podoba Václavského náměstí.

VIDEO: Brutální bitka opilých mužů u pomníku Jana Husa • Květinový záhon u památníku Jana Husa na Staroměstském náměstí si dvojice mužů spletla s boxerským ringem. Za pozornosti několika stovek diváků se opilci rozhodli vyřešit své spory pomocí pěstí. Strážníci celou věc následně předali Policii ČR. V odpoledních hodinách přijali strážníci z Prahy 1 oznámení, že na Staroměstském náměstí u sochy Jana Husa dochází k potyčce mezi dvěma zjevně opilými muži. Hlídka dorazila na místo během dvou minut. V květinovém záhonu strážníci nalezli jednoho z aktérů konfliktu. Muž měl na sobě roztrhané oblečení a pohmožděniny v obličeji. Druhého muže se strážníkům podařilo dostihnout v nedaleké Celetné ulici. Strážníci oba muže ztotožnili a provedenou dechovou zkouškou oběma naměřili téměř 2,5 promile. Konflikt, který zaznamenal i městský kamerový systém, měl vzniknout údajným napadením kamarádky jednoho z mužů. I ona byla pod vlivem alkoholu, nadýchala přes 3 promile. Celou věc si pro podezření ze spáchání trestného činu převzala Policie ČR. Zraněného muže s pohmožděninami v obličeji převezla záchranná služba k ošetření do jedné z pražských nemocnic.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

Vloupali se do bytu a ukradli věci za padesát tisíc. Teď po nich pátrají policisté • Pražští kriminalisté od poloviny listopadu pracují na objasnění případu vloupání do bytu v Bartolomějské ulici na Praze 1. Majitelku bytu, která si odjela odpočinout na dovolenou, čekalo po návratu domů velké překvapení.

IKEA na Václavském náměstí otevřela. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř • Dnes přesně v 9 hodin ráno se poprvé otevřely dveře prvního pop-up studia společnosti IKEA v Česku. Zajímá vás, jak to vypadá uvnitř?

Schváleno. Rekonstrukce Malostranského náměstí začne na jaře • Rekonstrukci Malostranského náměstí provede společnost Gardenline. Vítěze výběrového řízení dnes schválili pražští radní. Projekt revitalizace již má stavební povolení. Stavební práce by proto mohly začít na jaře příštího roku.

Karlín a Holešovice propojí nová lávka. Praha vypíše zakázku na stavbu • Pražští radní odsouhlasili vypsání veřejné zakázky na výstavbu lávky propojující Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice za necelých 200 milionů korun. Výběrové řízení by se mělo konat na začátku příštího roku. Pražané by se po nové lávce mohli projít nebo projet už na konci roku 2022. Bude dlouhá 285 metrů a šířka mezi zábradlími bude čtyři metry.

Noční akce v divadle Broadway. Zloděje policisté honili na střeše • Scéna jak vystřižená z akčního filmu se odehrála krátce před půlnocí v prostorách divadla Broadway a v přilehlém objektu. „Na tísňovou linku 158 se obrátila ochranka divadla s tím, že objevila vykopnuté dveře, kdy pachatel vloupání je s největší pravděpodobností ještě uvnitř objektu. Na místo zamířilo hned několik policejních hlídek. První z nich dorazila během pouhých 4 minut,“ uvedla policejní mluví Andrea Zoulová Policisté okamžitě celou budovu obklíčili a začali ji prohledávat. Vytrvale šli po stopě pachatele, která vedla až na střechu domu. „Bylo zřejmé, že zloděj pokračoval po střeše do vnitrobloku objektu a vnikl do další budovy. Policisté z Oddělení hlídkové služby Praha IV naštěstí disponovali potřebnou slaňovací technikou, proto mohli v pronásledování bezpečně pokračovat. Spolu s ostatními kolegy celý objekt prohlédli a v jedné z místností nalezli ukrytého podezřelého muže. Toho za použití donucovacích prostředků zadrželi a převezli na nejbližší policejní služebnu, kde se k vloupání spontánně doznal,“ popisuje mluvčí Zoulová. Dalším šetřením a ohledáním napadených objektů kriminalisté zjistili, že 32letý muž „navštívil“ technickou místnost divadla a dále ordinaci soukromé kliniky, odkud se pokusil odcizit různé nářadí a elektroniku. Vyšetřovatelé na základě zjištěných skutečností zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Lupič strávil noc v policejní cele.

VIDEO: Skořápkáři okrádali turisty na Karlově mostě. Používali osvědčenou fintu • Kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu skořápkářů, kteří na Karlově mostě vydělávali nepoctivou hrou. Podvodníkům hrozí až osm let vězení. „Kriminalisté prvního policejního obvodu z tzv. kapsatýmu si všimli, že se na Karlově mostě začala objevovat skupina několika osob, které hrají skořápky a obírají tak náhodné kolemjdoucí. Tuto skupinu kriminalisté několik týdnů sledovali, aby si byli jisti, kdo všechno je do hry zapojen. Jak se pak ukázalo, jednalo se o šest mužů a jednu ženu, kteří měli jasně rozdělené role,“ říká k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Jeden člen skupiny hru přímo provozoval a ostatní dělali, že jsou hráči a vyhrávají nemalé částky. To mělo nalákat potencionální hráče, kteří se zastavovali a po chvilce sledování hry nabyli dojmu, že je snadné vyhrát. Opak byl pravdou a o peníze samozřejmě přišli. Další členové organizované skupiny měli za úkol hlídat, jestli nejde policie a v případě hrozícího nebezpečí kumpány varovat. „Právě to, že osoby měly jasně rozdělené úkoly a byly organizované, mělo vliv na následnou právní kvalifikaci případu. Konkrétně se tedy jedná o trestný čin provozování nepoctivých her a sázek, kdy v případě organizované skupiny hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let,“ dodává mluvčí Daněk. Kriminalisté podali podnět na vzetí obviněných do vazby, což soud akceptoval u jednoho z nich, hlavního organizátora.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.