Policie zahájila trestní stíhání třiceti politiků z bývalého vedení Prahy 1

ZprávyKristián Vích17. června 20192 minuty čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Policisté zahájili trestní stíhání proti některým bývalým i současným zastupitelům a pracovníkům Městské části Praha 1 kvůli podezřelému prodeji městských bytů.

Na to, že při prodeji bytů z majetku MČ Praha 1 bylo postupováno v rozporu se zákonem, upozorňoval od dubna 2017 člen České pirátské strany David Bodeček. Byl přesvědčen, že byty byly prodávány hluboce pod obvyklou cenou a městské části tím vznikla škoda. Zastupitelé tehdejší vládnoucí koalice jeho informace nebraly vážně, přestože poukazoval na to, že mnohé z takto prodaných bytů jsou obratem přeprodávány, a to s milionovými zisky.

„Městská část Praha 1 od roku 2012 prodala v rámci výběrového řízení několik desítek bytů, aniž by však ověřovala, zda je prodává za cenu obvyklou. Byty byly prodávány za ceny, které nabídli účastníci výběrového řízení. Městská část takto nabízené ceny bez dalšího akceptovala, aniž by ověřovala jejich obvyklost. Tím vznikla Městské části Praha 1 škoda přesahující 40 mil. Kč. Jako občan Prahy 1 jsem na tyto skutečnosti opakovaně upozorňoval a dožadoval se jejich vysvětlení. To se mi nedostalo, a proto jsem se rozhodl podat v červnu roku 2017 trestní oznámení s detailně vypracovanou analýzou,“ říká David Bodeček.

Podle zjištění serveru SeznamZprávy.cz se obvinění týká více než třiceti lidí. Je mezi nimi například někdejší starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD) nebo další členové rady Prahy 1. Policisté vyčíslili škodu zhruba na 40 milionů korun. Městská část Praha 1 se již připojila k trestnímu stíhání jako poškozený subjekt.

„Jsme si samozřejmě vědomi povinnosti spravovat majetek s péčí řádného hospodáře. A proto za gesci majetku potvrzuji, že budeme orgánům činným v trestním řízení poskytovat maximální součinnost, aby bylo vše řádně přešetřeno a vůči případným viníkům dovozena odpovědnost. Osobně zahájení trestního stíhání vnímám jako satisfakci za lživá a dehonestující tvrzení, které o mě bývalé vedení Městské části Prahy 1 sdělovalo a označovalo mě za psychopata s tím, že mé domněnky jsou nesmyslné a vykonstruované. Zároveň je pro mě situace samozřejmě nekomfortní s ohledem na skutečnost, že od listopadu loňského roku spadá gesce majetku pode mě. Děkuji tedy všem stávajícím úředníkům z majetkového odboru, kteří mě podporují a napomáhají tomu, abychom policii poskytli vše, co je k prošetření třeba,“ dodal David Bodeček.

Nepřehlédněte

Rekonstrukce ulic Novodvorská a Jungmannova je u konce • Dělníci dokončili rekonstrukci Jungmannovy ulice v centru Prahy. Stavbu si v pondělí převzala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). V pátek se po čtyřech měsících vrátí provoz i na ulici Novodvorská.

Loupežné přepadení lékárny. Neznámý muž si přišel pro peníze • Pražští policisté pátrají od úterý po neznámém muži, který se zbraní v ruce přepadl lékárnu v Zenklově ulici na Praze 8.

Mladík chce skoncovat se životem. Policisté prosí veřejnost o pomoc • Pražští policisté žádají veřejnost o pomoc. Pátrají po mladém muži, který chce údajně spáchat sebevraždu.

Pohřešovaný mladý muž chce skoncovat se životem.

Tak náročného Silvestra jsme už dlouho neměli, říkají pražští policisté • Tak náročnou silvestrovskou službu pražští policisté už léta nepamatují. Řešit museli potyčky agresivních opilců, dopravní nehody i zranění způsobená zábavní pyrotechnikou.

Praha přivítá české olympioniky na Staroměstském náměstí. Dorazí i Ester Ledecká • Staroměstské náměstí se stane jako již tradičně dějištěm přivítání a oslav úspěšných českých sportovců. Fanoušci zde budou moci přivítat naše úspěšné olympioniky ze Zimních olympijských her v Pchjongčchangu v čele s dvojnásobnou zlatou medailistkou Ester Ledeckou. Slavnostní akce s bohatým doprovodným programem začne v pondělí 26. února v 15 hodin, slavnostní příjezd olympioniků se očekává kolem 17. hodiny. Na Staroměstské náměstí bude instalováno pódium velkoplošná LED obrazovka. Naši úspěšní reprezentanti, v čele s olympijskou vítězkou Ester Ledeckou a dalšími medailisty, dorazí na Staroměstské náměstí bezprostředně po svém příletu, přímo z pražského letiště. Slavnostní odpoledne doprovodí hudba, mluvené slovo a přímé reportážní vstupy. Moderátorem akce bude Libor Bouček. Instalace pódia a velkoplošné obrazovky začne v neděli ráno. [related-post id="6134"] [related-post id="6125"]

Národní muzeum na měsíc uzavře nově opravenou Historickou budovu • Z důvodu údržby a provozních zkoušek veškerých technologií bude od 1. do 28. února 2019 pro veřejnost zcela uzavřena Historická budova Národního muzea. Již od března však opět přivítá své návštěvníky a nabídne jim mimo jiné i pohled do nových prostor.

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Bezpečnost na Karlově náměstí se zhoršila. Policisté posílili hlídky • V posledních týdnech se razantně zhoršila bezpečnostní situace na Karlově náměstí. Do parku se totiž začaly hromadně přesouvat osoby bez přístřeší a narkomani. Zvýšil se nepořádek, povalovaly se zde použité injekční stříkačky i lahve od alkoholu. Radnice Prahy 2 se proto rozhodla situaci vyřešit ve spolupráci s městskou i státní policií.

OBRAZEM: Bouračka v centru Prahy. Policistům z hořícího auta pomáhali kolemjdoucí • V sobotu krátce po půl osmé ráno vyjížděly všechny složky Integrovaného záchranného systému do Ječné ulice v Praze 2, kde došlo ke střetu dvou osobních motorových vozidel, z nichž jedno bylo policejní. To v důsledku střetu skončilo na přilehlém chodníku a začalo hořet. Policistům z hořícího vozu pomohli kolemjdoucí, řidičku z druhého vozu museli vyprostit přivolaní hasiči. Ti rovněž zajistili místo události proti požáru a předali ho dopravním policistům. Všichni účastníci nehody skončili v péči záchranářů. Prvotní informace ukazují, že policisté jeli se zapnutým výstražným a zvukovým zařízením na tísňové volání. Okolnosti celé dopravní nehody a míra zavinění jednotlivých účastníků bude předmětem dalšího vyšetřování. [gallery size="full" columns="1" ids="9779,9778,9780"]

Okradl stařenku o celoživotní úspory. Policie prosí veřejnost o pomoc • Pražští kriminalisté pátrají po muži, který ve čtvrtek 30. ledna napadl v ulici Stroupežnického v Praze 5 mladíka a odcizil mu jeho mobilní telefon.

VIDEO: Brutální bitka opilých mužů u pomníku Jana Husa • Květinový záhon u památníku Jana Husa na Staroměstském náměstí si dvojice mužů spletla s boxerským ringem. Za pozornosti několika stovek diváků se opilci rozhodli vyřešit své spory pomocí pěstí. Strážníci celou věc následně předali Policii ČR. V odpoledních hodinách přijali strážníci z Prahy 1 oznámení, že na Staroměstském náměstí u sochy Jana Husa dochází k potyčce mezi dvěma zjevně opilými muži. Hlídka dorazila na místo během dvou minut. V květinovém záhonu strážníci nalezli jednoho z aktérů konfliktu. Muž měl na sobě roztrhané oblečení a pohmožděniny v obličeji. Druhého muže se strážníkům podařilo dostihnout v nedaleké Celetné ulici. Strážníci oba muže ztotožnili a provedenou dechovou zkouškou oběma naměřili téměř 2,5 promile. Konflikt, který zaznamenal i městský kamerový systém, měl vzniknout údajným napadením kamarádky jednoho z mužů. I ona byla pod vlivem alkoholu, nadýchala přes 3 promile. Celou věc si pro podezření ze spáchání trestného činu převzala Policie ČR. Zraněného muže s pohmožděninami v obličeji převezla záchranná služba k ošetření do jedné z pražských nemocnic.

Co bude s Nemocnicí Na Františku? Magistrát chce zastavit privatizaci • Rada hl. m. Prahy na svém úterním zasedání souhlasila se záměrem převzít správu, provoz a budoucí fungování Nemocnice Na Františku od městské části Praha 1. Současně pověřila radní pro oblast zdravotnictví a majetku, aby zahájili s městskou částí Praha 1 jednání.

Bude Nemocnici Na Františku provozovat soukromá firma?

Provoz na Pražském okruhu zkomplikovaly hned čtyři nehody za jedno odpoledne • Během necelých tří hodin došlo včera na šesti kilometrech Pražského okruhu D0 hned ke čtyřem dopravním nehodám. Deset minut po patnácté hodině na kilometru 6,5 ve směru na D1 se střetl nákladní vůz s osobním. Nákladní auto zůstalo převrácené na bok ve škarpě. „Vlivem této dopravní nehody jsme museli, s ohledem na tvořící se kolony, přistoupit k blokovému odbavování aut v Lochkovském a Cholupickém tunelu,“ uvedl mluvčí policistů Tomáš Hulan. Při nehodě utrpělo několik osob zranění, pro která byly převezeny z preventivních důvodů do nemocnice. K dalším dvěma dopravním nehodám došlo na okruhu ve směru k D5 v jednu a tu samou chvíli, krátce před 4 hodinou. Obě události se odehrály mezi 4,8 až 6 kilometrem. V jednom případě do sebe narazily dva nákladní vozy. Tato událost se naštěstí obešla bez zranění, vznikla jen větší hmotná škoda na obou vozidlech. O poznání horší byla srážka hned čtyř osobních aut, po které několik osob skončilo v péči přivolaných záchranářů. „Byť u těchto obou dopravních nehod vždy zůstal průjezdný alespoň jeden jízdní pruh, i tak došlo ke znatelnému zpomalení plynulosti silniční dopravy,“ poznamenává mluvčí policistů Hulan. Ke čtvrté, nejzásadnější dopravní nehodě došlo na kilometru 0,5 ve směru k D5 přibližně deset minut před osmnáctou hodinou, kdy se srazily dva kaminony.  Situace byla o to složitější, že jeden z nákladních vozů převážel osm nových osobních aut, která po střetu spadla z korby a byla doslova rozházená jak na pozemní komunikaci, tak i mimo ni. Tato dopravní nehoda úplně zablokovala provoz ve směru k D5 a odstraňování následků zabralo několik hodin. Policisté odkláněli dopravu sjezdem na Jesenici. Na místo dorazil také pracovník odboru životního prostředí. Značná část pohonných hmot z nabouraných vozidel totiž vytekla do kanalizace.

Bývalé vedení Prahy 1 nakupovalo nábytek za 28 milionů. Podle ÚOHS v rozporu se zákonem • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v půlce ledna uložil Praze 1 tři pokuty v souhrnné výši 270 000 korun za nákupy kancelářského nábytku v období let 2013-2015. Obchod totiž údajně proběhl v rozporu se zákonem. Podněty na ÚOHS v této věci podávali v půlce roku 2018 Piráti, kteří též v kauze podali trestní oznámení.

Praha 1 nakoupila nábytek za 28 milionů korun (ilustrační foto).

Opilý cizinec v Praze zakřičel „Allah Akbar!“ a hosté restaurace se dali na útěk • K poměrně neobvyklému incidentu došlo v Havlíčkově ulici na Praze 1. Čtyřiatřicetiletý cizinec nahnal hrůzu hostům zdejší restaurace. Poté odešel na vlakové nádraží, kde byl zadržen.

Ilustrační foto.

OBRAZEM: Malostranské náměstí se začíná konečně opravovat. Takhle bude vypadat • Stavební práce, které momentálně probíhají na Malostranském náměstí, jsou již součástí plánované revitalizace celého náměstí. Žlutá žula, kterou vybrali architekti, se položí mezi právě vyměňované tramvajové koleje, aby nedošlo ke dvojí výluce tramvajového provozu. Rekonstrukce tramvajové trati bude trvat do 20. února a je první ochutnávkou výsledné podoby náměstí.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.

Průsak vody zastavil provoz metra na lince A. Případ řeší policisté • Mezi stanicemi Náměstí Míru a Petřiny v neděli dopoledne několik hodin nejezdilo metro. Provoz byl přerušen kvůli průsaku vody do stanice Bořislavka.

Okolnosti průsaku vody vyšetřovali přímo na místě kriminalisté.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

Noční šťára v pražských barech. Strážci zákona našli víc, než předpokládali • Pražští policisté měli pernou noc z pátku na sobotu. Zasahovali celkem ve třech barech a hospodách. Sice tam mělo být zavřeno, ale desítky štamgastů popíjely, jako by se nechumelilo. A nejen to.

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

IKEA na Václavském náměstí otevřela. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř • Dnes přesně v 9 hodin ráno se poprvé otevřely dveře prvního pop-up studia společnosti IKEA v Česku. Zajímá vás, jak to vypadá uvnitř?