Policie zahájila trestní stíhání třiceti politiků z bývalého vedení Prahy 1

ZprávyKristián Vích17. června 20192 minuty čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Policisté zahájili trestní stíhání proti některým bývalým i současným zastupitelům a pracovníkům Městské části Praha 1 kvůli podezřelému prodeji městských bytů.

Na to, že při prodeji bytů z majetku MČ Praha 1 bylo postupováno v rozporu se zákonem, upozorňoval od dubna 2017 člen České pirátské strany David Bodeček. Byl přesvědčen, že byty byly prodávány hluboce pod obvyklou cenou a městské části tím vznikla škoda. Zastupitelé tehdejší vládnoucí koalice jeho informace nebraly vážně, přestože poukazoval na to, že mnohé z takto prodaných bytů jsou obratem přeprodávány, a to s milionovými zisky.

„Městská část Praha 1 od roku 2012 prodala v rámci výběrového řízení několik desítek bytů, aniž by však ověřovala, zda je prodává za cenu obvyklou. Byty byly prodávány za ceny, které nabídli účastníci výběrového řízení. Městská část takto nabízené ceny bez dalšího akceptovala, aniž by ověřovala jejich obvyklost. Tím vznikla Městské části Praha 1 škoda přesahující 40 mil. Kč. Jako občan Prahy 1 jsem na tyto skutečnosti opakovaně upozorňoval a dožadoval se jejich vysvětlení. To se mi nedostalo, a proto jsem se rozhodl podat v červnu roku 2017 trestní oznámení s detailně vypracovanou analýzou,“ říká David Bodeček.

Podle zjištění serveru SeznamZprávy.cz se obvinění týká více než třiceti lidí. Je mezi nimi například někdejší starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD) nebo další členové rady Prahy 1. Policisté vyčíslili škodu zhruba na 40 milionů korun. Městská část Praha 1 se již připojila k trestnímu stíhání jako poškozený subjekt.

„Jsme si samozřejmě vědomi povinnosti spravovat majetek s péčí řádného hospodáře. A proto za gesci majetku potvrzuji, že budeme orgánům činným v trestním řízení poskytovat maximální součinnost, aby bylo vše řádně přešetřeno a vůči případným viníkům dovozena odpovědnost. Osobně zahájení trestního stíhání vnímám jako satisfakci za lživá a dehonestující tvrzení, které o mě bývalé vedení Městské části Prahy 1 sdělovalo a označovalo mě za psychopata s tím, že mé domněnky jsou nesmyslné a vykonstruované. Zároveň je pro mě situace samozřejmě nekomfortní s ohledem na skutečnost, že od listopadu loňského roku spadá gesce majetku pode mě. Děkuji tedy všem stávajícím úředníkům z majetkového odboru, kteří mě podporují a napomáhají tomu, abychom policii poskytli vše, co je k prošetření třeba,“ dodal David Bodeček.

Nepřehlédněte

Mladík chce skoncovat se životem. Policisté prosí veřejnost o pomoc • Pražští policisté žádají veřejnost o pomoc. Pátrají po mladém muži, který chce údajně spáchat sebevraždu.

Pohřešovaný mladý muž chce skoncovat se životem.

Ve Vltavě našli mrtvé tělo. Byl to ztracený keškař • Pražští policisté v pátek odpoledne vyjížděli na Slovanský ostrov v centru Prahy k ohlášenému nálezu lidského těla. Mluvčí policie následně potvrdil, že se jedná o pohřešovaného hledače kešek. „Půl hodiny po poledni přijali operátoři tísňové linky 158 oznámení o nálezu utonulého poblíž Slovanského ostrova. Na místo kromě policistů vyrazili i kriminalisté z výjezdové skupiny a z útvaru pátrání, kdy začali provádět veškeré nezbytné úkony v rámci zadokumentování nálezu a ztotožnění zemřelého. Krátce před 16. hodinou bylo definitivně potvrzeno, že řeka vynesla na břeh skutečně tělo 28letého muže, pohřešovaného v souvislosti se sobotní nešťastnou událostí v Motolském potoku,“ sdělil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Pražští kriminalisté potvrdili totožnost muže nalezeného v pátek po poledni u Slovanského ostrova. Více zde:https://t.co/HkzloQ75bM pic.twitter.com/Qq3WmJNZap

VIDEO: Na prvního máje znásilnil mladou dívku. Policisté prosí o pomoc • Kriminalisté prvního oddělení druhého policejního obvodu vyšetřují znásilnění čtyřiadvacetileté dívky, ke kterému došlo v úterý 1. května časně ráno na pražských Vinohradech. Policistům se už podařilo zjistit několik podstatných informací a důkazů. Díky kamerovým záběrům přesně vědí, odkud a kam násilník dívku pronásledoval. Poškozené byl v patách už od ulice Ječná a z očí ji nespustil ani ve chvíli, kdy zašla do provozovny rychlého občerstvení na rohu Jugoslávské ulice a Tylova náměstí. S ohledem na poškozenou nechtějí policisté prozradit, kde přesně k samotnému znásilnění došlo. I přes všechna dosavadní zjištění se zatím nepodařilo pachatele trestného činu vypátrat a zadržet, a proto se vyšetřovatelé obrací na širokou veřejnost s prosbou o pomoc. Pokud máte o muži v modré bundě a modrých kraťasech jakékoliv informace, předejte je prostřednictvím linky tísňového volání 158. [gallery size="full" columns="1" ids="10215"]

Žena okradla cizince při milostných hrátkách přímo na ulici • Cizinec, který navštívil Prahu, měl velké štěstí. Jen díky pozornosti strážníků nepřišel o téměř 6 tisíc korun. Žena, která se jej pokusila okrást, skončila na policejní služebně. Strážníci z Prahy 1 si kolem druhé hodiny ráno v Husově ulici všimli, jak žena osahává muže, pravděpodobně při milostných hrátkách, a při tom si něco strká do kapsy bundy. Dvaačtyřicetiletá zlodějka obratně využila nepozornosti cizince a z kapsy kalhot mu vytáhla 5 700 korun. Hlídka k „páru“ přistoupila a požádala muže, aby si prohlédl obsah svých kapes a peněženky, zda mu náhodou něco nechybí. Překvapený cizinec zjistil, že postrádá peníze, které chvíli před tím vybral z bankomatu. Žena následně vytáhla jakoby nic peníze z kapsy a ochotně je muži vracela. Pro podezření ze spáchání trestného činu byla hlídkou městské policie omezena na osobní svobodě a předána kolegům z republikové policie.

Milostné hrátky (ilustrační foto).

Totální kolaps tramvajové dopravy v centru Prahy. Soupravy vytvořily kilometrové kolony • Tramvajový provoz v centru metropole v pátek odpoledne ochromila prasklá kolej na křižovatce ulic Lazarská a Spálená. Tramvaje kvůli poruše nemohly odbočovat z Lazarské ulice na Karlovo náměstí, ani projíždět Myslíkovou ulicí. Omezení se týkalo celkem devíti linek, které byly odkloněny ze své trasy na nábřeží. Následkem toho se na Smetanově nábřeží vytvořily dlouhé kolony stojících tramvají. Smetanovo nábřeží ve směru ke Karlovu divadlu, kolona tramvají způsobuje nepravidelnost provoz linky 17 do Podolí, Braníka a Modřan. pic.twitter.com/oUscvdE27k

Pejskař brutálně zmlátil cyklistu v Letňanech. Rozzuřila ho banální maličkost • Policisté z Letňan se od konce dubna zabývají případem napadení cyklisty, které se odehrálo v lesoparku u Toužimské ulice v Praze 9. Celý incident odstartovala banální záležitost, když cyklistovi vběhl pod kolo volně pobíhající labrador. Muž na kole se snažil střetnutí vyhnout, ale i přes usilovné brždění se předním kolem psa dotknul. To rozzuřilo jiného muže, pravděpodobně majitele psa, který na cyklistu zaútočil. Poškozeného začal bít pěstmi do hlavy a kopat kolenem do horní poloviny těla, až skončil na zemi. Útočník pak odešel pryč i se psem. Celému incidentu přihlížel desetiletý syn poškozeného, který si pak všiml, že agresor nastoupil do tmavého vozidla a odjel. Poškozený pětatřicetiletý muž skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče se zlomeninou levé spodní očnice a je dodnes v pracovní neschopnosti. Při prošetřování případu policisté prověřili celé okolí, ptali se pejskařů v Letňanech, prohlédli kamerové záznamy, ale nic z toho zatím nevedlo k dopadení útočníka. [related-post id="10699"] Útočníkovi je přibližně 30 až 35 let, měří 190 cm, má štíhlou a svalnatou postavu, krátké hnědé až zrzavé vlasy a plnovous stejné barvy. Oblečený byl do šedého trika, kraťasů a na nohou měl světlé sportovní boty. Pes, kterého muž venčil, byl černý krátkosrstý labrador. Případ je prošetřovaný pro trestný čin ublížení na zdraví, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Jestliže muže zachyceného na identikitu poznáváte, ozvěte se policistům na linku 158.

Agresivní pejskař zmlátil cyklistu.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

Opilý cizinec v Praze zakřičel „Allah Akbar!“ a hosté restaurace se dali na útěk • K poměrně neobvyklému incidentu došlo v Havlíčkově ulici na Praze 1. Čtyřiatřicetiletý cizinec nahnal hrůzu hostům zdejší restaurace. Poté odešel na vlakové nádraží, kde byl zadržen.

Ilustrační foto.

Prahou prošel pochod za legalizaci marihuany. Policisté zadrželi čtyři lidi • Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo pražského pochodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Průvod s názvem Million Marihuana March 2018 vyrazil krátce po poledni z Karlova náměstí. Cílem byl ostrov Štvanice, kde akce pokračovala hudebním programem, přednáškami a politickou diskusí. „V souvislosti s oznámeným shromážděním a následným pochodem za legalizaci marihuany realizovala v sobotu 5. května 2018 pražská policie standardní bezpečnostní opatření. Podílelo se na něm několik desítek policistů pořádkové, dopravní i kriminální služby. Prioritou policie bylo zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy, veřejného pořádku a potírání případné kriminality,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Příspěvek sdílený Magazín Legalizace (@magazin_legalizace), Kvě 9, 2017 v 2:31 PDT

Vloupali se do bytu a ukradli věci za padesát tisíc. Teď po nich pátrají policisté • Pražští kriminalisté od poloviny listopadu pracují na objasnění případu vloupání do bytu v Bartolomějské ulici na Praze 1. Majitelku bytu, která si odjela odpočinout na dovolenou, čekalo po návratu domů velké překvapení.

Bývalé vedení Prahy 1 nakupovalo nábytek za 28 milionů. Podle ÚOHS v rozporu se zákonem • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v půlce ledna uložil Praze 1 tři pokuty v souhrnné výši 270 000 korun za nákupy kancelářského nábytku v období let 2013-2015. Obchod totiž údajně proběhl v rozporu se zákonem. Podněty na ÚOHS v této věci podávali v půlce roku 2018 Piráti, kteří též v kauze podali trestní oznámení.

Praha 1 nakoupila nábytek za 28 milionů korun (ilustrační foto).

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

V OC Smíchov je bomba, vyhrožoval muž. Poslechněte si záznam telefonátu • Pouhý den stačil pražským kriminalistům k dopadení muže, který dvakrát vyhrožoval, že je v nákupním centru na Smíchově uložená bomba. Nyní mu hrozí, že příštích 12 let stráví za mřížemi. „V pondělí a v úterý spustil nyní již stíhaný pětadvacetiletý muž policejní manévry v nákupním centru na Smíchově. Telefonicky totiž oznámil, že je v nákupním centru uložena výbušnina a požadoval značnou sumu peněz. Policisté proto museli celou budovu evakuovat, prohlédnout a na několik hodin ji uzavřít. Musela být omezena městská hromadná doprava a uzavřeno bylo nejbližší okolí budovy. To vše samozřejmě zkomplikovalo život velkému množství lidí a způsobilo velké finanční ztráty,“ informuje policejní mluvčí Jan Daněk. Provedená prohlídka budovy byla negativní a žádná bomba se v ní nenašla. Policisté následně okamžitě rozjeli vyšetřování a velmi brzy se dostali na stopu podezřelého muže, kterého v úterý odpoledne zadrželi na Smíchově. Měl splín Muž se u výslechu k výhružkám přiznal. Jako motiv uvedl že, měl splín a nic lepšího ho nenapadlo. Na závěr výslechu svého jednání litoval a omlouval se. Ani tato lítost ale nic nemění na faktu, že mu nyní za jeho neuvážený telefonát hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Případ je vyšetřovaný pro trestný čin vydírání. Zároveň probíhá vyčíslení škody, která dosáhne několika milionů korun.

Provoz na Pražském okruhu zkomplikovaly hned čtyři nehody za jedno odpoledne • Během necelých tří hodin došlo včera na šesti kilometrech Pražského okruhu D0 hned ke čtyřem dopravním nehodám. Deset minut po patnácté hodině na kilometru 6,5 ve směru na D1 se střetl nákladní vůz s osobním. Nákladní auto zůstalo převrácené na bok ve škarpě. „Vlivem této dopravní nehody jsme museli, s ohledem na tvořící se kolony, přistoupit k blokovému odbavování aut v Lochkovském a Cholupickém tunelu,“ uvedl mluvčí policistů Tomáš Hulan. Při nehodě utrpělo několik osob zranění, pro která byly převezeny z preventivních důvodů do nemocnice. K dalším dvěma dopravním nehodám došlo na okruhu ve směru k D5 v jednu a tu samou chvíli, krátce před 4 hodinou. Obě události se odehrály mezi 4,8 až 6 kilometrem. V jednom případě do sebe narazily dva nákladní vozy. Tato událost se naštěstí obešla bez zranění, vznikla jen větší hmotná škoda na obou vozidlech. O poznání horší byla srážka hned čtyř osobních aut, po které několik osob skončilo v péči přivolaných záchranářů. „Byť u těchto obou dopravních nehod vždy zůstal průjezdný alespoň jeden jízdní pruh, i tak došlo ke znatelnému zpomalení plynulosti silniční dopravy,“ poznamenává mluvčí policistů Hulan. Ke čtvrté, nejzásadnější dopravní nehodě došlo na kilometru 0,5 ve směru k D5 přibližně deset minut před osmnáctou hodinou, kdy se srazily dva kaminony.  Situace byla o to složitější, že jeden z nákladních vozů převážel osm nových osobních aut, která po střetu spadla z korby a byla doslova rozházená jak na pozemní komunikaci, tak i mimo ni. Tato dopravní nehoda úplně zablokovala provoz ve směru k D5 a odstraňování následků zabralo několik hodin. Policisté odkláněli dopravu sjezdem na Jesenici. Na místo dorazil také pracovník odboru životního prostředí. Značná část pohonných hmot z nabouraných vozidel totiž vytekla do kanalizace.

Praha 2 zaznamenala během pandemie snížení kriminality • Kriminalita v Praze 2 je v době nouzového stavu o 27 procent nižší než ve srovnatelném období loňského roku. Vyplývá to z údajů Policie ČR. Je to důsledek vyhlášeného nouzového stavu a s ním souvisejících omezujících opatření vlády, ale i zvýšení sankcí u vybraných trestných činů.

Zatajil nález peněženky. Teď mu hrozí vysoký trest • Policisté z místního oddělení Horní Počernice pátrají od začátku letošního února po muži, který je podezřelý z přečinu zatajení věci. V případě dopadení mu hrozí trest odnětí svobody.

IKEA bude mít pobočku na Václavském náměstí. Otevírá už ve čtvrtek • Společnost IKEA otevírá ve čtvrtek 20. září první pop-up studio v Česku. Nachází se v centru Prahy na adrese Václavské náměstí 16 a ponese jméno IKEA Point. IKEA se chce novým konceptem obchodu přiblížit svým zákazníkům a nabídnout jim prostor plný inspirace, pohodlné plánovací studio i oblíbenou kavárnu jako místo pro setkávání s přáteli i pořádání různých aktivit pro zákazníky. Podle zástupců společnosti vznikl IKEA Point jako dočasný prostor, kterým si chtějí otestovat nový koncept menších prostor v centru měst. „Obchodní domy budou stále v srdci IKEA a vždy budou místem, kam zákazníci přijdou načerpat inspiraci, prohlédnout si celý náš sortiment, vyzkoušet si ho a nakoupit vybavení do domácnosti. Chceme být ale našim zákazníkům blíž a setkávat se s nimi na více místech. Jedním z nich je právě IKEA Point na Václavském náměstí,“ vysvětluje Mounia El Hilali, generální ředitelka IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko, jak nový koncept zapadá do strategie IKEA. [gallery size="full" columns="1" ids="12807"] IKEA Point poskytne zákazníkům téměř 800 m² inspirace zaměřené na sortiment obývacích pokojů, který bude doplněný o aktuální limitované kolekce. Zákazníci zde mohou s pomocí odborníků z řad IKEA pohodlně plánovat své kuchyně, šatní a úložné systémy a obývací stěny. Kromě plánování bydlení a inspirace je jim k dispozici i příjemná kavárna v prvním patře IKEA Point. [gallery size="full" columns="1" ids="12813"] Design IKEA Point je pojatý v minimalistickém skandinávském duchu. Zákazníci zde najdou novinky v sortimentu, limitované kolekce i ikonické produkty, které však v prostředí pop-upu vystupují v novém světle.  V plánovacím studiu jsou veškeré vzorky materiálů v různých barevných kombinacích včetně podpůrných výrobků, jako jsou dvířka, zásuvky nebo úchytky. Zákazníci si můžou vytvořit vlastní koláž produktů a lépe si tak představit a naplánovat celkový vzhled interiéru. [gallery size="full" columns="1" ids="12812"] Pop-up je součástí globální strategie IKEA, která tento koncept testuje v několika zemích. „Pop-up je už dle názvu dočasný projekt a z naší zkušenosti z jiných zemí a průběžných výsledků víme, že podobný formát je mezi zákazníky ve světě velmi oblíbený. Budou nás velmi zajímat reakce zákazníků. Na základě výsledků projekt v průběhu roku vyhodnotíme a rozhodneme se, jaké budou naše další kroky,“ uvádí lídr projektu Peter Tichý. Investice do inspirace v centru města činila 17 milionů korun. Pracovní místo zde najde 30 zaměstnanců, kteří budou zákazníkům k dispozici každý den od 9 do 21 hodin.

Archeologové hlásí několik zásadních objevů v centru Prahy • Muzeum hlavního města Prahy v těchto dnech dokončuje v historickém jádru Prahy dva ojedinělé záchranné archeologické výzkumy, a to na Starém a Novém Městě. Nejzásadnějším objevem je Valentinská brána v Křižovnické ulici, kde se díky dendrochronologii podařilo určit dataci stavby brány. Také výsledky výzkumu na Václavském náměstí patří k unikátním.

Ženu znásilnil na chodbě domu. Policisté po něm zatím bezvýsledně pátrají • Pražští kriminalisté již dva měsíce pátrají po muži, který hodinu po půlnoci v jednom domě v Branické ulici v Praze 4 znásilnil ženu.

Zloději v restauraci ukradli z bundy přes 10 tisíc korun. Policie prosí veřejnost o pomoc • Pražští kriminalisté od poloviny prosince minulého roku pátrají po dvou mužích, kteří v restauraci ve Veselské ulici v Letňanech odcizili z bundy peněženku s hotovostí.