Václavské náměstí se zásadně promění. Praha představila novou podobu návrhu

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz22. října 20193 minuty čtení

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Praha už zná definitivní podobu proměny Václavského náměstí. Pražští radní včera odsouhlasili aktualizaci návrhu rekonstrukce. Nový návrh umožní vést tramvajovou trať horní částí náměstí a ve středu vytvořit promenádu pro pěší. Stále se počítá i s rozšířením chodníků, novým stromořadím, samostatným pruhem pro cyklisty a se snížením počtu parkovacích míst.

Návrh na proměnu celého Václavského náměstí existuje již od roku 2005. Tehdy vzešel z urbanisticko-architektonické soutěže a vznikl ve spolupráci ateliéru Cigler Marani Architects (dnes Jakub Cigler Architekti) a Atelieru DUA. Na aktualizaci návrhu, která která řeší hlavně horní část náměstí, se podílel Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

„Vrátíme Václavské náměstí lidem, tak jak tomu bylo ve 20. století, než museli lidé ustoupit stanovištím taxikářů, stánkům s klobásami a naháněčům do nočních klubů. Posunutím tramvajové trati se nám navíc podaří vytvořit krásnou promenádu pro pěší uprostřed náměstí. To se také konečně stane dostupné pro běžné Pražany. Samotná nová tramvajová trať znamená velký krok pro stabilizaci pražské tramvajové sítě, alternativní tratě v centru umožní rozvoj dalších tramvajových tratí na okrajích Prahy,“ vysvětluje Adam Scheinherr, radní pro oblast dopravy.

Návrat tramvají

V původním návrhu z roku 2005 byla tramvajová trať vedená středem náměstí. Nyní je trať navrhovaná ve třetinách šířky náměstí, kde v dnešní době jezdí auta. Bude vedená dvěma jednosměrnými tratěmi, díky čemuž se minimalizují zábory pro dopravu a zůstane víc místa pro pěší.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

K dalším výrazným úpravám nedošlo a prostorové uspořádání náměstí vychází z původního soutěžního návrhu. I nadále se počítá se snížením počtu parkovacích míst, což umožní výrazné rozšíření chodníků. Nové stromořadí, již zmiňovaná promenáda a nový pruh pro cyklisty v každém směru patří mezi další plánované úpravy horní části Václavského náměstí. Navrhované cyklistické úpravy navazují na již existující cyklistické úpravy mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

„Je pro nás prioritou, aby úprava Václavského náměstí přestala být pouze projektem na papíře. Dolní část náměstí se začne měnit již na jaře příštího roku. Dali jsme si za cíl proměnit k lepšímu významná pražská náměstí. Po Malostranském, Karlově, Vítězném a Mariánském přichází konečně na řadu i Václavské,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

„Václavské náměstí bylo léta zablokované komplikovanými vztahy a projekty, které se vrstvily přes sebe. Minulé vedení Prahy 1 proměnu Václavského náměstí blokovalo, my jsme se od počátku chtěli s hlavním městem dohodnout. To se teď podařilo a já jsem opravdu rád – všem Pražanům už proměnu náměstí opravdu dlužíme,“ shrnuje starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Stavět se začne do tří let

Dopravní podnik hl. m. Prahy již vybral generálního projektanta dokumentace pro stavbu tramvajové trati. Projektant bude všechny kroky koordinovat s autory aktualizovaného návrhu náměstí. Dalším krokem bude zajistit hlavního inženýra projektu, který bude mít na starosti technickou koordinaci s jednotlivými investory a jejich projektanty. Na celkovou kvalitu revitalizaci veřejného prostoru a řešení tramvajové trati bude z pohledu města dohlížet IPR Praha. Předpokládá se, že s revitalizací by se mohlo začít v roce 2022.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

„Jsem rád, že po zdařilé úpravě okolí Národního muzea se nyní soustředíme na úpravu horní části Václavského náměstí. Věřím, že plánované úpravy ocení všichni návštěvníci i obyvatelé tohoto významného místa,“ uzavírá Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Nepřehlédněte

Volarská ulice v Kunraticích se bude opravovat • Rada hl. m. Prahy na svém dnešním zasedání rozhodla o výběru nejvhodnější nabídky na opravu ulice Volarská v Kunraticích. Předložila ji společnost Čermák a Hrachovec, a. s. s nabídkovou cenou 9 156 221 Kč bez DPH. „Rekonstrukce ulice Volarská byla již nutná, bude provedena komplexní rekonstrukce dešťové kanalizace a veřejného osvětlení. Součástí výstavby bude i ozelenění. Jsem ráda, že dojde ke zklidnění uličního prostoru v Kunraticích,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Ve středu odstartuje rekonstrukce polikliniky v Malešicích • Poliklinika Malešice vstoupí od 2. ledna 2019 do dlouho očekávané rekonstrukce. Cílem je nabídnout lékařům i pacientům odpovídající moderní zázemí a větší komfort.

Průmyslový palác se po letech dočká obnovy. Praha už hledá stavební firmu • Hlavní město vypsalo veřejnou zakázku na stavební firmu, která zrekonstruuje a dostaví Průmyslový palác. Památkově chráněná budova v areálu Výstaviště Praha se dočká celkové rekonstrukce pravého křídla a střední haly. Levé křídlo, které před dvanácti lety kompletně zničil požár, bude obnoveno v původní podobě.

Vzniknou v Malešicích nové byty? Zaměří se na to analýza • Malešicko-hostivařská oblast je se svými 650 hektary největší průmyslovou lokalitou v Praze. Nachází se tu velká část technického zázemí hlavního města jako spalovna, teplárna, chladírny, skladovací a výrobní haly, betonárna, depozitář Národní knihovny nebo ústřední dílny Dopravního podniku.

Kam se Slovanskou epopejí? V úvahu připadá sedm lokalit • Praha představila místa, kde by mohla být v budoucnu trvale umístěna plátna Slovanské epopeje. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vybral sedm míst, která doporučuje dále prověřit. Mezi tři nejperspektivnější patří Pankrácké náměstí, Savarin a Ledárny Braník.

Husitský triptych Kouzlo slova z cyklu Slovanská epopej od Alfonse Muchy vystavené ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze v roce 2012.

OBRAZEM: Malostranské náměstí se začíná konečně opravovat. Takhle bude vypadat • Stavební práce, které momentálně probíhají na Malostranském náměstí, jsou již součástí plánované revitalizace celého náměstí. Žlutá žula, kterou vybrali architekti, se položí mezi právě vyměňované tramvajové koleje, aby nedošlo ke dvojí výluce tramvajového provozu. Rekonstrukce tramvajové trati bude trvat do 20. února a je první ochutnávkou výsledné podoby náměstí.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.

Pražské vánoční trhy opět zvoleny jako nejkrásnější na světě • Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají už jen do soboty 6. ledna. Vánoční strom bude o tři dny později odborně odstraněn, na jeho větvích a jehličí si pak pochutnají zvířata z pražské zoologické zahrady.

Praha by si zasloužila novou koncertní síň pro filharmonii, myslí si většina dotázaných • Praha má jedinečnou šanci zařadit se po bok světových kulturních metropolí 21. století, které neváhaly investovat do nových koncertních sálů. Pro město, které je dodnes symbolem české hudební tradice, představuje nová filharmonie výzvu o to naléhavější, že v něm roky nevznikla žádná architektonicky významná stavba a žije především ze své slavné minulosti. Právě veřejné budovy tohoto typu přitom mají obrovský potenciál, mohou nastartovat rozvoj nových městských čtvrtí a být katalyzátorem rozkvětu a růstu celých měst. V Brně a Ostravě si to uvědomili o něco dřív než v Praze a podobu svých nových filharmonií už znají.

Praha chystá rekonstrukci Revoluční ulice za desítky milionů korun • Revoluční ulici čeká v dohledné době rekonstrukce tramvajové trati. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ve spolupráci s ateliérem Ondřeje Císlera již vypracoval studii, kterou schválili pražští radní. Návrh počítá s rozšířením chodníků a výsadbou nového stromořadí. Pražané se mohou těšit i na malé náměstíčko na rohu Klimentské ulice.

Praha představila novou podobu Smetanova nábřeží • Pražští radní schválili návrh nové podoby Smetanova nábřeží. Oznámil to náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Změny se mají týkat zastávek tramvají, stromořadí, chodníků nebo laviček.

Další etapa rekonstrukce Vinohradské ulice v sobotu startuje. Tramvaje nepojedou čtyři měsíce • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravuje nutnou druhou etapu rekonstrukce tramvajové trati ve Vinohradské ulici v celkové délce 1,9 km. Rekonstrukce v úseku Škrétova – Sudoměřská bude zahájena v sobotu 9. března a potrvá do 12. července 2019. Kromě klasických úprav (odvodnění, trolejové vedení, dráhové kabely, dopravní značení apod.) se počítá také s bezbariérovými přechody pro chodce, které budou vybaveny signálními a varovnými pásy.

Praha přivítala rok 2020 vidomappingem na budově Národního muzea • Hlavní město přivítalo rok 2020 novoročním videomappingem na Historickou budovu Národního muzea s názvem „My, Praha“. Do přípravy světelné show se zapojily i stovky dětí ze základních škol v metropoli. Celkově bylo představení promítáno celkem třikrát za večer a cestu na Václavské náměstí si podle odhadu Magistrátu našlo několik desítek tisíc lidí.

Nový městský park vznikne v Holešovicích. Radnice zveřejnila podobu • Radní Prahy 7 schválili výsledky urbanisticko-krajinářské soutěže o návrh nového parku na severním nábřeží Vltavy, který vznikne mezi holešovickým přístavem a mostem Barikádníků. Cílem soutěže bylo navrhnout revitalizaci prostoru, známého jako park U Vody, aby zde mohlo vzniknout místo vhodné pro sport, pikniky, procházky a komunitní využití. Autorem vítězného návrhu je ateliér YYYY.

Běžecká dráha ve Stromovce projde kompletní rekonstrukcí • Rekonstrukci hlavní běžecké trasy ve Stromovce zajistí podle dnešního rozhodnutí Rady hl. m. Prahy firma PSS Bohemia s.r.o. Nabídková cena díla činí 12 984 006 Kč bez DPH a termín zhotovení 59 kalendářních dnů. Projekt navazuje na úpravy na dně bývalého rybníka. „Zahrnuje nejen opravu okružní komunikace pro běžce podél hráze bývalého rybníka, ale také doplnění a výměnu veřejného osvětlení, které dostane novou podobu, a související vegetační úpravy,“ řekla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková. Úspěšnou tříletou rekonstrukcí již prošla centrální část Stromovky. Mimo jiné byly opraveny stávající tři rybníky včetně historické Rudolfovy štoly, kterou se všechny rybníky ve Stromovce napájí, a na místě nejvíce podmáčených luk byly vybudovány dva nové rybníky. Za všechny práce ve středu Stromovky zaplatilo město 71,5 milionu korun. [related-post id="11403"]

Metro D změní Nové Dvory. Chystá se územní studie • Pražskou lokalitu Nové Dvory čeká v budoucnu proměna. Území spadající pod MČ Praha 4 a MČ Praha 12, které se stane jednou ze spádových oblastí připravované nové linky metra D, prověří nová územní studie. Do její tvorby se zapojí obě dvě městské části, které budou spolupracovat již na jejím zadání. Studie má být dokončena v roce 2022. Zhotovitele dokumentu chce vedení Prahy vybrat do konce letošního roku.

Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky • Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů • Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů.

Sousedské slavnosti Zažít město jinak letos s rekordní účastí • Přesně 163 ulic, náměstí, proluk a dalších veřejných prostranství po celé republice hostilo v sobotu 18. září sousedské slavnosti Zažít město jinak. Jde tak zatím o největší ročník akce v celé šestnáctileté historii – ať už počtem míst, tak plochou záborů veřejných prostranství. Ta letos dosahovala téměř 100 tisíc m².

Jak bude vypadat nové Malostranské náměstí? Detaily přibližuje venkovní výstava • Až do 26. srpna mohou Pražané ve spodní části Malostranského náměstí zhlédnout zdarma venkovní výstavu, která je věnována minulosti i budoucnosti Malostranského náměstí. Výstava přibližuje historii náměstí, které bylo centrem levobřežního osídlení Vltavy již od raného středověku, včetně dostupné obrazové dokumentace a starých fotografií. Zájemci zde naleznou také vyčerpávající informace o nejnovějších archeologických nálezech pod horní částí náměstí. V neposlední řadě se zde několik panelů věnuje právě připravované revitalizaci náměstí, která má za cíl především, aby se zdejšímu prostoru navrátila funkce náměstí. „Považuji za obrovskou výhru občanské společnosti, že se z jednoho z nejkrásnějších náměstí v celé zemi podařilo vymístit desítky většinou nazdařbůh parkujících automobilů na návštěvnických stáních. Krůček po krůčku veřejný prostor v Praze začíná vypadat k světu. Pokračujeme projekty na Klárově a na Újezdě - díky nim se bude dařit postupně omezit automobilový tranzit přes Malou Stranu,” říká Petra Kolínská, radní pro územní rozvoj hl. m. Prahy. [related-post id="5328"] Výstava zdůrazňuje též fakt, že projekt vznikl na základě vyhrané mezinárodní soutěže z roku 2014. Cílem Revitalizace je celé náměstí více zpřístupnit pěším obyvatelům a návštěvníkům Prahy. Proto dojde k vymístění parkoviště z horní části náměstí, zúžení jízdních pruhů a rozšíření chodníků. Budou zachovány historicky doložené dlažby, obnovena ruční pumpa, instalována nová kašna, doplněny plynové lampy, které provázejí celou Královskou cestu, budou vysazeny další stromy na horní části náměstí a doplněn nový mobiliář – lavičky, odpadové koše, stojany na kola. Revitalizace Malostranského náměstí by měla být hotova v roce 2019 a odhadované náklady jsou cca 120 mil. Kč. V současnosti je spojené řízení o územním rozhodnutí a stavebním povolení na úřadu Prahy 1 do konce srpna přerušeno.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.