Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život

ZprávyTereza Běhalová31. října 20191 minuta čtení

Foto: Archiv

Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz.

Muž, který trpí rakovinou, si cestou k lékaři na závěrečné kolo chemoterapie koupil na čerpací stanici stírací los v ceně 1 dolaru. Nejprve vyhrál jen 5 dolarů, ale zřejmě zacítil, že má svůj šťastný den, a tak tyto peníze znovu investoval. A vyplatilo se.

„Najednou jsem viděl všechny ty nuly a úplně jsem zamrzl. Nevěřil jsem tomu až do té doby, dokud jsem nepředal los k ověření prodavači. Když mi řekl, abych hned zajel na ústředí loterie, celý jsem se roztřásl,“ popsal své pocity šťastný výherce pro americkou stanici ABC.

Díky losu vyhrál 200 tisíc dolarů (zhruba 4,5 milionu korun). Částka ovšem není zdaněná, takže domů si odnese „jen“ asi 140 tisíc dolarů (3,2 milionu). I tak je to ale dost na to, aby mohl Ronnie zaplatit účty za zdravotní péči a zbytek peněz si uložit na horší časy.

Lékaři muži diagnostikovali rakovinu tlustého střeva letos v lednu. Po únorové operaci následovala série chemoterapií. Podle všeho to zatím vypadá, že léčba zabrala a nemoc se tak podaří zastavit.

Nepřehlédněte

Zemřela Gabriela Vránová. Ikona Vinohradského divadla prohrála boj s nemocí • Po těžké nemoci zemřela v sobotu ráno herečka Gabriela Vránová. Dlouholeté člence Divadla na Vinohradech bylo 78 let. Hrála i v mnoha televizních seriálech a inscenacích. Vránová podle zpráv z médií dlouho bojovala s rakovinou tlustého střeva. V loňském roce prodělala operaci, při níž jí lékaři odstranili nádor. Od té doby se snažila znovu nabrat sílu, ale práci odmítala. Gabrielu Vránovou díky jejímu specifickému hlasu znali posluchači zejména z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je rovněž její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského. Jejím hlasem mluvily ve filmech třeba Marylin Monroe, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau nebo Elizabeth Taylorová. Narodila se na Slovensku do učitelské rodiny. Dětství prožila v Brně, kde v roce 1960 absolvovala JAMU. Jejím prvním působištěm bylo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, odkud po dvou sezonách v roce 1962 přešla do pražského Divadla na Vinohradech. Zde působila až do roku 2016 (s přestávkou mezi roky 2004-2012). Hrála v televizních seriálech F. L. Věk, Sňatky z rozumu nebo Chalupáři. Nezapomenutelnou televizní rolí je psychicky labilní učitelka Hedvika Hajská v seriálu My všichni školou povinní. Objevila se ale i ve filmech Hledá se táta, Poklad byzantského kupce či Jak vytrhnout velrybě stoličku. [youtube]ZskZUteu7-I[/youtube]

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Evžen Korec: Růst cen nových bytů v letošním roce zásadně zpomalí • Výrazný růst cen nových bytů z posledních let letos zásadně zpomalí. Letošní rok bude na rezidenčním trhu spíše ve znamení stagnace či jen pomalého růstu maximálně do tří procent. Bytů se sice staví stále málo, ale poptávka klesla kvůli restrikcemi svázanému hypotečnímu trhu. Kvůli nekoncepčním zásahům České národní banky (ČNB) se počet sjednaných hypoték loni propadl o třetinu, což se projevilo i na prodeji nemovitostí.

Komentář: Stal se zázrak? Našlo se 8,6 miliard korun, o nichž nikdo neměl ani tušení • Andrej Babiš oznámil v pondělí ohromující zprávu. Ve státní kase se zničehonic našlo 8,6 miliardy korun. Zatím není jasné, kde byla tato horentní suma celou dobu schovaná. Premiér se ale pět dní před volbami do europarlamentu rozhodl, že peníze použije na navýšení rodičovského příspěvku.

Badmintonista Petr Koukal vystoupí na semináři pro onkologické pacienty • Už podesáté se v Praze koná mezioborové onkologické kolokvium PragueONCO. Významnou součástí jeho programu je i v letošním roce pacientský seminář, který organizuje obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius. Zahrnuje 9 přednášek, na kterých vystoupí odborníci se zkušenostmi s léčbou onkologických pacientů, ale i badmintonista Petr Koukal či bloggerka Tereza Schillerová. Pacientská sekce pro zájemce z řad veřejnosti je přístupná ve středu 23. ledna od 14 hodin.

Petr Koukal a Michaela Tůmová.

Problémy s financemi má čím dál méně českých domácností • Spolu se vzestupem ekonomiky a zvyšujícími se průměrnými výdělky rostou i roční příjmy českých domácností. Klesá počet rodin, které mají potíže vyjít s příjmy. Míra ohrožení takzvanou příjmovou chudobou za rok 2019 činí 10,1 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které provedl Český statistický úřad.

Citáty o penězích, bohatství a majetku. Přinášíme 100 inspirativních myšlenek • Peníze, bohatství a majetek jsou slova, která rezonují v myslích mnoha lidí a ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Ať už jsou pro vás symbolem úspěchu, nástrojem k dosažení svobodného života nebo prostě prostředkem, jak si užívat drobných radostí každodenního života, jejich význam je nesporný. Přesto se názory na to, co peníze opravdu znamenají, mohou velmi lišit.

KOMENTÁŘ: Schválení stavebního zákona je správný krok, nové byty mohou výrazně zlevnit • Stovky tisíc korun mohou v budoucnu ušetřit lidé kupující nový byt díky novému stavebnímu zákonu, který ve středu schválili poslanci. Přesun stavebních úřadů pod stát vyřeší dlouhá léta přehlížený problém takzvané systémové podjatosti a zároveň urychlí zablokované povolování nových staveb. Získat všechna potřebná povolení pro středně velký bytový projekt trvá průměrně pět let. Složitý byrokratický proces a neúměrné průtahy přitom prodražují nové byty o deset procent, což u bytu za šest milionů korun představuje 600 tisíc korun.

Zastupitelé schválili stavbu metra D z Pankráce do Nových Dvorů • Pražští zastupitelé v minulém týdnu schválili výstavbu metra D v úseku Pankrác – Nové Dvory. Zároveň odsouhlasili i garanci financování stavby, která poslouží jako důležitý předpoklad pro získání financování z evropských fondů popřípadě i pro získání úvěru z  Evropské investiční banky. 

Zájem o hypotéky roste. Úrokové sazby i nadále klesají • Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří.

Praha úplně zakáže herní automaty. Městské části prý o peníze nepřijdou • Pražští radní v pondělí schválili návrh nové vyhlášky, která zakazuje provoz hazardních her na mechanickém, elektromechanickém, elektronickém nebo jiném podobném technickém zařízení. Návrh vyhlášky musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

ČOI varuje před nekalými praktikami v e-shopech • Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila v 1. čtvrtletí tohoto roku 293 kontrol zaměřených na dodržování zákonných povinností v oblasti internetového obchodování. Inspektoři zjistili nedodržení příslušné legislativy u 84% případů. Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice • Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu. Následně ho musí schválit ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Podnikatelé mohou prodávat i na ulici. Stačí to jen oznámit • Od 21. dubna 2020 je podnikatelům v Praze umožněno zrychlené zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, stačí to oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

Negativní dopady pandemie pocítila skoro polovina zaměstnanců v Česku • Negativní důsledky opatření proti pandemii nemoci COVID-19 pocítilo od dubna do května u svého zaměstnavatele 1,8 milionu zaměstnanců, což je 45 % všech ekonomicky aktivních lidí v ČR. Nejvýrazněji bylo zasažené odvětví ubytování, stravování a pohostinství, kde podíl překročil 90 %. Na 1,4 milionu zaměstnanců předpokládalo dočasnost těchto dopadů, 314 tisíc se obávalo o své pracovní místo. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Noční pocení může signalizovat vážné zdravotní problémy • Probudit se uprostřed noci na mokrém polštáři bývá běžné během horkých letních nocí. Co když se však něco podobného přihodí v zimě? S vaším tělem nejspíš není všechno v pořádku.

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu • Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům.

Nové pražské obchodní centrum za měsíc otevírá. Nabídne desítky obchodů • Nově vzniklé nákupní, volnočasové a kancelářské Centrum Stromovka oznámilo, že svůj provoz zahájí ve čtvrtek 21. listopadu. Na celkové ploše 15 700 m² nabídne více než 90 obchodních jednotek, ale také kancelářské prostory a 500 parkovacích míst.

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

Dopravní podnik loni hospodařil se ziskem. Efektivitu chce v budoucnu zvýšit třeba omezením duplicitních spojů • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dosáhl za loňský rok 2018 zisku po zdanění ve výši 1,529 miliardy korun. To je o více než 200 miliónů korun méně, než kolik tvořil přiznaný přiměřený zisk ze strany vlastníka. Podepsaly se na tom především rostoucí náklady. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.