Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život

ZprávyTereza Běhalová31. října 20191 minuta čtení

Foto: Archiv

Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz.

Muž, který trpí rakovinou, si cestou k lékaři na závěrečné kolo chemoterapie koupil na čerpací stanici stírací los v ceně 1 dolaru. Nejprve vyhrál jen 5 dolarů, ale zřejmě zacítil, že má svůj šťastný den, a tak tyto peníze znovu investoval. A vyplatilo se.

„Najednou jsem viděl všechny ty nuly a úplně jsem zamrzl. Nevěřil jsem tomu až do té doby, dokud jsem nepředal los k ověření prodavači. Když mi řekl, abych hned zajel na ústředí loterie, celý jsem se roztřásl,“ popsal své pocity šťastný výherce pro americkou stanici ABC.

Díky losu vyhrál 200 tisíc dolarů (zhruba 4,5 milionu korun). Částka ovšem není zdaněná, takže domů si odnese „jen“ asi 140 tisíc dolarů (3,2 milionu). I tak je to ale dost na to, aby mohl Ronnie zaplatit účty za zdravotní péči a zbytek peněz si uložit na horší časy.

Lékaři muži diagnostikovali rakovinu tlustého střeva letos v lednu. Po únorové operaci následovala série chemoterapií. Podle všeho to zatím vypadá, že léčba zabrala a nemoc se tak podaří zastavit.

Nepřehlédněte

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt • Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Bývalé vedení Prahy 1 nakupovalo nábytek za 28 milionů. Podle ÚOHS v rozporu se zákonem • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v půlce ledna uložil Praze 1 tři pokuty v souhrnné výši 270 000 korun za nákupy kancelářského nábytku v období let 2013-2015. Obchod totiž údajně proběhl v rozporu se zákonem. Podněty na ÚOHS v této věci podávali v půlce roku 2018 Piráti, kteří též v kauze podali trestní oznámení.

Praha 1 nakoupila nábytek za 28 milionů korun (ilustrační foto).

Citáty o penězích, bohatství a majetku. Přinášíme 100 inspirativních myšlenek • Peníze, bohatství a majetek jsou slova, která rezonují v myslích mnoha lidí a ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Ať už jsou pro vás symbolem úspěchu, nástrojem k dosažení svobodného života nebo prostě prostředkem, jak si užívat drobných radostí každodenního života, jejich význam je nesporný. Přesto se názory na to, co peníze opravdu znamenají, mohou velmi lišit.

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

Zájem o hypotéky roste. Úrokové sazby i nadále klesají • Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří.

KOMENTÁŘ: Propad stavebnictví pokračuje. Změnit to může nový zákon • České stavebnictví se stále nevzpamatovalo z dlouhodobých omezení způsobených koronavirovou infekcí. Po loňském celoročním propadu pokračovalo ve stejném trendu i první letošní měsíc. Stavební produkce v lednu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla meziročně o 5,2 procenta. Méně se začaly stavět také nové byty, firmy jich během ledna v celém Česku zahájily 2 629, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta. Naopak dařilo se dokončovat byty, jejichž stavba začala už dříve.

Zastupitelé schválili stavbu metra D z Pankráce do Nových Dvorů • Pražští zastupitelé v minulém týdnu schválili výstavbu metra D v úseku Pankrác – Nové Dvory. Zároveň odsouhlasili i garanci financování stavby, která poslouží jako důležitý předpoklad pro získání financování z evropských fondů popřípadě i pro získání úvěru z  Evropské investiční banky. 

Praha 4 má rozpočet na letošní rok. Plánuje utratit miliardu korun • Zastupitelstvo městské části Praha 4 schválilo rozpočet městské části na rok 2019. Radnice bude podle něj v letošním roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 1 miliardy korun a její hospodaření bude vyrovnané.

Růst cen nemovitostí zpomalil. Proč ale bydlení už nikdy levnější nebude? • Další dlouhodobý ukazatel naznačuje, že razantní růst cen nemovitostí v minulých pár letech je u konce. Podle HB Indexu sledujícího ceny nemovitostí byl růst cen bytů v letošním druhém čtvrtletí nejpomalejší za poslední čtyři roky. Potvrzují se tak i statistiky Ekospolu, podle kterých vzrostla cena nových bytů dostupných na pražském trhu meziročně jen o 5,3 procenta, což představuje nejpomalejší nárůst od konce roku 2017. Mezičtvrtletně zdražily dostupné nové byty v Praze dokonce jen o 0,6 procenta.

Evžen Korec: Realitní trh se propadl o čtvrtinu. A to ještě není konec • Hypoteční trh v březnu dopadl podle očekávání. Koronavirová pandemie srazila objemy hypoték o čtvrtinu, pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů klesl ve třetím měsíci letošního roku podobně. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla pouze o tři bazické body na 2,45 procenta, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v následujících měsících, kdy předpokládám ještě hlubší propad.

Podvodníci opět prozvánějí česká čísla. Zpáteční telefonát může vyjít hodně draho • Lidé vlastnící mobilní telefon v České republice opět čelí nebezpečnému triku, kterým se z nich útočníci snaží vylákat peníze. Podvodné prozvánění se nazývá wangiri a v posledních dnech se s ním opět setkává stále více lidí.

Praha je 82. nejdražším městem světa. Od loňska výrazně poskočila • Analytická společnost Economist Inteligence Unit zveřejnila svůj každoroční žebříček nejdražších měst světa. Praha od minulého roku poskočila o 13 pozic nahoru a je tak 82. nejdražším městem na světě.

Praha v žěbříčku meziročně výrazně poskočila nahoru.

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice • Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu. Následně ho musí schválit ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Růst HDP podpořila loni hlavně spotřeba domácností • Meziroční tempo hospodářského růstu v průběhu celého roku 2019 zpomalovalo. Celkově se hrubý domácí produkt loni zvýšil o 2,5 %. Domácí spotřeba přitom tvořila stabilní pilíř růstu. Pokračující navyšování mezd se ale promítalo do cenového vývoje, zejména u služeb. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Rakovina plic zpočátku nebolí. Příznaky lidé často řeší až v pokročilém stádiu • Tisíce dobrovolníků ve žlutých tričkách po celém Česku dnes vyrazily do ulic prodávat tradiční žluté květy měsíčku lékařského se stužkou meruňkové barvy. Hlavním tématem 23. ročníku veřejné sbírky Český den proti rakovině jsou nádorová onemocnění plic.

Příjmy domácností před covidem rostly. Ubylo i lidí v materiální deprivaci • V roce 2019 činila míra takzvané příjmové chudoby 9,5 %. Materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 5 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které zveřejnil Český statistický úřad.

Dobrá zpráva pro ekonomiku. Spotřeba českých domácností vzrostla • Uvolnění opatření proti šíření onemocnění covid-19 ve 2. čtvrtletí letošního roku napomohlo silnému oživení spotřeby domácností a tím také výkonu odvětví obchodu a služeb. Ekonomické oživení mělo příznivý dopad na příjmy vládních institucí. Jejich hospodaření bylo ale nadále silně deficitní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Nájemné za nebytové prostory v majetku Prahy se zvyšovat nebude • Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání schválila nulovou míru valorizace nájemného v nebytových prostorách v majetku hlavního města pro rok 2021. Kvůli pandemii koronaviru přistoupila Praha k obdobnému kroku už v minulém roce.