Zazimování chaty nebo chalupy není radno podceňovat. Ne vždy škodí jen zloději

MagazínPražskýDEN.cz3. prosince 20193 minuty čtení

Před zimou je potřeba chatu zabezpečit.

Foto: Archiv

Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří a oken.

„Zazimování chaty řeší její majitelé každý rok, proto už to považují za rutinu. Přesto stále mnozí chataři a chalupáři dělají stejné chyby a poté se diví, proč zrovna je vykradli. Zcela zásadní je nenechávat v opuštěné nemovitosti cennosti a nejlépe ani zahradní techniku. Právě to jsou věci, které mohou zloději nejlépe udat v nejbližší zastavárně. Pokud je necháte tak, že jsou vidět oknem, či je dokonce necháte válet různě po zahradě, je to pro zloděje ta nejlepší pozvánka,“ varuje mluvčí developerské společnosti Ekospol Filip Sušanka a dodává, že důležité je také důkladně zabezpečit všechna vstupní místa.

Okenice by měly být zabedněné a zamčené, stejně jako vstupní dveře, které by měly být vybavené kvalitním zámkem vyšší bezpečnostní třídy. Petlice a kvalitní zámek patří také na dveře od garáže, stodoly či jiných hospodářských stavení. Okna je také dobré chránit bezpečnostní fólií.

Zloděje nejvíce lákají budovy, které vypadají dlouhodobě opuštěné. Proto je dobré vytvořit zdání, že za na chatě někdo stále bydlí. Existuje spousta časových spínačů, které mohou i nepravidelně rozsvěcovat světla či pouště televizi. Výhodou jsou také ochotní sousedi, kteří pravidelně vyberou poštovní schránku či v případě potřeby odhrnou od chaty sníh. Zároveň vás mohou upozornit v případě, že se kolem chaty děje něco podezřelého.

Ani sebelepší zabezpečení však nemusí vždy pomoci. Pokud se chce zloděj do chaty dostat, tak se do ní časem dostane. V takovém případě je vhodné minimalizovat škody.

„O odvezení cenných věcí jsem už mluvil. Mnoho lidí však zamyká i vnitřní dveře, což je zbytečné. Pokud už zloděj překonal vstupní zabezpečení, zámek na dveřích mezi místnostmi ho nezastaví. Pouze vám zvýší škodu tím, že interiérové dveře poškodí. Pro lepší jednání s pojišťovnou se vyplatí před posledním odjezdem všechno důkladně vyfotit, jak interiér tak i venkovní zabezpečení. Doporučuji také na jednom místě schraňovat doklady od zakoupených věcí, což ulehčí určení jejich hodnoty,“ doporučuje Sušanka.

Problémy dělají i hlodavci

Zloději však nejsou jedinými nevítanými návštěvníky, kteří mohou napáchat velké škody. Nepříjemnosti mohou v opuštěné chatě způsobit i myši, které v zimě pátrají po potravě. Na chatě proto nenechávejte žádné jídlo, které by pro ně mohlo být lákadlem. Ušetříte si námahu s úklidem a dezinfekcí celé chaty, myši umí udělat velký nepořádek.

„Chatu proto zkontroluje a v dostatečném předstihu před zimou opravte všechny díry, a to nejen kvůli myším, ale i dešti a sněhu. Nevětraná, vlhká chata je ideální prostředí pro plíseň. Vyčistěte okapy, aby sníh mohl při táni ze střechy bez problémů odtékat. Nezbytné je také vypnout elektřinu a vypustit vodu. Ta by v případě zmrznutí mohla vlivem roztažnosti potrhat potrubí, nebo zničit boiler,“ uzavírá Filip Sušanka

Nepřehlédněte

Ceny nájmů prudce rostou, Praha patří mezi 20 nejdražších měst Evropy • Praha se zařadila mezi dvacítku měst Evropy s nejdražším nájemným. V celoevropském žebříčku poskočilo naše hlavní město meziročně o rekordních 13 příček.

KOMENTÁŘ: Hypoteční trh je stále na bodu mrazu. A může být ještě hůř • Únorové mrazivé počasí jakoby se podepsalo také na hypotečním trhu. I ten podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex v druhém měsíci letošního roku stagnoval. Hypotéku si sjednalo jen o necelých dvě stě lidí více než v lednu, celkem jich bylo 4961. Průměrná hypoteční sazba nepatrně klesla na 2,99 procenta z předchozích rovných tří procent.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Pozor na nebezpečnou hračku. Pro děti představuje velké riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, která může pro nejmenší děti představovat velké zdravotní riziko. Jedná se přívěsek na klíče v podobě panenky s copánky.

Evžen Korec: Pražskou bytovou krizi může zmírnit spojení územního a stavebního řízení • Pět i více let trvá v Praze příprava většího rezidenčního projektu. I kvůli tomu nyní hlavní město prožívá největší bytovou krizi za poslední desetiletí. Ministerstvo pro místní rozvoj sice připravuje nový stavební zákon, který by zaseknutý povolovací proces odblokoval, nicméně jeho účinnost je zatím v nedohlednu. Přesto od loňského roku existuje možnost, jak povolování urychlit. Jde o takzvané spojené územní a stavební řízení, které slučuje dva kroky do jednoho.

Nové byty v Praze brzdí povolovací procesy. Vznikne proto centrální úřad • Zástupci developerů se na prvním setkání s vedením pražského magistrátu shodli na klíčovém problému bytové výstavby a dalších stavebních projektů v metropoli. Zřízení centrálního stavebního úřadu by mělo přinést zrychlení stavebních povolení a snížení celkové byrokracie kolem nových projektů v Praze.

Evžen Korec: České stavebnictví ožívá a roste i bytová výstavba. V Praze ale stále zaostává za poptávkou • Růst českého stavebnictví pokračuje, stavební produkce se v dubnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně zvedla o 8,9 procenta. Výrazný podíl na tom měly hlavně inženýrské stavby. Přibývá i počet nových bytů, v rámci celé republiky se jich v dubnu začalo stavět o 34,2 procenta více než loni. I pro hlavní město byl duben z pohledu bytové výstavby poměrně úspěšný, když developeři zahájili stavbu hned 557 bytů v bytových domech. Ani tento slušný měsíční přírůstek však nemůže kompenzovat předchozí slabé období. V Praze tak stále výstavba výrazně pokulhává za poptávkou.

Alergie na chlad trápí hlavně ženy. Nepodceňujte prevenci • V zimních měsících přibývá lidí, kterým se na rukách a obličeji objevuje svědivá vyrážka. Pokud používáte stále stejnou kosmetiku i prací prostředek, nikdy jste netrpěli intolerancí na vybrané druhy potravin, ale přesto je vaše pokožka v těchto místech suchá, zarudlá a oteklá, možná se u vás projevila alergie na chlad.

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt • Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Zákaz pivních kol platí, rozhodl soud. Praze se vrací důstojnost, říká radní • Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, které zakazuje provoz dopravních prostředků, na nichž cestující mohou zároveň popíjet alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl žalobu provozovatelů této atrakce na zrušení opatření.

Evžen Korec: Stavba rodinného domu se prodraží o stovky tisíc korun • Posledních pár měsíců na zahájení stavby rodinného domu mají ti, kteří chtějí ušetřit. Od nového roku je totiž výstavba vyjde o stovky tisíc korun dráž. Může za to evropská směrnice o energetická náročnosti budov, která se od příštího roku bude týkat všech novostaveb bez výjimky. Stavební povolení od 1. ledna 2020 získají jen takové stavby, které jsou energeticky nulové. U rodinného domu s průměrnou cenou 3,5 milionu korun bude muset stavitel připlatit 350 až 525 tisíc korun.

Evžen Korec: Trh s hypotékami je paralyzovaný, uzavřelo se o deset tisíc úvěrů méně než loni • Dění na českém hypoteční trhu je stále paralyzováno opakovanými zásahy České národní banky (ČNB). Nástup teplejšího počasí sice způsobil, že počet sjednaných hypotečních úvěrů v květnu podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostl meziměsíčně o 582 a naopak průměrná úroková sazba klesla na 2,8 procenta. Pokud se ale podíváme na loňský květen, tak zjistíme, že v letošním pátém měsíci banky uzavřely o 842 hypoték méně. Od začátku letošního roku pak hypotéku získalo o více než deset tisíc klientů méně (přesně o 10 245 hypoték).

Brownfield na Zličíně se v budoucnu promění v obrovskou rezidenční čtvrť • Největší český rezidenční stavitel Central Group uskutečnil ve středu vůbec největší akvizici ve své historii. V jeho portfoliu je tak nově další velký brownfield v Praze. Od společnosti PSN firma koupila obří průmyslový areál na Zličíně, kde původně sídlil Siemens.

Plánek areálu po bývalé továrně Siemens na Zličíně.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

Evžen Korec: Stát se chystá lidem nenápadně zdražit bydlení • Vytápět bytové domy pomocí plynu prostřednictvím společných domovních kotelen je levnější, protože se za plyn spotřebovaný pro výrobu tepla nemusí platit spotřební daň. Toto zvýhodnění by ale nyní mělo zmizet. Ministerstvo financí chce osvobození od daně domovním kotelnám odebrat. Vytápění bytů v bytových domech by tak skokově zdražilo o několik procent. Hlouběji do kapsy by si podle odhadů muselo sáhnout na 400 tisíc domácností.

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

KOMENTÁŘ: Jak liknavost úředníků brzdí výstavbu nových bytů v Praze • Dvanáct měsíců čekání na razítko nutné k podání žádosti o územní rozhodnutí, dalších patnáct měsíců zbytečný byrokratický ping pong se stavebním úřadem. To jsou dva konkrétní případy průtahů, které vydání stavebního povolení oddálí celkem o dva a čtvrt roku. Liknavost a v některých případech i špatná vůle úředníků tak může za to, že rezidenční trh v hlavním městě zamrzl. Nových bytů se staví extrémně málo a poptávka tak stále výrazně převyšuje nabídku.

Velky bratr v ulicích Prahy? Policie chce nasadit kamery na rozpoznávání obličejů • Policie ČR oslovila vedení Prahy s požadavkem na spuštění pilotního projektu městského kamerového systému s funkcí rozpoznávání obličejů. Primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček to ale odmítají.

Zima udeřila. Ohřát se můžete o víkendu v africkém pavilonu pražské zoo • Venkovní teploty v těchto dnech klesly pod bod mrazu. Jedním z míst, kde si můžete připomenout léto, je Africký dům v pražské zoologické zahradě.

O víkendu se přijďte ohřát do Zoo Praha!

KOMENTÁŘ: Hypotéky v lednu zlevňovaly. Poskytnutých úvěrů na bydlení ubylo • Pro zájemce o bydlení s nedostatkem vlastních peněz začal letošní rok pozitivně. Průměrná úroková sazba poklesla i v lednu a klesá tak už deset měsíců v řadě. Podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla průměrná úroková sazby hypoték o dva bazické body na 1,94 procenta.