Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát

LifestyleTomáš Marný24. února 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Kuřáci mentolových cigaret si od 20. května již svoji oblíbenou značku nekoupí. Mentolové cigarety, v posledních letech inovované o práskací kapsli, kouří až třetina dospělých kuřáků. Zákaz jejich prodeje ve všech zemích Evropské unie byl oficiálně odsouhlasen již před pěti lety. Nyní tak definitivně končí a zákaz se týká jak klasických mentolek, tak cigaret s mentolovou kapslí. Kuřáci si také výrazně připlatí. Od jara se zvýší spotřební daň na krabičce u všech cigaret o 12 až 13 korun.

Zákaz prodeje se týká běžných mentolových cigaret i těch s mentolovou kapslí. Nevztahuje se však plošně na alternativy klasických cigaret, tedy především na elektronické cigarety, tzv. liquidy a také na zahřívaný tabák, jako je například IQOS.

Povolení jejich prodeje zůstává nadále v kompetenci členských států Unie a u nás se žádné omezení prodeje těchto výrobků nechystá. Předpokládá se, že právě po nich kuřáci klasických mentolek sáhnou jako po alternativě.

Mentolky škodí víc, než si myslíte

Většina z nás se domnívá (a zapřisáhlí kuřáci mentolek to často i tvrdí), že kouřit mentolovou cigaretu je zdravější, než kouřit klasické tabákové cigarety.

Odborníci na léčbu tabákové závislosti právě zákaz prodeje mentolových cigaret považují za velmi významný krok k zásadnímu omezení kouření. Mentolové cigarety totiž začíná kouřit mladá generace jako první, mentol mají děti rády.

Mentol při vdechování dráždí chladové receptory v krku a lidé tak mají pocit, že vdechují čistý a chladný vzduch, ale opak je pravdou. Mentolové aroma uvolňuje a rozšiřuje dýchací cesty.

Cigaretový kouř se díky mentolu dostává mnohem hlouběji do plic a navíc ve větším objemu. Ve výsledku mentolové cigarety ubližují kuřákům mnohem více, než ty klasické.

Mentolové cigarety mají skoro stoletou tradici

Mentolové cigarety se poprvé objevily v americkém Ohiu roku 1925, kdy s jejich objevem přišel mladý muž jménem Lloyd Hughes, přezdívaný Spud. Protože měl Lloyd astma, jeho matka ho nutila vdechovat mentolové krystaly.

Lloyd zjistil, že když uloží mentol do stejné plechové krabice s cigaretami, cigarety dostanou svěží příchuť. Zpočátku si je vyráběl jen pro svoji potřebu, až později je začal nabízet zákazníkům v restauraci svého otce. 

Novinka hostům zachutnala a Lloyd si své cigarety pod značkou Spud nechal patentovat a začal je prodávat po celém Ohiu. Už v roce 1932 byly cigarety Spud nejpopulárnější značkou v Americe.

Spud sice svoji značku odprodal velké tabákové společnosti, ale špatně si nežil ani poté. Nakupoval auta, domy, pořádal divoké večírky a nakonec téměř všechny peníze prohýřil. Do konce života se snažil vymyslet další stejně populární ochucenou cigaretu, to se mu však již nikdy nepodařilo.

Nepřehlédněte

Praha otevře velkokapacitní očkovací centrum až pro 1 000 lidí denně • Hlavní město plánuje v dubnu otevření vlastního velkokapacitního očkovacího centra. Umístěno bude v Kongresovém centru na Vyšehradě a jeho denní kapacita bude 200 až 1 000 naočkovaných osob.

Zákaz kouření se v Praze občas porušuje. Hygienici už rozdávají pokuty. Kolik vám hrozí? • Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) provádí pravidelné kontroly podniků poskytujících stravovací služby, zda je ve vnitřním prostoru těchto provozoven dodržován zákaz kouření, jak ukládá protikuřácký zákon. Jen v období od ledna do dubna tohoto roku pražští hygienici provedli 256 takových kontrol, z toho 29 na základě podnětu. „Z letos provedených kontrol jsme zatím odhalili celkem 25 závad a udělili 9 sankcí, z toho 3 napomenutí a 6 pokut v celkové výši 28 tisíc korun,“ říká ředitel HSHMP Jan Jarolímek a doplňuje: „Závady se týkaly značení zákazu kouření, kouření fyzických osob v provozovně a porušení povinnosti provozovatele vyzvat osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby tento prostor opustila.“ Ve třech případech Hygienická stanice pokutu udělila za více přestupků, než jen porušení zákazu kouření. S dalšími 10 provozovateli stravovacích služeb jsou v současné době přestupky řešeny a HSHMP bude udělovat sankce. [related-post id="9426"] Dříve domluva, teď už sankce V roce 2017, kdy zákon začal platit, bylo snahou HSHMP hlavně preventivní a osvětové působení v dané problematice. Proto se také HSHMP, v souladu s doporučením Ministerstva zdravotnictví, zaměřovala především na kontroly preventivního charakteru. Zjištění případného nedostatku se řešilo na místě domluvou a vysvětlením nutnosti zákon akceptovat, k finančním sankcím se přistupovalo zcela výjimečně. „Jsme přesvědčeni, že jsme v Praze vytvořili dostatečný časový prostor na to, aby v praxi byla všechna zákonem vyžadovaná opatření dodržována. V roce 2018 již proto případné nedostatky řešíme i udělováním finančních sankcí,“ dodává Jan Jarolímek. [related-post id="5187"] Hygienici v tom nejsou sami V rámci prováděných kontrol HSHMP úzce spolupracuje také s Policií ČR. Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až do výše 5 tisíc Kč. Ještě přísnější sankce hrozí majitelům provozoven, kteří své podniky například neoznačí symbolem „zákaz kouření“. Pokutu až do výše 50 tisíc Kč může dostat provozovatel za nevyzvání kouřící osoby, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby prostor opustila. Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem mají nejen hygienické stanice, ale například Policie ČR, obecní policie, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce, obce s rozšířenou působností nebo živnostenské úřady.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Záškuby před usnutím. Co nám jimi chce tělo naznačit? • Také to znáte? Ležíte v posteli, chystáte se právě usnout, ale zrovna v okamžiku, kdy už po náročném dni konečně upadáte do sladkého spánku, najednou sebou prudce škubnete. Odborníci dlouhou dobu nemohli přijít tomuto jevu na kloub. Jedno z vysvětlení se objevilo až nedávno.

Prodlužte život svým blízkým. Nestojí to vůbec nic • Mezilidské vztahy bývají různorodé, ale pouto, které vzniká mezi rodiči a dětmi, je jedinečné. Zatímco v dětství jsme nejšťastnější v blízkosti rodičů, v pozdním stáří se cítíme nejbezpečněji po boku našich potomků.

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy? • Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.

Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách • Návštěva veřejných záchodů většinou není zrovna nejpříjemnějším zážitkem, který bychom s radostí vyhledávali. Občas ale příroda v nevhodný moment začne „volat“ tak naléhavě, že zkrátka nemáme žádnou jinou možnost. A i když jsou v dnešní době tato místa většinou pravidelně několikrát denně čištěna, řada lidí se přesto obává nákazy nejrůznějšími chorobami. Je ale tento strach oprávněný? Co nám na toaletách skutečně hrozí?

Je nutné se bát na veřejných toaletách?

Tipy jak rychle omládnout. Stačí dodržovat několik základních věcí • Každý z nás touží zůstat mladý a energický, ačkoliv stárnutí je nevyhnutelnou součástí našeho života. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak rychle omládnout a zlepšit celkový vzhled, a co je ještě lepší, věda nám nabízí mnoho důkazů o účinnosti těchto metod. V tomto článku se podíváme na deset vědecky podložených tipů, které vám pomohou dosáhnout mladistvějšího vzhledu a zvýšit vaši sebevědomí.

Pomeranč versus grapefruit. Který citrus je zdravější a proč ten druhý škodí • Citrusy mají až zázračné účinky. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména pak vitamínu C. Zároveň snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a upravují hladinu krevního cukru.

Srdeční procházková trasa vede Riegrovými sady. Upozorňuje na závažné onemocnění • Srdeční selhání postihne každého pátého člověka staršího 40 let. Na závažnost tohoto onemocnění upozorňují již třetím rokem Srdeční procházkové trasy a jedna z nich je nyní i v Praze. Vybízí k pravidelnému pohybu, který je jedním z doporučovaných režimových opatření nejenom u srdečního selhání. Zároveň zdůrazňuje také důležitost pravidelných návštěv lékaře a dodržování správného režimu při léčbě.

Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny • Máte postel s kvalitní matrací, dodržujete pravidelný spánkový režim, spíte v zatemněné a tiché místnosti, sportujete, ale přesto se vám nedostává zdravého a ničím nerušeného spánku? Příčinou může být nesprávný jídelníček. V tomto článku si představíme potraviny, které vám klidnou noc spolehlivě zajistí.

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka • Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči • Ledviny jsou natolik důležitý orgán, že byl 11. březen vyhlášen jako jejich světový den. Co vlastně v našem těle dělají? A jak se o ně správně starat, aby spolehlivě fungovaly co nejdéle?

Češi zaplatí za léky průměrně 2,5 tisíce korun ročně • Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly v České republice 387,4 miliardy korun. Oproti roku 2016 došlo k nárůstu výdajů o 7,1 %, tedy o 25,8 miliard korun. Jen za léky bylo vydáno 82,9 miliard korun, 21,4 % veškerých výdajů na zdravotní péči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Nedostatek hořčíku nepodceňujte. Tělo si o něj samo řekne • Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje k tomu celou řadu látek a minerálů. Jedním z nejdůležitějších je hořčík. Na jeho nedostatek vás může upozornit hned několik symptomů.

Přibývá dětí s cukrovkou. Za posledních 20 let se jejich počet ztrojnásobil • Stále více dětí onemocní diabetem 1. typu, jehož léčba je možná za pomocí inzulínu. Jen ve FN Motol byla od začátku roku cukrovka zjištěna u 30 pacientů. Příčiny tohoto trendu, se kterým se potýká i mnoho dalších zemí v Evropě, se dosud nepodařilo uspokojivě objasnit. Podle jedné z možných hypotéz (tzv. hygienická hypotéza) se tak děje z toho důvodu, že v kojeneckém a batolecím věku se dítě nedostává do styku s běžnými patogeny, které se přirozeně vyskytují v jeho okolí. V současné době existují nepřímé důkazy, že pokud se imunitní systém v raném věku nesetkává s běžnými infekty, může selhat ve své hlavní roli rozpoznávání mezi vlastním a cizím a způsobit následně některé z autoimunitních onemocnění, jako je například diabetes 1. typu. „Čistota za každou cenu a neúměrný strach, aby se dítě něčím nenakazilo, pak pro něj mohou mít zcela opačný efekt,“ říká prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D., vedoucí lékař Diabetologického centra Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Diabetes neboli cukrovka v současné době postihuje přibližně každé pětisté české dítě. Nejčastějším typem je diabetes 1. typu, což je autoimunitní, na obezitě nezávislé onemocnění, které vyžaduje celoživotní léčbu inzulínem. To, že se cukrovka objevuje již v raném věku, představuje pro malého pacienta do budoucna opravdu závažný problém. Přibývá totiž těch, kteří prožijí prakticky celý život s diabetem, neobejdou se bez pravidelné aplikace inzulínu a je u nich větší pravděpodobnost pozdních komplikací, z nichž nejobávanější je postižení ledvin, očí a nervů. [related-post id="11244"] Zamezit rozvoji těchto závažných komplikací lze prostřednictvím dlouhodobého udržování hladiny krevního cukru v takové výši, aby co nejpřesněji kopírovala hodnoty zdravého člověka. To je však v praxi extrémně složité, protože diabetes 1. typu je u dětí velmi labilní. „Dochází k tomu, že krevní cukr často kolísá bez zjevných příčin a rodiče dětí musí reagovat na okamžitou situaci přidáním dávky inzulínu v případě vzestupu, nebo naopak dodáním rychlých cukrů při rychlém poklesu glykémie. Proto byli někteří rodiče nuceni měřit svým dětem krevní cukr glukometrem i 15x denně, což pro celou rodinu představovalo významnou zátěž organizační i psychickou,“ říká profesor Šumník. Tuto situaci se lékařům daří postupně účinně zlepšovat. Díky technologickému pokroku i částečné úhradě zdravotních pojišťoven se stále více v léčbě diabetu 1. typu uplatňují tzv. kontinuální monitory glykémie. Jde o malé přístroje, které měří koncentraci glukózy v těle pomocí senzoru zavedeného podkožně, a které pravidelně informují své nositele o aktuálních hodnotách. Údaje je možné přenést přes mobilní telefon k rodičům, kteří jsou informováni o aktuálním vývoji a mohou v případě potřeby včas zasáhnout. Systém má v sobě také zabudované alarmy, které dítě s diabetem upozorní, že se jeho krevní cukr dostává mimo doporučené rozmezí. Pokud je senzor navíc spojen s inzulínovou pumpou, může do určité míry automaticky ovládat dávkování inzulínu. [related-post id="11202"] Přesná klíčová data o léčbě českých diabetických dětí poskytuje národní registr dětského diabetu ČENDA, který byl spuštěn v roce 2013. Z jeho dat vyplývá, že za posledních 5 let se zlepšila kontrola diabetu u dětí natolik, že riziko vzniku pozdních komplikací pokleslo o více než 30 %. Klíčové parametry získané z registru ČENDA ukazují vynikající kvalitu péče a kontrolu diabetu zcela srovnatelnou s nejlepšími světovými centry. Nikoli náhodou bylo absolutně nejlepšího výsledku dosaženo v roce 2017, kdy se do praxe začaly zavádět kontinuální monitory glykémie. Na základě analýz je tak nezpochybnitelné, že tato nová technologie má na zlepšujícím se trendu významný podíl. Přestože zkušenost s touto technologií mělo dosud pouze 40 % českých dětí s diabetem 1. typu, z nichž přibližně 15 % ji využívá trvale, zlepšení u nich bylo zcela zásadní, skokové. To ukazuje na velký potenciál této metody při dalším zlepšování prognózy dětí s diabetem 1. typu.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii • Pět až sedm malých vpichů namísto podélného řezu celé břišní stěny. Pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nemusí podstupovat otevřenou operaci. Stačí jen miniinvazivní robotický zákrok.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti • V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten sice potřebujeme ke správnému fungování našeho těla, ale podle vědců ve velkém množství hodně škodí.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři • Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou.