Nově narozené sloní samičky se poprvé setkaly s otcem

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz16. srpna 20202 minuty čtení

Sloní rodina vůbec poprvé pohromadě: zleva Lakuna, Janita, Ankhor, Amalee a Tamara.

Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Samičky slona indického Lakuna a Amalee, které se narodily letos na jaře v pražské zoo, strávily ve čtvrtek 13. srpna několik prvních hodin ve společnosti svého otce Ankhora. V kontaktu s ním sice byly již dříve, doposud ale vždy pouze přes hrazení oddělených výběhů.

„Obě slůňata dosáhla váhy téměř 250 kilogramů a jsou už dostatečně pohybově zdatná, proto jsme se rozhodli, že vyzkoušíme, jak na sebe budou navzájem reagovat s otcem,“ vysvětluje kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Do travnatého výběhu chovatelé vypustili nejprve slůňata s matkami Janitou a Tamarou a vzápětí je následoval samec Ankhor. Ten se zajímal spíše o připravené krmení a dospělé samice, nicméně malé slonice se neostýchaly opakovaně přicházet do jeho těsné blízkosti a dotýkat se ho choboty.

Samičky, které od sebe věkově dělí šest týdnů, si dlouhodobě udržují obdobnou váhu: při posledním vážení měla mladší Amalee (* 9. května 2020; na snímku vlevo) 246 kilogramů a starší Lakuna (* 27. března 2020; na snímku uprostřed) 242 kilogramů. Jejich otec, sedmatřicetiletý samec Ankhor, váží více než čtyři tuny. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha
Malé slonice průběžně chodily za samcem Ankhorem a očichávaly ho. Na snímku starší z obou slůňat – Lakuna, jejíž jméno má v sinhálštině význam „Znamení“. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

„Celý průběh byl pozitivní a velmi klidný. Ankhor je na mláďata zvyklý, ať už z Prahy, nebo ze svého předchozího působiště, a vnímá je kladně. Lakuna a Amalee byly samozřejmě zvědavé. Napoprvé ovšem ještě nevěděly, co si k Ankhorovi můžou dovolit, takže tam byly dva momenty, kdy je odstrčil – například když se k němu přiblížily zezadu. Pro slůňata je to nová zkušenost, kterou se učí,“ popisuje setkání vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Sloní bratři tráví noci venku

Spojování samic a mláďat se samcem, které pro slony představuje změnu a zpestření denního režimu, budou chovatelé příležitostně opakovat. Lakunu a Amalee čeká příští týden ještě jedna novinka – poprvé budou moci společně s matkami strávit noc venku.

Jejich starší bratři Max a Rudi této možnosti využívají pravidelně. Jakmile se oteplí, nechávají jim chovatelé přes noc otevřenou stáj, aby se sloní samečci mohli sami rozhodnout, zda chtějí být uvnitř, nebo ve výběhu.

Přes den tráví Max a Rudi většinu času s Ankhorem, což je pro všechny výhodné uspořádání – dospělý slon bujné mladé samce zklidňuje a představuje pro ně přirozený vzor.

Nepřehlédněte

Autobusem do zoo se dostanete rychleji. Linka 112 pojede nově přes Trojský most • Autobusová linka 112, která spojuje stanici metra Nádraží Holešovice a Zoologickou zahradu v Troji, bude od 1. srpna vedena rychlejší a spolehlivější trasou přes Trojský most i ve směru do ZOO.

Místo techniky živá zvířata. Ovce a kozy spásají pražské louky a stráně • Ve vybraných pražských lokalitách se i tento rok objevila stáda ovcí, koz a skotu. Jejich úkolem se spásání porostů. Vedení města si projekt pochvaluje s tím, že jde o tradiční a zároveň k přírodě šetrný a efektivní způsob obhospodařování pozemků ve zvláště chráněných oblastech.

Tučňáci Humboldtovi ze Zoo Praha rostou jako z vody • Už kolem 2,5 kilogramu váží dvě letošní mláďata tučňáků Humboldtových. Vylíhla se v únoru v Zoo Praha, jejich rodiči jsou samice Sněhurka a samec Kulička. Zatím zůstávají v hnízdě a chovatelé je vyndávají jen kvůli pravidelné prohlídce a vážení.

Nově narozené žirafí mládě z pražské zoo už dostalo jméno • Zatím nejmladší člen stáda žiraf severních núbijských v Zoo Praha dostal jméno Matyáš. Dvouměsíčního samečka o víkendu pokřtili nejvyšší český herec Pavel Šimčík a mistr světa v rychlostní kanoistice, olympijský medailista Josef Dostál.

Žirafí sameček dostal jméno Matyáš.

Pražská zoo konečně otevřena. Některá zvířata si musejí zvykat • Poprvé v letošním roce se otevřely brány pražské zoologické zahrady návštěvníkům. I přes nepřízeň počasí jich za první dva dny dorazilo téměř dva a půl tisíce.

Oslavte Den mláďat v pražském zookoutku Malá Chuchle! • Během celého jara se v pražské přírodě můžeme setkat s mláďaty všech druhů i velikostí. Tito nejmenší obyvatelé hlavního města žijí často skrytým a tajemným životem, který skýtá také mnoho útrap a nebezpečí. O tom, jak se zvířecím mláďatům žije v městské divočině, se můžete dozvědět na Dni mláďat, který se koná v sobotu 6. dubna od 14 do 17 hodin v zookoutku Malá Chuchle.

Zoo Praha chová jednoho z nejohroženějších ptáků. Místo matky slouží umělý maňásek • Kraska krátkoocasá jávská patří k nejvzácnějším a nejohroženějším ptákům světa. Zoo Praha se pyšní nejen její nejpočetnější zdokumentovanou snůškou na světě, ale v posledních letech tohoto pěvce také pravidelně odchovává. Nyní jedno z mláďat krasky krátkoocasé jávské odchovává uměle, za pomoci „maňáska“. „U krkavcovitých ptáků, mezi které patří i krasky, dochází k tzv. vtištění. Při umělém odchovu by se mláděti vtisknul člověk a pro další chov by tak bylo ztraceno,“ říká kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. „Při použití maňáska imitujícího dospělou krasku k tomuto chybnému vtištění nedochází a může se tak podařit odchovat mládě se správnými návyky.“ Maňásek přitom nemusí být věrnou kopií dospělé krasky, ale nesmí mu chybět signální znaky, na které mláďata reagují, zejména výrazný červený zobák a černé okolí očí na jasně zeleném podkladu. Počty krasek krátkoocasých jávských, nejkrásnějších „strak“ světa, dramaticky klesají. Aktuálně jde o jednoho z nejohroženějších ptáků. Podle posledních odhadů žije ve volné přírodě méně než 50 jedinců, zhruba stejný počet je evidován v lidské péči. „Z toho důvodu také patří k šesti vlajkovým druhům kampaně Silent Forest zaměřené na ohrožené pěvce jihovýchodní Asie,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Při jejich ochraně sehrává Zoo Praha významnou roli nejen díky svým úspěchům v chovu krasek či sojkovců, ale také díky organizační práci a podpoře ochranářských projektů přímo v Asii.“

Zoo Praha nyní odchovává jedno z mláďat vzácné krasky krátkoocasé jávské za pomoci „maňáska“.

Oslava sloních narozenin. Nechyběl třípatrový dort z ovoce • Pražská zoologická zahrada je již několik měsíců uzavřená pro návštěvníky. Život v ní se ale nezastavil. O víkendu proběhly oslavy prvních narozenin sloní samičky Lakuny.

Pražská zoo oslavuje narození mláděte lemura kata, prvního po čtvrt století • Na Ostrově lemurů v Zoo Praha je po dlouhé době k vidění mládě lemura kata, které v úterý 16. dubna porodila pětiletá samice Anka. Mládě přišlo na svět kolem poledne a zatím se vyvíjí dobře.

Tento snímek mláděte lemura kata vznikl krátce po porodu. Matka mládě řádně očistila a začala kojit.

Antonín Panenka se stal kmotrem nově narozeného klokana z pražské zoo • Mládě klokana horského, které poprvé vykouklo z vaku letos 22. ledna, dostalo jméno Tonda. Jeho jméno v neděli slavnostně odhalil Antonín Panenka, fotbalová legenda a prezident fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. Návštěvníci si mohou klokana Tondu prohlédnout v horní části zoo.

Obě pražská slůňata už jsou k vidění ve výběhu • Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se minulý týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí vždy po poledni.

Pražané mají srdce. Loni pomohli zachránit tisíce volně žijících živočichů • Rekordních 4 712 pacientů přijala v loňském roce Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Mezi 141 různými živočišnými druhy převažovali jako tradičně ptáci.

Zoo Praha už zná pohlaví nově narozené pandy červené • Malá panda, narozená v Zoo Praha letos v červenci samici Wilmě a samci Patovi, bude nosit „klučičí“ jméno. Jaké, to se návštěvníci dozvědí na slavnostním křtu, který je naplánován na 2. prosince. Ten den se v zoo také rozsvítí vánoční strom.

Veterinární prohlídka mláděte pandy červené.

Pražská zoo vystavuje vzácné posvátné žáby z jezera Titicaca • Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Nádrž pro tyto výjimečné žáby má velkorysé rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety.

Nově narozená slůňata z pražské zoo dostanou o víkendu jména • Tuto neděli 21. června proběhnou v Zoo Praha dvojnásobné křtiny. Obě letos narozená slůňata dostanou sinhálská jména, která jim vybrali chovatelé. Na návštěvníky Údolí slonů čeká navíc soutěž, tradiční indické taneční vystoupení, komentovaná setkání či výroba unikátního sloního papíru.

Samičky slona indického, které se v Zoo Praha narodily krátce po sobě na konci března a na začátku května, si pravidelně užívají venkovního výběhu.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýních • Zoologická zahrada hl. m. Prahy je kvůli pandemii koronaviru již třetí týden uzavřena pro veřejnost. I přesto ale zdejší zvířata nepřišla o tradiční dýňové hody.

Kolik prstů má kočka? Správná odpověď není jednoznačná • Je to zdánlivě jednoduchá otázka. Kolik prstů má dohromady obyčejná průměrná kočka? Pokud tipujete 16 nebo 20, jste na omylu. Běžná domácí kočka má prstů celkem 18. Pokud toto číslo vydělíme čtyřmi, zjistíme, že na každou tlapku připadá 4,5 prstu. Jak je to možné?

Kolik hodin může kočka přežít sama doma? Zjistěte, než se vydáte na dovolenou • Kočky jsou známé svou nezávislostí a schopností si užívat samotu. I přesto však je důležité zvážit, jak dlouho můžete svou kočku nechat doma samotnou. Bez ohledu na to, zda jste pryč z domu kvůli práci, dovolené nebo jiným závazkům, existují určité faktory, které byste měli zvážit, abyste zajistili pohodlí a bezpečí vašeho kočičího přítele.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Zemřela lední medvědice Bora z pražské zoo. Veterináři museli provést eutanazii • Pražská zoologická zahrada přišla o jedno ze svých ikonických zvířat. Samice ledního medvěda Bora musela být ve věku nedožitých 33 let utracena. Už na počátku letošního roku ji trápily projevy stáří, které vygradovaly toto úterý.