Botanická zahrada zve na prohlídku plodin Nového světa

Kam vyrazit v PrazePražskýDEN.cz21. září 20202 minuty čtení

Solanum cheesmaniae, známé také jako „galapážské rajče“.

Foto: Unsplash.com

Při procházce expozicemi Botanické zahrady hl. m. Prahy můžete procestovat doslova celý svět. V severní části venkovních expozic nedaleko výsadeb prérijních rostlin lze již čtvrtým rokem obdivovat plodiny původem z amerického kontinentu.

Mimo ty běžně pěstované, jako je rajče, paprika, brambory či tabák, jsou tu k vidění i plodiny méně známé nebo i takové, které si cestu do našich zahrad či talířů zatím nenašly. Jedná se o netradiční subtropické, či dokonce tropické druhy původem z vyšších nadmořských výšek, které nejsou (až na několik výjimek) v našich podmínkách pěstovatelné celoročně venku.

„Letošní 4. sezonu jsme vysadili více než 130 druhů a kultivarů rostlin. Použili jsme nové vertikální prvky, průchozí treláže a zelený stan porostlý popínavými lagenáriemi. Každý rok pěstujeme odlišnou škálu plodin. Dbáme na to, aby k vidění byla zajímavá ukázka odrůd, například u rajčat či tykví vybíráme kultivary lišící se tvarem, barvou i velikostí plodů,“ uvedla Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin.

Co je k vidění

Návštěvníci se v expozici plodin Nového světa seznámí například s batáty (Ipomoea batatas), merlíkem quinoou (Chenopodium quinoa), laskavci (neboli amaranty, Amaranthus), šalvějí chia (Salvia hispanica) nebo arašídy (Arachis hypogaea).

„Letos pěstujeme i některé nové druhy plodové zeleniny, jako například narančilu (Solanum quitoense), tzv. galapážské rajče (Solanum cheesmaniae) nebo kasabananu (Sicana odorifera), zajímavá je i tykev smrdutá (Cucurbita foetidissima), které se pro zašpičatělé vztyčené a intenzivně čpící listy přezdívá kojotí tykev,“ říká Klára Lorencová.

Doslova magnetem pro oči je pak společná výsadba tří kultivarů kalabas (Lagenaria siceraria) lišících se tvarem a velikostí plodů – jen pro zajímavost, plod odrůdy Dipper Extra Long dorostl letos na cca 140 cm. K pozoruhodnostem patří i fuchsie druhu Fuchsia arborescens. Bohatě kvetoucí druh této populární okrasné trvalky má jedlé plody připomínající borůvky.

Nepřehlédněte

Jaro už je blízko. Pražský svišť se probudil ze zimního spánku • Zdá se, že jaro už je skutečně za dveřmi. V pražské zoologické zahradě se z hlubokého zimního spánku probudil samec sviště lesního.

Kriticky ohrožené volavky císařské se snaží zachránit odborníci z Prahy • Zoo Praha pomáhá v Bhútánském království zachránit kriticky ohroženou volavku císařskou. V celém areálu výskytu této velké volavky přežívá již méně než šedesát jedinců, z toho polovina právě v Bhútánu. I tam ji však ohrožuje výstavba hydroelektráren. Proto již před několika lety započaly přípravy projektu na její záchranu, do kterého byla přizvána Zoo Praha.

Při vstupu do vnitřních expozic zoo bude platit několik pravidel • Rozvolňování opatření proti koronavirové nákaze dnes pokračuje další vlnou. Kromě jiného budou smět opět otevřít vnitřní expozice zoologických zahrad, i když s několika omezeními.

Chystá se stavba Noemovy archy pro všechny druhy zvířat na planetě • Britský nadšenec plánuje stavbu tisíciletí. V Jihoafrické republice by chtěl vybudovat skutečnou Noemovu archu, domov pro všechny druhy zvířat na planetě. Ambiciózní projekt však dostává závažnou trhlinu.

Výstava orchidejí v Botanické zahradě představuje rostliny z Jižní Ameriky • Trojská botanická zahrada zahájila nejočekávanější výstavu letošního roku. Skleník Fata Morgana již počtrnácté zaplnila přehlídka orchidejí, a to jak vzácných přírodních druhů, tak pestrá škála vyšlechtěných kultivarů.

Podivně vypadající želva se vylíhla v pražské zoo • Pražská zoologická zahrada ohlásila úspěšný odchov vzácné želvy ostnité. Mládě je potomkem želv, které měly původně skončit na jídelních stolech v restauracích v Asii.

V Národním muzeu jsou opět k vidění vzácné minerály • V Historické budově Národního muzea jsou opět k vidění vzácné minerály. Z původní expozice byla více než třetina vystavených exponátů obměněna, takže nabídne i pohled na minerály, jež návštěvníci doposud nemohli v Národním muzeu spatřit.

Výstava exotických motýlů v pražské botanické zahradě • Tradiční výstavu exotických motýlů opět připravuje Botanická zahrada hl. m. Prahy. V pořadí již 18. ročník se tentokrát zaměří na jedovaté druhy.

Mláďata pandy červené jsou už k vidění v pražské zoo • Návštěvníci Zoo Praha nyní mohou zahlédnout dva vzácné přírůstky pandy červené. Čtyřměsíční dvojčata se právě v těchto dnech začínají samostatně pohybovat ve venkovním výběhu poblíž hlavního vchodu do areálu zoo.

Praha 2 plánuje vysadit desítky stromů v ulicích i parcích • Městská část Praha 2 chce být o něco zelenější. V polovině května proto chystá dosadbu chybějících stromů v některých ulicích a parcích.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

První mládě dikdika Kirkova se narodilo v pražské zoo • Návštěvníci Zoo Praha mohou v těchto dnech pozorovat v pavilonu Africký dům mládě dikdika Kirkova. Jedná se o historicky první mládě této nejmenší antilopy na světě narozené v Praze. Teprve měsíc starý přírůstek je velmi aktivní a ve venkovní expozici se pohybuje pouze po boku své matky.

Pražskému pícháčkovi už rostou bodliny. Úplně vyhráno ještě nemá • V pražské zoo přišlo letos v dubnu na svět historicky první mládě ježury australské. Chovatelé mu proto věnují mimořádnou péči. Využívají k tomu dokonce kamerový systém.

Austrálie má obrovský problém. Řešení marně hledá přes 130 let • Australský kontinent už od konce předminulého století decimují přemnožení králíci. Ti spotřebují enormní množství vegetace, což připravuje místní dobytek a původní býložravce o potravu, ale také vede k erozím a splachu úrodné půdy. Každoroční škody zemědělců se počítají v miliardách korun.

Pražská zoo konečně otevřena. Některá zvířata si musejí zvykat • Poprvé v letošním roce se otevřely brány pražské zoologické zahrady návštěvníkům. I přes nepřízeň počasí jich za první dva dny dorazilo téměř dva a půl tisíce.

Obraťte oči ke hvězdám. Dnes v noci budou padat • Vesmír nám po nedávné kometě Neowise přichystal další nebeskou show. Už dnes v noci nastane maximum meteorického roje Perseidy. Na noční obloze tak bude možné zpozorovat až 50 „padajících hvězd“ za hodinu.

Botanická zahrada vystavuje ojedinělou sbírku kvetoucích pivoněk • Pivoňky jsou od nepaměti považovány za královny květin. Botanická zahrada hl. m. Prahy se pyšní jednou z nejlepších sbírek těchto rostlin v Evropě a kolekce těch dřevitých 
je nejrozsáhlejší, jakou je možné v České republice zhlédnout. Milovníci bohatých vonných květů by rozhodně neměli svou návštěvu trojské botanické zahrady odkládat, díky nezvykle teplému počasí jsou dřevité pivoňky už v těchto dnech v plném květu. Komentované provázení jejich sbírkou v doprovodu kurátorky Ivety Bulánkové se koná v sobotu 12. května ve 14 a 16 hodin. Sraz je u pokladny v ulici K Pazderkám. Venkovní expozice jsou otevřené denně od 9 do 20 hodin. Pivoňky jsou symbolem bohatství a hojnosti a hrají významnou roli v asijském umění. I u nás patří k ozdobám zahrad a jejich obliba rok od roku roste. „Sbírka pivoněk patří k našim prioritním sbírkám a zároveň se řadí 
mezi deset nejlepších v Evropě. Zhruba 500 druhů 
a kultivarů si návštěvníci mohou prohlédnout 
na Pivoňkové louce,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. [related-post id="10041"] Letos kvetou dříve Pivoňky jsou vytrvalé byliny či opadavé keře z čeledi pivoňkovitých. Dosud bylo popsáno přibližně 60 druhů pivoněk, 
které se v zahradnické praxi dělí na bylinné 
a dřevité. „Plané dřevité pivoňky a bylinné pivoňky jsou rozšířené na všech kontinentech severní polokoule, přičemž nejvíce druhů pochází ze Středomoří, Kavkazu a z Číny,“ vysvětluje Iveta Bulánková, kurátorka sbírky pivoněk v Botanické zahradě hl. m. Prahy. „Sbírka pivoněk obvykle vykvétá až okolo poloviny měsíce května. Letos ale díky nezvykle teplému, suchému a větrnému počasí během dubna jsou keře 
už nyní v plném květu,“ dodává.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Unikátní expozice Laboratoř ticha v Národním zemědělském muzeu prošla rekonstrukcí • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze rekonstruovalo expozici Laboratoř ticha. Obnova se týkala především výměny ukázky biotopu – dosavadní habrová doubrava byla nahrazena bučinou, nejrozšířenějším typem ekosystému českého lesa. Návštěvníci tak opět mají možnost ponořit se do ticha a přiblížit se přírodě až na její buněčnou úroveň.

Patálie racka bělohlavého na Janáčkově nábřeží. Nohy si omylem namočil do montážní pěny • Na návštěvu České republiky zřejmě jen tak nezapomene racek bělohlavý, kterého přijali do péče pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Ke zvířeti v nesnázích na Janáčkově nábřeží je přivolali pracovníci Povodí Vltavy. Návštěvník z pobřeží Černého moře si totiž namočil nohy do montážní pěny, která zaschla a bránila mu v pohybu.

Letošní 100. pacient Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.