Botanická zahrada zve na prohlídku plodin Nového světa

Kam vyrazit v PrazePražskýDEN.cz21. září 20202 minuty čtení

Solanum cheesmaniae, známé také jako „galapážské rajče“.

Foto: Unsplash.com

Při procházce expozicemi Botanické zahrady hl. m. Prahy můžete procestovat doslova celý svět. V severní části venkovních expozic nedaleko výsadeb prérijních rostlin lze již čtvrtým rokem obdivovat plodiny původem z amerického kontinentu.

Mimo ty běžně pěstované, jako je rajče, paprika, brambory či tabák, jsou tu k vidění i plodiny méně známé nebo i takové, které si cestu do našich zahrad či talířů zatím nenašly. Jedná se o netradiční subtropické, či dokonce tropické druhy původem z vyšších nadmořských výšek, které nejsou (až na několik výjimek) v našich podmínkách pěstovatelné celoročně venku.

„Letošní 4. sezonu jsme vysadili více než 130 druhů a kultivarů rostlin. Použili jsme nové vertikální prvky, průchozí treláže a zelený stan porostlý popínavými lagenáriemi. Každý rok pěstujeme odlišnou škálu plodin. Dbáme na to, aby k vidění byla zajímavá ukázka odrůd, například u rajčat či tykví vybíráme kultivary lišící se tvarem, barvou i velikostí plodů,“ uvedla Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin.

Co je k vidění

Návštěvníci se v expozici plodin Nového světa seznámí například s batáty (Ipomoea batatas), merlíkem quinoou (Chenopodium quinoa), laskavci (neboli amaranty, Amaranthus), šalvějí chia (Salvia hispanica) nebo arašídy (Arachis hypogaea).

„Letos pěstujeme i některé nové druhy plodové zeleniny, jako například narančilu (Solanum quitoense), tzv. galapážské rajče (Solanum cheesmaniae) nebo kasabananu (Sicana odorifera), zajímavá je i tykev smrdutá (Cucurbita foetidissima), které se pro zašpičatělé vztyčené a intenzivně čpící listy přezdívá kojotí tykev,“ říká Klára Lorencová.

Doslova magnetem pro oči je pak společná výsadba tří kultivarů kalabas (Lagenaria siceraria) lišících se tvarem a velikostí plodů – jen pro zajímavost, plod odrůdy Dipper Extra Long dorostl letos na cca 140 cm. K pozoruhodnostem patří i fuchsie druhu Fuchsia arborescens. Bohatě kvetoucí druh této populární okrasné trvalky má jedlé plody připomínající borůvky.

Nepřehlédněte

Výstava orchidejí v Botanické zahradě oslaví krásu rostlinného těla • Fascinuje vás krása orchidejí? Pak si určitě nenechte ujít výstavu ve skleníku Fata Morgana, která se ponese v duchu oslavy krásy rostlinného těla. Představí se na ní řada druhů orchidejí z tropických oblastí naší planety, kterou doplní originální květinová aranžmá z dílny jedné z nejlepších českých floristek současnosti Kláry Franc Vavříkové. Výstava se koná od 8. do 31. března 2019, denně kromě pondělí od 9:00 do 19:00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný program a prodej širokého sortimentu orchidejí.

Pražská zoo má nové vzácné obyvatele z Jižní Ameriky • Do Rákosova pavilónu v Zoo Praha se nastěhoval páreček nových nájemníků. Smaragdově zbarvené kogny jižní chovatelé vypustili do průchozí expozice Jihoandského podhůří, kde je návštěvníci uvidí společně s papoušky patagonskými chilskými, aratingy andskými a dalšími druhy.

Lvi z pražské zoo oslavili Valetntýn vášnivým pářením • Samec lva indického Jamvan, který spolu se Suchi a Ginni přicestoval do Zoo Praha na podzim 2015 z Gudžarátu, se ve vztahu k oběma samicím ukázal jako prozatím příliš nezkušený, a proto ho na přechodnou dobu nahradil ostravský Sohan. Ten nezklamal a období před Valentýnem bylo u lvů plné vášní a lásky.

Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy.

Pražská zoo oslaví Světový den želv. Připraven je bohatý program • V sobotu 22. srpna se v Zoo Praha uskuteční náhradní oslava Světového dne želv, která byla původně plánovaná na květen.

Chlapec zabil medvěda brokovnicí a dostal štědrou odměnu • Střet s medvědem ve volné přírodě často nekončí pro člověka dobře. Před 120 lety se v Kanadě odehrál incident, jehož hlavním aktérem byl třináctiletý chlapec. Holý život mu zachránila nejen brokovnice, ale především vlastní statečnost. Přečtěte si článek, který přinesly v Praze vydávané Národní listy v květnu 1901.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Návštěvníci Stromovky se mohou učit poznávat dřeviny • Pražská Stromovka patří mezi druhově nejpestřejší parky v zemi. Nachází se zde celkem 203 druhů a kultivarů listnatých a 44 druhů a kultivarů jehličnatých dřevin. U mnoha stromů ve Stromovce se nyní objevily nové jmenovky v rámci projektu „Stromy, které chcete znát“.

Pražská zoo vybrala miliony korun na pomoc australským zvířatům • Přesně 22 761 332 korun se podařilo shromáždit na sbírkovém kontu Zoo Praha. Vybrané peníze poputují na záchranu australských zvířat decimovaných na konci loňského a začátku letošního roku neobvykle rozsáhlými požáry.

Skleník Fata Morgana v Troji bude opět přístupný • Botanická zahrada hl. m. Prahy otevře pro návštěvníky vnitřní expozice a s nimi i tropický skleník Fata Morgana, který patří mezi evropské unikáty.

Unikátní expozice Laboratoř ticha v Národním zemědělském muzeu prošla rekonstrukcí • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze rekonstruovalo expozici Laboratoř ticha. Obnova se týkala především výměny ukázky biotopu – dosavadní habrová doubrava byla nahrazena bučinou, nejrozšířenějším typem ekosystému českého lesa. Návštěvníci tak opět mají možnost ponořit se do ticha a přiblížit se přírodě až na její buněčnou úroveň.

Naučte se předpovídat počasí podle přírody • Když vyrazíme ven a sledujeme přírodu kolem sebe, můžeme spatřit řadu spolehlivých náznaků a udělat si představu o tom, jaké počasí nás čeká. Naši předci využívali tyto přírodní signály k předpovídání počasí dlouho před vynálezem moderní meteorologie. Pokud vás zajímá, jak se naučit předpovídat počasí na základě přírody, přečtěte si následující rady a tipy.

Kriticky ohrožené volavky císařské se snaží zachránit odborníci z Prahy • Zoo Praha pomáhá v Bhútánském království zachránit kriticky ohroženou volavku císařskou. V celém areálu výskytu této velké volavky přežívá již méně než šedesát jedinců, z toho polovina právě v Bhútánu. I tam ji však ohrožuje výstavba hydroelektráren. Proto již před několika lety započaly přípravy projektu na její záchranu, do kterého byla přizvána Zoo Praha.

Želví námluvy v pražské zoo se rozjely naplno • Velké želvy z pražské zoologické zahrady se po zimě opět vrátily do venkovního výběhu. Návštěvníci tak mohou tyto plazy pozorovat i v době, kdy jsou kvůli protiepidemickým opatřením stále uzavřené vnitřní expozice.

Zvířata z pražské zoo se k zimnímu spánku nechystají. V zahradě panuje čilý ruch • Zoo Praha je ideálním místem pro pohodovou podzimní procházku. Chladnější počasí totiž mnohým druhům zvířat nejenže nevadí, nýbrž některým vyloženě svědčí. Velká většina zvířat – až na některé zimní spáče – je zde aktivní celoročně, a návštěvníci se tak v těchto dnech mohou přesvědčit, kolik radosti dokáže obyvatelům pražské zoo udělat třeba obyčejné listí. A veselo je také ve zvířecích bazénech.  

Gorily z pražské zoo se budou stěhovat do nového domova • Zoo Praha buduje zbrusu nový pavilon a venkovní výběh pro gorily nížinné. Po dokončení to má být dosud největší expozice zahrady.

Světový den tučňáků oslaví pražská zoo bohatým programem • Světový den tučňáků oficiálně připadá na 25. dubna, kdy byla Zoo Praha uzavřena kvůli pandemii covid-19. Náhradní oslava se proto uskuteční v sobotu 19. září. Na návštěvníky čeká bohatý program, který přiblíží život tučňáků z celého světa. Kromě řady zajímavých informací o ohrožení a ochraně tučňáků jsou připraveny i hry a soutěže pro děti.

Trojská kotlina se v příštích pěti letech zásadně promění • Oblast Trojské kotliny patří mezi cenná přírodní území, kde si Pražané mohou odpočinout od rušných ulic a náměstí. Aby tato „oáza klidu“ plnila svůj účel i v budoucnu, chystá hlavní město její postupnou revitalizaci.

Exotika v zimě. Odhalte tajemství nočního pralesa ve skleníku Fata Morgana! • Sníte uprostřed zimy o exotice, ale nemáte možnost cestovat tisíce kilometrů do Brazílie, Vietnamu či Ekvádoru? Nevadí, trojská botanická zahrada vám alespoň část vašich snů splní díky procházce noční džunglí.

Gigantická dýně je k vidění v pražské Botanické zahradě • Botanickou zahradu v Praze-Troji už po čtrnácté zaplnily stovky dýní. Od 15. do 31. října se tu koná akce s názvem Tajuplný dýňový podzim.

Obraťte oči ke hvězdám. Dnes v noci budou padat • Vesmír nám po nedávné kometě Neowise přichystal další nebeskou show. Už dnes v noci nastane maximum meteorického roje Perseidy. Na noční obloze tak bude možné zpozorovat až 50 „padajících hvězd“ za hodinu.