Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu

ZprávyKristián Vích21. září 20202 minuty čtení

Foto: Facebook Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Záměr přednést projev ohlásil premiér ve svém pravidelném nedělním videohlášení na sociálních sítích. „Dnes to bude velice stručné, některé z vás potěším, některé z vás zklamu. Zkrátka Čau lidi nebude. Zítra večer vám chci něco důležitého říct a řeknu to v televizi,” řekl ve videu Babiš.

Obsah projevu zatím není jasný. Premiér se ale nejspíš vyjádří k aktuálnímu vývoji epidemie koronaviru, která v posledních dnech v Česku nabírá na síle. Není vyloučeno, že oznámí nová plošná opatření. Ve hře je uzavření škol nebo plošné nošení roušek, a to včetně venkovních prostor.

Bude nouzový stav?

Mnozí uživatelé na sociálních sítích spekulují, že premiér znovu vyhlásí nouzový stav, nebo dokonce tzv. „lockdown“ – povinnou celostátní karanténu, ve které je v těchto dnech Izrael. V takovém případě by pak nejspíš mohlo dojít i k odkladu krajských a senátních voleb, které se mají konat 2. a 3. října.

Nouzový stav platil v Česku už na jaře během první vlny pandemie. Zastáncem opětovného zavedení je i budoucí ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Denně bude přibývat šest až osm tisíc potvrzených nákaz covidem-19, pokud nepřijmeme další opatření. Je na místě zvažovat stav nouze,“ prohlásil Prymula v nedělním pořadu Partie na TV Prima.

Roman Prymula bude do ministerského úřadu jmenován zřejmě už v úterý. Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci v pondělí ráno.

Nepřehlédněte

Přibylo nejvíce nakažených koronavirem od začátku ledna • Během úterý bylo v Česku zaznamenáno 12 486 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 8. ledna tohoto roku. Hygienici vykázali 33 612 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 776.

Počet nově nakažených v úterý se přehoupl přes 10 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno celkem 10 165 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 565 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 777.

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783.

Praha schválila vlastní strategii očkování proti koronaviru • Pražští radní dnes schválili vlastní očkovací strategii. Ta má pomoci aplikovat celostátní metodiku na specifickou situaci v Praze, ale také umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

Jan Hrušínský popsal, co by nová vláda měla udělat jako první • Jak už to tak bývá, výsledek víkendových parlamentních voleb spoustu lidí zklamal, ale jiným zase udělal velikou radost. Jedním z těch, kdo oslavovali, byl herec a ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí • Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Nová opatření v Praze. Do obchodu s rouškami, bary a restaurace jen do půlnoci • Šíření koronaviru v Praze zrychluje. Hygienici proto od středy 9. září zavádějí nová protiepidemiologická opatření.

Čísla nakažených stále rostou. Za sobotu skoro 7 tisíc nových případů • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 6 755 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 17 596 provedených PCR testů, z nichž 38 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 758.

Ministr odvolal ředitelku Bulovky Vrbovskou kvůli pochybným finančním operacím • Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) dnes odvolal ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Řízením nemocnice byl dočasně pověřen její statutární zástupce František Novák. V nejbližší době bude vyhlášeno řádné výběrové řízení na pozici nového ředitele.

Odvolaná ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská.

Šmejdi nabízejí roušky za podpis smlouvy. Úřad radí, jak se bránit • Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů, kdy tzv. „energetičtí šmejdi“ zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu. Ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele. Další nabízejí po telefonu rekordně levné energie. Takové nabídky však končí spíše vysokou pokutou než kýženou úsporou.

Počet nově nakažených v pátek klesl pod 10 tisíc • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 624 nových případů nákazy koronavirem, což je výrazně méně než před týdnem, kdy bylo necelých 15 tisíc nakažených.

Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků • Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Nechal jsem se unést, řekl Andrej Babiš v projevu k národu • Premiér Andrej Babiš vystoupil v pondělí večer se svým projevem k občanům České republiky. Všechny vyzval k nošení roušek a dodržování hygienických pravidel. Zároveň přiznal, že se v létě nechal unést příznivým vývojem epidemie. Tuto chybu už by prý nechtěl znovu opakovat.

Roušky a respirátory je nutné zlikvidovat bezpečným způsobem • Pražské služby vydaly pro občany doporučení správného postupu při likvidaci masek, respirátorů, roušek a dalších ochranných a hygienických pomůcek.

Epidemie se zhoršuje. Magistrát vydal apel na všechny Pražany • S nástupem chladnějšího počasí přibývá v hlavním městě i v dalších krajích ČR nakažených koronavirem. Praha nyní vykazuje čtrnáctidenní incidenci 93,08 potvrzených případů na 100 000 obyvatel, uvedl v tiskové zprávě Magistrát hl. m. Prahy. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy je v Praze 1,21, zatímco celorepublikový průměr má nyní hodnotu 1,14.

Zemřelo dalších 164 lidí. Zvýšil se počet pacientů v nemocnicích • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 663 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 23 892 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 40 192.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Nutit pronajímatele odložit nájem je špatný nápad. Doplatí na to všichni • Firmy nemohou prodávat své zboží a služby, tržby jim ze dne na den klesly na nulu. Ta samá vláda, která kvůli boji proti koronavirové nákaze nařídila podnikatelům okamžitě zavřít své provozovny, přichází s nápadem, jak jim výpadek příjmu vynahradit. Bohužel však na úkor další velké skupiny soukromníků, tentokrát majitelů nemovitostí. Jedním z léků pro firmy, jak přežít karanténu a zákaz prodeje, by mělo být odložení povinnosti platit nájem až o půl roku. To ale povede ke krachům spousty dalších firem, zavlečení infekce platební neschopnosti do dalšího podnikatelského sektoru a prohloubení krize celé ekonomiky.

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Počet nakažených stále neklesá. Za čtvrtek 14,5 tisíce nových případů • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 14 457 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 926 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 49 107.