Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu

ZprávyKristián Vích21. září 20202 minuty čtení

Foto: Facebook Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Záměr přednést projev ohlásil premiér ve svém pravidelném nedělním videohlášení na sociálních sítích. „Dnes to bude velice stručné, některé z vás potěším, některé z vás zklamu. Zkrátka Čau lidi nebude. Zítra večer vám chci něco důležitého říct a řeknu to v televizi,” řekl ve videu Babiš.

Obsah projevu zatím není jasný. Premiér se ale nejspíš vyjádří k aktuálnímu vývoji epidemie koronaviru, která v posledních dnech v Česku nabírá na síle. Není vyloučeno, že oznámí nová plošná opatření. Ve hře je uzavření škol nebo plošné nošení roušek, a to včetně venkovních prostor.

Bude nouzový stav?

Mnozí uživatelé na sociálních sítích spekulují, že premiér znovu vyhlásí nouzový stav, nebo dokonce tzv. „lockdown“ – povinnou celostátní karanténu, ve které je v těchto dnech Izrael. V takovém případě by pak nejspíš mohlo dojít i k odkladu krajských a senátních voleb, které se mají konat 2. a 3. října.

Nouzový stav platil v Česku už na jaře během první vlny pandemie. Zastáncem opětovného zavedení je i budoucí ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Denně bude přibývat šest až osm tisíc potvrzených nákaz covidem-19, pokud nepřijmeme další opatření. Je na místě zvažovat stav nouze,“ prohlásil Prymula v nedělním pořadu Partie na TV Prima.

Roman Prymula bude do ministerského úřadu jmenován zřejmě už v úterý. Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci v pondělí ráno.

Nepřehlédněte

V neděli přibylo v Česku 3 291 nakažených a 153 úmrtí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 291 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 714 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 330. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Nechal jsem se unést, řekl Andrej Babiš v projevu k národu • Premiér Andrej Babiš vystoupil v pondělí večer se svým projevem k občanům České republiky. Všechny vyzval k nošení roušek a dodržování hygienických pravidel. Zároveň přiznal, že se v létě nechal unést příznivým vývojem epidemie. Tuto chybu už by prý nechtěl znovu opakovat.

V pondělí přibylo 10,5 tisíce nakažených a 265 zesnulých • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 10 466 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 706 provedených PCR testů, z nichž 48 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 91 438.

Ve středu přibylo dalších 9,5 tisíce nakažených koronavirem • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 9 446 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 348 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 156.

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Počet nakažených oproti minulé sobotě klesl o třetinu • Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 199 nových případů nákazy koronavirem, což je o třetinu méně než minulou sobotu, kdy bylo 8 425 nakažených. Hygienici vykázali 16 970 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 7 246.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Použité roušky v ulicích jsou problém. Hlídejte si je, vyzývají Pražské služby • Pražské služby se v nové kampani obrací na Pražany a žádají je, aby si důsledně hlídali své roušky. Ty totiž stále častěji končí vytracené či pohozené v ulicích Prahy. Jediný aktuálně správný způsob likvidace použité roušky je její vyhození do koše či popelnice.

V neděli testy odhalily skoro 2,5 tisíce nakažených • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 415 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 399 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 12 783.

V pondělí přibylo 11 tisíc nakažených a přes 200 úmrtí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 11 233 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 972 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 59 465.

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března

Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib • Primátor Zdeněk Hřib vydal prohlášení, ve kterém kritizuje premiéra Babiše z nedodržování vlastních nařízení. Zároveň vyzývá občany, aby důsledně dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy.

V Praze se zítra mimořádně rozezní sirény na počest padlých vojáků • Ve středu 8. srpna 2018 v pravé poledne se na území Prahy i celé České republiky rozezní po dobu 140 sekund sirény na počest tří padlých českých vojáků v Afghánistánu. Rotný Martin Marcin (rok narození 1982), desátník Kamil Beneš (rok narození 1990) a desátník Patrik Štěpánek (rok narození 1993) sloužili při misi NATO v Afghánistánu. Zahynuli v neděli 5. srpna při útoku sebevražedného atentátníka. K činu se přihlásilo hnutí Taliban. Muži byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. „Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ uvedl v reakci na tragédii premiér Andrej Babiš. Ostatky vojáků zpět do vlasti přiveze na ruzyňské letiště vojenský speciál ve středu v 16:15. Za normálních okolností vojenské airbusy přistávají v pražských Kbelích. Tam ale v současné době probíhá rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy.

Padlí hrdinové z Afghánistánu.

Praha obnovuje preventivní opatření v MHD. Dveře se otevřou automaticky • Dopravní podnik hl. m. Prahy znovu zavádí preventivních opatření, která v důsledku pandemie covid-19 platila letos na jaře.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Počet nově nakažených v úterý se přehoupl přes 10 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno celkem 10 165 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 565 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 777.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Podrazák v čele vlády? Andreji Babiši, zamyslete se nad sebou, hřímá Pekarová Adamová • Poměrně ostře se do premiéra Andreje Babiše pustila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na Twitteru ho označila za podrazáka. A přidali se i další diskutující.

Prahu čeká zřejmě největší demonstrace od sametové revoluce • Iniciativa Milion chvilek pro demokracii svolala na úterý další protest na Václavské náměstí. Demonstranti budou požadovat demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Do ulic se chystají desítky tisíc lidí z Prahy i regionů. Pravděpodobně půjde o největší demonstraci od roku 1989.

Socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.