Nově opravená Fantova kavárna bojuje o přežití. Pomoci může každý

ZprávyPražskýDEN.cz12. ledna 20212 minuty čtení

Interiér nově opravené Fantovy kavárny na Hlavním nádraží.

Foto: tiskové materiály Fantova kavárna

Nově zrekonstruovaná legendární Fantova kavárna na hlavním vlakovém nádraží v Praze v současnosti díky pandemii koronaviru a s ní spojeným vládním restrikcím doslova bojuje o přežití. Majitelé se ji aktuálně snaží zachránit prostřednictvím veřejné crowdfundingové sbírky.

„Navrátit na pražské hlavní vlakové nádraží proslulou Fantovu kavárnu v celé její secesní podobě a vzdát tak hold profesorovi Josefu Fantovi, bylo spoustu let naším velkým snem. Zúčastnili jsme se výběrového řízení, které jsme nakonec vyhráli a pomalu si začali tento sen plnit,“ začíná své vyprávění spolumajitel kavárny Radek Hermann.

Ten se během rekonstrukce spojil s lidmi, kteří Josefa Fantu osobně znali, aby se docílilo kýženého efektu. „Interiér jsme odladili do posledního detailu, menu připravili pro všechny generace a k edukativní formě připravili Fantovy noviny, kde se návštěvníci mohou dozvědět nejzákladnější informace o panu profesorovi,“ pokračuje pan Hermann.

Interiér nově opravené Fantovy kavárny na Hlavním nádraží. Foto: Fantova kavárna

Vše vypadalo fantasticky. Pak ale přišla první vlna koronakrize a slavnostní otevření se muselo posunout až na červen, kdy byla návštěvnost Hlavního nádraží stále velmi nízká. Když pak přišla druhá vlna, museli majitelé kavárnu zavřít úplně. Nyní doslova bojují o přežití.

Pomůže sbírka?

Jedinou šanci pro záchranu Fantovy kavárny tak v současnosti představuje sbírka na crowdfundingovém serveru Hithit.cz, kde je pro přispěvatele připravená celá řada odměn. Fanoušci si tu například mohou předplatit kávu, pronajmout prostory nebo si nechat poslat pohled s poděkováním či po sobě pojmenovat moučník. Vybrané peníze se použijí na zaplacené nájemného a výplat pro zaměstnance.

Prostory nově opravené Fantovy kavárny na Hlavním nádraží. Foto: Fantova kavárna

„Do Fantovy kavárny jsme vložili celé své úspory a ideály. Nechceme to vzdát. Myslíme si, že to má smysl a že si to historie hlavního nádraží v Praze zaslouží. Tady jde totiž více než jen o byznys,“ uzavírá Radek Hermann.

Do konce sbírky aktuálně zbývá ještě 5 dní. Vybraná částka se sice blíží cílovému čtvrtmilionu korun, ale pokud se hranici nepodaří pokořit, žádné peníze kavárna nedostane.

Nepřehlédněte

V sobotu přibylo 5 443 nakažených koronavirem a 137 úmrtí • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 443 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 16 447 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 679. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

Koronaviru podlehlo dalších 130 lidí. Nakazilo se skoro 9 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 8 916 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 482 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 091.

Něco vím a brzy to povím, slibuje tajemný Jaroslav Flegr • Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr již několik měsíců na sociálních sítích komentuje situaci kolem koronavirové pandemie. Část lidí mu za jeho názory tleská, další by byli nejraději, kdyby mlčel.

Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu • Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů • Ekonomické ztráty Zoo Praha vzniklé kvůli epidemii covid-19 se vyšplhaly do astronomických výšek. Jen za jarní období, kdy musela být zahrada uzavřená pro návštěvníky, činí jejich střízlivý odhad 45 milionů. Finanční injekci ve stejné výši v minulém týdnu schválili pražští radní. Další miliony bude muset zoo ušetřit.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

Ve středu přibylo 8 763 nakažených koronavirem a 192 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 763 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 056 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 132 261. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V sobotu přibylo více nakažených než minulý týden • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 4 800 nových případů nákazy koronavirem, což je o zhruba 750 více než před týdnem. Hygienici vykázali 14 500 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 13 116.

Nutit pronajímatele odložit nájem je špatný nápad. Doplatí na to všichni • Firmy nemohou prodávat své zboží a služby, tržby jim ze dne na den klesly na nulu. Ta samá vláda, která kvůli boji proti koronavirové nákaze nařídila podnikatelům okamžitě zavřít své provozovny, přichází s nápadem, jak jim výpadek příjmu vynahradit. Bohužel však na úkor další velké skupiny soukromníků, tentokrát majitelů nemovitostí. Jedním z léků pro firmy, jak přežít karanténu a zákaz prodeje, by mělo být odložení povinnosti platit nájem až o půl roku. To ale povede ke krachům spousty dalších firem, zavlečení infekce platební neschopnosti do dalšího podnikatelského sektoru a prohloubení krize celé ekonomiky.

Těžká rána pro turismus. Do Prahy loni zavítalo jen 2,1 milionu návštěvníků • V loňském roce turismus v Praze utrpěl kvůli pandemii obrovské ztráty. Podle údajů Českého statistického úřadu do Prahy přijelo pouhých 2 178 267 návštěvníků. Cestovní ruch v Praze se tak dostal na pouhých 27 procent roku 2019. Během léta byl však zaznamenán mírný nárůst domácích turistů. 

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Počet obětí koronaviru dál roste. Ve středu zemřelo 200 lidí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 10 854 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 412 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 952.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Za pátek přibylo přes 9 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 230 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 094 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 334.

Tisíce křížů zaplavily Staroměstské náměstí • Na pražském Staroměstském náměstí se v pondělí ráno objevilo 25 tisíc křížů. Značky namalované na dlažebních kostkách připomínají oběti pandemie covid-19 v Česku.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie • V odběrovém centru Fakultní nemocnice Motol proběhla na konci února studie, jejímž cílem bylo stanovit citlivost antigenních testů v režimu, který je blízký scénáři preventivního testování. Potvrdilo se, že tyto testy nezachytí ani polovinu pozitivních bezpříznakových jedinců, pokud nejsou opakovány.

Pražská zoo počítá škody. Znovu se otevře až na konci května • Již pátým týdnem je Zoo Praha uzavřená pro veřejnost. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů, pronájmu restaurací a podobně se začínají přibližovat 20 milionům korun. Na základě množících se dotazů veřejnosti, jak je možné pomoci, vybízí Zoo Praha zejména k adopcím a sponzoringu zvířat.