Přibylo nejvíce nakažených koronavirem od začátku ledna

ZprávyKristián Vích17. února 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

Během úterý bylo v Česku zaznamenáno 12 486 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 8. ledna tohoto roku. Hygienici vykázali 33 612 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 776.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 106 211 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 112 322 osob. Vyléčilo se jich 987 515.

Zaznamenáno bylo dalších 166 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 18 596 obětí. V nemocnicích nyní leží 6 171 pacientů s koronavirem, což je o 181 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

Vtipy o koronaviru boří internet. Češi dostáli pověsti smějících se bestií • Marouška Rottrová, Panika Absolonová nebo Viro Žbirka. To jsou jen některé z hvězd, které slibuje první ročník fiktivního hudebního festivalu VotVirák. Vtipy na téma koronaviru už měsíc zaplavují český internet. A nové stále přibývají.

Praha odpustí nájem za předzahrádky a pouliční prodej • Až do konce roku se za umístění restauračních předzahrádek na pozemcích Prahy nebude účtovat žádné nájemné ani místní poplatky. Do konce roku budou také prominuty poplatky za užívání veřejného prostranství umožňující uliční prodej před provozovnou. Opatření dnes jednohlasně schválilo pražské zastupitelstvo.

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Drtivá pandemie ruské chřipky řádila i u nás. Dobový popis hodně připomíná současnost • Historie ukazuje, že světové pandemie nejsou ničím novým. Například mezi lety 1889 až 1893 řádila po celém světě tzv. ruská chřipka. Při pročítání článků v dobových novinách můžeme nalézt hned několik podobností s naší nepříjemnou současností.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Počet obětí koronaviru dál roste. Ve středu zemřelo 200 lidí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 10 854 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 412 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 952.

Zoo Praha odmění rodiny zdravotníků, hasičů a policistů symbolickým vstupným • Pražská zoo se rozhodla poděkovat zdravotníkům a příslušníkům Integrovaného záchranného systému za jejich nasazení, s nímž v první linii čelili epidemii koronaviru.

Likvidace roušek má svá pravidla. Do kanalizace nepatří, varuje PVK • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyzývají občany Prahy, aby nevhazovali do kanalizace jakékoliv ochranné prostředky (jednorázové i šité roušky) proti šíření nemoci Covid-19.

Příjmy domácností před covidem rostly. Ubylo i lidí v materiální deprivaci • V roce 2019 činila míra takzvané příjmové chudoby 9,5 %. Materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 5 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které zveřejnil Český statistický úřad.

Počet nakažených v úterý se opět přiblížil k 10 tisícům • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 558 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 373 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 737.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Jean Reno poslal povzbudivá slova českým zdravotníkům • Slavný francouzský herec Jean Reno zaslal prostřednictvím sociálních sítí pozdrav všem zaměstnancům i pacientům pražské Nemocnice Na Homolce. Video zveřejnila nemocnice v pondělí a okamžitě se stalo hitem. Hvězda francouzského filmu v něm dodává odvahu zdravotníkům a pacientům.

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Ve středu přibylo 8 763 nakažených koronavirem a 192 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 763 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 056 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 132 261. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V sobotu přibylo více nakažených než minulý týden • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 4 800 nových případů nákazy koronavirem, což je o zhruba 750 více než před týdnem. Hygienici vykázali 14 500 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 13 116.