Otevřeno po lockdownu už má i pražská Botanická zahrada

Kam vyrazit v PrazeKristián Vích19. dubna 20211 minuta čtení

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Od pondělí 12. dubna je opět otevřená i Botanická zahrada hl. m. Prahy. I přes nepřízeň počasí tam v minulém týdnu zavítaly první stovky návštěvníků.

Přístupné jsou zatím pouze venkovní expozice, ale i tak je na co se dívat. Barvami hýří Ornamentální zahrada. Magnolie kvetou v Japonské zahradě i na Pivoňkové louce. V oblasti Horní zahrady čeká pestrý jarní háj.

„Je zřejmé, že fanoušci naší zahrady už se otevření nemohli dočkat. S přihlédnutím k počasí, které první den zavládlo, nás zájem příjemně překvapil. Očekáváme, že v následujích dnech to bude podobné. Rád bych upozornil na možnost nákupu e-vstupenek on-line, což je u nás novinka a pro návštěvníky to znamená větší pohodlí,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Do zahrady lze vstupovat pouze hlavními vstupy, tedy v ulicích Nádvorní, K Pazderkám a u autobusové zastávky Kovárna v ul. Trojská, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin.

Nepřehlédněte

Zvláštně zbarvené alpské kozy se nastěhovaly do zookoutku v Kamýku • Nový zookoutek v lesoparku v Kamýku přivítal první návštěvníky. Celý areál prošel v posledních měsících rekonstrukcí. Vznikly zde nové výběhy, seník, hájovna a zázemí pro techniku. Obnova nefunkčních starých objektů vyšla hlavní město na 5,2 milionu korun.

Podzimní výstava bonsají v Botanické zahradě představí i stoleté exempláře • Bonsaje ze sbírky Botanické zahrady hl. m. Prahy i od dalších soukromých pěstitelů z Německa, Polska, Slovenska a České republiky budou k vidění od 2. do 11. října na unikátní výstavě s názvem „Bonsaje v srdci Evropy“.

Skleník Fata Morgana prochází další proměnou. Hotovo bude v březnu • Botanická zahrada hl. m. Prahy využila dočasného uzavření skleníku Fata Morgana a pokračuje v obnově jeho expozic. V současnosti probíhají práce poblíž tropického jezera v prostřední části. Vznikají zde umělé epifytní kmeny, které poslouží k prezentaci vzácných tropických rostlin z nížinného deštného pralesa. Aby byl vzhled betonových kmenů co nejpřirozenější, přizvala zahrada k jejich návrhu výtvarníky. Jedná se o už šestou podobnou stavbu ve vnitřním prostoru skleníku Fata Morgana. Její kompletní dokončení je plánováno na konec března tohoto roku.

Národní zemědělské muzeum se připojuje k letošní Noci vědců • Jak vypadá kůrovec, co trápilo naše lesy před sto lety, jak chutnají potraviny z hmyzu, je nutné bát se lepku? To a mnoho dalšího se dozvědí návštěvníci během páteční Noci vědců 27. září v Národním zemědělském muzeu Praha. Od 17 do 22 hodin zde představí svou práci 14 výzkumných ústavů a institucí z resortu zemědělství. Na děti i dospělé čeká zábavný podvečer plný přednášek, pokusů a ochutnávek.

Gigantická dýně je k vidění v pražské Botanické zahradě • Botanickou zahradu v Praze-Troji už po čtrnácté zaplnily stovky dýní. Od 15. do 31. října se tu koná akce s názvem Tajuplný dýňový podzim.

V pražské zoo se vylíhli tři samečci vzácné želvy Smithovy • Pražská zoo odchovala v roce 2008 jako první na světě želvu Smithovu. Kurátor Petr Velenský se nedávno podílel na odhalení, jak je určeno pohlaví tohoto druhu. A nyní chovatelé vědeckých poznatků využili k tomu, aby namnožili pouze samečky. Před několika dny se vylíhli tři. Aktuálně měří 3,5 centimetru a váží zhruba deset gramů.

Skleník Fata Morgana v Troji bude opět přístupný • Botanická zahrada hl. m. Prahy otevře pro návštěvníky vnitřní expozice a s nimi i tropický skleník Fata Morgana, který patří mezi evropské unikáty.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Nejošklivější zvíře na světě nejspíš brzy vyhyne • Sliznatá ryba s anglickým názvem Blobfish do vínku příliš krásy od přírody nedostala. Svým zjevem připomíná spíš odpudivou mimozemskou příšeru a v jednom internetovém hlasování byla dokonce označena za nejošklivějšího živočicha na planetě. Teď jí ke všemu hrozí vyhynutí.

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Svět jehličnanů přibližuje letní výstava v Botanické zahradě • Jehličnany obývají naši planetu už od prvohor a od té doby se dokázaly vyrovnat s řadou změn a překážek. Dodnes jsou neodmyslitelnou součástí světové flóry. Jaká tajemství skrývá tato fascinující skupina dřevin? To prozradí letošní letní výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy.

Nejjedovatější žáby světa budou k vidění v pražské zoo • Chcete na vlastní spatřit nejjedovatější žábu naší planety? Víte, jak se smrtící jed dostane do žabí kůže? Nebo máte chuť přesvědčit se o neuvěřitelné barevné kráse žab, které indiáni využívají k přípravě jedových šipek? Již brzy k tomu budete mít jedinečnou příležitost!

Botanická zahrada se letos zaměří na jedovaté rostliny • Letošní rok se v Botanické zahradě hl. m. Prahy ponese ve znamení jedovatých rostlin. V rámci Jedovaté sezóny proběhne řada přednášek, výstav a dalších doprovodných akcí.

Září je nostalgický měsíc. Připomíná prchavost okamžiku i krásy každodennosti • Když se listí začne barvit do hněda, dny se zkracují a vzduch je cítím podzimem, začne se do našich životů vkrádat určitá nostalgie. Září, které kombinuje teplo léta a chlad podzimu, má v mnoha lidských srdcích zvláštní místo. Proč je vlastně toto období tak sentimentální?

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Orangutaní mládě z pražské zoo již prozkoumává svůj výběh • Před pět měsíci se v pražské zoologické zahradě narodilo mládě orangutana sumaterského. Dostal jméno Pustakawan, ale zkráceně se mu říká Kawi.

Botanická zahrada zve na prohlídku plodin Nového světa • Při procházce expozicemi Botanické zahrady hl. m. Prahy můžete procestovat doslova celý svět. V severní části venkovních expozic nedaleko výsadeb prérijních rostlin lze již čtvrtým rokem obdivovat plodiny původem z amerického kontinentu.

Botanická zahrada vystavuje ojedinělou sbírku kvetoucích pivoněk • Pivoňky jsou od nepaměti považovány za královny květin. Botanická zahrada hl. m. Prahy se pyšní jednou z nejlepších sbírek těchto rostlin v Evropě a kolekce těch dřevitých 
je nejrozsáhlejší, jakou je možné v České republice zhlédnout. Milovníci bohatých vonných květů by rozhodně neměli svou návštěvu trojské botanické zahrady odkládat, díky nezvykle teplému počasí jsou dřevité pivoňky už v těchto dnech v plném květu. Komentované provázení jejich sbírkou v doprovodu kurátorky Ivety Bulánkové se koná v sobotu 12. května ve 14 a 16 hodin. Sraz je u pokladny v ulici K Pazderkám. Venkovní expozice jsou otevřené denně od 9 do 20 hodin. Pivoňky jsou symbolem bohatství a hojnosti a hrají významnou roli v asijském umění. I u nás patří k ozdobám zahrad a jejich obliba rok od roku roste. „Sbírka pivoněk patří k našim prioritním sbírkám a zároveň se řadí 
mezi deset nejlepších v Evropě. Zhruba 500 druhů 
a kultivarů si návštěvníci mohou prohlédnout 
na Pivoňkové louce,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. [related-post id="10041"] Letos kvetou dříve Pivoňky jsou vytrvalé byliny či opadavé keře z čeledi pivoňkovitých. Dosud bylo popsáno přibližně 60 druhů pivoněk, 
které se v zahradnické praxi dělí na bylinné 
a dřevité. „Plané dřevité pivoňky a bylinné pivoňky jsou rozšířené na všech kontinentech severní polokoule, přičemž nejvíce druhů pochází ze Středomoří, Kavkazu a z Číny,“ vysvětluje Iveta Bulánková, kurátorka sbírky pivoněk v Botanické zahradě hl. m. Prahy. „Sbírka pivoněk obvykle vykvétá až okolo poloviny měsíce května. Letos ale díky nezvykle teplému, suchému a větrnému počasí během dubna jsou keře 
už nyní v plném květu,“ dodává.

Patálie racka bělohlavého na Janáčkově nábřeží. Nohy si omylem namočil do montážní pěny • Na návštěvu České republiky zřejmě jen tak nezapomene racek bělohlavý, kterého přijali do péče pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Ke zvířeti v nesnázích na Janáčkově nábřeží je přivolali pracovníci Povodí Vltavy. Návštěvník z pobřeží Černého moře si totiž namočil nohy do montážní pěny, která zaschla a bránila mu v pohybu.

Letošní 100. pacient Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Oblast Lítožnice se dál proměňuje. Vzniká tu zcela nový lesík • U Lítožnice mezi Běchovicemi, Dubčí a Kolodějemi se v těchto dnech vysazuje nový les. Na ploše zhruba 5,3 hektaru původně zemědělských pozemků bude vysazeno 53 tisíc nových stromů. Jen pro představu, Václavské náměstí má zhruba 4 hektary.