Pašeračka kokainu přivezla do Prahy skoro čtyři kilogramy

Pražské krimiKristián Vích22. září 20211 minuta čtení

V útrobách kufru se ukrývala zakázaná látka

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Běžná kontrola na Letišti Václava Havla se stala osudnou šestatřicetileté ženě, která přicestovala do Prahy z Limy přes Amsterdam. V jejím zavazadle se našlo větší než malé množství kokainu.

„Celníci si vytipovali ženu na základě běžné kontroly. Nejprve její zavazadlo podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo podezření na dvojité dno cestovního kufru. Vlastní fyzickou kontrolou zavazadla za použití sondážní jehly byla zjištěna neznámá látka, která po provedení drogového testu NIK pozitivně reagovala na kokain,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

V kufru podezřelé ženy se našlo 3 720 g drogy včetně obalového materiálu. Přesné množství bude zjištěno dodatečnou komplexní odbornou analýzou. Vyšetřovatelé také musí zjistit, zda byla droga určena pro tuzemský trh, nebo měla pokračovat do další země.

„Žena byla celníky zadržena a předána policejnímu orgánu Generálního ředitelství cel k zahájení úkonů trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Následně byla policejním orgánem po provedených úkonech předána Národní protidrogové centrále Policie ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání,“ dodala mluvčí Miškovská.

Za pašování drog hrozí v Česku v základní sazbě jeden až pět let vězení. Výši trestu ovlivňuje mimo jiné množství pašované drogy. Roli hraje i to, zda je pachatel členem organizované skupiny.

Zdroj: Celní správa ČR

Nepřehlédněte

Z Prahy do Spojených arabských emirátů bude létat pětkrát týdně nová linka • Letecká společnost Air Arabia spustí novou pravidelnou linku mezi Prahou a Šardžá, třetím největším městem ve Spojených arabských emirátech. Nové spojení bude v provozu pětkrát týdně od 11. prosince tohoto roku a dopravce bude do této destinace létat s Airbusem A320 pro 168 cestujících v ekonomické třídě. „Vítáme rozšíření nabídky letů do Spojených arabských emirátů, o které je mezi cestujícími velký zájem. Nová linka do Šardžá umožní cestujícím také přestup v rámci sítě letecké společnosti Air Arabia do dalších destinací v rámci Blízkého východu nebo Afriky. Očekáváme, že novou linku využije přibližně 97 tisíc cestujících za rok v obou směrech,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Šardžá je třetím největším městem Spojených arabských emirátů.

Přímá linka z Prahy do Hanoje odstartuje už letos. Létat bude moderní Dreamliner 787-9 • Letecká společnost Bamboo Airways představila v Praze při příležitosti 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Vietnamem a Českou republikou plány na spuštění přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi. Nová dálková linka by podle dopravce měla spojit Prahu s Hanojí od začátku letního letového řádu.

Češi v letadle stále tleskají pilotům. Na letiště chodí raději s předstihem • Letiště Praha očekává v hlavní letní sezóně více než 5% nárůst počtu cestujících. Odbaví více zahraničních turistů, ale také Čechů mířících na dovolenou. Podle výsledků průzkumu banky ING „Češi a létání“ létají Češi nejčastěji právě na dovolenou, méně často využívají letecké dopravy k návštěvám rodiny či přátel a v rámci pracovních povinností.

Letadla z Prahy se nad letištěm budou otáčet dříve. Sníží se hluk i emise • Letiště Václava Havla od července dočasně upravilo postupy pro odlety letadel. Stroje se budou smět dříve točit, což povede ke snížení hlukové zátěže, zkrácení letové doby a snížení emisí.

Letiště Václava Havla Praha odbavilo nejvíce cestujících v historii • Na Letišti Václava Havla Praha včera večer padl potřetí za sebou historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl hranice 16 milionů.

Cizinec pašoval do Česka 33 kilogramů drog. Zadrželi ho pražští celníci • Ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla v Praze v minulém týdnu odhalili zásilku sušené rostliny katy jedlé. Drogu se snažil propašovat ve svých zavazadlech 55letý cizinec, který přicestoval do Prahy z Entebbe přes Dubaj.

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka • Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

VIDEO: Pražské letiště čeká velká proměna. Takhle bude v budoucnu vypadat • Význam a využití letecké dopravy pro přepravu cestujících i nákladu neustále roste. Letecký provoz v Evropě se má podle prognóz v následujících dvaceti letech zdvojnásobit. Tento nárůst by se neměl vyhnout ani České republice. Češi realizují v průměru 0,58 zahraničních cest ročně, z toho 40 % vycestuje letecky. V důsledku zvyšování životní úrovně lze ovšem předpokládat, že se toto číslo do 20 let navýší na 1,24 výjezdů na osobu. Letiště Václava Havla se proto už nyní chystá na budoucnost, aby bylo schopné v následujících letech držet krok s letišti v dalších vyspělých zemích a uspokojit poptávku po cestování letadlem. Zaměřit se chce na rozvoj kapacity letiště i jeho infrastrukturu. V dlouhodobém výhledu letiště počítá s tím, že se z Terminálu 2 postupně stane hlavní odbavovací místo pro cestující i jejich zavazadla. V jeho stávající budově lze do budoucna navýšit počet odbavovacích ostrovů, odbavovacích přepážek i stanovišť bezpečnostní kontroly. V dlouhodobém horizontu letiště počítá i s dalším rozšířením Terminálu 2 v několika etapách, a to včetně zvýšení počtu stojánek pro letadla a nástupních mostů umožňujících nástup a výstup cestujících z letadla. [related-post id="11046"] Paralelní dráha Projekt paralelní dráhy je sice zaměřen na zajištění budoucího vyššího provozu letiště, nicméně je třeba se na něj musí připravit s dostatečným časovým předstihem. Už dnes patří Letiště Václava Havla Praha k evropské špičce, co se týče kapacity jedné dráhy využívané jak pro přistání, tak i pro vzlety. V současné době má Letiště Václava Havla Praha platné stanovisko EIA k záměru stavby nové paralelní dráhy a dále pokračuje s přípravou kroků nutných pro zahájení její výstavby v budoucnu. Podle aktuálně platného harmonogramu letiště předpokládá uvedení dráhy do provozu kolem roku 2025. S její budoucí výstavbou se přitom počítalo už v 60. letech při stavbě současné hlavní dráhy letiště.

Ryanair spouští nové letecké spojení z Prahy do Řecka • Nízkonákladová letecká společnost Ryanair ohlásila spuštění dvou přímých pravidelných linek mezi Prahou a Řeckem. Během příštího letního letového řádu bude létat z Letiště Václava Havla Praha do Soluně a na řecký ostrov Rhodos.

Cizinec pašoval v zavazadlech 40 kartonů cigaret. Dopadli ho pražští celníci • Celníci na Letišti Václava Havla v Praze odhalili minulý týden pašeráka, který vezl ve svých zavazadlech tisíce kusů cigaret. Dvaadvacetiletý cizinec cestoval na pravidelné lince z Istanbulu do Prahy. Celníci objevili kontraband za pomoci služebního psa, který označil podezřelá zavazadla. Následná rentgenová kontrola potvrdila velké množství podlouhlých předmětů, které byly v útrobách dvou cestovních tašek a batohu. Při vlastní fyzické kontrole zavazadel nalezli celníci 40 kartonů cigaret značky Guloises Red, které nebyly označeny českou tabákovou nálepkou. Únik na cle a daních, který teď budou celníci po muži vymáhat, vyčíslili na více než 41 tisíc korun. [gallery columns="1" size="full" ids="11641"]

Milovníkům letadel se otevřel nový vyhlídkový val na pražském letišti • Nový val určený pro pozorování letadel na Letišti Praha u Kněževsi byl dokončen. Ten původní musel být v květnu loňského roku zrušen, jelikož bránil stavbě produktovodu leteckých pohonných hmot a plánovanému rozšíření perimetru letiště. Nový val je vyšší o téměř dva metry a oproti původnímu byl posunut o 51 metrů dále od přistávací dráhy.

Zdrogovaná těhotná žena házela z balkonu dlažební kostky • Policisté z cizinecké policie vyjížděli ve čtvrtek před polednem do Bartoškovy ulice na Praze 4. Lidé tam nahlásili ženu, která měla z balkonu údajně házet dlažební kostky.

Z Prahy do Šanghaje pětkrát týdně. China Eastern přidá pondělní lety • Letecká společnost China Eastern Airlines oznámola, že navýší počet letů na lince z Prahy do Šanghaje. Od 6. května bude létat z Letiště Václava Havla Praha již pětkrát týdně, nově také v pondělí.

Na nové lince z Prahy do Chicaga bude létat moderní Dreamliner • Letiště Václava Havla Praha bude mít od příštího letního letového řádu další přímé spojení se Spojenými státy americkými. Letecká společnost American Airlines, jedna z největších aerolinek na světě, ohlásila spuštění nové sezonní linky mezi Prahou a Chicagem. Dopravce na ni nasadí moderní letoun typu Boeing 787-8 Dreamliner.

Zimní letový řád nabízí přes 90 přímých leteckých spojení z Prahy do celého světa • Od neděle 31. října vstupuje v platnost zimní letový řád. Nabídne přímá spojení z Letiště Václava Havla Praha do 92 destinací, včetně exotických zemí jako je Keňa, Mexiko nebo Dominikánská republika. Přibydou i další v zimním letovém řádu nově operované linky, například do Tel Avivu, Neapole, Oděsy, Kyjeva, Dubaje či Amsterodamu. K obnovení a dalšímu rozvoji leteckého provozu napomůže také otevření nové provozní základny letecké společnosti Eurowings.

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy? • Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.

VIDEO: Zdrogovaný muž škrtil svoji matku. Zemřela by, nebýt pohotovosti souseda • Mladý muž pod vlivem drog brutálně napadl svoji matku. Strážníci ho museli zpacifikovat. Agresor byl převezen na psychiatrii a případem se budou dálezabývat policisté.

Interiérová mapa pražského letiště je nyní k dispozici v Apple Maps • Letiště Praha připravilo ve spolupráci s firmou Apple digitální mapu, která detailně zobrazuje interiér letištních terminálů. Uživatelé aplikace Apple Maps tak mohou na letišti sledovat svou aktuální polohu, snadno zde také najdou check-inové přepážky, stanoviště bezpečnostní kontroly nebo obchody či restaurace. Letiště Praha se tím zařadilo mezi 74 světových letišť a pouhých 15 letišť v Evropě, která tuto službu v rámci Apple Maps rovněž nabízejí.

Historický rekord. Letiště Václava Havla letos odbavilo 15 milionů cestujících • Letiště Praha dnes ráno překonalo hranici 15 milionů odbavených cestujících, což je nejvíc za 80 let jeho existence. Největší letiště v České republice tak pokořilo teprve rok starý rekord z prosince loňského roku, kdy oznámilo 13 milionů odbavených cestujících. Provozně rekordní je pro Letiště Praha celý letošní rok.

Na pražském letišti bylo letos uskutečněno více než 139 tisíc vzletů a přistání.

United Airlines zavede přímou linku z Prahy do New Yorku • Letecká společnost United Airlines bude od 6. června 2019 létat mezi Prahou a Newarkem ve státě New Jersey, který je v bezprostřední blízkosti největšímu americkému městu New York. Novou pravidelnou denní linku bude aerolinka operovat letadlem typu Boeing 767-300ER s ekonomickou i business třídou a podle odhadů letiště by ji mohlo využít v obou směrech přibližně 43 tisíc cestujících za rok. V rámci letního letového řádu 2019 tak budou z Letiště Václava Havla Praha v provozu již tři pravidelné linky do USA. „Již za prvních sedm měsíců letošního roku došlo k meziročnímu navýšení počtu cestujících na přímých letech do USA a Kanady o 82 %. Můžeme tak očekávat, že po spuštění nové linky do Newarku dojde k ještě dalšímu významnému nárůstu,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. „Otevření nové linky navíc jednoznačně potvrzuje velký potenciál přímých leteckých spojení mezi Českou republikou a USA, který dlouhodobě sledujeme,“ dodává Václav Řehoř. [related-post id="11988"] Cestující z Prahy získají díky nové lince do Newarku jednoduché spojení do oblíbeného New Yorku, ale i možnost přestupu na navazující lety do dalších více než 60 destinací v síti United Airlines a jejich partnerů. S jedním přestupem tak mohou zamířit do dalších měst v USA, např. San Francisca, Los Angeles, Bostonu, Chicaga, Seattlu či na Floridu, ale také do Mexika nebo Karibiku. V příštím roce tak budou moci cestující letět z Prahy přímo do tří destinací ve Spojených státech amerických – do New Yorku/JFK s Delta Airlines, do Filadelfie s American Airlines a nově do Newarku s United Airlines.