Sochy chrlící vodu a šlehající plameny. Čechův most ožije podle původních představ autorů

ZprávyKristián Vích14. prosince 20212 minuty čtení

Foto: Patrick-Emil Zörner, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Jediný ocelový obloukový most v Praze z počátku 20. století projde v následujících několika letech částečnou obnovou architektonické výzdoby, která jej přiblíží k původnímu návrhu a dodá slavnostnější ráz. Rekonstrukce osvětlovacích a efektových systémů, kterou je pověřena městská společnost Technologie hl. města Prahy (THMP), přinese na jedné straně modernizaci, na druhé zajímavou podívanou pro kolemjdoucí – chrlící vodu ze soch hyder a šlehající plameny z pochodní světlonošů.

„Ačkoli je Čechův most nejkratším silničním pražským mostem, má pozoruhodnou uměleckou hodnotu. Revitalizace slavnostního a efektového vybavení podtrhne jeho estetické vnímání a panorama mostu bude ještě působivější. Zároveň to bude znamenat návrat ke starým časům a Pražané budou moci zavzpomínat na dobu, ve které první ocelový most přes Vltavu vznikal,“ uvedl radní hl. města Prahy Jan Chabr.

Během revitalizace dojde k modernizaci svítidel veřejného a slavnostního osvětlení. Obnovy se dočkají i bronzové sochy ženských světlonošů držících pochodně a tříhlavých draků – hyder, které jsou umístěny na čtyřech pilířích po stranách mostu. Právě u nich budou obnoveny původní efektové systémy z dob vzniku mostu. Draci by měli v pravidelných intervalech chrlit proudy vody do říčního koryta, světlonoši zase držet pochodně s plápolajícím ohněm.

„Z dochovaných informací se zdá, že se uvažovalo o osazení soch potrubím pro rozvody vody a plynu. Zároveň je ale patrné, že se tento záměr nepodařil realizovat. Dnes se chystáme tuto unikátní památku oživit a poskytnout všem nezapomenutelnou podívanou,“ přiblížil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Celý systém osvětlení, spouštění a zapalování plynu a také ovládání tlakové vody bude vybaven vlastní kontrolou a možností vzdáleného dohledu a ovládání z centrály THMP. Městská společnost využije rozsáhlé zkušenosti ze scénického osvětlení na Petřínské rozhledně.

Práce potřebné k revitalizaci osvětlovacích a efektových systémů zahájí městská společnost na jaře příštího roku a budou dokončeny v závislosti na postupu restaurátorských prací na sochách, moderní technika se na most dostane spolu s jejich návratem.

Autorem Čechova mostu je architekt Jan Koula. Jeho návrh rozpracovali Ing. Jiří Soukup, Václav Trča a František Mencl. Vybudován byl v letech 1905 až 1908.

Zdroj: Tisková zpráva THMP

Nepřehlédněte

Parčík v Rybalkově ulici dostává novou podobu. Podívejte se, jak bude vypadat • Po zimní přestávce pokračuje revitalizace parčíku v Rybalkově ulici. Vznikne zde nová parková cesta a obmění se mobiliář. Navíc přibude nová zeleň a terénní jezdecké schody vložené do plochy trávníku.

Praha testuje chytré veřejné hodiny. Oproti klasickým mají několik výhod • Na začátku léta začala městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP) pilotně testovat provoz veřejných hodin se vzdáleným dohledem.

Náměstí Jiřího z Poděbrad se po letech dočká kompletní rekonstrukce • Jedno z nejvýznamnějších a nejvyužívanějších náměstí hlavního města je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. O jeho revitalizaci se mluví již více než dvacet let. Projekt od studia MCA atelier je již připraven, ale stavební práce zatím stále nezačaly. Změnit to má memorandum, které minulý týden podepsali první náměstek primátora Petr Hlaváček a starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Schváleno. Rekonstrukce Malostranského náměstí začne na jaře • Rekonstrukci Malostranského náměstí provede společnost Gardenline. Vítěze výběrového řízení dnes schválili pražští radní. Projekt revitalizace již má stavební povolení. Stavební práce by proto mohly začít na jaře příštího roku.

K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané • Od pondělí 21. června se může široká veřejnost seznámit s chystanou proměnou Seifertovy ulice a vyjádřit se k ní. Až do konce měsíce bude otevřen informační kontejner a zároveň bude probíhat on-line anketa. Podněty a připomínky pak budou zohledněny při zpracování návrhu.

Opravy na Karlově náměstí budou po zimní pauze pokračovat • Po zimní přestávce se na Karlovo náměstí vrátí dělníci. V pondělí 19. dubna odstartuje další část rekonstrukce místních vozovek a chodníků.

Na Žižkově můžete ochutnat okapovou vodu. Začal Landscape festival • Na čtyři desítky nejrůznějších výtvarných děl, instalací a intervencí ve veřejném prostoru od českých i zahraničních architektů a umělců láká na pražském Žižkově od 20. června osmý ročník Landscape festivalu. Jeho cílem je zpestřit během léta městské prostředí, ale také upozornit na potenciál třetí městské části a ukázat možnosti zlepšování kvality života ve městech, včetně adaptačních opatření na změnu klimatu.

Přisvětlování přechodů pro chodce bude rychlejší • Požadavky městských částí na přisvětlení přechodů pro chodce by měly být nově vyřizovány výrazně rychleji. Umožní to nová rámcová smlouva mezi pražským magistrátem a společností Technologie hl. m. Prahy (THMP).

Vyhlídka v Letenských sadech prošla celkovou revitalizací • Jedno z nejoblíbenějších vyhlídkových míst na Letné prošlo celkovou úpravou. Hlavní město za práce zaplatilo necelý milion korun.

Malostranské náměstí čeká revitalizace. Prohlédněte si, jak bude vypadat • Pražští radní dnes odsouhlasili výši finančních prostředků na rekonstrukci Malostranského náměstí. Stavební práce vyjdou město na 73,5 milionu. Projekt má odloňského roku stavební povolení. Nyní se bude hledat dodavatel stavby. Rekonstrukce by mohla odstartovat už letos.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.

Areál holešovické tržnice se promění. Praha vypíše mezinárodní soutěž • Pražští radní dnes schválili vyhlášení mezinárodní otevřené architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru v areálu Pražské tržnice.

Nová výstava v CAMPu se zabývá překážkami ve veřejném prostoru • Parkovací automat, lavička, zábradlí, odpadkový koš, oplocení, rampa. Podobně, jako je současný virtuální veřejný prostor plný informací, je městský veřejný prostor plný věcí. Výstava CITYBLOK v Centru architektury a městského plánování (CAMP) dokumentuje 17 objektů, které výrazně ovlivňují charakter města a které si lidé zvykli nevnímat.

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Proměna zastávek MHD začíná. Hotovo má být do dvou let • Nové přístřešky, lavičky, koše nebo informační tabule. Praha oficiálně začala s postupnou proměnou zastávek MHD. Zbrusu novou podobu jich dostane do dvou let téměř sedm stovek. První už mohou cestující využívat v Praze 13 na zastávkách Píškova a Velká Ohrada.

Slezská ulice trpí hlukem i nedostatkem zeleně. Radnice chystá revitalizaci • Radnice Prahy 3 plánuje revitalizaci Slezské ulice. Vyhlásila veřejnou zakázku na koncepční studii. Vítězný architektonický tým by měl připravit komplexní řešení dopravy i celého uličního prostoru.

Negrelliho viadukt bude po rekonstrukci sloužit jako kreativní prostor • Na rozsáhlou rekonstrukci Negrelliho viaduktu, která momentálně probíhá, naváže proměna okolí druhého nejstaršího mostu v Praze včetně prostorů pod ním. Podle návrhu náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka a náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra může pod viaduktem vzniknout nový kreativní prostor s kavárnami, knihovnou nebo letní divadelní scénou. Návrh počítá se zpracováním využitelnosti oblouků, vytvořením nových veřejných prostranství a zapojením viaduktu do struktury města. Přibydou také nová parkovací stání.

Sousoší Rodina se vrací do Prahy 3. Stojí u obchodního centra • Legendární sousoší Rodina autorů Bohumila Teplého a Vladimíra Navrátila se po 21 letech vrátilo na své původní místo. Je restaurované a osazené před obchodním centrem Atrium Flora.

Prostor před Šlechtovou restaurací dostal původní historickou podobu • V rámci rekonstrukce bývalého rybníka ve Stromovce se uskutečnila také oprava parteru s květinovými záhony před Šlechtovou restaurací.

Mlžítka se vrací do pražských ulic. Letos budou na 25 místech • Do ulic hlavního města se po zimě vracejí mlžící zařízení, která v horkých letních dnech ve svém nejbližším okolí dokáží pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

Začala stavba Smíchov City. Nová čtvrť nabídne bydlení pro tisíce lidí • Zástupci hlavního města, MČ Praha 5 a společnosti Sekyra Group položili v minulém týdnu základní kámen nové čtvrti Smíchov City. Zahájili tím výstavbu, jaká nemá v pražském kontextu obdoby.