Spí kočka s vámi? Jen z lásky to nedělá

MagazínTereza Běhalová1. února 20232 minuty čtení

Foto: Pixabay

Kočky jsou svým způsobem velice tajuplní domácí mazlíčci. Některé jejich chování bývá pro mnohé lidi často záhadou. Malé šelmičky se například uvelebí na hrudníku svého majitele a spokojeně si tam hoví. Ale proč to vlastně dělají?

Důvodů pro takové chování je hned několik. Obvykle se má za to, že kočky tímto způsobem vyjadřují náklonnost svému majiteli. Považují vás za bezpečný přístav a necítí se v ohrožení. Můžete si být téměř jistí, že cizímu nebo neoblíbenému člověku by se takové pocty nedostalo.

Kočky prospí až 16 hodin za den a během této doby jsou nejzranitelnější. Pokud tedy nejraději usne na vašem hrudníku, na klíně nebo u nohou, ukazuje tím, jak moc vám důvěřuje.

Ale nenechte se zmýlit. Je v tom i kousek majetnickosti. Kočky jsou od přírody teritoriální zvířata. Své okolí potřebují mít dokonale vykolíkované a označené. Těsným kontaktem vám tak zároveň předávají svůj pach a feromony.

A existuje ještě třetí důvod, proč domácí kočky vyhledávají vaši blízkost. Jsou totiž přirozeně náchylné dělat věci, které jim připomínají rané mládí. Mohli bychom to označit za jistý druh sentimentu, ale ve skutečnosti jde spíše o pudové chování.

Kočky, které milují své majitele, často vyhledávají tlukot srdce a tělesné teplo jako symbol vašeho vzájemného spojení. Pochází to právě z dětství, kdy si s ostatními koťaty lehaly blízko sebe a používaly se navzájem jako pohodlné a bezpečné polštáře.

Kde spí nejraději vaše kočka nebo kocour? Těšíme se na vaše komentáře!

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte

Kriticky ohrožené želvy měnící zbarvení jsou k vidění v pražské zoo • V pražské zoo je k vidění zcela unikátní druh vzácné a mimořádně ohrožené sladkovodní želvy. Batagur bengálský se ve volné přírodě už nejspíš vůbec nevyskytuje. Jeho cesta do Prahy je přitom více než zajímavá.

Batagur bengálský

Neskutečná radost! Gibonům v pražské zoo se narodilo mládě • V pondělí časně ráno se v Zoo Praha narodilo druhé mládě gibona stříbrného a zatím si vede velmi dobře. V České republice tento ohrožený druh chovají jen dvě zoologické zahrady. Odchovat jej se dosud podařilo jen té pražské. „Chov gibonů stříbrných je velmi náročný, proto už naše mládě narozené v roce 2015 – jako první v rámci všech českých i slovenských zoo – znamenalo obrovský chovatelský úspěch. O to víc nás těší, že jsme na tento úspěch navázali dalším mládětem a dnes tříletý Silver Arrow získal sourozence,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Nově narozené mládě se zatím jeví čile a zdravě, podle chovatelů má dobrý sací i úchopový reflex a matka Alangalang se o něj stará velmi pečlivě. Hned po porodu svého potomka očistila a nehne se od něj na krok. První den zůstávala v bezpečí expozice, polehávala s mládětem na břiše, aby mohlo pít, nebo seděla v podřepu a objímala ho všemi končetinami. Dnes už s ním i posedává na topolu nebo „lítá“ venku – v korunách stromů, při čemž má nohy ohnuté k břichu, aby jej zajistila. „Samice je dominantní, takže za běžných okolností se k jídlu vždy hrne jako první. V den porodu ovšem nepřijímala potravu, pouze se věnovala péči o novorozeně. Teď už však s chutí chodí na jídlo jak ve vnitřní expozici, tak venku,“ doplnil kurátor chovu primátů Vít Lukáš. [gallery size="full" columns="1" ids="11703"] Otec Flip plní svou rodičovskou roli zejména tím, že samici s mládětem dopřává potřebný klid. Stejně tak tříletý sourozenec novorozeněte – Silver Arrow, který nyní přejde pod téměř výhradní výchovu samcem. Gibon stříbrný patří mezi ohrožené druhy primátů. Žije pouze v lesích indonéského ostrova Jáva, které velkou rychlostí ustupují polím a plantážím, kde tito poměrně velcí primáti nedokážou žít. Jejich populace stále klesá. Odhaduje se, že v přírodě žije něco kolem 2500 jedinců. V lidské péči jich je chováno zhruba 70. Nové pražské mládě si mohou návštěvníci prohlédnout v dolní části zoo, na jednom z tzv. opičích ostrovů.

Mládě gibona stříbrného si mohou návštěvníci prohlédnout v dolní části zoo, na jednom z tzv. opičích ostrovů.

OBRAZEM: Sloní drobeček Max z pražské zoo už váží skoro tři čtvrtě tuny • Mláďata slonů indických z pražské zoologické zahrady rostou jako z vody. Starší Max už váží 732 kg a mladší Rudi 508 kg. Maxovi navíc rostou kly, které v jeho necelých dvou letech sice měří jen pár centimetrů, ale on se je snaží zdatně využívat ve svůj prospěch. Slůňata tak začínají vzbuzovat respekt a chovatelé je budou postupně převádět do chráněného chovu. [gallery columns="1" size="full" ids="8062,8063"]

Slůně Max už má několikacentimetrové kly.

Pražská zoo získala vzácné žáby z jezera Titicaca. V Peru jim hrozí vyhynutí • Zásilka se sedmi desítkami vodnic posvátných dorazila v pátek večer do Zoologické zahrady hl. m. Prahy. Tyto v mnoha ohledech výjimečné žáby žijí pouze ve vysokohorském jezeře Titicaca, vinou znečištění jsou tam však kriticky ohrožené. Pražská zoo se proto nyní spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojuje do programu na vytvoření jejich pojistné populace v lidské péči.

Do Zoo Praha dorazily vodnice posvátné, vzácné žáby z jezera Titicaca. Pražská se nyní spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojuje do programu na vytvoření jejich pojistné populace v lidské péči.

Pražská zoologická zahrada oslavuje příchod prvních letošních mláďat • Zima je roční období, které rození mláďat přeje nejméně. Zoo Praha se však již teď může pochlubit řadou zajímavých přírůstků – například hned dvěma mláďaty sitatungy západoafrické, jedné z nejbarevnějších antilop vůbec. Chovatelé hlásí také narození několika mar slaništních, vodušky červené či vylíhnutí lori horského.

Jedním z prvních letošních přírůstků v Zoo Praha je toto mládě sitatungy západoafrické, jedné z nejbarevnějších antilop.

Největší evropský pavouk slíďák tatarský je nyní k vidění v pražské zoo • Pražská zoologická zahrada o víkendu slavnostně otevřela dočasnou expozici slíďáka tatarského, největšího druhu pavouka v Evropě. Terárium obývá mimořádně velká samice, která patří minimálně mezi největší jedince dosud nalezené v České republice. Její velikost se pohybuje kolem horních publikovaných limitů, při čemž literatura většinou uvádí jako maximum dospělé samice 31 milimetrů. K vidění bude v pražské zoo do konce června.

Zoo Praha v neděli, jako první na světě, otevřela expozici slíďáka tatarského, největšího druhu pavouka v Evropě. Konkrétně jde o mimořádně velkou samici.

Pražská zoo oslaví Světový den želv. Připraven je bohatý program • V sobotu 22. srpna se v Zoo Praha uskuteční náhradní oslava Světového dne želv, která byla původně plánovaná na květen.

Zoo Praha oslaví Mezinárodní den goril speciálním programem • Zoologická zahrada hl. m. Prahy oslaví tuto sobotu Mezinárodní den goril. Pro návštěvníky bude přichystán zajímavý program.

Pes, nebo kočka? Které zvíře je pro vás nejvhodnější? • Výběr domácího mazlíčka je radostný, ale zodpovědný úkol. Je lepší pořídit si psa, nebo kočku? Abychom vám usnadnili rozhodování, přinášíme přehled výhod a nevýhod, které soužití s těmito zvířaty přináší.

Kočky jsou méně náročné, ale oddanost od nich čekat nemůžete.

Spory Michala Cihláře s pražskou zoo skončily. Výtvarník bude muset platit • Rozhodnutím pražského Vrchního soudu, podle kterého má výtvarník Michal Cihlář uhradit pražské zoo soudní výlohy ve výši 222 764,50 Kč, končí letitá kauza, v níž Cihlář žaloval Zoo Praha o 1,8 mil. Kč za údajně neoprávněné nakládání s jeho dílem - logem Zoo Praha s koněm Převalského. I v této věci byl nakonec žalobce neúspěšný a skončila tak dlouholetá série sporů mezi ním a Zoo Praha.

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Pražská zoo slavnostně zahájila novou sezónu • V pražské zoologické zahradě zahájili novou hlavní sezonu. Vedle slavnostního otevření přestavěné restaurace Gaston došlo i na „křtiny“ mimořádně vzácných leguánů chutných. Ti dostali velmi neobvyklá jména: Palačinka, Čokoláda a Bramborák. Zahajovací slavnosti se zúčastnili primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová a její náměstci Eva Kislingerová s Petrem Dolínkem. Stovky přihlížejících návštěvníků během zahájení ocenily netradiční vystoupení lachtaní rodiny. Hlavní sezónu symbolicky odstartoval lachtaní samec Meloun, syn a pokračovatel slavného lachtana Gastona, který zahynul při povodni 2002. „V první řadě děkuji panu řediteli a všem ošetřovatelům, kteří se starají o zvířata. Děkuji jim za to, že přispívají k chodu celé zoo,“ prohlásila primátorka. [related-post id="7825"] Náměstek Petr Dolínek, do jehož gesce zoo spadá, uvedl: „Často sem chodím s dětmi a vidím velké proměny zoo, a to nejen pokud jde o pavilony a expozice, ale také zdánlivé drobnosti jako jsou lavičky, prvky pro děti, zpevněné cestičky a podobně.“ Dalším bodem programu byly křtiny tří leguánů chutných, kteří jsou podle Červené knihy IUCN vedeni jako ohrožený druh a Zoo Praha na ně čekala řadu let. Dnes byli slavnostně pojmenováni Palačinka, Čokoláda a Bramborák, a to na základě návrhu jejich chovatelky, paní Nataši Velenské. Slavnostní program zakončil koncert skupiny Slza.

87. hlavní sezónu Zoo Praha symbolicky zahajoval také lachtan Meloun, syn Gastona, který zahynul během povodní 2002.

Fyzické tresty domácích koček? Tady jsou jasné důvody, proč to nikdy nedělat • Jsou fyzické tresty koček účinnou metodou nápravy jejich nežádoucího chování? Majitelé domácích mazlíčků se s touto otázkou potýkali po staletí a vždy oscilovali mezi tvrdou disciplínou a mírností. S hlubším zkoumáním kočičího chování ale dojdeme k jasnému závěru, že fyzické tresty rozhodně nejsou správnou cestou.

Zvláštně zbarvené alpské kozy se nastěhovaly do zookoutku v Kamýku • Nový zookoutek v lesoparku v Kamýku přivítal první návštěvníky. Celý areál prošel v posledních měsících rekonstrukcí. Vznikly zde nové výběhy, seník, hájovna a zázemí pro techniku. Obnova nefunkčních starých objektů vyšla hlavní město na 5,2 milionu korun.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýních • Zoologická zahrada hl. m. Prahy je kvůli pandemii koronaviru již třetí týden uzavřena pro veřejnost. I přesto ale zdejší zvířata nepřišla o tradiční dýňové hody.

Zoo získala ocenění za záchranu koně Převalského • Zoo Praha je nově držitelem nejvyššího ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. Získala jej za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského. Historicky jde teprve o šesté udělení tohoto světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady.

Limit počtu návštěvníků zoologických zahrad se od čtvrtka zvýší • Od čtvrtka 4. června bude mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví navýšen maximální denní počet návštěvníků zoologických a botanických zahrad na 250 lidí na jeden hektar plochy zařízení. Pro Zoo Praha to činí 14 500 návštěvníků během dne.

Zoo Praha jako jediná v Evropě letos odchovala vzácného primáta • V pražské zoologické zahradě se 15. září narodilo mládě vzácného makiho Ganzhornova. Tito primáti přitom v evropských zoologických zahradách prakticky vymizeli, v letošním roce se jediné mládě narodilo právě v Praze.

V pražské zoo se vylíhlo mládě tučňáka přímo před očima rodičů • V pražské zoologické zahradě v Pavilonu tučňáků se 18. října vylíhnul přímo před zraky svých rodičů tučňák Humboldtův. Aktuálně váží 406 gramů a jeho rodiče – samec Kulička (z pražského odchovu) a samice Plzeňačka (původem z Plzně) – se o něj od počátku vzorně starají. V bezpečí nory, kde zatím mládě tráví čas, jej zahřívají svými těly, a samozřejmě ho krmí natrávenými rybami.

Jak dlouho vydrží kočka sama doma • Majitelé koček a kocourů to jistě znají. Chcete na pár dní odjet z domova, ale nesehnali jste nikoho, kdo by vám vašeho miláčka chodil hlídat a krmit. Zvíře pak musí zůstat o samotě a vy se během odloučení perete s obavami, jak to ten nebohý chlupáček zvládne.