Náš kluk je gay? Naše holčička je lesba? Přijměte novou podobu lásky svých dětí

MagazínIvana Kratochvílová20. července 20232 minuty čtení

Foto: Unsplash

Vstup do světa rodičovství přináší neustálá překvapení. Takovým okamžikem pro mnohé bývá, když jim syn nebo dcera oznámí, že je gay nebo lesba. Jak se s tím vyrovnat? Jak podpořit a akceptovat své dítě v jeho nejautentičtější podobě? Pojďme se na to podívat.

První a nejdůležitější věc, kterou je třeba si uvědomit, je, že sexuální orientace je přirozená a nikdo si ji nevybírá. Přesný mechanismus věda stále neobjasnila, ale dosavadní výzkumy naznačují, že sexuální orientace je komplexní a zahrnuje kombinaci genetických, hormonálních a environmentálních faktorů. A přirozeně se vyskytuje i v říši zvířat, tak rozhodně nejde o nic nepřirozeného, jak někteří fanatici často podsouvají veřejnosti. Zkrátka řečeno, vaše dítě se narodilo takové, jaké je, a to je důvod k oslavě, nikoli ke zklamání.

Chcete mít spokojené dítě?

Zkušenosti ukazují, že děti, které cítí podporu a akceptaci ze strany svých rodičů, mají větší pravděpodobnost vyrovnat se se svou sexuální identitou a vést šťastnější, naplněnější a úspěšnější život. Podpora a láska jsou klíčovými body vašeho procesu přijetí nové skutečnosti. Můžete začít tím, že se svým dítětem promluvíte o jeho novém poznání a ujistíte ho, že ho stále milujete a podporujete.

Rodiny, které se aktivně zajímají o LGBT+ témata, mají tendenci mít lepší komunikaci a silnější vztahy. Takže nebojte se dozvědět se více o tomto tématu. Přečtěte si knihy, pusťte si dokumenty a filmy, navštěvujte internetové stránky, které nabízejí informace o LGBT+ komunitě. Tím ukážete svému dítěti, že jste chcete naplno porozumět jeho světu a podporovat ho v jeho cestě.

Nezapomeňte také na to, že vaše dítě vás možná bude potřebovat jako svůj bezpečný přístav. Být LGBT+ jedinec může být náročné, a to zvláště v mladším věku. Jak již bylo řečeno, že podpora a láska rodiny mají pozitivní vliv na duševní zdraví LGBT+ jedinců a mohou dokonce zabránit zbytečným sebevraždám mladých lidí.

Nejste v tom sami

Pokud si přejete získat další informace nebo potřebujete profesionální pomoc, existuje mnoho organizací a zdrojů, které jsou zaměřeny na podporu rodičů dětí s LGBT+ identitou.

V konečném důsledku není rodičovství o ničem jiném než o lásce a respektu. Váš syn nebo dcera vás stále potřebuje jako rodiče, ať už je jejich sexuální preference jakákoliv. Buďte oporou, naučte se a růst společně s nimi. Jedině spolu můžete vytvořit rodinu plnou lásky a pochopení.

Nepřehlédněte

V pražském planetáriu budou hvězdy vyprávět příběhy o lásce • Rádi byste si se svou drahou polovičkou užili na prvního máje den a večer plný romantiky? Vydejte se do Planetária hlavního města Prahy, kde budou láskyplné příběhy vyprávět hvězdy.

Sapiosexuály krásou neohromíte. Vyhledávají jiné kvality • Výběr ideálního partnera se řídí mnoha faktory. Většinu lidí přitahuje na první pohled fyzický vzhled, případně i povaha nebo stav bankovního konta. Existuje ale skupina lidí, kterou namísto toho zajímá něco úplně jiného.

Polovina Čechů se seznamuje přes internet. Ani starší generace už není pozadu • Přes internet už se někdy pokusilo seznámit či navázat romantický vztah 42 % Čechů. O něco větší zájem o to mají muži. Nejlepší k navázání vztahů jsou podle respondentů služby Badoo a Seznamka.cz. Příliš velkému zájmu se naopak netěší aplikace Tinder. Výsledky přináší výzkum společnosti Nielsen Admosphere realizovaný na vzorku pěti set respondentů z aktivní internetové populace starší 15 let.

Stále více Čechů si hledá partnery online.

Chodíte s narcisem? Odhalte ho dřív, než vám udělá ze života peklo • Narcistní lidé mají schopnost získat si ve velmi krátké době vaše srdce. Zpočátku jsou okouzlující, hodní, něžní, laskaví – zkrátka dokonalí. Z dlouhodobého hlediska ovšem vztah s takovým člověkem není žádná výhra. Jak narcise poznat a proč si na ně dávat dobrý pozor?

Narcismus postihuje ženy i muže.

Tajemství trvalého štěstí ve vztahu. Jak najít a udržet zdravý partnerský vztah • Partnerský vztah je jako jízda na horské dráze emocí. Jsme přitahováni k druhým lidem, toužíme po lásce a blízkosti, ale často se při našem hledání ocitáme v chaotickém labyrintu. Jak tedy najít a udržet zdravý partnerský vztah, který nám přinese štěstí a naplnění? Přinášíme vám ověřené rady a inspirujeme vás k tomu, abyste se pustili do změny a objevili nový pohled na lásku.

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte • Přátelství, to je někdy víc, než láska, zpívá Petr Rezek v notoricky známé písničce. Vědci z celého svět se shodují, že pokud člověk často trpí pocity osamělosti a nejrůznějšími splíny, je větší pravděpodobnost, že se to projeví oslabením imunitního systému. Oproti tomu lidé, kteří se dostatečně socializují, jsou nejen zdravější, ale dožívají se i vyššího věku. K čemu dalšímu jsou přátelé a partneři ještě dobří?

Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba • Náročná zima, letos navíc umocněná stále nekončící pandemií a astronomickým zdražováním všeho možného, představuje obrovskou zátěž na naši psychiku. Naštěstí ale existuje jednoduchý a bezplatný způsob, jak zůstat v pohodě.

Jak se stát lepší matkou. Tipy, triky a doporučení • Být matkou je jednou z nejnáročnějších, ale zároveň nejkrásnějších rolí, kterou žena může v životě zastávat. Ale jak se stát lepší matkou? Jak můžete posílit své mateřské dovednosti a poskytnout svým dětem to nejlepší prostředí pro růst a rozvoj? V tomto článku vám přinášíme užitečné tipy, triky a konkrétní doporučení, která vám pomohou se stát vynikající matkou.

Den matek připomíná výjimečné místo mateřské lásky v našich životech • Den matek, který letos připadá na neděli 12. května, je speciální příležitost, kterou každý rok oslavujeme, abychom uctili ženy, které nás přivedly na svět. Matky, ať už biologické, ale i adoptivní nebo náhradní, v našem životě hrají roli, která přesahuje obyčejné hranice. Jejich láska a obětavost formuje naše bytí, posiluje naši víru v sebe sama a vyplňuje nás pocitem jistoty, který se jen těžko nahrazuje. Matka nám dává první dar – samotný život, a hned poté další, které nás ovlivňují po celý zbytek naší cesty.

Pozor na toxické přátele. Od takových lidí se držte co nejdál • Přátelství je krásná věc, která často vydrží celý život. Mezilidské vztahy by však měly být vyvážené, což v řadě konkrétních případů neplatí. Mnoho lidí se často nevědomky obklopuje tzv. „toxickými“ přáteli. Jak je poznat?

S určitým typem lidí bychom měli přátelství raději ukončit.

Když manželství, tak pro všechny. Primátor Hřib podpořil iniciativu Jsme fér • Pražský primátor Zdeněk Hřib se stal prvním primátorem/starostou v České republice, který podpořil iniciativu „Jsme fér“. Ta bojuje za právo gay a lesbických párů vstupovat do manželství. Zástupci iniciativy primátorovi při této příležitosti ve středu udělili „Certifikát férovosti“.

Takhle vypadá pravá láska! Květa a Karel z Prahy jsou svoji 60 let. Teď si znovu řekli „Ano“ • V roce 1958 si poprvé u oltáře řekli „Ano“, a to na Staroměstské radnici. O půlstoletí později tam oslavili zlatou svatbu, za dalších pět let smaragdovou a nyní, opět na tom samém místě, diamantovou. Manželé Květuše a Karel Srbečtí, sympatický pár velmi aktivních, společenských a vždy usměvavých seniorů z Prahy 1. „Upřímně Květě a Karlovi gratuluji a přeji jim, aby i jejich další život plynul v klidu, pohodě, vzájemném porozumění, důvěře a lásce. Přeji jim také, aby jeden pro druhého zůstali tím, čím byli dodnes – nejmilovanějším člověkem,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který diamantový obřad na Staroměstské radnici vedl. Pozdější manželé se seznámili v roce 1952 v tanečních v paláci Metro, po třech letech se zasnoubili a za další tři roky byla svatba na Staroměstské radnici. „Svatební hostinu jsme tehdy měli v hotelu Meteor, kde jsem pracovala a kde jsme strávili i svatební noc,“ prozradila paní Květa. Svatební cestu pak měli cestovatelskou a jezdili při ní doslova po vlastech českých a navštívili jak třeba Šumavu, tak i Beskydy. V roce 1961 se jim narodil syn Karel, který žije s rodinou, tedy i s milovanou vnučkou Nico, v americkém Coloradu. A diamantovou svatbu si nenechali ujít. Květa a Karel dnes spokojeně bydlí v domě s pečovatelskou službou v Dlouhé ulici a ani v pokročilejším věku je neopustila chuť poznávat a žít společenským životem a například takový letní tábor seniorů se bez nich neobejde. [gallery size="full" columns="1" ids="11614"] „Manželé Srbečtí patří k nejaktivnějším seniorům z Prahy 1 a mohli by v tomto směru být příkladem pro mnohem mladší lidi,“ vyzdvihla ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová, jež diamantovým svatebčanům přišla popřát. Oba navštěvují různé kurzy, účastní se výletů, besed, koncertů či plesů. Dodnes také rádi cvičí a Karel, odjakživa sportovec tělem i duší, který i letos vystoupil na Všesokolském sletu, si na diamantovou svatbu vzal oblek, který měl na sobě rovněž před šedesáti lety. Nejdůležitější ale je, že Květu a Karla stále spojuje láska a že jim je spolu hezky. A že slib, který si dali před šedesáti lety, plně dodrželi.

Jak poznat, že mě už nemiluje? A jak se s tím vyrovnat? • Vztahy jsou složité a každý vztah je jedinečný. Ovšem existují některé názznaky, které mohou znamenat, že váš partner nebo partnerka k vám již necítí to, co v minulosti. Pokud máte obavy, že vaše láska zeslábnula nebo zcela vymizela, zde je několik zaručených vodítek a tipů, jak se s touto situací vyrovnat.

Vydrží váš vztah navěky? Správného životního partnera odhalíte jednoduchým testem • Říká se, že láska je slepá. A že ve stavu zamilovanosti hledíme na svět přes růžové brýle. Jak ale poznat opravdovou a osudovou lásku? Všem nešťastníkům, jimž se Amorův šíp zabodl hluboko do srdce, ale i těm, kteří již v partnerském svazku nějaký ten pátek žijí, nabízí odpověď Gary W. Lewandowski, odborník na vztahy a profesor psychologie z Monmouth University v New Jersey.

Hádáte se o hloupostech? Máte větší šanci na šťastný a dlouhý vztah, potvrdila studie • Američtí vědci přišli s překvapivým zjištěním. Indikátor pevného vztahu leží v něčem, co s obvyklou představou o spokojeném manželství či partnerství příliš nesouzní: v hádkách. Přesněji řečeno v tom, o jaké záležitosti je partneři vedou. Podle výzkumu se tak ve šťastném a stabilním vztahu partneři hádají o maličkosti, vyhýbají se naopak hádkám o zdraví a intimním tématům. 

Chcete, aby vám vztah vydržel? Nemusíte milovat příliš, ale záleží hlavně na výchově, tvrdí vědci • Psychologové a odborníci na vztahy lidem dlouho radili, že pokud chtějí stabilní a dlouhodobý partnerský vztah, musejí se mu naplno oddat. Studie amerických vědců však tuto zásadu částečně vyvrací.

Jak vybudovat dlouhodobý partnerský vztah?

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci • Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Jak dětem nezkazit život. Cenné tipy nejen pro rodiče • Každý normální rodič touží po tom, aby z jeho dětí vyrostli šťastní a úspěšní jedinci. Snažíme se jim poskytnout to nejlepší prostředí pro jejich růst a osobnostní vývoj. Ve snaze je chránit před nástrahami složitého světa a usnadnit jim život se ale občas můžeme dopustit chyb, které by jim naopak mohly v dospělosti uškodit. Jak tedy dětem nezkazit budoucí život?

I děti potřebují vhodné podmínky pro kvalitní spánek • Nedostatečný a nekvalitní spánek má nepříznivý vliv na každého z nás. Ať už jde o kojence, batole, starší dítě nebo dospělého. Jak ale zajistit dobré podmínky pro spaní právě našim potomkům?