Velikonoční pondělí v Zoo Praha. Zvířata dostanou dárky, návštěvníci se dozví spoustu zajímavostí

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská27. března 20181 minuta čtení
Lemur kata s pomlázkou.

Lemur kata s pomlázkou.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Na Velikonoční pondělí 2. dubna dostanou zvířata v pražské zoo velikonoční dárky – vajíčka, pomlázky a další předměty z proutí.

Při předání dárků se návštěvníci zároveň mohou dozvědět mnoho zajímavostí ze života těchto zvířat.

Pondělní program

  • 10:30 — Loriové (průchozí voliéra loriů)
  • 11:00 — Sloni (Údolí slonů)
  • 11:15 — Tapíři jihoameričtí (Expozice tapírů jihoamerických)
  • 11:30 — Amfiteátr Bororo
  • 12:30 — Kočkovité šelmy (Pavilon šelem a plazů)
  • 13:00 — Žirafy (Africký dům)
  • 13:30 — Lachtani (Expozice lachtanů)
  • 14:30 — Amfiteátr Bororo
  • 14:30 — Lemuři (Ostrov lemurů)
  • 15:30 — Gorily (Pavilon goril)

[related-post id=“8168″]

Nepřehlédněte

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Totální kolaps tramvajové dopravy v centru Prahy. Soupravy vytvořily kilometrové kolony • Tramvajový provoz v centru metropole v pátek odpoledne ochromila prasklá kolej na křižovatce ulic Lazarská a Spálená. Tramvaje kvůli poruše nemohly odbočovat z Lazarské ulice na Karlovo náměstí, ani projíždět Myslíkovou ulicí. Omezení se týkalo celkem devíti linek, které byly odkloněny ze své trasy na nábřeží. Následkem toho se na Smetanově nábřeží vytvořily dlouhé kolony stojících tramvají. Smetanovo nábřeží ve směru ke Karlovu divadlu, kolona tramvají způsobuje nepravidelnost provoz linky 17 do Podolí, Braníka a Modřan. pic.twitter.com/oUscvdE27k

Zemní plyn bude zapáchat víc než obvykle. Startuje pravidelná odorizace • V souvislosti se zahájením zimní topné sezony proběhne v Praze preventivní nárazová odorizace zemního plynu. Začne v pondělí 18. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá do pátku 22. listopadu. Následně bude postupně odeznívat. Termín odorizace je sjednocen u všech distribučních společností v rámci ČR.

Ztráty vody v pražské síti loni dosáhly 15 procent, klesla doba přerušení dodávky při havárii • Ztráty vody v pražské vodovodní síti se i v loňském roce udržely na hranici patnácti procent. Přitom ještě v roce 2000 ztráty přesahovaly jednu třetinu a v roce 1996 dokonce více než 43 procent.

Svátek slaví Diana. Co přesně toto jméno znamená a kolik jich v Česku máme? • Čtvrtý lednový den patří v České republice všem ženám, které od svých rodičů dostaly jméno Diana. Odkud se ale vlastně vzalo? A proč není ani zdaleka tak populární, jak by se mohlo díky slavným nositelkám na první pohled zdát?

Unikátní interaktivní výstava na motivy pohádkové knihy Jiřího Trnky potrvá do září • Interaktivní výstava vycházející z pohádkové knihy Jiřího Trnky Zahrada uvede návštěvníky Muzea hl. m. Prahy do zapomenuté zahrady z jiných časů plné tajemných zákoutí a neobvyklých rekvizit. Instalace je rozprostřena do šesti místností, které akcentují výrazné postavy a dějové linie knihy. Každá z výstavních místností má vlastní atmosféru, důraz je kladen na interaktivitu, akci s množstvím animací a audiovizuálních efektů. Hrací prvky jsou instalovány i v exteriéru. Autoři výstavy respektují autora knihy, ale zároveň domýšlejí a pomocí moderních technologií rozvíjejí příběh hlavních aktérů. Návštěvníci se potkají se Štěkafonem, unikátním hudebním nástrojem, díky kterému může parta psů vyštěkat oblíbenou melodii. Na Kočkodromu si zase můžeme s nevrlým kocourem zahrát na babu - na tříkolkách! A potom je tu i Prstochod, Velrybárium, Slonograf, Trpaskop, houpací psi a venkovní proléžačka. Až budou na konci výstavy návštěvníci unavení, můžou si pohodlně lehnout do trávy pod Nebehledem a pozorovat rozkvetlé stromy, hmyz, ptáky, pouťový balónek či poletujícího draka. [related-post id="9006"] Originální kybernetoskop, jak také autoři výstavu nazývají, je tvořen několika scénami a kombinuje samotné vystavované artefakty s netradiční formou projekcí. Jejich základem jsou animace, které rozpohybují původní kresby z díla „Zahrada“ Jiřího Trnky. „Na konceptu jsme spolupracovali s tvůrčím týmem, máme sound designéra, animátory, techniky a programátory, se kterými jsme vytvořili jednotlivé instalace tak, aby byly skutečně interaktivní. Například jsme vymysleli čidla, která reagují na konkrétní činnost diváka. Naším cílem je to, aby se každý návštěvník výstavy ocitl skutečně uvnitř knihy a prožil si její příběh na vlastní kůži,“ vysvětluje výtvarník a animátor Matyáš Trnka. Promítá se na stěny, na strop, na zem, ve skříni i v hlavě trpaslíka. Kdy a kde? Výstava Trnkova zahrada 2 se koná v Zámeckém areálu Ctěnice (Bohdanečská 259/1, Praha 9–Vinoř). Výstava ve výstavních sálech v přízemí zámku trvá od 15. dubna do 2. září 2018.

Lijete olej do odpadů? Ohrožujete fungování pražské stokové sítě! • Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Nikoliv však do kanalizace, kde způsobuje značné problémy. Proto Pražské vodovody a kanalizace varují, aby lidé tuk po smažení štědrovečerního kapra či řízku do odpadu nevylévali.

Praha 13 oslavuje. Vyhrála soudní řízení v kauze Key Investments • Pražský vrchní soud jednal minulé pondělí o odvolání MČ Praha 13 proti rozsudku Městského soudu v Praze ve věci určení neúčinnosti právního úkonu dlužníka Key Investments, a. s. Vrchní soud svým výrokem zamítl rozhodnutí soudu první instance. Městská část Praha 13 tak nebude muset vracet insolvenčnímu správci dlužníka Key Investments předmětnou platbu ve výši 106 222 709 Kč. Společnost Key Investments, která skončila v konkurzu, ještě před insolvencí vrátila radnici Prahy 13 všechny investované peníze včetně úroků. Celkem tedy přes 206 milionů korun. Tento právní úkon však napadl insolvenční správce u Městského soudu v Praze. Ten pak v kauze rozhodl o neúčinnosti právního úkonu dlužníka Key Investments. Vůči rozhodnutí však podalo vedení radnice Prahy 13 prostřednictvím advokáta odvolání k Vrchnímu soudu v Praze, který původní rozhodnutí pravomocně zamítl v celém rozsahu. „Celkem se nám vrátila částka převyšující 206 mil. Kč, tedy investovaná částka i s úroky,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Peníze se podařilo získat díky tomu, že Praha 13 použila jinou strategii než všichni ostatní neúspěšní věřitelé. Jako vždy jsme byli velmi obezřetní při investování veřejných prostředků,“ dodal. Pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu ukázal, že vyjádření některých opozičních zastupitelů a novinářů o tom, že Praha 13 přijde o vložené finanční prostředky, kterými tak často apelovali na občany, byla naprosto lichá. „Vedení Prahy 13 v této kauze udělalo, co mohlo. Na rozdíl od ostatních věřitelů, včetně městských části Prahy 6, Prahy 10 a Sokolova, se nám podařilo dosáhnout navrácení všech finančních prostředků i s úroky,“ dodal starosta.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od neděle až do odvolání na území hlavního města Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Evžen Korec: Trh s hypotékami stále hledá dno. Sráží ho restrikce ČNB • Hypoteční trh letos hledá své dno a stále na něj nemůže narazit. Také v srpnu došlo k výraznému propadu, když si pro hypotéku do některé z bank přišlo o 2322 klientů méně než loni ve stejném měsíci, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Od začátku roku se tak hypoteční trh propadl už o 25,566 miliardy korun. Jedinou pozitivní zprávou pro zájemce o hypotéku je to, že průměrná úroková sazby hypotečních úvěrů klesá už šest měsíců v řadě. V srpnu dosáhla 2,61 procenta, tedy stejné úrovně jako loni na podzim.

Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát • Kuřáci mentolových cigaret si od 20. května již svoji oblíbenou značku nekoupí. Mentolové cigarety, v posledních letech inovované o práskací kapsli, kouří až třetina dospělých kuřáků. Zákaz jejich prodeje ve všech zemích Evropské unie byl oficiálně odsouhlasen již před pěti lety. Nyní tak definitivně končí a zákaz se týká jak klasických mentolek, tak cigaret s mentolovou kapslí. Kuřáci si také výrazně připlatí. Od jara se zvýší spotřební daň na krabičce u všech cigaret o 12 až 13 korun.

Nová tramvajová trať propojí Kobylisy a Bohnice • Pražská tramvajová síť se rozroste o více než 3 kilometry. Radní schválili záměr výstavby nového úseku Kobylisy – Bohnice, který propojí konečnou stanici připravované lanové dráhy Podbaba – Troja – Bohnice se stanicí metra Kobylisy na lince C. Po zprovoznění nabídne obyvatelům Bohnic např. přímé spojení tramvají na Palmovku k Úřadu městské části Praha 8 či do Libně. Novou trať postaví Dopravní podnik hl. m. Prahy (Dopravní podnik hl. m. Prahy). Výběr projektanta proběhne na začátku příštího roku na ni vybere projektanta.

Letiště Václava Havla Praha odbavilo nejvíce cestujících v historii • Na Letišti Václava Havla Praha včera večer padl potřetí za sebou historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl hranice 16 milionů.

20. 7. 1889: Sebevražda z nešťastné lásky a tragédie při koulení kuželek • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

5. 11. 1889: Krádeže v pražských kostelech a drsné přepadení na Žižkově • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

13. 8. 1889: Sebevražda v hotelu, rvačka u Vltavy a stávka berlínských pekařů • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Hádáte se o hloupostech? Máte větší šanci na šťastný a dlouhý vztah, potvrdila studie • Američtí vědci přišli s překvapivým zjištěním. Indikátor pevného vztahu leží v něčem, co s obvyklou představou o spokojeném manželství či partnerství příliš nesouzní: v hádkách. Přesněji řečeno v tom, o jaké záležitosti je partneři vedou. Podle výzkumu se tak ve šťastném a stabilním vztahu partneři hádají o maličkosti, vyhýbají se naopak hádkám o zdraví a intimním tématům. 

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle? • Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?