Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle?

MagazínTereza Běhalová29. října 20192 minuty čtení

Foto: Archiv

Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

Polykat žvýkačku skutečně není příliš vhodné. Hrozí totiž, že nám uvízne v krku a začneme se dusit. Jak ale vysvětlují odborníci, když už ji přece jenom omylem spolknete, žádné větší riziko nehrozí. A rozhodně ji nebudete trávit několik dalších let.

„Z vědeckého hlediska je to asi stejně pravdivé jako tvrzení, že když spolknete dýňová semínka, vyroste vám v žaludku dýně, uvedl před časem americký odborník na zdraví a wellness Caleb Backe.

Dnešní žvýkačky většinou obsahují nejrůznější barviva, sladidla a gumovou složku, která není stravitelná. Žaludeční šťávy si s ní téměř neporadí, a tak žvýkačka nakonec opustí naše tělo vcelku, podobně jako třeba kukuřice nebo některá semínka. Většinou se tak stane po jednom dni, nejpozději do jednoho týdne.

Pozor na nadměrné množství!

Ještě jedno riziko spojené s polykáním žvýkaček ale přeci jen existuje. A to v případě, že budete polykat žvýkačky pravidelně. Lékaři kdysi popsali případ čtyřletého chlapce, který byl na žvýkání závislý a denně si dopřál až 10 žvýkaček. Všechny ale nakonec po rozžvýkání spolknul, a tak se mu po čase v trávicím ústrojí vytvořila velká lepivá substance, která zablokovala průchod ostatních trávených potravin. Lékaři mu nakonec museli útvar operativně odstranit.

Podobné případy jsou pochopitelně extrémní a stanou se přibližně jednomu člověku z milionu. I přesto ale bude jistější, pokud svou příští žvýkačku místo spolknutí vyhodíte do koše.

Nepřehlédněte

Hranice 37 stupňů už nemusí platit. Průměrná teplota člověka se snižuje • Zvýšená teplota je jedním z neklamných znamení, že se naše tělo potýká s nemocí. Obecně zažitá hranice 37 stupňů Celsia už přitom nemusí platit. Stanovena byla již před 150 lety a od té doby se průměrná teplota lidského těla podstatně snížila.

Praha zmodernizovala protialkoholní záchytnou stanici • Svůj provoz obnovila pražská Protialkoholní záchytná stanice v Praze 8. Během necelého roku, kdy byla kompletně rekonstruována, fungovala v omezeném režimu se šesti lůžky. Rekonstrukcí a modernizací zajistí město zaměstnancům lepší pracovní podmínky pro personál a důstojnější prostředí pro klienty.

Ilustrační foto.

Kočky versus psi. Které zvíře je lepší pořídit si domů? • Kočky a psi jsou nejoblíbenějšími domácími mazlíčky po celém světě. Ať už preferujete společnost koček nebo psů, každé z těchto zvířat má své jedinečné vlastnosti a charakter, které mohou ovlivnit vaše rozhodnutí o tom, které zvíře si pořídit do domácnosti.

Zažeňte špatnou náladu. I v karanténě můžete prožívat štěstí • Pandemie koronaviru opět zahnala většinu lidí do domácí izolace. Současná situace představuje velký nápor na psychiku. Není přitom výjimkou, že se s ní těžce vyrovnávají i jinak odolní jedinci. Co dělat, abyste se doma nezbláznili?

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť • Šťavnatá pečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku?

Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách • Návštěva veřejných záchodů většinou není zrovna nejpříjemnějším zážitkem, který bychom s radostí vyhledávali. Občas ale příroda v nevhodný moment začne „volat“ tak naléhavě, že zkrátka nemáme žádnou jinou možnost. A i když jsou v dnešní době tato místa většinou pravidelně několikrát denně čištěna, řada lidí se přesto obává nákazy nejrůznějšími chorobami. Je ale tento strach oprávněný? Co nám na toaletách skutečně hrozí?

Je nutné se bát na veřejných toaletách?

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální • Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

Křeče v noze mohou signalizovat vážné onemocnění tepen a riziko infarktu • Svalové křeče dolních končetin se většinou vyskytují u vrcholových sportovců a u lidí s fyzicky namáhavým zaměstnáním. Lékaři však znají také případy, kdy mohou tyto problémy předznamenávat příchod mrtvice nebo infarktu.

Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne • Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné?

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.

Poklad v kuchyni a rezervoár zdravých látek. Červená čočka je jednoduše skvělá • Je malá a nenápadná. A dlouho byla v západním světě i neprávem opomíjená. To se ale v posledních letech mění. Červená čočka není jen skvělou přísadou do rozmanitých kulinářských pokrmů, ale také rezervoárem mnoha zdravých látek, které náš organismus potřebuje.

V Česku se narodilo první dítě z transplantované dělohy • Ve čtvrtek 29. srpna se na Gynekologicko-porodnické klinice 2. LF UK a FN Motol narodil 27leté ženě s transplantovanou dělohou zdravý chlapeček. Završilo se tak úsilí speciálně vytvořeného týmu FN Motol pod vedením MUDr. Romana Chmela, Ph.D. a Institutu klinické a experimentální medicíny pod vedením doc. MUDr. Jiřího Froňka, Ph.D. FRCS.

Prodlužte život svým blízkým. Nestojí to vůbec nic • Mezilidské vztahy bývají různorodé, ale pouto, které vzniká mezi rodiči a dětmi, je jedinečné. Zatímco v dětství jsme nejšťastnější v blízkosti rodičů, v pozdním stáří se cítíme nejbezpečněji po boku našich potomků.

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou • Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Cyklisté podceňují zásady bezpečnosti. V Česku jich loni zemřelo téměř 40. Na co si dát pozor? • Jarní počasí tradičně láká cyklisty k prvním vyjížďkám na kole. Po zimě je ale potřeba jízdní kolo důkladně zkontrolovat a oživit si také základní bezpečnostní pravidla jízdy po cyklostezkách a veřejných komunikacích. Odborníci upozorňují, že obezřetnost je rozhodně na místě. Jen v loňském roce zahynulo na českých silnicích 38 cyklistů. O rok dříve to bylo ještě o 8 víc.